icon

Rýchlovarná kanvica v triedach pre žiakov

2. sep 2023

Chcem sa opýtať na názor rodičov , ale aj učiteľov ohľadom používania rýchlovarných kanvíc v triedach na SŠ. Ak ste učiteľ, stretli ste sa s tým, že vedenie školy ich schválilo, ale ošetrené to nie je nijak- v prípade obliatia vriacou vodou, kto je za to zodpovedný- učiteľ, samotný žiak? A čo rodičia, súhlasili by ste, aby vaše deti používali v triedach kanvice? Ďakujem za názory.

bykaterina
3. sep 2023

@vahcaac nie je to ani pre nich bezpečné. To že sa môže oliat horúcou vodou je jedná vec. Ja som sa tak ráz oliala lebo mi praskol pohár. A aj čo sa týka žiakov môže sa to stať alebo budú mať seknuty kábel a stačí že sa ho chytí a môže byť po ňom hlavne ak má problém so srdcom. Ako môže sa to zdať ako veľká zhoda náhod ale najviac úrazov v domácnosti štatistický a práve na daných prístrojoch a podobných

luccija
3. sep 2023

@abbey1 čo počúvam dcéru polka triedy pije energetaky káva a čaj asi len luzri🤪az pre jedno dievča museli prísť rodičia, že sa cíti zle a bolo extra rodičovské, aby sme poučili teenegerov, že vypiť 2 energetaky za doobedie a pofajcit si za školou môže byť škodlivé.Uvidim čo bude hit tento rok

bykaterina
3. sep 2023

@mamutka inak keď to čítam má napadlo že tento eokyame bolí v Štiavnici v jednom hotely a má skóro drblo že idem si uvariť kávu a tá kanvica smrdela ako divá sviňa. A vieš z čoho ? Personál ju na prd umyl, bola prihorena dnu od mlieka. A toto nápadne človeka ktorý da za noc 130.€ 🤦tak čo potom pubertálne dieťa.

blackcat8885
4. sep 2023

To je čo za móda mať toto v triede? Veď snáď káva z automatu im stačí či? My sme nemali ani to. Určite by som to nedovolila lebo sa môže hocičo stať a myslím že vedia vydržať ja si tiež v práci nedám kavu ked sa mi zachce

dankanka
4. sep 2023

@sara07 tak jedna kava denne ma iba a len pozitivne ucunky na organizmus. Co zabija je stres, energetaky, nezmyselne diety, malo pohybu.

keksik83
4. sep 2023

@dominikamacakova tu nejde o to, že by nezvládli manipuláciu s kanvicou, ide o bezpečnostné predpisy. keby si bola riaditeľkou školy so 600 žiakmi a mala za nich od momentu, keď vstúpia do budovy, do momentu, kedy z nej vystúpia, plnú zodpovednosť, tak by si uvažovala úplne inak.

keksik83
4. sep 2023

@luccija hm, ja do mojich študentov stále hustím, aby sa naučili mať normálny pitný režim. u nás jeden 18-ročný skončil s tepom 180. tieto decká, vyzerá to tak budú od 25-ky invalidní dôchodcovia so zničeným srdcom a cievami.

1kriosa1
4. sep 2023

Och.
Po prečítaní komentárov mám dojem, že svojim 15 až 19 ročným deťom nedovolíme doma s kanvicouspraviť čaj alebo wifonku 😃 … ked ste v práci, schovávate pred svojim 17 ročným synom kanvicu? 🙈😀

luccija
4. sep 2023

@keksik83 je to smutné.Na základnej škole v 7,8 r bol IN zuvaci tabak spolužiak sa pozvracal stále lákajú rôzne hlúposti.Mal tep 180 z energetaku?

tbd
4. sep 2023

Mali sme v zime, keď som chodila na strednú, boli tam ešte staré okná a hrozne v zime cez ne fucalo, tak sme sa vyzbierali a kúpili si kanvicu-sama triedna nám to navrhla. Robili sme si čaj. O chvíľu nám ju zhabala akoze za trest, že sme niečo vyviedli-nic sme nevyviedli. A oni mali v kabinete novú kanvicu 🫣🤣

aceris
4. sep 2023

@1kriosa1 ja si nemyslim, ze niekto pisal, ze kanvica je nebezpecna pre pouzivanie pubertiakmi. Ide o to, ze sa jedna o pouzivanie medzi dalsimi 30timi deckami, ktore su v jednej triede. Lavica vedla lavice, kopa ludi...lahko sa stane daco zle...a to je vazne problem vydrzat na automatovej kave a flaske s vodou? Ved v kazdej skole uz je bufet...

tbd
4. sep 2023

@tbd ale je to teda zakázané/nie je to povolené mať v triede kanvicu. Myslím, že sme to mali aj v školskom poriadku, že elektrické spotrebiče v triede byť nemôžu-kvoli bezpečnosti

januska12323
4. sep 2023

@1kriosa1 keby si bola celé dni zodpovedná za 25*8 žiakov a nie jedného pubertiaka uvažovala by si inak. Stačí, že sa potkne s horúcou vodou a obleje spolužiaka. Mama toho druhého bude iste nadšená.

demonka5
4. sep 2023

Ja som mala na strednej strasne to bolo super,nikomu sa nic nestalo,zalievali sms si 3v1 za mna super a to som bola na strednej pred 20timi rokmi

zuzana76
4. sep 2023

@1kriosa1 tu nejde o to, ze nemozu pouzivat, ale kto bude zodpovedny ak ziak obleje druheho vriacou vodou a bude mat popaleniny 3. a 4. stupna? Nie je to v sulade s BOZP v triedach.

