Problémy s učením

23. mar 2023

Ahojte,dcéra chodí do 7.triedy.Vzdy sa dobre učila mala známky 1 2 no čím vyšší ročník tým ťažšie učivo.Pohorsila sa,dostáva aj 3 4 známky.Zhorsila sa hlavne v troch predmetoch matika slovenčina angličtina.Ostatne predmety má 1 2.Dnes sme mali rodičovské,jej triedna so mnou hovorila že dcéra jej povedala že nevládze že jej to učivo nejde do hlavy.Mne hovorila toto isté keď som sa jej doma pýtala.Uci sa sama,aj sa pripravuje do školy sama.Triedna odporučila že mohla by som s ňou ísť ku školskému psychológovi aby sa došlo na to prečo sa tak zhoršila s učením.Ci nemá nejakú poruchu učenia.Mali ste niečo podobné?Ako ste to riešili?Pomôže školský psychológ alebo ako jej môžem ja pomôcť aby chápala ucivu a nedostala zlé známky?

autor
23. mar 2023

Ešte dopisem že sťahovali sme sa a zmenila triedu,sem nastúpila do 5.tej triedy.V triede deti už boli poskupinkovane a nemá medzí nimi kamarátov.Chodi na krúžky aj von na ihrisko tam sa skamarátila s dvomi babami.Tiez chodia do 7.mej triedy,no do A,moja chodí do B triedy.Triedna navrhla takú možnosť že buď moja dcéra by mohla prestúpiť do Acky kde má tie kamarátky alebo tie dve baby by prestúpili k mojej dcére do Bcky.Ze to je na nás rodičov ako sa rozhodneme či to dovolíme.Este podotkla že v triede A sú deti drzé a neposlúchajú učiteľov že tam by sa moja dcéra stratila a pokazili by ju.Ze neodporúča aby ona prestúpila.Zeby bolo lepšie keby tie dve baby prestúpili k mojej len neviem čo na to ich rodičia.Co si o tomto myslíte?Je to dobrý nápad takýto prestup?Alebo nevymýšľat a nechať všetko tak ako je teraz?

slavomira236
23. mar 2023

Tak pochybujem 2 dve deti prestupia koli tvojej do inej triedy skor tvoja je jedna nech prestupi ak chce. Co sa tyka poruchy ak doteraz mala znamky dobre nemyslim ze to bude porucha .deti co maju poruchy s ucenim tak ro je im diagnostikovane od v prvych rocnikoch. Nie kazdy ma talent na matiku.

autor
23. mar 2023

@slavomira236 Tak potom neviem ako jej pomôcť s učením.

felycity
23. mar 2023

skús sa s nou najprv začať učiť ty, tak najrýchlejšie uvidíš, kde je problém , či nerozumie učivu, či v pochopení, logike, sluchovej analýze alebo má medzery a nevie to dohnať...možno doučko...

monika4487
23. mar 2023

Mna zaujala platforma smartbooks. Skuste na FB si o tom prečítať a mozno len na jeden mesiac ju predplatit. Možno uvidite pokroky. Neskusali ste? Nam to dost pomaha.

autor
23. mar 2023

@felycity Nerozumie v pochopení a logike.Ked treba niečo naučiť sa z knihy nejaký text alebo báseň,to naučí bez problémov a vie povedať bez chyby.No akonáhle musí nad niečím rozmýšľať logicky nad úlohou to nevie.
@monika4487 Prvýkrát počujem o tom,čo to vlastne je ako to funguje?

simsalabim
23. mar 2023

Ja by som ju urcite dala otestovat v CPPP. Studovala som psychologiu a viaceri spoluziaci si az na VS samozdiagnostikovali vselijake poruchy, neskor potvrdene aj vysetreniami. Inteligentne dieta vie castokrat dlho kompenzovat, kym ucivo nie je naozaj tazsie. Ked budete vediet, na com ste, da sa potom pekne na tom pracovat.

