Pracovné príležitosti pre 13-ročných
Moj 13r syn, rozumovo ako dospelak, tuzi po pocitaci. Vsetky peniaze, ktore dostane k sviatkom, odklada. Ma nasetrenych 300e a tuzi po pc za 1000e. Nieco mu vieme prispiet, ale opytal sa ma, ci by si nevedel v 13r dako zarobit. Napada Vas nieco? Mozno by sme spolu mohli roznasat letaky? Abo co ine? Je dieta s rozumom dospelala, vyspely, nadany, rozumny chalan.
Môj manžel bol podnikavec od mladosti.
Ukazoval mi svoje “účtovné knihy” kde asi od 11 rokov kupoval veci z ebayu a predával ich na Slovensku cez bazoš.
Tiež spolužiakom na základnej a potom strednej škole vyrábal ťaháky, riešil zadania a úlohy. Od nástupu na výšku začal písať bakalárky, diplomovky, doučoval spolužiakov atď.
V 12 rokoch mal priemerný prijem 8k SKK mesačne, to bola vtedy riadna paľba. Toto mu zostalo doteraz, nepredáva už tovar na bazoši, ani nedoučuje a nepíše za ľudí diplomovky ale podniká v úplne inej sfére a veľmi sa mu darí.
Ak by ho takéto veci zaujímali, nech sa popozerá po takomto malom “podnikaní”.
Napríklad nás sused (14 ročný) kupuje lístky na koncerty (nerez sme ho už využili na kúpu vypredaného koncertu pripadne športového podujatia) a potom ich so ziskom predáva. Možnosti máš mnoho
Ešte dodám že jeho motivácia bola že mal veľmi prísnu a skromní východu. Proste nemali peniaze tak mu nedávali. Býval od základnej školy cca 40’ pešo a 8’ autobusom. Keďže nemali peniaze, musel chodiť pešo. To bola jeho motivácia zarobiť peniaze aby mohol chodiť do školy tak ako iní spolužiaci autobusom. Tiež športoval a ak chcel doplnky výživy alebo nejaké oblečenie, musel si všetko sám financovať. Detto na VŠ mu rodičia neprispeli ani euro.
Ja tomu nechápem ale on je za to rád a hovorí ako veľa mu to v živote dalo. Vedieme diskusie že on by rád naše deti viedol v podobnom duchu (nie tak extrémnom) ale mne to nedá ím dať čokoľvek keď mame peniaze. Pravda ale bude niekde uprostred
Oficialnou pracou nie … ale moze doucovat, vencit, nosit nakupy, chodit vystat radu na nieco, ist velmi skoro rano pre casenku k lekarovi, na pasove a predat … atd … musi mad podnikatelskeho ducha … da sa hocico
Tak, môže vykonávať umeleckú činnosť keď sa nedá brigádovať v rodine/doučovať - otázka je, či vie nejakú zručnosť ktorá sa dá takto "speňažiť", ako korálkovanie, háčkovanie, štrikovanie, práca so živicou a pod. Keď si chce našetriť na drahší počítač [v tejto dobe cena niektorých komponentov stúpla niekoľko násobne, takže tých 1000€ vystačí na "priemerný" počítač a nie nejaký high-tech] tak je fakt deprimujúce povedať "šak počkaj ešte pár rokov".
@cyneric súhlasím, že za 1000 eur kúpi len priemerný počítač. Dobrý herný určite nie
@koniarova Tak ale pri autorke vobec nevidime pozadie...mozno ma este jedno 3 rocne dieta, mozno ma dievcatko, ktore tuzi po kozmetickom stoliku za 1000€, mozno ma dalsie starsie dieta, ktoremu takuto hodnotnu vec nikdy nevedela dopriat a prislo by jej to jednoducho nefer, vobec nevieme o financnom pozadi a ich zabezpeceni...kupit 13 rocnemu dietatu PC za 1000€, ktory pravdepodobne potrebuje na hry, mi pride zbytocne, postacila by aj lacnejsia alternativa. Nevylucuje sa fakt, ze je to naozaj nadane dieta a chce sa napr. ucit programovat, ok pochopim, ale stale si myslim, ze PC za 1000€ v tomto veku je iba jesitnost, naozaj na akykolvek ucel postaci lacnejsi.
@oceanahory áno, beriem aj tento tvoj názor.
Ved mu plat za pracu v domacnosti.Ked urobi iniciativne nieco navyse napr. 13r.dieta nikto nevezme na brigadu,to je uplne jedno,ci ma rozum dospeleho. To je v poriadku,ze zi chce zarobit sam,tak nech si setri postupne a vie,zo to dlho trva. Ani na byt si nenasetris za 2 sviatky,ale trva to roky🤷♀️
Určite ho podpor a nájdi si prácu akoby ty takú, ktorú by zvládol robiť on. Aj tie letáky sú fajn. Je to veľmi pekne od neho, že chce sám zarobiť na to čo chce. Nechápem ženy čo ti tu píšu, že ho máš kúpiť ty. Alebo že mu máš platiť za domácu pomoc. Už deti na zš majú výchovu k finančnej gramotnosti. A toto ti píšu dospelé ženy. Žasnem.
