icon

Pracovné príležitosti pre 13-ročných

10. jan 2026

Moj 13r syn, rozumovo ako dospelak, tuzi po pocitaci. Vsetky peniaze, ktore dostane k sviatkom, odklada. Ma nasetrenych 300e a tuzi po pc za 1000e. Nieco mu vieme prispiet, ale opytal sa ma, ci by si nevedel v 13r dako zarobit. Napada Vas nieco? Mozno by sme spolu mohli roznasat letaky? Abo co ine? Je dieta s rozumom dospelala, vyspely, nadany, rozumny chalan.

Strana
z2
anonym_e2bc88
10. jan 2026

My sme si ako takto staré deti privyrábali skladaním krabíc pre jednu firmu, samozrejme to bolo písané na rodičov, ale teda veľa práce za málo peňazí no ako deti sme boli nadceny zo zarobku

oceanahory
10. jan 2026

@anonym_autor Ja som v jeho veku (cca. pred 20 rokmi 🫣) obrala na zahrade u rodicov vzdy aktualne ovocie, a sadla pred branku a predavala ovocie 😅, byvali sme na frekventovanej ulici, kde chodili turisti na termalne kupalisko👍. Ale teda v tomto veku vela nevymyslis...tie letaky by mohli byt alebo sa popytat cez znamosti, (napr. nejakych majstrov) ci nepotrebuju niekoho na upratovanie dielne, popripade v lete oslovit dochodcov, ci nepotrebuju nejaku malu pomoc okolo domu, ci so zvieratami a pod....

anonym_fb1992
10. jan 2026

Nie, legalne nie. A v ramci vychovy by som mu ine sposoby ani nedoporucovala. Treba ho viest k pravidlam, poctivosti, k trpezlivosti.

zajinkakoni
10. jan 2026

@anonym_autor môj názor - za výborne vysvedčenie by som mu ho kúpila. (Ak by sa jednalo o moje dieťa). Poňala by som ako motiváciu preňho. 😀

anonym_737c6c
10. jan 2026

@anonym_autor za letáky dostaneš tak 60e za mesiac. Možno okolo 150e za mesiac, aj v tomto počasí. 13r dieťa si nemá ako zarábať, aj keď vyzerá rovno na dôchodcu.

anonym_363153
10. jan 2026

venčenie psíkov? upratovanie susedom? zber ovocia?

koniarova
10. jan 2026

Legálne nijako.

oceanahory
10. jan 2026
@zajinkakoni

@anonym_autor môj názor - za výborne vysvedčenie by som mu ho kúpila. (Ak by sa jednalo o moje dieťa). Poňala by som ako motiváciu preňho. 😀

@zajinkakoni Ja napr. nie, aj kedy som na to mala. 13 rocnemu dietatu PC za 1000€...za mna zbytocna vec. Mlady si to dokonca aj zjavne uvedomuje, inak by nerozmyslal, ako moze tie peniaze nadobudnut sam a nepytat si ich od rodicov. Samozrejme, kazdy ako uzna za vhodne.

anonym_52aa29
10. jan 2026

@anonym_autor Nie je, to len ty si tak nahováraš, stále je to dieťa, ktoré chce hrať hry na výkonnejšom počítači.;)

anonym_c16a4d
10. jan 2026

@anonym_autor Zlatý 💗💗 Moj si splnil sen až v 16tke. Veľkú časť zo svojich peňazí. Zaplatil si ho sám aj kúpil zo svojich zarobených aj co dostával na sviatky. Ake na Vianoce aj na narodky sme mu prispeli.

autor
10. jan 2026
@zajinkakoni

@zajinkakoni len on je cisty jednotkar a ja tolko mom.nemam.mam este 1dieta, cize 2tis.len tak nemozem dat..

koniarova
10. jan 2026
@anonym_autor

@zajinkakoni len on je cisty jednotkar a ja tolko mom.nemam.mam este 1dieta, cize 2tis.len tak nemozem dat..

