icon

Šanca na prijatie na gymnázium s trojkou z matematiky

lenuska999
15. okt 2025

Ahojte, pýtam sa kvôli mojej neteri. Je deviatačka a už dlho premýšľa nad strednou školou, aj, keď si stále nie je istá. Ide o to, že ona by rada skúsila gympel, ale má problémy s matematikou. Chodí aj na doučovania, ale jej priemer sa stále pohybuje okolo trojky. Z ostatných predmetov má jednotky - napríklad slovenčina jej ide perfektne. Len tá matematika... Je z toho nešťastná, lebo učiteľka ju straší, že pokiaľ nezamaká, na gymnázium môže zabudnúť. Potom sú tú zdravotky a pedagogické sš, ale tam ju neláka ani jedna. Myslíte, že má šancu dostať sa na gympel s trojkou?

lenka.25
20. okt 2025

Pokial má aj doučovanie a napriek tomu má v škole z matiky trojky , na gympel môže zabudnúť . Aspoň u nás v BA . Minuly rok bol natresk na gymple a nedostali sa ani jednotkari s doucovanim na prijímačky . Matikarka ju nestraší , skôr jej otvára oči , aby mala baba radšej pripravenú aj inú alternatívu

olifcek
20. okt 2025
@jana_eyre_2

@olifcek moja ma ešte čas, je len v 6tej triede, ale už dlhodobo má ciele 😅 myslím že na doučovanie určite pôjde, ale až keď to bude aktuálne..

@jana_eyre_2 silno držím päste! U nás to bolo presne tak isto... Olív mala cieľ...a má stále... 😉😉 Ale ešte máme druacku na ZŠ 👻

barbie2023
20. okt 2025

A ďalšia vec , nevie ani zakladoskolsku matiku na 1 akože čo chce robiť na gymnáziu? Celé dni sa len učiť,aby mala aspoň 4ku a prešla ? To sa jej oplatí 4 roky sedieť nad matematikou? A nehovorím o iných predmetoch,na ktoré sa treba tiež učiť. Gymnázium nie je pre 3ojkarov. Tak to proste je. Na OA som chodila kedysi pred 20 rokmi ja. Mali sme matiku 4x do týždňa + vybrané príklady z matematiky alebo nejak tak sa volal predmet + účtovníctvo a štatistiku. Aj tam bolo treba vedieť počítať. Išla som tam s čistými jednotkami zo ZŠ a veru musela som sa na tu matiku učiť aj na obchodnej ak som chcela mať aspoň 2.

barbie2023
20. okt 2025

A posledný komentár . Synovec mal najlepšie hodnotenie aj z monitoru a dostal sa síce na gympel ( v malom meste) lebo povyhraval aj kadejaké súťaže a olympiády,ale veru musí sa čo to poučiť,aby toto tempo na gymnáziu udržal. ved je tu xy stredných škôl kde sa dá parádne pripraviť na život a bez toho ,aby nezmyselne riešil predmet,na ktory nemá myslenie. A že chce žurnalistiku je síce pekné,ale o rok -dva to už vôbec nemusí byť pravda.

bibyke
20. okt 2025
@mircalla

@bibyke Co to je gympel, ked sa tam dostali so 4? Lebo prijimacky su dost Sito a zaujem vysoko prevysuje ponuku

@mircalla tak u nas v meste je dost vela skol,myslela som to tak ,ze na gympli maju z matiky 4. Na zš to bola dvojka max 3. Ale to bola slaba zš velmi..

lapersefona
20. okt 2025

Je nutné si vydiskutovvat co chce študovať na vysokej ci nutné potrebuje mať gymnázium napr chce ist na medicínu a pod.
Ako jej ide chémia cci fyzika?
Mne tiež nesla matika a preto som si vybrala strednu a neľutujem mala som tam predmety ktore som zboznovala sa ucit.
Pozrite si nejaký výpis stredných škôl co za odbory existuju alebo keď chce gymko tak podajte viac prihlasok

jana_eyre_2
20. okt 2025
@olifcek

@jana_eyre_2 silno držím päste! U nás to bolo presne tak isto... Olív mala cieľ...a má stále... 😉😉 Ale ešte máme druacku na ZŠ 👻