zuzana76
4. sep 2023

@1kriosa1 ako mama podpises papier, ze beries na seba vsetky rizika? aj keby tvoje dieta skoncilo na klinike popalenin?

zuzana76
4. sep 2023

@luccija presne atk, desiata urobena mamou a ziadna voda u mna na ZS v 80-tych rokoch. Nevravim, ze dieta nema dodrziavat pitny rezim, ale cajiky a kavicky?

silvia2013
4. sep 2023

Na SŠ su uz snad velkí ziaci , skoro dospelí, tak aka zodpovednost ucitela??

zuzana76
4. sep 2023

@silvia2013 ale ten ucitel za nich zodpovedny je, pokial su v skole.

zuzana76
4. sep 2023

@silvia2013 Podľa zákona o výchove a vzdelávaní má žiak právo na náhradu škody, ktorá mu vznikla počas vyučovania alebo v priamej súvislosti s ním. Znamená to, že škola zodpovedá za úraz či stratu vecí žiaka, ktoré nastali počas vyučovania, školského výletu alebo lyžiarskeho výcviku. Školy aj preto uzatvárajú poistenie, z ktorého potom prípadné škody na zdraví alebo majetku žiakom uhradia.
Zdroj: https://www.peniaze.sk/ekonomika/7689-kto-je-zo...

silvia2013
4. sep 2023

@ibrunova nehnevaj sa, ale moje dcery pocas SS uz vedeli zarabat a varit. piect , prat, žehlit. Dnesné deti nevedia obsluhovat kanvicu?

silvia2013
4. sep 2023

@zuzana76 ked jedia teple obedy a popalia si jazyk? Komu das za vinu?Alebo sa skoro udusi desiatou, žuvackou?

zuzana76
4. sep 2023

@silvia2013 na obed ich prihlasuju rodicia, ale kanvica moze sposobit skrat, kto bude zodpovedny, ze zacalo horiet v triede? decka ju zabudnu vytiahnut zo zasuvky, kto bude zodpovedny, BOZP povoluje len spotrebice zakupene skolou a spotrebice, ktore su riadne vedene ako prislusenstvo, su kontrolovane. Zavolaj si na inspektorat prace, kto by bol zodpovedny.

ibrunova
4. sep 2023

@silvia2013 nejde o to, či vedia, či nevedia. Ide o BOZP. Nikto si to nevezme na zodpovednosť. A asi netušíš nič o zodpovednosti, ktorú má škola počas vyučovania za svojich žiakov. A to aj vtedy, ak sú tam samí slušní zodpovední žiaci, ktorí vedia variť, piecť a neviem čo ešte.

zuzana76
4. sep 2023

@silvia2013 zuvacku nemaju co mat, na mojich hodinach musia zahodit, je to jazyk, vela rozpravaju, zuvacku mozu prehltnut, tak zahadzuju

ibrunova
4. sep 2023

Obdobný prípad je to, že bez učiteľa nemôžu žiaci napr. vchádzať do telocvične, presne z toho stého dôvodu, a môžu byť hoc aj vrcholoví športovci, všetci musia počkať na učiteľa a tak idú do telocvične.

nyusika
4. sep 2023

10 a viacrocne deti doma nevedia pouzit varnu kanvicu ?
ja sice nerozumiem, naci by bola detom v tride rychlovara konvocva, ale z nazorov, ze na druhy stupen a SS urcite nie, lebo by si ublizili, som dost sokovana

zuzana76
4. sep 2023

@nyusika nemusia si naschval ublizit, ale aj mozu, nikdy nevies, co moze skrsnut v hlave jedinca, alebo niekto zakopne a obleje sa sam, alebo niekto ho naschval posoti, lebo ved sranda, deti a mladistvi nedomyslia nasledky

simca06022011
4. sep 2023

@1kriosa1 presne taketo nieco som tu cakala :D nie, doma mozu cokolvek. AJ v obyvacke s motorovou pilou behat ked to dovolis (naschval prehanam, niezeby ste to robili🙂 ). Ale skola alebo akakolvek institucia je nieco uplne ine. DOkonca ani v kancelariach a kadetade po prevadzkach nema co akakolvek elektornika, ktora nepatri zamestanvatelovi, nie je na nu revizia robit.. a maju to ludia v pazi :D my sme radsej zrusili xy spotrebicov ako sa s tym tutkat... nieco sa stane, ani len poistka nebude vyplatena. A tvrdit ze za to ze si doma v klude urobi caj ( o vifonkach pomlcim, to nevidim vobec dovod a uz vobec nie doma jest) je to iste ako ked si deti robia caj v triedach a potom tam s tym pobehuju... lavice male, priestory uzke.. tak aj ked odhliadnem od "popalenin", neviem ci by som ako studentka bola nadsena z obliatych veci, pomocok... a teraz ako uctovnik, to tiez velmi milujem, ked vidim ako maju pracovnicky pohare zahadzane papiermi na stole :D aspon sa rychlejsie triedia v skusobnej dobe

nyusika
4. sep 2023

@zuzana76 tak to dufam, ze nenosia noznice, pera, kruzidla....

fakt je, ze BOZP by taketo nieco nepovolilo.
ale dovod - ze by si "babatka" mohli ublizit sa mi zda sialeny a pisem aj to, ze nevidim dovod na to, aby v triede bola rychlovarna konvica