Určite ho podpor a nájdi si prácu akoby ty takú, ktorú by zvládol robiť on. Aj tie letáky sú fajn. Je to veľmi pekne od neho, že chce sám zarobiť na to čo chce. Nechápem ženy čo ti tu píšu, že ho máš kúpiť ty. Alebo že mu máš platiť za domácu pomoc. Už deti na zš majú výchovu k finančnej gramotnosti. A toto ti píšu dospelé ženy. Žasnem.
@anonym_60a91d veď si sporí? Nečítaš? On finančnú gramotnosť má.Kedy si 13 ročný nasporí 1000 eur? Zase trochu realisticky to berme. 1000 eurový počítač nie je nič extra zvláštne. Tu píšete, akoby chcel Porsche.
Legalnu brigadu urcite nezozenie a pomoct seniorom nie je zrovna zarobkova cinnost, ked sami nemaju skoro z coho zit. Kym si nasetri nosenim letakov, tak bude aj dospely. Urcite sa da nieco vymysliet. Ja by som ten pc urcite nekupovala kvoli hram. Ak by to bolo na skolske zalezitosti, tak ok. Dalej nevidim dovod kupovat dalsiemu dietatu vec v tej istej hodnote. Teraz kupime jednemu a ked bude potrebovat druhy, tak kupime jemu. Syn dostal min rok na vianoce zrkadlovku, dcera tento rok bicykel. Nebudem im to vypocitavat a deti to vobec neriesia.
Legalnu brigadu urcite nezozenie a pomoct seniorom nie je zrovna zarobkova cinnost, ked sami nemaju skoro z coho zit. Kym si nasetri nosenim letakov, tak bude aj dospely. Urcite sa da nieco vymysliet. Ja by som ten pc urcite nekupovala kvoli hram. Ak by to bolo na skolske zalezitosti, tak ok. Dalej nevidim dovod kupovat dalsiemu dietatu vec v tej istej hodnote. Teraz kupime jednemu a ked bude potrebovat druhy, tak kupime jemu. Syn dostal min rok na vianoce zrkadlovku, dcera tento rok bicykel. Nebudem im to vypocitavat a deti to vobec neriesia.
@cimage súhlasím. Ale určite ho nekupuje len kvôli hrám. To vždy tak vyznie. V dnešnej dobre je počítač v rodine nevyhnutnosť a využijú ho určite všetci na xy ďalších veci. Nielen na hry.
Moze predavat veci,co nepotrebujete (napr. oblecenie,hracky...)cez Vinted.
@anonym_52aa29 ano. Je pocitacivy typ. Sam si ho chce vyskladat, aby mu vydrzal aj 10rokov, potom si kupi, ked bude zarabat. Je rozumny, vyspely. Je vynimocny. Dieta s dusou dospeleho.. 🩵
@anonym_autor žiadny počítač nevydrží 10 rokov už o 3 roky bude zastaralý. Ale chápem tu cenu hlavne RAM išli hore takže to zas nebude niečo predražené. Môže si kupovať komponenty postupne. Možno by mohol odhrabavat sneh aj susedom.
tiež si myslím, že práca počká ... buď nech šetrí dlhšie ... alebo mu doložte (napr to vezmite na splátky) a zvyšok vám môže splácať (čo podporí jeho pocit zodpovednosti a hrdosti, že sa o to pričinil)
Ale neviem ... mne slová o tom, že je to dieťa s dušou dospelého ... trhajú srdce. Jednoducho, je krásne, že je taký zodpovedný, ale evidentne príliš rýchlo stratil niečo z nevinnosti a detstva, to by ma osobne trápilo a nevnímala by som to ako klad. Skôr by mi bolo ľúto, že je tak skoro v rovine "myslím ako dospelý". Situáciu to zrejme uľahčí, ale nie je to celkom štandardné ... a nie, nebol by menej šikovný, či životaschopný, keby si uchoval z toho dieťaťa viac a všetko by sa "upgradovalo" v správnom čase a postupne.
každopádne držím palce
@althinka je vynimocny, iny ako ostatne deti v jeho veku. Co s tym spravim? Vzdy bol radsej s dospelymi, spravanie spoluziakov odcudzuje-su to typicki chalani-hadzu petardy, kradnu znacky z aut, kupu sa v rieke.. on je uplne inde uz od babatka.. proste je taky🤷♀️🩵
Ukazoval mi svoje “účtovné knihy” kde asi od 11 rokov kupoval veci z ebayu a predával ich na Slovensku cez bazoš.
Tiež spolužiakom na základnej a potom strednej škole vyrábal ťaháky, riešil zadania a úlohy. Od nástupu na výšku začal písať bakalárky, diplomovky, doučoval spolužiakov atď.