@olifcek držím aj ja palce, nech to vyjde.. u nás majú tiež všetky deti ciele, ale uvidíme či sa splnia 😅 prvý chce byť zachranar, dcéra teda učiteľka nemčiny a slovenčiny a tretí sa vidí ako Ronaldo 🤣 futbal síce hra výborne ale beriem to s rezervou, je len tretiak.. v podstate možno každý bude robiť niečo totálne iné ako má vysnívané, hlavne si myslím že je dôležité aby ich stredná škola bavila.. ja dodnes trocha cítim ako krivdu, že to somnou nikdy nikto nepreberal a moj výber strednej školy bol v podstate len o názve školy...

salsa26
20. okt 2025

Napíšem ti vlastnú skúsenosť... Dcéra mala sólo 3 z matiky.. - (učiteľka na nej sedela)... Neustále ataky zo strany učiteľky.. Tak som ju dala na doučovanie...doucko mala 1x do týždňa 2r.
Avšak stále z matiky 3....keď prišla na gympel, zrazu 1-tky....nie vždy je to o vedomostiach.....

mircalla
20. okt 2025
@bibyke

@mircalla tak u nas v meste je dost vela skol,myslela som to tak ,ze na gympli maju z matiky 4. Na zš to bola dvojka max 3. Ale to bola slaba zš velmi..

@bibyke Tak a sme doma

lapersefona
20. okt 2025
@anonym_f6eaaf

S protekciou aj s trojkami od vrchu po spodok. Hlavne nevypisujte, ze nie, lebo poznam realitu zo zakulisia skol.

@anonym_f6eaaf jak potom takíto žiaci prežívajú na gymnáziách? Aké maju potom známky?

lapersefona
20. okt 2025

Ešte mi napadli odbory ako zubný technik, farmaceutický laborant ci obchodná akademia

magdusaaa
Autor odpoveď zmazal
anonym_48b103
20. okt 2025

@lenuska999 vacsina zien je neznalych a pisu len svoje uvahy, nie fakty. Ano, aj s trojkou z matematiky sa dieta moze dostat na gymnazium. Ano, aj do hlavneho mesta. Na prijatie na gymnazium je dolezity sucet bodov, ktory ziak dosiahne. Ziak s jednou trojkou moze mat v sucte tych bodov viac ako jednotkar, lebo moze napisat lepsie monitor, moze napisat lepsie prijimacky, moze mat viac bodov z olympiad, certifikatov, atd. Rovnako ako nie je jednotka ako jednotka, nie je trojka ako trojka. Zo slabej zakladnej skoly moze mat ziak jednotky od vrchu nadol a vedomosti menej ako dvojkar z kvalitnej zakladnej skoly. Zazila som jednotkarov, ktori na prijimackach vdaka stresu pohoreli a jednotky na vysvedceni im boli na nic, pretoze neboli prijati. Zazila som dvojkarov, ktori prijimacky napisali exceletne a s prehladom predbehli v sucte bodov tych jednotkarov. (Ucim na gymnaziu.)

magdusaaa
20. okt 2025
@anonym_48b103

@lenuska999 vacsina zien je neznalych a pisu len svoje uvahy, nie fakty. Ano, aj s trojkou z matematiky sa dieta moze dostat na gymnazium. Ano, aj do hlavneho mesta. Na prijatie na gymnazium je dolezity sucet bodov, ktory ziak dosiahne. Ziak s jednou trojkou moze mat v sucte tych bodov viac ako jednotkar, lebo moze napisat lepsie monitor, moze napisat lepsie prijimacky, moze mat viac bodov z olympiad, certifikatov, atd. Rovnako ako nie je jednotka ako jednotka, nie je trojka ako trojka. Zo slabej zakladnej skoly moze mat ziak jednotky od vrchu nadol a vedomosti menej ako dvojkar z kvalitnej zakladnej skoly. Zazila som jednotkarov, ktori na prijimackach vdaka stresu pohoreli a jednotky na vysvedceni im boli na nic, pretoze neboli prijati. Zazila som dvojkarov, ktori prijimacky napisali exceletne a s prehladom predbehli v sucte bodov tych jednotkarov. (Ucim na gymnaziu.)

@anonym_48b103 👌

maciatkolulu
20. okt 2025
@matkahelka

@stvura mam cerstvu gymnazistku, orientujem sa v problematike dokonale, pisala som vo svojom prvom prispevku v podstate to, co ty. viem, ake su kriteria prijatia, co sa hodnoti. preto som sa pytala na tu informaciu o "vahe" T9, lebo nemam vedomost, aby nejake gymnazium bralo do uvahy percenta uspesnosti T9, pokial to nie je vyslovene nad 90% (kedy dieta prijimacky nerobi). pod 90% je dolezite, ako dieta urobi prijimacky a nie ako napisalo T9.

