icon

Problémy s 13-ročnou

17. jún 2023

Som v koncoch, fakt neviem čo mám robiť. A moja psychika to už nezvláda, neviem sa sústrediť v práci, neviem pracovať, neviem doma robiť už ani len domáce práce, pretože som úplne odrovnaná.
Problémy s dcérou sa začali už pred nejakým časom - pripisovala som to puberte. Začala minulý rok fajčiť, keď mala ešte 12 rokov. Kamarátila sa v škole s jednou babou, ktorá doniesla cigarety a spolu robili sprostosti. Lenže moja dcéra si vymyslela a začala o sebe rozprávať, že chodieva piť hore na lúku víno s ôsmačkami. Prisahala potom, že to nebola pravda, že si to len vymyslela. No ale teraz už neviem. Dostali jedno upozornenie, druhé, a aj tak nič. Nakoniec nešli na koncoročný výlet a to dievča mama preložila do inej školy.
Myslela som si, že už bude ok, ona sa aj začala normálne správať v rámci možností - áno hádky menšie doma boli, lebo sem tam papuľovala, neupratovala si, nechcelo sa jej učiť, takže nosila zlé známky, hlavne z matiky.
Lenže, decká sa jej začali vraj v škole vysmievať, brali jej peniaze, papuče a neviem čo - teraz už naozaj neviem čo je na tom pravdy, či si len nevymýšľala aby bola zaujímavá, že išla do inej školy :( Neviem.
Vtedy som to nechcela zanedbať, keďže ja keď som bola dieťa, mňa na škole naozaj šikanovali a mama ma nepreložila aj keď som sa jej prosila. Nechcela som urobiť tú istú chybu, tak som ju preložila. Lenže teraz v druhej škole zasa robí problémy.
Klame v jednom kuse, vymýšľa si. Nedá sa s ňou vydržať, keď sa jej snažím dohovoriť pekne, tak mi šplechne, že nikoho nezaujímajú tieto sračky. Slovník má ako posledný baník, vkuse nadáva, zúri. Doma nepomáha, izbu si neuprace, telefón keď jej zoberiem alebo vypnem wifi tak je to ešte horšie. Tak na truc ešte rýpe do každého okolo seba, len aby vyvolala hádku.
Tento týždeň som však zistila, že sa reže.
Dostala som sa jej horkoťažko do messengera - lebo som videla poslednou dobou na nej čudné správanie. Nedalo mi to.
S jednou kamarátkou s ktorou chodievala von, som si prečítala správy. Dievča tam písalo príšerné veci, že sa zabije, berie tabletky, a predávkuje sa. Dokonca posielala emotikony, že si reže ruky a podobne. Neskutočne som sa zľakla.
Išla som v ten deň pre ňu do školy, že sa s ňou porozprávam, lenže v aute som si všimla, že má hlbokú reznú ranu na ruke, a potom som zbadala aj nohu, že aj na nohe má. Klamala, že sa vraj poškrabala na ruži vonka keď boli. Povedala som jej, že ja nie som sprostá. Tak sa nakoniec priznala, že sa rezala. Vraj kvôli mne, že sa hádame. V ten deň ani deň predtým sme sa vôbec nehádali. Ale že vôbec. Keď som jej to povedala, tak vraj si spomenula, kedy sme sa hádali a preto.
Volala som na druhý deň jej triednej aby teda vedela, že sa niečo také deje, aj s tým druhým dievčaťom. Povedala mi, že mi už chcela volať, lebo si jej to všimla na nohách. Ja som si myslela najprv že tú jednu reznú ranu myslí, ale neskôr vysvitlo, že ona jej to na stehnách videla.