V 12 rokoch mal priemerný prijem 8k SKK mesačne, to bola vtedy riadna paľba. Toto mu zostalo doteraz, nepredáva už tovar na bazoši, ani nedoučuje a nepíše za ľudí diplomovky ale podniká v úplne inej sfére a veľmi sa mu darí.
Napríklad nás sused (14 ročný) kupuje lístky na koncerty (nerez sme ho už využili na kúpu vypredaného koncertu pripadne športového podujatia) a potom ich so ziskom predáva. Možnosti máš mnoho
@olga_hurajova xi xi, my takuto podnikavost nemame v krvi😁🤩
Moze predavat veci,co nepotrebujete (napr. oblecenie,hracky...)cez Vinted.
@anonym_c8a821 toto je dobry napad😁
@anonym_60a91d veď si sporí? Nečítaš? On finančnú gramotnosť má.Kedy si 13 ročný nasporí 1000 eur? Zase trochu realisticky to berme. 1000 eurový počítač nie je nič extra zvláštne. Tu píšete, akoby chcel Porsche.
@koniarova dakujem. Ma moj notebook, ale zatuzil po vykonnejsom a vlastnom.. nema ziadne maniere, toto je vec, po ktorej tuzi.. 🙂
@cimage skoda, ze to povedal az po vianociach.. mozno by sme sa s rodinou poskladali..
@anonym_60a91d je fakt rozumny, zlaty, nepyta od nas, uvazuje, ako by si sam nan mohol zarobit..
Oficialnou pracou nie … ale moze doucovat, vencit, nosit nakupy, chodit vystat radu na nieco, ist velmi skoro rano pre casenku k lekarovi, na pasove a predat … atd … musi mad podnikatelskeho ducha … da sa hocico
@anonym_00c3d8 xi xi. Ja zasnem, mna by take nikdy nenapadlo.. 😁🤩
@anonym_60a91d je fakt rozumny, zlaty, nepyta od nas, uvazuje, ako by si sam nan mohol zarobit..
@anonym_autor ozaj vám nevychádza zobrať napr z Nay na splátky? 400-500 euro dáš a potom po 30-40 splácať mesačne?
@anonym_autor pomáhajte mu postupne šetriť. Odkladajte na sviatky. Mrkni po repasovaných. Dá sa platiť aj na viac krát, na splátky bez navýšenia. Pozeraj akcie. Nay máva. Dáš základ nejaký a mesačne splácaš. A nepotrebujú 2 počítače. Načo preboha. Investujte do jedného kvalitného. Využijú ho aj v škole.
@koniarova vidis.na splatky by sa dalo..🤔🙂
@anonym_autor ozaj vám nevychádza zobrať napr z Nay na splátky? 400-500 euro dáš a potom po 30-40 splácať mesačne?
@koniarova to ano.mna to nenapadlo🙈😁
Nie, legalne nie. A v ramci vychovy by som mu ine sposoby ani nedoporucovala. Treba ho viest k pravidlam, poctivosti, k trpezlivosti.
@anonym_fb1992 ... Nudná
@cimage asi kvôli čomu inému než hrám?? 1000€ počítač je herný. Školský/Pracovný je DO 300€
On je intelektuál a introvert, myslí mu to a preto má jednotky. Zisti však, prečo a načo potrebuje ten lepší a drahší PC. Čo je v skutočnosti za tým? A či ho naozaj potrebuje, alebo to je len taká túžba mať niečo lepšie, než to čo má teraz. Kvôli škole mu stačí obyčajný PC, spraví prezentáciu, projekt, napíše texty, poznámky, pošle správy atď.
Vy sa tu čudujete daktoré, jak keby ste z jedle spadli. 🤦Je to normálny mladý chalan, tak chce hrať s kamošmi hry. Čo je na tom nepochopiteľné?
@anonym_autor no ako 13rocneho ho nikto nebude chciet zamestnat, toto su nase skusenosti, horko-tazko si nasieo brigadu ako 15rocny,
Moj syn chcel ako 13rocny iphone, podobne ako tvoj odkladal a potom som mu este poradila aby predal vsetky zbytocne veci na bazosi (teraz by som poradila vinted). Podarilo sa mu to, veci, na ktorych sadal prach, ale on to potrebuje, zrazu nepotreboval. Predal aj dost vela oblecenia, takze skuste. Ukazala som mu vtedy ako to zvyknem ja, pekne nafotil dal popis a ceny sme si urcili my spolocne.
@anonym_autor no ako 13rocneho ho nikto nebude chciet zamestnat, toto su nase skusenosti, horko-tazko si nasieo brigadu ako 15rocny,
Moj syn chcel ako 13rocny iphone, podobne ako tvoj odkladal a potom som mu este poradila aby predal vsetky zbytocne veci na bazosi (teraz by som poradila vinted). Podarilo sa mu to, veci, na ktorych sadal prach, ale on to potrebuje, zrazu nepotreboval. Predal aj dost vela oblecenia, takze skuste. Ukazala som mu vtedy ako to zvyknem ja, pekne nafotil dal popis a ceny sme si urcili my spolocne.
@mira0611 to je super nápad. 👍