Puberťáci a strava
Ženy ako to máte s 15 r pubertakmi?Dnes som bola na návšteve vysmiata, že ešte robím desiatu, raňajky a celkovo chystám večeru a pod...mám jedno dieťa ráno odchádzame spolu z domu veď predsa nespravím len sebe🙂Ak by som nespravila desiatu kúpi si keksy.Snazim sa stravovat zdravo, obeduje doma.Na večeru sa pýtam čo chce, niekedy spravíme spolu, ak sú to toasty či niečo malé, ak teplé varím ja.
Neviem čo je norma mne mama robila jesť dosť dlho🙂)
Vie si spraviť aj sám, keď som pracovala som nachystala a hodil si na panvicu.Teraz viac robím z domu, tak chystám ja.Ako to máte vy?Dnes sa rodina zabávala na tom, že pubisovi nosim do izby misku s ovocím
Tak vidím, že je to 50/50🙂ale zaujímavé čítanie.Ja, keď nechcem, aby vyjedal oriešky, jogurt a čokoľvek čo nájde, lebo je pohodlný si niečo pripraviť radšej spravím sama🙂)aj tak po týchto prázdnych kalóriach povie, že je hladný čomu sa nečudujem.U nás je strava veľký problém.Ja to beriem ako automatickú, že robím raňajky, desiate možno je čas sa zamyslieť čo presunúť na druhych
u nas syn je jedak, ale ma rad zdravu stravu, navyse je celiatik, takze sladksoti obmedzeny vyber. ale napr. misu s ovocim kludne spravim aj jemu, len proste ked on neico chce, tak si to spravi najcastejsie sam, ohreje sam.
je to od teba pekne , ze si taka starostliva 🙂 a super, ze ta to aj baví, ale ako pisu vyssie, treba najst nejaku rovnovahu, aby to v buducnosti nebral ako samozrejmost.
Myslím si, že tým, že vašim lenivým puberťákom "radšej navaríte, lebo inak by jedli suché žemle" ,iba podporujete tu lenivosť a teda stále nemajú dôvod si navariť... 🤷🤷
Mne robila mama desiatu az na strednej a co je na tom? Aj mojmu muzovi svokra. Obaja sme sa pomerne skoro osamostatnili a svojej rodine vyvaram,vypekam, vsetko som sa naucila sama. Aj muz sa naucil varit. Nie sme v nicom odkazani na rodicov. Mne pride divne naopak decko vo vyvoji nechat same si vyberat stravu,ked vieme,ako sa dnesni pubertaci stravuju a ze je jednoduchsie si kupit balik chipsov,ako si vyskladat vyzivnu desiatu.
Robím 15 ročnej raňajky.. Aj jej ich nosím do izby, proste ma po ránu rada svoj kľud. Na druhej strane mi ona dobrovoľne navrhne, že vyberie brata zo školy, naučí sa s ním a urobí večeru pre všetkých. Bez toho, že by som sa musela niečoho dožadovať, doprosovat, rozkazovať... Takže mi tie dve minúty ráno veľmi "stoja za to"
@lucka114 aj to je pohľad.U nás sa o stravu starala mama, otec varil občas cez víkend.Ja si neviem predstaviť mať 2,3 deti a každý si začne variť podľa svojho gusta.A ozaj neverím, že puberak si vytiahne kus mäsa medzi školou a tréningom a bude variť.Ale možno to mám len zle zariadené.Ale až tak obetavá, že budem robiť na raňajky lievance nie som🙂bolo to aj na margo toho, že mi syn povie, že deti nosia do školy na desiatu sladkosti, alebo aj nič a potom jemu vyjedaju ovocie, tak ma zaujímalo ako to je v iných rodinách
ono je rozdiel, či má puberťák variť obed alebo si natrieť chlieb maslom a vziať salámu, jednoducho sú veci, ktoré musí zvládnuť sám,aj keď máš čas a urobila by si to, ten čas môžeš venovať sebe. Nepovažujem za sebecké ani za zanedbávanie 15 ročného dieťaťa ak si robí večeru a ja si zatiaľ napr, pozriem seriál alebo niečo prečítam.
