icon

Pustiili by ste skoro 18-ročnú dcéru na dovolenku s priateľom?

4. aug 2025

Kmotra pustil dcéru k moru do Chorvátska iba s priateľom, dievča bude mať 18 v novembri. Moja ktorá, bude mať 18 o tri týždne teraz šalie, lebo ju nikam nepustím. Zas som zlá ja, lebo sa o dieťa bojím, som opatrená. Mladý sú spolu.1,5r.

bluea
4. aug 2025

Pozri, zakazat jej to nezakazes, o par tydnov sa moze kludne odstahovat. A svoj strach na nu prenasat tiez nemozes. Normalne sa s nou porozpravaj, povedz jej svoje obavy, navrhni letecku dovolenku, prispej jej ak mas tu moznost. Letecky to casto vyjde aj lacnejsie ako ist niekam autom. Hovor s nou ako s dospelou a nezakazuj jej veci ako malemu dietatu.

anonym_49002c
4. aug 2025

Vieš čo? ja nie. Moja už má 18, chodí so spolužiakom takmer rok. Boli spolu na víkend na chate s partiou, boli spolu na festivale, aj u nás prespal, aj ešte pôjdu na chatu. Ale do Chorvátska by som ju (autom) nepustila. Ostatní rodičia nech robia ako uznajú za vhodné. A ako tu niektoré píšete, že je už dospelá, môže sa odsťahovať. A kam? kto jej to bude platiť? je ešte stredoškoláčka. Brigádovať každý deň nebude a za tých pár dní nezarobí toľko, aby sa mohla osamostatniť.

autor
4. aug 2025
@patka06

@anonym_autor To je mi ľúto, no tým, že ju nikam nepustíš, nešťastiu nezabrániš
Pracuj so svojím strachom.

@patka06 nie je pravda že ju nikam nepustim. Boli spolu 2x na 4-5 v zahraničí vlakom

7lenka11
4. aug 2025

Popravde neviem, záleží od toho, ako veľmi je dcera zodpovedná a spoľahlivá. Ale zase máme rodinnú známu, ktorá cestuje od 15tich po svete. Štúdium, modeling atď. Teraz má 18 a vidno na nej, že je zbehlá, samostatná, zodpovedná.

anonym_f84d1f
4. aug 2025
@anonym_autor

@patka06 nie je pravda že ju nikam nepustim. Boli spolu 2x na 4-5 v zahraničí vlakom

@anonym_autor pozri nešťastie sa stane veľmi rýchlo, ci to je jazda autom, vlakom alebo lietadlom. Je to len tebe.

anonym_d30ca8
4. aug 2025

Ja by som ju pustila pod podmienkou ze pojdu vlakom, lietadlom...pripadne by s nimi isiel este niekto dospely kto ho moze vystriedat pri soferovani.

patka06
4. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Tebe ide očividne len o to auto, máš zlú skúsenosť - chápem. ale opakujem dcéra za to nemôže - prečo má trpieť tvojím strachom.
To už doživotne nikto z vás nesadne do auta?

beata_k
4. aug 2025

Autom urcite nie. Na samotny vytel ano.

lucia13022023
4. aug 2025

Od 16 cestujeme s teraz už mojim mužom. Máš dôvod dcére neveriť ci?

anonym_16956c
4. aug 2025

@anonym_autor ak si o dieťa prišla, je mi to úprimne ľúto. Len ty dodavas info postupne, preto to vyzerá nedôveryhodné, prepáč. Keby si v úvodnom prispevku napísala, že takmer 18 ročná dcéra chce ist autom do Chorvátska s 20 ročným mužom a ty máš strach, lebo.si o jedno dieťa na cestách prišla, reakcie by boli asi iné. Takto to vyznelo, že máš strach, lebo ešte nemá 18, o aute a dieťati, ktoré zahynulo, si písala až dodatočne. Vyznieva to, ako vymyslené, aby si silou mocou dostala odpoveď nie.

