Aky mate nazor na maly pripitok - sampanske - pri 13 rocnom dievcati? Na Stedry den, ked sme si ako rodina pripijali, manzel velmi chcel, aby sme dovolili dcere "za stamperlik", lebo ved uz je velka a dosts acertil, ked som to nechcela dovolit. Ze vraj tolko jej to budem zakazovat a tabuizovat, az sa nam odtrhne z retaze a ze kusocek jej nezaskodi.... No ja neviem, mne sa vobec kombinacia dieta + alkohol nepaci. Vyrastala som v rodine, kde otec nemal daleko na dno poharika a ako nasledok sa dodnes alkoholu vyhybam, pijem velmi, velmi zriedka a ak, tak malicko a vacsina alkoholu mi aj tak nechuti. Nemam pocit, ze by som o nieco prisla a rovnako uvazujem pri dcere...naco je trinastke pripitok? aky mate na to nazor?
ja nie som zastancom alkoholu ale zase cim viac s abude odporierat tym bude rast chut vyskusat ...moj byvali zil do 18 ako mnich a potom sa nevedel nabazit vsetkeho co sme si my ako poubisi davno uzili...nehovorim ze deti budem nalievat alkoholom,ale ak budu chciet vyskusat doma pri vianocnom stole radsej si s nimi ten jeden pripitok dam ako by to mali robit zxa mojim chrbtom kto vie skym a kto vi ekolko...viem ze budu aj tak ,ale ak zaujmem negativny postoj tak je dost mozne ze sa nikdy nedoviem co robia za mojim chrbtom a to je nebezpecnejsie ako jeden poharik sampusu...mimochodom pokial si pametam tak na slovensku dostat decke sampanske mozno by sa dcera uspokojila aj s touto alternativou my sme ho bezne pili so spoluziackami na nasich oslavach v 13 rokoch
akk ste sa o tom s mm bavili pred nou, tak uz ste nezelany zaujem aj tak vzbudili...takze ci sa rozhodnes, ze das alebo nedas, oboje by som jej vysvetlila a zdovodnila
@simsalabim , podľa mňa je dcéra dostatočne veľká na to, aby si sa jej sama spýtala na to, aký má názor, či si chce s vami pripiť šampanským alebo sa zaobíde aj bez toho, proste ako to ona berie. Nie je tak ani dôležité, či ochutná alebo nie, ale aký postoj si k alkoholu a pitiu všeobecne vytvára, čo vidí v rodine, aké príklady, ako je ovplyvniteľná či ovplyvňovaná kamarátkami, partiou...
A porozprávať sa o tom, presne tak, ako sa tu už hovorilo - o následkoch alkoholu, o príležitostnom pití atď. i keď ja si myslím, že takéto rozhovory by mali s dieťaťom nastať už skôr - okolo 10-11 rokov.
Ja mám 12-ročnú dcéru a alkoholom, ani šampanským ma ešte nenapadlo ju núkať a ani ju nebudem, ale keby ju samu napadlo, že chce ochutnať, tak jej dám glg, nech ochutná, ale nalievať zatiaľ nie, a aj tých 13 sa mi zdá ešte skoro, možno tak na 15 rokov. Toho roku raz ochutnala (glg) z môjho citrónového radlera - vravela, že celkom je to dobré, ale viac jej chutí kofola .
moj syn ma 14 rokov a fakt este ani jazyk nedal do ziadneho alkoholu-ja mu ale hovorim , ze ako bude chciet nech povie,ze chcem byt pri nom ked prvy raz ochutna alkohol-kludne on moze doma poziadat a dam mu ochutnat-radsej doma v bezpeci ako vonku s kamosmi do bezvedomia.
Zo ZS si pamatam ako mali moji 13 r spoluziaci v skriniach boule/ovocie v alkohole/ poskryvane a po vyucku to pili-toto nechem aby moj syn robil.
@simsalabim sekt by som dovolila - odporúčam suché šumivé víno, to jej celkom isto chutiť nebude a nedopije ani ten prvý hlt tvrdé nie, ale keby aj, pochybujem, žeby zachutilo
otrasne nazory,ked budu chciet marisku tak im ju zozeniete ved doma je to ok ,urcite lepsie ako vonku za chrbtom???alebo pervitin??? Ja mam 15 rocneho syna a ziadny alkohol ho nechcem vidiet pit a ja mu ho nalievat nebudem! Rozpravam sa snim o dosledkoch a aj o tom, ze nedospely organizmus nema enzym na stiepenie alkoholu....Asi to nie je len tak ze osobam mladsim ako 18 rokov je podavanie alkoholu zakazané.Tak si nieco o tom nacitajte mile mamicky
Dakujem za vsetky prispevky...vidim, ze nazory sa lisia, niekto by dovolil, niekto nie, situacia presne ako medzi mnou a manzelom. Mne osobne sa prieci dietatu ponukat alkohol - hoci uz ma coskoro 14, stale je to dieta, alkohol je droga a neplnoletym je jej podavanie zakazane, neponukala by som ani cigarety ani marisku.... Nemyslim si, ze je vhodne privykat dieta na alkohol a rovnako si nemyslim, ze "zakazane ovocie najviac chuti" je pravdou vzdy a na 100%. Manzel sa zas priklana k tomu, ze ked jej to budeme zakazovat, bude ju to lakat a troska nezaskodi.... Dcera bola polichotena, ked jej poharik ponukol - mne sa to zdalo nevhodne... proste mame na to rozdielne nazory a vidim, ze takto to je aj u ostatnym mamin. Napad so suchym sektom je celkom srandovny ten nevypijem ani ja, nechuti mi...mam rada vylucne deluxe, sladucky, a tym sa aj koli mne pripija - ato, bohuzial, dcere chutilo, ked jej manzel nalial "za naprstok". Stale sa s manzelom kolit omu hadame
Skusim jej na Silvestra urobit nejake nealko koktejly, ale mam stale taky trpky pocit, ze jej manzel trosku nalial a ze nechape, preco mi to tak vadi.