@matkahelka nuž body s pridávajú zjavne aj za T9

anonym_48b103
20. okt 2025
@maciatkolulu

@matkahelka nuž body s pridávajú zjavne aj za T9

@maciatkolulu mnozstvo gymnazii nepripisuje body za (neuspesny) monitor.

blackcat8885
20. okt 2025

Keď má téraz problém ako bude maturovať z matematiky alebo bude mať na gymnáziu 4ky a bude sa cítiť trápne keď väčšina bude mať 1,2. Nech ide na školu kdd jej toľko matiky netreba, bude sa trápiť a navyše z gymnázia by mala ísť na VŠ . A na VŠ sa dostane aj zo strednej školy ak ide o to.

kankam
20. okt 2025

@lenuska999 moja dcera je tak ako vasa dibra z jazykov a matika jej ide v logickych veciach ale gynplovu matiku by musela driet. Stadtne chodi na obchodnu akademiu kde vacsina mudrych deti isla kvoli tomu aby nenervovali s nat na gympli. A je to dobra odborna skola z ktorej tiez moze ist na vysku. S gymplom bez vysky nebude mat nic ...

anonym_48b103
20. okt 2025
@blackcat8885

Keď má téraz problém ako bude maturovať z matematiky alebo bude mať na gymnáziu 4ky a bude sa cítiť trápne keď väčšina bude mať 1,2. Nech ide na školu kdd jej toľko matiky netreba, bude sa trápiť a navyše z gymnázia by mala ísť na VŠ . A na VŠ sa dostane aj zo strednej školy ak ide o to.

@blackcat8885 v 21.stor. taketo predsudky nemaju miesto! Pokojne moze mat na gymnaziu z matematiky stvorky, dievca chce studovat zurnalistiku, tam nebude potrebovat matematiku. Mame mnozstvo velmi uspesnych absolventov, ktori vystudovali pravo na karlovke, medzinarodne vztahy v nemecku, su z nich psychologovia, tlmocnici, dokonca aj uspesna slovenska herecka a pocas studia mali z matematiky a fyziky zle znamky. Su to specificke predmety, zvladnutie ktorych nehovori nic o celkovej kvalite, inteligencii, a schopnosti studenta. Je velmi spiatocnicke mysliet si, ze gymnazista musi byt jednotkar od vrchu nadol, inak sa v zivote neuplatni. Schopnost uplatnit sa a byt uspesnym je o spravnom zvoleni si VS s ohladom na svoje schopnosti a hlavne, s ohladom na to, co cloveka bavi. Mam v rodine vystudovanu lekarku, ktora pracuje na beznej pozicii v korporate, pretoze ju medicina nebavi, nikdy k nej neinklinovala a vystudovala ju len preto, ze bola velmi sikovna, ucenliva a cela rodina to od nej ocakavala.

maciatkolulu
20. okt 2025
@anonym_48b103

@maciatkolulu mnozstvo gymnazii nepripisuje body za (neuspesny) monitor.

@anonym_48b103 dosť logické,že za neúspešný monitor neprípise body.....a za úspešný hej.

anonym_48b103
20. okt 2025
@maciatkolulu

@anonym_48b103 dosť logické,že za neúspešný monitor neprípise body.....a za úspešný hej.

@maciatkolulu nerozumies tomu, skusim vysvetlit. Za uspesny monitor sa povazuje, ak ziak z oboch predmetov zvladne nad 90 %. Ziak je automaticky prijaty, prijimaciek sa nezucastnuje. Za neuspesny monitor sa povazuje vsetko pod 90%. Vacsina gymnazii nerozlisuje, ci ziak napise monitor na 89 alebo 60%, pretoze za to body k prijatiu nepripisuju, dolezite je, ako ziak napise prijimacie skusky. Vysvetlila som ti to zrozumitelne?

maciatkolulu
21. okt 2025
@anonym_48b103

@maciatkolulu nerozumies tomu, skusim vysvetlit. Za uspesny monitor sa povazuje, ak ziak z oboch predmetov zvladne nad 90 %. Ziak je automaticky prijaty, prijimaciek sa nezucastnuje. Za neuspesny monitor sa povazuje vsetko pod 90%. Vacsina gymnazii nerozlisuje, ci ziak napise monitor na 89 alebo 60%, pretoze za to body k prijatiu nepripisuju, dolezite je, ako ziak napise prijimacie skusky. Vysvetlila som ti to zrozumitelne?