Snažila som sa v ten deň ovládnuť, nech nerobím ja dusno. Prišla som domov z práce, a povedala nech mi ukáže stehná, nechcela. Tak po doťahovaní som jej stiahla nohavice. Ona má komplet celé stehná zjazvené. Nie sú to hlboké rezné rany, iba také škrabnutia, ale vidno tam tie jazvy. Znova to hodila na mňa, vraj to robí kvôli mne.
Nechcem sa obhajovať, alebo zbaviť sa zodpovednosti, lenže s ňou sa nedá, jej nemôžem povedať nikdy že ju ľúbim, lebo je to trápne, nesmiem sa jej dotknúť, objať ju, nič.
Neučí sa, klame, podvádza, berie veci z domu - povedzte mi ako sa nemám s ňou hádať, keď si ničí život. Bratovi nadáva v jednom kuse, že je de.il, postih, cigáň (nie je) a podobne. A on je citlivka, hneď sa rozplače, a ona si to užíva, ona sa začne na tom smiať.
Klame spolužiakom vraj ja zúrim a hnevám sa keď chce ísť k otcovi. Jej otec ma opustil ešte keď som bola tehotná. Prvýkrát ju videl keď mala 4 roky. Nezaujímal sa. A ani potom, asi dvakrát do roka k nemu išla na pol dňa aj to horkoťažko - lebo nechcela. Tento rok pri ňom ešte ani nebola. Ani mu neodpisovala na správy koľkokrát. A ona to hodí na mňa, vraj ja sa za to hnevám. A popritom ja som bola tá, ktorá jej hovorila, že už by sa patrilo ísť aspoň z času na čas.
Spolužiakovi napísala, že som sa nehnevala, keď som zistila, že sa reže a bolo mi to vraj jedno.
Triednej učiteľke povedala to isté. Ja už fakt nevládzem. Objednala som ju k psychológovi, ale dal nám termín až na júl lebo má plno a iného sme u nás nenašli.
Mali písomku koncoročnú z matiky, vyše týždňa to mali nahodené na Edupage. Prosila som sa jej aby sa pripravovala, kašlala na to. Deň pred písomkou, som jej volala z práce nech sa učí, vraj dobre. Myslíte, že sa učila? Tancovala doma. Poobede som ju dotlačila k tomu, že sa ideme učiť tú matiku, snažila som sa jej vysvetliť úlohy, učivo. Ale ani nevnímala, bola podráždená lebo jej sa nechcelo učiť. Čo si zapamätá človek a naučí ak sa k tomu postaví s tým, že to robiť nechce? Nič. Potom večer mi povedala, že nejde do školy na druhý deň. Tak som jej povedala, že v žiadnom prípade, a ona mi na to odvrkla, že to bude potom moja vina ak dostane zlú známku z matiky.
Aj dostala. 5ku z koncoročného testu.
Neustále nosí domov poznámky z telesnej, že si nenosí úbor a necvičí. A ona mi doteraz tvrdila, že to nie je pravda, že si učiteľka vymýšľa. Bola mi schopná zo školy zavolať, keď dostala poznámku, že je pi.a lebo jej dala bezdôvodne poznámku v ten deň, lebo mala úbor a cvičila. Potom som si spomenula, že ja som ju ráno nevidela niesť si úbor do školy, tak nakoniec musela priznať, že nemala. Takže tá poznámka nebola bezdôvodná. Ale bola schopná sama od seba mi zavolať a klamať.
Neviem čo robiť, fakt som zúfalá. Prosím nepíšte mi sem že preplesk, lebo nepomôže, vyletela mi už ruka a bolo to ešte horšie, odvtedy tvrdí, že ju vraj stále mlátim.... Proste klame, klame, klame každému okolo seba.
A úprimne, bojím sa, bojím sa jej, čoho je schopná, čo dokáže naklamať a navymýšľať si len aby dosiahla čo chce.