januska12323
4. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor tak sa bojíš len toho auta? Nevieš im to vysvetliť?

luccija
4. aug 2025

Úplne ti rozumiem ešte, že moja dcéra nemá frajera, lebo tiež by som sa bála, aby išli autom ďaleko.Ja som bola v 18, alebo 19 autobusom s frajerom v Španielsku, ale moju dcéru by som nepustila bez dospelého rodičia, niekto ďalší....nebudem písať zlé veci čo sa stali kamarátke s dcérou, ale nie.Dcera nemusí robiť to čo ostatní.

slovakboy
4. aug 2025
@anonym_autor

@patka06 ja som už jedno dieťa pochovala, ktoré prišlo o život na cestách

@anonym_autor to je iná vec. To som nevedel. Je mi to veľmi ľúto. Potom jasne dcére vysvetli prečo sa bojíš a že jej nič v živote neujde. Nech idú na výlet do vedľajšieho mesta aj tam môžu byt šťastní. Ich možno pohodový a úspešný výlet pri mori nestoji za to aby ty si znovu prežívala strach. Aj ty máš právo na rešpekt tvojej pohody a pocitu bezpečia.

marryliese
4. aug 2025

@anonym_autor ja by som nepustila ale my sme tak boli vychovani, u nás nefungovalo že po 18 si robim co chcem. Ale záleží od rodiča, niekto pustí dieťa aj samé hockam.

nevenka
4. aug 2025

No to zalezi aj kam do HR. Ale celkovo je to vela hodin za volantom. A maju co robit aj skuseni soferi. Nasi sa bali, ked som mala takmer 30 a manzel mal 28, sli sme prvy raz sami autom do HR. Ale uz mal cosi odjazdene teda. Aj tak tam boli obavy.
Ja by som povedala, ze nech si pojazdi este na kratsie trasy rok, dva a nech potom sa da na taku dlhsiu cestu. Zatial nech dovolenkuju inak. Nic im neujde.

sisaka
4. aug 2025
@anonym_16956c

@anonym_autor ak si o dieťa prišla, je mi to úprimne ľúto. Len ty dodavas info postupne, preto to vyzerá nedôveryhodné, prepáč. Keby si v úvodnom prispevku napísala, že takmer 18 ročná dcéra chce ist autom do Chorvátska s 20 ročným mužom a ty máš strach, lebo.si o jedno dieťa na cestách prišla, reakcie by boli asi iné. Takto to vyznelo, že máš strach, lebo ešte nemá 18, o aute a dieťati, ktoré zahynulo, si písala až dodatočne. Vyznieva to, ako vymyslené, aby si silou mocou dostala odpoveď nie.

@anonym_16956c presne, ďalšia vymyslená téma. Podľa odpovedí pridáva ďalšie info, aby podporila diskusiu….

nevenka
4. aug 2025
@slovakboy

@anonym_autor to je iná vec. To som nevedel. Je mi to veľmi ľúto. Potom jasne dcére vysvetli prečo sa bojíš a že jej nič v živote neujde. Nech idú na výlet do vedľajšieho mesta aj tam môžu byt šťastní. Ich možno pohodový a úspešný výlet pri mori nestoji za to aby ty si znovu prežívala strach. Aj ty máš právo na rešpekt tvojej pohody a pocitu bezpečia.

@slovakboy mohol by rok, dva potrenovat na kratsie trasy a potom neskor vymysliet aj dlhsi vylet autom. Aj dcera, ked si spravi vodicak, tak tiez a mozu sa aj prestriedat, ked sa jednemu bude napriklad driemat. Tiez si myslim, ze im nic neujde.

anonym_f84d1f
4. aug 2025
@nevenka

No to zalezi aj kam do HR. Ale celkovo je to vela hodin za volantom. A maju co robit aj skuseni soferi. Nasi sa bali, ked som mala takmer 30 a manzel mal 28, sli sme prvy raz sami autom do HR. Ale uz mal cosi odjazdene teda. Aj tak tam boli obavy.
Ja by som povedala, ze nech si pojazdi este na kratsie trasy rok, dva a nech potom sa da na taku dlhsiu cestu. Zatial nech dovolenkuju inak. Nic im neujde.