nikaeli
23. mar 2023

Požiadaj o vyšetrenie v CPPP - psychologické, aj špeciálno.pedagogické (na potvrdenie/ vylúčenie porúch učenia). Skús jej pomôcť s učením, vysvetliť ešte raz. Moja dcéra je dyskárka a niektoré veci jej vysvetľujem ešte aj teraz na strednej. Píšeš, že jej robia problém logické úlohy - v tom jej asi zmena triedy nepomôže

autor
23. mar 2023

@simsalabim
@nikaeli Ako vyzerá také vyšetrenie?

monika4487
23. mar 2023

Posielam Vam link, mozno vam to pomoze (ale ak nie skusila by som poradnu)....https://www.smartbooks.sk/co-je-to-smartbooks/?...

nikaeli
23. mar 2023

Psychologické testy a potom testy pri špec.ped., kde bude plniť úlohy - napr. moja dcéra mala prečítať text, zodpovedať na otázky (čítanie s porozumením, plus technika čítania), počúvať slová a zopakovať ich, vypočítať nejaké príklady -> nebola som prítomná, iba čo mi ona povedala - sleduje sa vytrvalosť, sústredenie, porozumenie (či vôbec chápe zadaniu), pamäť, .... všetko to, čo potrebuje k učeniu 😉 je daná nejaká norma, ktorú by mala v danom veku zvládnuť a podľa toho sa posudzuje ako na tom je a podľa potreby sa navrhnú opatrenia (napr. nepísať diktát, ale iba dopĺňať sledovaný gram. jav a pod.). Vyšetrenie trvá cca hodinu a pol u jednej, aj u druhej.

sandri
23. mar 2023

Nezvazovala si doucovanie? Ja som v tomto veku chodila na doucovanie z matiky. Jednoducho mi nevyhovoval styl vyucby matikarky, vobec som tomu nerozumela. Ked mi to na doucovani vysvetlili inak, zrazu to bolo jasne a lahke. Na doucovanie som chodila 2 roky - kym sa nam nezmenila matikarka. To iste AJ. Tam ked sa nenaucis dobre zaklady gramatiky, tak nemas na com stavat a sama sa to nedoucis.

autor
24. mar 2023

@sandri Na angličtinu chodí na doučovanie,to vyučuje jej triedna a ona robí doučovanie pre deti ktoré majú záujem.Ostatny učitelia nerobia

simsalabim
24. mar 2023

Anonym - tak ako povedala @nikaeli , prostrednictvom roznych diagnostickych testov. Urcite by som to skusila, mozu zistit problem, ktory sa vypuklejsie objavil az ked zacalo byt ucivo narocne. Na druhej strane treba aj brat ako fakt, ze dieta aj moze postupne v niektorych predmetoch narazit na svoj intelektualny strop, co neznamena, ze je hlupe alebo ma nejaku poruchu ucenia... kazdy z nas ma svoj strop, nieco sa da posunut treningom a volou a nieco uz nie. Darmo by niekto chcel zo mna mat jadroveho fyzika... intelektualne na to nemam a ani mat nebudem, ale uspesne zvladnut gymnazialnu fyziku som snahou a treningom dokazala.

sandri
24. mar 2023

Chodit na doucovanie k tej istej ucitelke nie je riesenie. Ak jej nevyhovuje sposob vyucby, tak je to strata casu. Skus nejakeho studenta alebo ucitelku na dochodku, co sa venuje doucovaniu.

ocko123
24. mar 2023

Ja by som vyskusal aj naviest ju na vysvetlujuce videa na nete, k jednotlivym ucivam ich je naozaj vela. Na niektorych kanaloch sa intenzivne venuju temam ZS (napr. matika). Smartbooks je vyborny, za mna ale skor na taky dejepis, geografiu, biologiu... Vdaka covidu je velka ponuka doucovatelov online, staci najst niekoho podla recenzii (doucma), kludne aj ucitela z opacnej strany SR a vyskusat, ci to pomoze, verim, ze ano.