tosomja
17. jún 2023

@luccija presne, ja to tiež pozorujem odkedy bolo online vyučovanie. Deti nonstop na mobiloch, počítačoch. 5 hodín vyučovanie, ďalšie dve učenia a vypracovanie du...medzitým si postahovali čety, skupiny a prerástlo to v závislosť. Teraz, keď som na rodičku povedala učiteľke, že by im mali dávať úlohy vypracovať na papier. Do zošita, a nie cez tie ich stránky, tak na mňa pozerala, či som zaspala dobu, že je digitálny svet. Tie deti vôbec nechodia vonku, a keď, tak s mobilmi, sluchatkami. Sedia vedľa seba a posielajú si kktiny.
Dostala podmienku, že ideme na výlet na týždeň, keď chce ísť s nami, tak bez mobilu...alebo nech ide k otcovi. Vybrala do otca, lebo ona to "nedá bez mobilu".

tinqua
17. jún 2023

@heleninamama presne toto ma napadlo, ze dopriat jej tuto strhujucu skúsenosť, ked jej je doma tak zle...chodila taka relacia, kde spratkov posielali na prázdniny do väzenia, aby pokecali s kriminalnikmi...vsetci sa vracali krotki

autor
17. jún 2023

@janinah volala som pediatričke za toto, ona nás odporučila na psychológa

hrabovo
17. jún 2023

@marcellka32 určite, ale to vie iba mama na 100percent co sa tam dialo, každopádne hrôza

luccija
17. jún 2023

@hrabovo to bolo teraz pred mesiacom, dvoma ten s tým psikom?videla som to na FB ako jeho mama písala, že hľadá svedkov.Zle mi bolo z toho celý deň

lukina20
17. jún 2023

ja som uz v uvode napisala, ze psycholog je podla mna malo, jej by ozaj pomohla hospitalizacia na detskej psychiatrii... psycholog pomoze tebe a tvojmu synovi, ktori sa potrebujete vyrozpravat a vy ste schopni spolupracovat s tym psychologom na urcitych vopred dohodnut sedeniach event na nejakej terapii... ale tvojej dcere, ktora ma zamietavy postoj a spolupraca nula bodov... nie som si ista ci by to pomohlo... ja by som osobne kebyze zase dojde k nejakemu vrestaniu, alebo poskodzovaniu rezaniu a pod zavolala aj sanitku nech ju odvezu do nemocnice na psychiatriu a nech ju kludne aj hospitalizuju... predsa len si jej zakonny zastupca, to ze ona s tym nesuhlasi je jej problem, ale cim skor to budes risit tym lepsie...

blabla22
17. jún 2023

Ahoj, necitala som úplne celú diskusiu, ale súhlasím, že by som sa urgentne poradila s pediatrom, zrejme od neho by ste mali dostať lístok na psychiatriu. Písala si, že máte len jedného psychológa v okoli- pozor lebo jej napríklad nemusí sadnúť jeho prístup a znechutí ju to od terapie úplne - neviem či to funguje aj s terapiou deti, ale pozrela by som sa na stránky ako
https://ipcko.sk/
https://www.ksebe.sk/
https://hedepy.sk/?gclid=CjwKCAjws7WkBhBFEiwAIi...
- dá sa urobiť online termín aj skôr - keď už nie pre ňu, aspoň pre teba, aby ti urgentne pomohli napr s tým, ako k nej pristupovať, ako reagovať a podobne.. neobmedzujte sa len na ponuku vo vašom okoli. Držím palce, ste obe vo veľmi ťažkej situácii

prasiatko30
17. jún 2023

Detom chybaju rodicia - obaja, chybaju im plnohodnotni kamarati, chybaju im hodnoty, chyba im to aby zazili frustraciu - cely zivot sa im vsetko predklada pred nos, len to najlepsie, debil od 5 rokov aby sa mu nahodou nesmiali, s tabletom v ruke sa uz pomaly narodia. Rodicia sa zufalo snazia urobit vsetko pre a za svoje deti. Deti nameju nic ine na robote len skolu - ziadne konicky, ziadny sport. Nevedia sa kamaratit - nedokazu vytvarat zdrave vazby medzi rovesnikmi - vsetci im robia zle, nikto sa s nimi nerozprava, vsetci na nich cudne hladia, vsetci im niecozavidia, vsetci sa z nich smeju - pomaly ale iste sa z deti stavaju neschopaci a su frustrovani len zivot nie je len o nich. Btw u vacsiny deti co rozpravaju ako sa nedokazu zaclenit je problem a dost velky na ich strane, ktory si ale nedokazu uvedomit lebo vsak janicko ty si na svete najlepsi, najkrajsi a najmudrejsi, co ty budes ustupovat a rozpravat sa s niekym ako misko.