@nevenka a pustili ta nakoniec áno

veselo_neveselo
4. aug 2025

@anonym_autor Ako 18 uz som davno byvala v Prahe na intraku. Tvoja dcera salie spravne, ved ako ju chces pripravit na samostatny zivot, ked ju v 18 nepustis??
Nechaj ju zit, dopraj jej posledne krasne leto, kedy je mlada, krasna a este bezstarostna, ale uz zodpovedna.

Teraz citam, ze ti uz jedno dieta zomrelo. Je mi to luto, ale tvoje zijuce dieta doplaca na chyby co sa udiali predtym. Nepises, v akom kontexte to bolo, kto stal za nehodou, ale tvoja dcera je ine dieta, a dobre si uvedomuje rizika, mozno lepsie nez si myslis.

veselo_neveselo
4. aug 2025

Este tu citam, a som prekvapena, ze sa (kupodivu dost hlasov) boji len toho auta.

Ak je mlady muz zodpovedny, a soferuje rad a dobre, tak by som sa bala menej ako ked sa mestom vali nejaka mlada zena v SUV. Ale podstatne je, aby bol chalan zodpovedny, a nie jeden z tych mladych showmanov, co chcu rychle auto, tri pruhy, ale spravat sa za volantom nevedia.

anonym_e2ab3e
4. aug 2025

@anonym_autor ahoj ja uplne chapem tvoje obavy.. bola som ako 18 rocna v Amerike s chalanom s ktorym som sa poznala pol roka. Nasi ma pustili a ja sa cudujem 😀. Tiez mam dceru a asi by som mala problem ju pustit. Autom teda asi nie ale skusila by som im navrhnut zajazd autobusom pripadne letecky. Bola by som kludnejsia.

terezka1947
4. aug 2025

Asi by som začala tým autom....a áno,bála by som sa.
Netvrdím,že všetci začínajúci šoféri sú neschopní,to skôr niektorým ženám v SUV by som vodičák hneď vzala už na parkovisku pred ich domom,či najneskôr na parkovisku pred školou,kde nosia deti 🤔ale..... skúsenosti sa nedajú načítať,treba ich odsoferovat. A do Chorvátska je cesta dlhá...to nie je zapnúť navigáciu a krútiť volantom.
Ty si musíš položiť otázku,aký ten chlapec je.
Vieš,už bude mať 18r.,o chvíľu ti nemusí nič povedať a odísť.
Inak,ja by som sa tiež bála na tvojom mieste....a nie iba auta.

anonym_f84d1f
4. aug 2025
@terezka1947

Asi by som začala tým autom....a áno,bála by som sa.
Netvrdím,že všetci začínajúci šoféri sú neschopní,to skôr niektorým ženám v SUV by som vodičák hneď vzala už na parkovisku pred ich domom,či najneskôr na parkovisku pred školou,kde nosia deti 🤔ale..... skúsenosti sa nedajú načítať,treba ich odsoferovat. A do Chorvátska je cesta dlhá...to nie je zapnúť navigáciu a krútiť volantom.
Ty si musíš položiť otázku,aký ten chlapec je.
Vieš,už bude mať 18r.,o chvíľu ti nemusí nič povedať a odísť.
Inak,ja by som sa tiež bála na tvojom mieste....a nie iba auta.

@terezka1947 práveže je fajn, že chalan nieje poserout vybrať sa aj ďalej ako jazdiť v meste.

sara07
4. aug 2025

vysvetlila by som je dôvod
a zaplatila cestu vlakom , hlavne je povedat dôvod ,možno ho teraz nebude chapat , a možno to vysvetlit aj obom ,,,

terezka1947
4. aug 2025
@anonym_f84d1f

@terezka1947 práveže je fajn, že chalan nieje poserout vybrať sa aj ďalej ako jazdiť v meste.