Nehovorím, že nemáš variť, ale ak je navarené zohriať si, či naložiť by si mohol aj sám
Ja s detmi napriklad casto varim. Lebo chcu experimentovat a varit rozne nove recepty. Tak idem so synom podla videa, varime spolu. Navarime viac a dcera si z toho vezme druhy den do skoly, ked nemaju dobry obed v jedalni. Inokedy uvari nieco dcera, syn si nalozi, alebo varia spolu. Cize ja to neriesim, varime tak nejak co kto chce, komu sa chce, vidim, ze od hladu raz neumru ked budu samostatni, tak mi neprekaza urobit im desiatu ked chcu. A oni mi tiez vzdy ponuknu, ked nieco varia. Cize u nas je to uvolnene, bez pravidiel.
prečo medzi školou a tréningom? Cez víkend mi povedal, toto by som si chcel vyskúšať, ako to chutí, nakúpili sme suroviny a babral sa v kuchyni, Ale chápem, že to musí mať o varenie záujem, brať to ako koníčka, no u nás to bolo v kuchyni síce nie 50:50, ale 35:65 určite, viac som varila ja, ale muž menej preto, lebo mal dlhšiu pracovnú dobu. Ale od malička sa dieťa predsa učí pozorovaním a malé dieťa chce robiť to, čo robia dospelí, tak som mu dovolila krájať pod mojím dozorom, natrieť palacinky, neskôr ich robiť, zavolala som ho, aby mi pomohol a takto prirodzene sa učil.
Je fajn, že ťa baví mu to robiť, ale je čas pomaly ho učiť že to nie je samozrejme, že mama ho bude obskakovat a obsluhovať,robit chlebiky a dávať pokrájané jabĺčko.
Nevravím, že raz za čas ok, tiež mama urobila nám ovocný tanier, kým som chodila na základnú, ale keď už som bola na strednej, už to bola skôr rarita, desiatu už tiež som si robila bud sama, alebo si kúpila dačo.
Základné veci už má vedieť si urobiť, v zmysle natrieť si rožok, zabaliť ho, vziať si z chladničky syr, maslo, a podobne. Aj za sebou upratať.
Lebo dokedy reálne to chceš robiť? Do jeho dospelosti? Ešte dlhšie?
Nemusi to byť že bum a koniec, ale nech si začne už zvykať, že už to nebude vždy nachystané od mamy. Proste aby tebou servírované jedlo už bolo fakt takým "nedeľným luxusom"
Ja mam syna co bude mat 18 a ked navarim a naberam aj dievatam co maju 13 a 10 naberiem aj jemu tak nebudem cakat ze ved navarila som tak on si naberie alebo aj veceru tak led uz robim urobim kazdemu
Ja mam 32 a ked som u nasich, tak mama mi ranajky nachysta, aj navari, bezne mi donesie tanier s ovocim do ruk. Neznamena to, ze ked som sama, tak nejem, alebo ze nenavarim obed ci veceru (kedze ranajky odomna by mali skor v case ich obedu). Znamena to, ze ma ma rada a s radostou to pre mna robi, rovnako ako aj pre mojho oca, sestru, jej muza alebo mojho priatela... Ale priatel vravi, ze nepozna ziadnu taku rodinu, kde sa tak riesi jedlo ako u nas, co sa bude varit, kedy, kolko, ake druhy, preberame recepty a jedalnicky, proste mame radi dobre jedlo a bavime sa o nom dost casto :D aj ked je pravda, kebyze mi to ovocie nedonesie, tak si ho asi nedam, ja mam problem zjest ovocie aj ked som sama, a mam este k tomu uplnu fobiu jest nenakrajane alebo nemixovane ovocie... Ale ked sa predomnou zrazu zjavi tanier uz nasupaneho, nakrajaneho a vidlicka k tomu, tak to ovocie mi naozaj inak chuti a zjem ho.
Inak si podla mna normalna. Ja chystam jedlo priatelovi (36), ak niekam ide, lebo sebe chystam vzdy do prace a ked uz to mam navarene, rozlozene, aj dozy vytiahnute, tak to rovno supnem aj jemu do nadob. A ked nestiham, tak donesie on nalozeny tanier predomna, alebo radsej hrnce na stol a kazdy si naberie na vlastny tanier sam, kolko chce... Proste fungujeme normalne.
A ako dieta som dlho mavala desiate od rodicov, asi cely cas, co som chodila do skoly z domu. Vtedy hlavne frcalo pecivo v servitke. To mi az tak neslo dolu krkom, ale ked mi mama posledne roky na gymku zacala balit palacinky, lievance, kolace, chleby vo vajicku, zeleninove salaty so syrom a olivovym olejom alebo ovocne salaty s citronom a medom, (...), tak vtedy som zacala desiate konecne aj jest :D na vyske som si automaticky chystala jedlo sama, ani mi ruky neodpadli, ani mi nenapadlo ist do skoly bez jedla (pokial som sa nespolahla na bagetu z bufetu).