Kompromis je nealko šampus. Buchne to a nie je to aké detské ako detský šampus.
u nas doma sa alkohol nevedie vobec, az som asi na slovenske pomery trapna ale minule sme si dali s drahym po pohariku vinka a maly mal hned velke komentare o alkoholizme. takze mna by ani nenapadlo ho nukat a aj tak hovori sam, ze mu to smrdi nie este aby to pil. osobne som prvy krat ochutnala hodne neskoro, tiez mi to nechutilo a nechuti, som velmi prilezitostny konzument alkoholu, domov samu ma nenapadne kupit a neznasam to nase typicke "Daj si do jednej, do druhej nohy, a daj si a daj a musis..." neznasam to. a este ked sa potom ludia tvaria urazene lebo som odmietla stamperlik. ako dospievajuci sme pokusili na chate alkohol, to asi skoro kazdy, ale ked mne to nikdy nic nehovorilo. navyse nemam rada ked stracam kontrolu nad sebou. urcite by som neponukala ani 15 rocnemu decku, ak si nepyta. s tymto suhlasim s @bodka70 a teraz ma napadlo, ze odkedy som od rodicov prec, tak si tusim ani nepripijame na sviatky. tento rok sme rozhodne ziadnu flasu neotvorili
@mawka sme trápne dve no booože..a ako nám je dobre,že?
@osemsmerovka ved prave, kolko starosti mi odpadne, ked nemusim spisovat zoznam aky chlast mi doma chyba a cim si pripijem a spon nemusim tie flase tahat z obchodu a potom vyhadzovat alebo skladovat. neviem, alkohol je posledna vec, ktora mi doma chyba, ak vobec. ani do varenia ho nedavam. pre mna je skladovanie alkoholu nepochopitelne
a zijem aj tak a navstevy si nepytaju tak co
@simsalabim ahojky, noo, ja to mám ešte v čerstvej pamäti zo svojho detstva... všetko čo mi zakazovali som vždy urobila a 3 - násobne a ak hovorím všetko, tak tým aj myslím všetko... vždy to na mňa fungovalo opačne... čo mi zakazovali, som chcela ešte o to viac vyskúšať a za každú cenu... možno jej to chutiť nebude a ty budeš mať aspoň dušu na svojom mieste
@simsalabim čo si pamätám, tak v 13. rokoch sme už aj my pripíjali so šampanským, len sme mali iné poháriky - nie veľké na šampanské, ale také maličké ako na likér - takže sme tam mali toho veľmi máličko a aj to sme ešte nechali na dne. Len sme si odpili pri prípitku a dosť. Pokiaľ nemáte v rodine alkoholizmus, či nejaké zdravotné problémy s pečeňou a podobne...Možno to takto bolo lepšie ako začať s alkoholom medzi kamarátmi niekde na výlete, intráku, kde sa alkohol už nepopíja, ale pije a nalieva do veľkých pohárov a pije sa až do dna...
ja len nechapem, preco si ludia nutne musia pripijat a pit alkohol vobec samozrejme, ked dieta vidi rodicov, ze si pripiju pri kazdej prilezitosti - rozne sviatky, vianoce, velka noc, meniny, narodeniny, atd atd, tak sa chce podobat na dospelych a chce aj dieta ochutnat.
a vobec neplati, ze ked sa zakazuje, tak to deti chcu viac a viac. ano, je padnute na hlavu, ak rodic popija a dietatu povie nie. a je uplne ine, ked sa alkohol doma nevedie vobec, to dieta to ani nenapadne. a tiez zalezi vela na osobnosti dietata a na pristupe k dietatu, ci sa zacne ozierat na intrakoch alebo nie alebo je jedno kde. zdravo sebavedome dieta so zdravymi vztahmi v rodine si vazi same seba a nepotrebuje frajerit.
na intrakoch som bola 2x a nepila som tam jediny raz.
nechapem niektorych rodicov... éčka nie, alkohol ano? uz aj v 13?
urcite som proti tomu, aby 13 rocne dieta pilo alkohol.......