@anonym_f84d1f
Ešte,to,že si chlapec trúfa na tak ďalekú cestu ho skúseným šoférom nerobí...

anonym_f84d1f
4. aug 2025
@terezka1947

@anonym_f84d1f
Ešte,to,že si chlapec trúfa na tak ďalekú cestu ho skúseným šoférom nerobí...

@terezka1947 Vieš koľko nehôd majú práve tí čo majú najazdené do aleluja ? Nehodu moze mat aj keď pojde s mamou na aute...

luccija
4. aug 2025
@ivik4

Samozrejme, pustila by som
Ja som od 16tich cestovala s priatelom po okolitych krajinach a v 17stich som sla s nim prvy krat k moru. Mne rodicia vzdy verili

@ivik4 každý to berie teraz z pohľadu svojho detstva a rodičov.Som zvedavá či ty pustis syna v 16,18 r na dovolenku.Napriklad ja sa čudujem mojim rodičom, že ma pustili neboli mobily bolo to dávno si pamätám ako som si rozmiešala peniaze nech zavolám z búdky domov😂kamarátka pustila dcéru s frajerom do Španielska po ceste niekde prespali jednu noc.Isli do baru a babe tam niečo nasypali do drinku behali po nemocniciach, polícii a jej otec sadol do auta a išiel o pár dní za nimi.Ano, ja som úzkostliva a budem s tým mať veľký problém priznávam ..pred 20, 15 r, keď si ty bola teenager nebolo až toľko nástrah.Viac by som bola pokojná, ak by išli busom, alebo letecky

stanka_k
4. aug 2025

@anonym_autor pustila by som ju. Samozrejme názov hotela a pod chcem.. určite by som jej povedala, že keby sa niečo, hocičo stalo, kľudne aj keď “sa zobudí vedľa mŕtvoly”…😉 môže sa spoľahnúť, že urobím všetko, aby som jej pomohla a môže mi zavolať… (ale to by malo byť podľa mňa bežne, aby sa dieťa nebálo osloviť o pomoc rodiča a potom nevymyslelo ešte väčšiu blbosť ako bol ten pôvodný problém)

ivik4
4. aug 2025
@luccija

@ivik4 každý to berie teraz z pohľadu svojho detstva a rodičov.Som zvedavá či ty pustis syna v 16,18 r na dovolenku.Napriklad ja sa čudujem mojim rodičom, že ma pustili neboli mobily bolo to dávno si pamätám ako som si rozmiešala peniaze nech zavolám z búdky domov😂kamarátka pustila dcéru s frajerom do Španielska po ceste niekde prespali jednu noc.Isli do baru a babe tam niečo nasypali do drinku behali po nemocniciach, polícii a jej otec sadol do auta a išiel o pár dní za nimi.Ano, ja som úzkostliva a budem s tým mať veľký problém priznávam ..pred 20, 15 r, keď si ty bola teenager nebolo až toľko nástrah.Viac by som bola pokojná, ak by išli busom, alebo letecky

@luccija necitam celi tvoj komentar len zaciatok, ale ak bude zodpovedny ako ja, pustim. Coby nie
Akurat ze ja o tom pisat na kona nemusim, nepisem tu prispevky. Takze neviem ci sa to dozvies 😀. Ani si ma nemusela oznacovat lebo ja niesom autorka ktora sa pyta na nazor. Nikdy sa neriadim druhymi, nepotrebujem to

hrabovo
4. aug 2025

Ja by som nemala problém pustiť, sama som bola s kamoškou v 18tke autom v Grécku 😂. Môj syn starší tiež od 18tky jazdí kade tade po zahraničí, aj s priateľkou...