@anonym_48b103 Ale rozumiem,ďakujem....a rozumieš aj ty?
https://www.gamca.sk/wp-content/uploads/2024/11...

maciatkolulu
21. okt 2025
@anonym_48b103

@anonym_48b103 vidím to inak ako ty, alebo klamú na gamce? Snáď je to zrozumiteľne. A áno niekedy rozhoduje aj jeden bod.

lenka.25
21. okt 2025
@maciatkolulu

@anonym_48b103 vidím to inak ako ty, alebo klamú na gamce? Snáď je to zrozumiteľne. A áno niekedy rozhoduje aj jeden bod.

@maciatkolulu tu aspoň vidíš, že učiteľ má vždy pravdu , aj keď ju nemá ...a toto učí naše deti 🙄

maciatkolulu
21. okt 2025
@anonym_48b103

@anonym_48b103 prepáč,stačilo menej irónie...a ešte predtým,kde tak vehementne tvrdíš,že pod 80 sa nič nepripocitava,tak mrknut top gymnázia Bratislavy napríklad. Mne to zabralo naozaj pár sekúnd. Sama seba si tu trochu dala dole.
https://cloud-6.edupage.org/cloud/Kriteria_4R_2...
Teraz som ti to už snáď vysvetlila aj ja dosť zrozumiteľne.
A ako som písala,niekedy rozhodne jeden bod. A ten môže byť aj z testovania a pod 90. A inak nepovažuje sa to za neúspešný monitor,akurát sa dieťa nedostane bez pohovoru na školu. Ale nie neúspešný.

maciatkolulu
21. okt 2025
@anonym_48b103

@blackcat8885 v 21.stor. taketo predsudky nemaju miesto! Pokojne moze mat na gymnaziu z matematiky stvorky, dievca chce studovat zurnalistiku, tam nebude potrebovat matematiku. Mame mnozstvo velmi uspesnych absolventov, ktori vystudovali pravo na karlovke, medzinarodne vztahy v nemecku, su z nich psychologovia, tlmocnici, dokonca aj uspesna slovenska herecka a pocas studia mali z matematiky a fyziky zle znamky. Su to specificke predmety, zvladnutie ktorych nehovori nic o celkovej kvalite, inteligencii, a schopnosti studenta. Je velmi spiatocnicke mysliet si, ze gymnazista musi byt jednotkar od vrchu nadol, inak sa v zivote neuplatni. Schopnost uplatnit sa a byt uspesnym je o spravnom zvoleni si VS s ohladom na svoje schopnosti a hlavne, s ohladom na to, co cloveka bavi. Mam v rodine vystudovanu lekarku, ktora pracuje na beznej pozicii v korporate, pretoze ju medicina nebavi, nikdy k nej neinklinovala a vystudovala ju len preto, ze bola velmi sikovna, ucenliva a cela rodina to od nej ocakavala.

@anonym_48b103 nuž tu nejde o známky na gymnáziu,ale o to,že dieťa nemá dobré výsledky už na základnej. A tá matika na gymnáziu je,či sa niekomu páči,či nie. Dobrá žurnalistka môže byť aj z akejkoľvek inej strednej školy s maturitou,kde nie je ako alfa omega matematika. A tá tam proste je. To je snáď jasné každému. Takže nie,nie je to spiatocnicky,či aký názor. To je skôr ten,že každé dobre vysokoškolské miesto musí predchádzať gymnázium.

stvura
21. okt 2025
@maciatkolulu

@anonym_48b103 prepáč,stačilo menej irónie...a ešte predtým,kde tak vehementne tvrdíš,že pod 80 sa nič nepripocitava,tak mrknut top gymnázia Bratislavy napríklad. Mne to zabralo naozaj pár sekúnd. Sama seba si tu trochu dala dole.
https://cloud-6.edupage.org/cloud/Kriteria_4R_2...
Teraz som ti to už snáď vysvetlila aj ja dosť zrozumiteľne.
A ako som písala,niekedy rozhodne jeden bod. A ten môže byť aj z testovania a pod 90. A inak nepovažuje sa to za neúspešný monitor,akurát sa dieťa nedostane bez pohovoru na školu. Ale nie neúspešný.