@anonym_autor pomáhajte mu postupne šetriť. Odkladajte na sviatky. Mrkni po repasovaných. Dá sa platiť aj na viac krát, na splátky bez navýšenia. Pozeraj akcie. Nay máva. Dáš základ nejaký a mesačne splácaš. A nepotrebujú 2 počítače. Načo preboha. Investujte do jedného kvalitného. Využijú ho aj v škole.

autor
10. jan 2026
@anonym_52aa29

@anonym_autor Nie je, to len ty si tak nahováraš, stále je to dieťa, ktoré chce hrať hry na výkonnejšom počítači.;)

@anonym_52aa29 ano. Je pocitacivy typ. Sam si ho chce vyskladat, aby mu vydrzal aj 10rokov, potom si kupi, ked bude zarabat. Je rozumny, vyspely. Je vynimocny. Dieta s dusou dospeleho.. 🩵

autor
10. jan 2026
@koniarova

@anonym_autor pomáhajte mu postupne šetriť. Odkladajte na sviatky. Mrkni po repasovaných. Dá sa platiť aj na viac krát, na splátky bez navýšenia. Pozeraj akcie. Nay máva. Dáš základ nejaký a mesačne splácaš. A nepotrebujú 2 počítače. Načo preboha. Investujte do jedného kvalitného. Využijú ho aj v škole.

@koniarova pomahame🙂vela pomaha v domacnosti, v zahradke, prihliadam na to..

zajinkakoni
10. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor ani on neustúpi z nárokov, žeby prišlo ku kompromisu? (Lacnejší pc)…

valria
10. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_52aa29 ano. Je pocitacivy typ. Sam si ho chce vyskladat, aby mu vydrzal aj 10rokov, potom si kupi, ked bude zarabat. Je rozumny, vyspely. Je vynimocny. Dieta s dusou dospeleho.. 🩵

@anonym_autor Ehm....

anonym_adb425
10. jan 2026

@anonym_autor detská práca je zakázaná a asi to nie je len tak. Nie sme v Bangladesi. Syn sa ešte napracuje dosť. Tým samozrejme nemyslím, že doma nemá pomáhať a nemá mať povinnosti. Je vo veku, kedy sa má vzdelávať, športovať, venovať sa svojim koníčkom atď.

anonym_737c6c
10. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor prečo 2000e, veď kúp jeden a sa podelia

oceanahory
10. jan 2026
@anonym_737c6c

@anonym_autor prečo 2000e, veď kúp jeden a sa podelia

@anonym_737c6c A kde pisala autorka, ze aj to druhe dieta tuzi po drahom PC? Skor podla mna narazala na to, ze nerobi rozdiely medzi detmi a ak da jednemu, tak je spravodlive dat aj tomu druhemu...

anonym_737c6c
10. jan 2026
@oceanahory

@anonym_737c6c A kde pisala autorka, ze aj to druhe dieta tuzi po drahom PC? Skor podla mna narazala na to, ze nerobi rozdiely medzi detmi a ak da jednemu, tak je spravodlive dat aj tomu druhemu...

@oceanahory čiže keď jeden chce počítač za 1000e, druhému dá 1000e do ruky? Veď hádam keď sú také múdre deti, tak vedia, že počítač je jeden a je pre obidvoch.

oceanahory
10. jan 2026
@anonym_737c6c

@oceanahory čiže keď jeden chce počítač za 1000e, druhému dá 1000e do ruky? Veď hádam keď sú také múdre deti, tak vedia, že počítač je jeden a je pre obidvoch.

@anonym_737c6c Teda ak jedno dieta tuzi po 1000€ PC, tak to druhe dieta, ktore mozno vobec neinklinuje k takymto veciam sa ma zmierit s tym, ze tento rok na narodeniny dostanu spolocne s bratom nove drahe PC lebo vsak brat je sikovny a mudry a zasluzi si to? 🤔

althinka
10. jan 2026

tiež si myslím, že práca počká ... buď nech šetrí dlhšie ... alebo mu doložte (napr to vezmite na splátky) a zvyšok vám môže splácať (čo podporí jeho pocit zodpovednosti a hrdosti, že sa o to pričinil)

Ale neviem ... mne slová o tom, že je to dieťa s dušou dospelého ... trhajú srdce. Jednoducho, je krásne, že je taký zodpovedný, ale evidentne príliš rýchlo stratil niečo z nevinnosti a detstva, to by ma osobne trápilo a nevnímala by som to ako klad. Skôr by mi bolo ľúto, že je tak skoro v rovine "myslím ako dospelý". Situáciu to zrejme uľahčí, ale nie je to celkom štandardné ... a nie, nebol by menej šikovný, či životaschopný, keby si uchoval z toho dieťaťa viac a všetko by sa "upgradovalo" v správnom čase a postupne.