@lopka1313 ja to mam opacne, mam fobiu z osupaneho, nacisteneho a nakrajaneho ovocia niekym inym. Neznasam ked mam jest ovocie aby mi ho niekto cele poobchytaval kym sa dostane do mojho zaludka. Radsej zjem cele jablko, cely banan, celu mandarinku. Nemam rada pomiesane ovocie ani cerstve ovocie na kolacoch🙊🙈
@0silvia0 veľmi zaujímavé fóbie🙂
@0silvia0 wow! Ale tak snad to nejak so svojimi opacnymi fobiami nejak zvladneme 🙂 inak je to pre mna zaujimave, taky opacny problem. Ale zas, obcas si to jablko nakrajam aj sama, aj mandarinku osupem a rozdelim na mesiaciky. Ale kebyze mi to jablko niekto nakraja, zjem ho hned. Tak ho nosim do prace tyzden, kym sa dostanem k tomu, aby som ho nakrajala a zjedla. Ak by som vsak nemala noz a tanier a 'normalne' by som ho mala rozhryzt a zakusnut sa don, tak to ho vobec nezjem a radsej darujem komukolvek.
Ja pubertiakov nemam ale aspon napisem ako si to predstavujem. Vzhladom nato, ze doma takmer kazdy vecer mame s muzom spolocnu veceru tak vecerat budú s nami aj deti - mame vzdy varenu veceru a Z toho neplanujem upustit. Co sa tyka desiat tie tiez nebudem mat problem pripravit. Radsej tak sko keby si mali deti kupovat blbosti a potom preco je tolko deti s nadvahou ked si kupia miesto normalnej desiaty v skole balicek chipsov (vynimka potvrdzuje pravidlo) kazdy den alebo nejake hotdogy, hamburgre a tukove pecivo.
@lopka1313 preeeesne ako ja ...s tym jablkom 😂 mne pride ako konzerva ktoru treba otvorit a nejako pekne naservirovat, nie som schopna do neho zahryznut. Ja jablko zjem za rok mozno 1-2 ak je nakrajane. Ale v salatoch, kolacoch ci inom jedle kedykolvek akekolvek mnozstvo. Keby mi niekto nastruhal jablko tak som schopna ho jest denne. Ale cele sa mi len prehadzuje v kabelke alebo v kancli na stole.
Moja ma 12 a svoje jedlo si robí sama, tak 1 - 2 x do týždňa uvarí aj veceru pre všetkých. Ale ju to aj bavi, spravi aj zložitejšie jedla.
Ja varievam len večere a to sa najeme všetci spolu, pripadne ked si robím napr. volské oko tak sa spýtam ostatných ci chcú tiez, alebo nejaké jabĺčka k filmu tak toho nakrájam viac. Ale ze by som sa starala co kto kedy a ci vôbec jedol tak to nie...
Ja som toho názoru že deti treba vsetky "domáce práce" postupne učiť už od malicka a zapajat ich do chodu domácnosti.
Nie ze by bol nejaký chlieb na desiatu niečo zložité co sa človek nemôže naučiť aj v dospelosti, tam skôr ide o zvyk ze je normálne venovať denne nejaký čas vareniu, uprataniu veci a pod.
Bývala som dlhé roky s rôznymi spolubývajúcimi ci frajermi a podla mňa to je katastrofa keď sa dospelý mladý clovek nevie o seba postarať. To potom skončí na spagetach s kečupom a polotovaroch ci suchých zemliach, v obchode nákup samé kraviny z ktorých sa nedá varit, špinavé riady necháva v dreze, záchod okakany, vysávač ani nevie kde je, prádlo nosí stále domov mamke operie... proste to takému človeku ani nedocvakne že to ostatný za neho nebudú robiť, alebo že to musí spraviť aj sam bez toho aby mu to niekto pripomínal....
A veruže som takýchto stretla dosť, je to nepríjemné s takým človekom žiť, či pracovať .
Veľa žien je doma premotivovaných a k svojej práci v domacnosti nepustia nikoho lebo však oni to vedia najlepšie, ale nieje to dobre.
To akože len z poriadkumilovných pubertiakov vyrastú poriadkumilovní ľudia? U mňa to vôbec neplatí. Bola som vzorom v poriadkumilovnosti, ale nevarila som nič. V kuchyni som sa prakticky nevyskytovala, lebo som stále len niečo leštila a ukladala. Vedela som akurát zohriať jedlo a uvariť kávu. Na dievča nič moc. Môj otec bol zo mňa veľmi nešťastný, lebo si myslel, že sa nenaučím variť nikdy. Až keď som nastúpila do zamestnania a vymieňali sme si s kolegyňami recepty som prestala všetko leštiť a začala variť a piecť.

desiatu si robil sám, má 13, je siedmak a robí si sám od začiatku tohto škol. roku. ranajky ako kedy, druhú, tretiu a neviem akú večeru si robí tiež sám. a také, že cez deň niečo chce, napr. cez víkend a tak, tak samozrejme si to "loví" v chladničke saám, sám si nachysta, priprí, co chce. len take tie velke obedy, večete rpripravim ja, v zmysle varim, ale vari uz aj on obcas.