mam tiez 13 rocneho syna a na vianoce sme mali tiez pripitok - cinzano.tiez som nazoru ze by este nemusel,ale je pravda ze zakazovat to tiez nema vyznam,bude to chciet aj tak raz ochutnat,tak nech som aspon pri tom. a mozem povedat ze ho alkohol nijak nelaka,a viac krat v roku ho neskusa,
to je snad zart, tato tema U nas doma sa alkohol detom nedaval a tu som, ani som sa eurvala ani nic podobne. Ani my doma alkohol nemame, nepijeme, ked pride navsteva teda nenukame. Na Vianoce sme si dali stamperlik fernetu, lebo bol u nas svokor, ale inak nie. Dieta sa "neurve", lebo mu to niekto zakazuje, ale preto, lebo mu to nikto nevysvetli. Skor si s dcerou sadnite, vysvetlite jej, co a ako a potom ak je rozumna, rozhodne sa sama spravne. urcite by som jej nenalievala, v ziadnom pripade. Ako pise @zuzanockamt, okrem ineho, je to trestne
ved na to je detske sampanske nie? preboha ved 13 rocne dievca je este dieta...kam to takymto tempom dojde, batolatu namocit cumel do alkoholu, sak malinko mu neuskodi? och...
Ja som dovolila na Vianoce sme pripíjali Vianočným likérom a na Silvestra tokajským vínom. Moja dcéra bude mať 11.
Liznut by som asi dala, keby som videla ze uz ma aktivny zaujem vyskusat, ak by si nepytala, tak nie, na dno pohara, take to "za naprstok". Urcite nieco kvalitne, nie sladke zbrndy. Tam je jednak predpoklad ze nezachuti hned a potom je to aj "zdravsie". V malickom mnozstve to akurat podpori travenie.
Radsej takto nez aby dieta zacalo skusat niekde mimo, alebo vystrasit demonizovanim tak ze ani za cely zivot neochutna, nakolko sa bude vidiet uz dopredu niekde pod mostom...
Mne ako malej davali od cca 10-11r. na Silvestra liznut, nikdy to neprerastlo. Tak isto ako ma naucili pred autoskolou zaklady jazdy na dvore aby som nebola pod stresom. Tak isto ako som vyskusala sex pred manzelstvom a pred 18tkou. A tu som.
PS: Osobne si dam tak 2-3x do roka pohar kvalitneho vina a 1x nieco tvrdsie. Doma mame malinko, susi sa nam to tam uz roky.
Kazdopadne ci dat ci nie, nema podla mna tak zasadny vyznam ani na jednu stranu, skoda tych hadok v konkretnej rodine kvoli tomu...
@simsalabim u nas v rodine sme cca od tych 13/14 mali pristup k alkoholu, rozumej vino, tety v nedelu popijali vino s kolou, ked sme chceli dali nam chlipnut
vysledok: nepijem aj ked mozem, amlokedy a opita som bola asi tak 3x v zivote
moj muz: isty clen alkoholik, jemu alkohol striktne zakazovany, nemal moznost, pristup, na tajnasa, pocas puberty parkrat pomaly stavy na JISku...
Nech si kto chce co chce rozprava, ak to bude dcera mat za normalne ( nie pitie( ale ze alkohol existuje a neskryvate ho, nebude mat nutkanie okamzite sa pricucnut na 1.flasu co bude v dosahu
13r by som kus sampana v pohode dala.
Ja by som 13-rocnemu dietatu alkohol NEPONUKLA. Vobec nejde o samotne pitie, ale o fakt, ze dietatu ho ponukne rodic. Tiez som otcovi s potesenim "kradla pivo" (cize olizla penu.) Ale nikdy mi ho on neponukol (akurat sa "nahodou" vzdy pozeral inym smerom ) Ak by si dcera pytala ochutnat, liznut by som dala (alebo na dno pohara) - teda v tych 12 - 13 rokoch.
@mawka, ako to robis, ze nemate doma alkohol? My mame zasoby pre pre celu ulicu Kazda navsteva dorazi s flasou, suvenir z dovolenky flasa, meniny, narodeniny (hlavne chlapove) flasa.... Nasa rocna spotreba alkoholu je tak tri pohare (vina, tvrde nepijeme ani jeden) na hlavu a tak pocet flias rastie a rastie a ja neviem, kam s nimi.... (problem mam hlavne s reklamnymi a personifikovanymi flasami, tie sa nedaju darovat dalej)
@vroni no lebo moje okolie uz vie, ze flasu je zbytocne nosit a ked niekto novy, kto ma pozna kratkko prinesie, tak putuje k nasim alebo dalej. proste nie som totalny abstinent, ale nemam potrebu to mat doma, zabera to miesto
a ked niekam idem a potrebujem, tak zavolam nasim, ci nejaku nemaju. inak aj oni tak susia flase doma, co podostavali, castokrat su to uz archivne veci
ale aspon potom ked je nejaka oslava, maju z coho cerpat, nemusia kupovat. a neviem, ci som pisala, ale maly akonahle vidi poharik v ruke u mna, tak ma dost blbe pripomienky
ja len tolko, ze podavat alkohol nedospelym osobam je trestne