každopádne držím palce

anonym_737c6c
10. jan 2026
@oceanahory

@anonym_737c6c Teda ak jedno dieta tuzi po 1000€ PC, tak to druhe dieta, ktore mozno vobec neinklinuje k takymto veciam sa ma zmierit s tym, ze tento rok na narodeniny dostanu spolocne s bratom nove drahe PC lebo vsak brat je sikovny a mudry a zasluzi si to? 🤔

@oceanahory nie, ale predsa nemusí mať darček za 1000e, možno sa poteší bicyklu za 300e

anonym_fe6cc5
10. jan 2026

@anonym_autor keď je taký šikovný a múdry, pc je nevyhnutnosť a teda mu ho kúp.

oceanahory
10. jan 2026
@anonym_737c6c

@oceanahory nie, ale predsa nemusí mať darček za 1000e, možno sa poteší bicyklu za 300e

@anonym_737c6c Mozno...aj tak by mne ako rodicovi vadilo, ze jednemu dietatu kupujem vec za 1000€ a druhemu vec za 300€, ale to som ja resp. nie kazdy si moze dovolit taketo hodnotne veci pre svoje deti...a nie kazda rodina je takto materialne zalozena.

a0
10. jan 2026

Môže sa spýtať rodiny, či nepotrebujú pomôcť napr s drevom, pokosiť, umyť okná,... kamoška chodila kydať hnoj ku koňom, ja som v jeho veku chodila v lete zbierať čučoriedky a zarábala si na svoje divné pohnútky. Za jedno leto som si dokázala našertiť na ajfon, ktorý mi naši kúpiť nechceli. Prípadne ho zúkoluj aj doma za drobné vreckové 🙂.

koniarova
10. jan 2026
@oceanahory

@oceanahory moji by to v pohode pochopili. Mali tak presne na Vianoce. Starší tiež tuzi už dlhšie po niečo drahšom. Tak teraz je na rade on. Robíme takto už od detstva. Chápu obaja a doprajú jeden druhému.

oceanahory
10. jan 2026
@koniarova

@oceanahory moji by to v pohode pochopili. Mali tak presne na Vianoce. Starší tiež tuzi už dlhšie po niečo drahšom. Tak teraz je na rade on. Robíme takto už od detstva. Chápu obaja a doprajú jeden druhému.

@koniarova Tak ale pri autorke vobec nevidime pozadie...mozno ma este jedno 3 rocne dieta, mozno ma dievcatko, ktore tuzi po kozmetickom stoliku za 1000€, mozno ma dalsie starsie dieta, ktoremu takuto hodnotnu vec nikdy nevedela dopriat a prislo by jej to jednoducho nefer, vobec nevieme o financnom pozadi a ich zabezpeceni...kupit 13 rocnemu dietatu PC za 1000€, ktory pravdepodobne potrebuje na hry, mi pride zbytocne, postacila by aj lacnejsia alternativa. Nevylucuje sa fakt, ze je to naozaj nadane dieta a chce sa napr. ucit programovat, ok pochopim, ale stale si myslim, ze PC za 1000€ v tomto veku je iba jesitnost, naozaj na akykolvek ucel postaci lacnejsi.

mimikarol
10. jan 2026

Nemôže doučovať mladších spolužiakov? V dcérinej triede dievča s 9.ročníka doučuje 5taka

cyneric
10. jan 2026

Tak, môže vykonávať umeleckú činnosť keď sa nedá brigádovať v rodine/doučovať - otázka je, či vie nejakú zručnosť ktorá sa dá takto "speňažiť", ako korálkovanie, háčkovanie, štrikovanie, práca so živicou a pod. Keď si chce našetriť na drahší počítač [v tejto dobe cena niektorých komponentov stúpla niekoľko násobne, takže tých 1000€ vystačí na "priemerný" počítač a nie nejaký high-tech] tak je fakt deprimujúce povedať "šak počkaj ešte pár rokov".

Strana
z2