zumbulka20
17. jún 2023

Ahoj napis mi sukromne

maca1984
17. jún 2023

Z vlastnej skúsenosti ti neviem poradiť, ale... Kamarátka zažívala s 12 r. dcérou niečo podobné, plus absencie v škole. Ráno odišla akože do školy avšak tam nedorazila. Riešila to kadejako -lekár, psycholog, psychiater. Nič nepomáhalo /lieky od psychiatra pomohli dočasne,liečená v nemocnici nebola/.Až to prišlo do štádia, že zo školy chceli podať podnet na sociálku. Myslím že psychiater /dúfam že to nedomotám/jej odporučil dať dcéru na dobrovoľný pobyt do diagnostického centra. Aby tým predišla problémom so sociálkou, prípadne že by ju odobrali súdom. A tak si teda našla nejaké to centrum a dcéru tam vzali, myslím že na 3 mesiace. Už tam je vyše mesiaca.
Držím Vám palce.

bluka2
17. jún 2023

A mas aj dalsie deti? Ak nie, ja by som si vzala povedzme neplatene volno a vzala ju prec na cele prazdniny, same dve niekam daleko kam si ona vzdy zelala ist. Nejaky prospesny projekt si vymyslite, napriklad dobrovolnicku cinnost niekde, kde sa uvedomi, ze uz len to, ze zije v Europe si moze gratulovat k tomu stastiu, ktore ini nemali. Alebo len turistiku, povedzme camino de santiago, kde mas rano ciel a na ine veci ti neostane moc cas. Nieco podla jej povahy. Podla mna lepsie nez nejaky ustav.

bamblbi
17. jún 2023

To uz nieje záležitost pre psychloga ale pre pedopsychiatra, a urcite by som uz necakala ani o den viac.... Smer klinika kym nie je neskoro

tosomja
17. jún 2023

@bluka2 na celé prázdniny, zobrať voľno?? To kde sa dá? A kto má toľko peňazí aby si mohol dovoliť byť dva mesiace niekde preč? 🙈

oonnaganamakusai
Odpoveď bola odstránená
oonnaganamakusai
Odpoveď bola odstránená
radostka
17. jún 2023

neviem odkial ste, davam do pozornosti toto: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfb...

janinah
17. jún 2023

Opakujem...psychiater a rýchlo..psychológ je málo...a strácate drahocenný čas...tam treba diagnostiku.liecbu a zrejme aj hospitalizáciu...mám podobný prípad v okolí a nevyzerá to vôbec dobre...

zumbulka20
17. jún 2023

@oonnaganamakusai tie v ponuke nemam,ked budem mat ozvem sa ti ..skor kvoli takym dementom ako si ty 🤌😘

ada309
17. jún 2023

Skutočne,tu len odborná pomoc..sama si s tým neporadís.. nie je to len puberta

naami
Autor odpoveď zmazal
luccija
17. jún 2023

@oonnaganamakusai tak vidím, že je zo Senca a pri Senci sa stalo to, čo myslim

hrabovo
17. jún 2023

@luccija áno, to

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
zuza265
17. jún 2023

@ninusa221 tu bolo podla mna zle nastavene davkovanie alebo vseobecne bolo treba zmenit/prisposobit liecbu. Lieky od psychiatra sa nesmu len tak vysadzovat

autor
17. jún 2023

@radostka Ďakujem!!! IPčko som už pozerala ako pomoc pre ňu, ale toto som nevidela.

autor
17. jún 2023

@janinah Áno som rozhodnutá v pondelok volať hneď ráno.

andrejka1974
17. jún 2023

Jednoducho ju zobrať psychiatrovi,žiadne že termín za mesiac ihneď do nemocnice hospitalizovať toto nie je normálne

tosomja
17. jún 2023

Daj vedieť, ako ste dopadli. 🍀

zuzudrnda
17. jún 2023

Martina Vagacova na webe pod Efektívne rodičovstvo. Robí aj online poradňu a za mňa je skvelá.

lienka.7
17. jún 2023

@autorka prišla som asi do polky... sorry, ale nechce sa mi to citat cele. Skutočne nechapem, ako si rodic nevie poradiť s vlastným dieťaťom.
U teba bud smer psychiatria alebo polepšovna.
Dievča potrebuje pevnú ruku , ty si evidentne zlyhala