anonym_48b103 velmi dobre napisane
@maciatkolulu uz sa tolko nenatahujte, je dolezite sledovat pokyny skoly kde ti dieta ide a hotovo...vasa to ma ako skola kde mi idu deti. Treba spravit prijimacky, bez nich nejde nikto a monitor pripisuju body v urcenej stupnici. Ak sa ale pozries tak monitor nehra taku rolu lebo za maximum by ti pripisali 15b a za olympiadu 10b. Toto sa mi zda super hodnotenie (ovela lepsie ako NR Golianka). Matematika na gymnaziu je - da sa ale zvladnut, ale maturita z nej este nie je povinna (az pre deti rocnik 2012)

anonym_cd5e12
21. okt 2025
@betulinka1

@anonym_0b4871 inak sranda, ze mam 2 bývalých spoluziakov, co fakt mali 4 na gympli od hora dole a na stretavke som sa dozvedela, ze skoncili VS pedagogicku a su to ucitelia 🤣🤣🤣 vzdy sa na tom smejem, ked ich vidim, ze najväčší lajdáci co mali vzdy vo vacku marisku a zdrhali z gympla aj cez okna a teraz ucia na SŠ.

@betulinka1 áno, poznám takú. Najslabšia študentka v triede a teraz učí na VŠ!!! Od jej študentov som sa dozvedela, že úroveň jej výuky je "na úrovni laickeho pracovníka červeného kríža". Tak to potom vyzerá v našom školstve.

najjulinka
21. okt 2025
@blackcat8885

@blackcat8885 prečo by sa mala citiť trapne? Je to aj o časovom menežmente. Pamatam si ako sme s kamoškou z gympla išli na rovnaku vysoku školu. Ju vzali bez prijmačiek a ja som šla na prijmačky koli priemeru na gympli (mala som aj štvorky). Jedna premudreta vyučujuca sa ma na chodbe gympla pred všetkými spýtala, či nebolo sa mi lepšie učiť a šla by som bez prijmačiek. Moja odpoved bola jasná otázka: "Učiť sa 4 roky alebo len 2 týždne teraz? Ja počítať viem. " Vysmiala ju celá chodba. Neviem ako si ludia manažuju čas, ale podla mna to je dost doležitá vec. Neminať čas na nepodstatne a neefektívne veci. A dodnes nechápem prečo sa mnohí vyučujuci takto strapňujú. Klamu žiakov, že s trojkami nemožu na gympel, neskor, že nemožu na vyšku a pod. A ešte maju take otazky na smeč. A potom dobre, že sa neurazia.
Matika v nematickej triede je lahka. V živote sa nikoho nepýtali aké mal vysvedčenia na strednej či na maturite. Treba maturitné doložiť v praci,a le pýtaju vysvedčko, až človeka prijmu a aj to len založia do spisu. .... Takže nie je trapne mať štvorky. Vooobec. Je to len menežment času. Nič z tej lepšej známky človek nemá. Ničovaté nič. Ked ho to nebaví, tak musí prejsť z ročnika do ročnika. človek ma byť v živote spokojný, má robiť čo ho baví a tomu sa venovať. známky nie su trapne. Su to len znamky.

anonym_48b103
21. okt 2025
@maciatkolulu

@anonym_48b103 nuž tu nejde o známky na gymnáziu,ale o to,že dieťa nemá dobré výsledky už na základnej. A tá matika na gymnáziu je,či sa niekomu páči,či nie. Dobrá žurnalistka môže byť aj z akejkoľvek inej strednej školy s maturitou,kde nie je ako alfa omega matematika. A tá tam proste je. To je snáď jasné každému. Takže nie,nie je to spiatocnicky,či aký názor. To je skôr ten,že každé dobre vysokoškolské miesto musí predchádzať gymnázium.

@maciatkolulu kolko gymnazii je na Slovensku? Podmienky pre prijatie si si prestudovala na kolkych gymnaziach? Nepostrehla som, aby autorka konkretizovala jedno gymnazium, o ktore maju zaujem. Dovolila som si reagovat na tvoj prvy komentar, ze gymnazia beru do uvahy vysledky z neuspesneho monitoru, nie vsetky gymnazia beru do uvahy vysledky z monitoru pokial je uspesnost ziaka pod 90% a ty pripnes screenshot podmienok prijatia jedneho gymnazia a napises, ze ja som sa dala dole? Cim? Tym, ze som si dovolila napisat, ze nie vsetky gymnazia hodnotia monitor pod 90%? Daj si prosim ta tu namahu a prezri si podmienky viacerych gymnazii, idealne vsetkych slovenskych a porovnaj si podmienky prijatia. Kazde gymnazium ma svoje podmienky pre prijimanie ziakov. Jeden tebou pripnuty screenshot nie je sablonou pre vsetky gymnazia ani pre prijimanie vsetkych uchadzacov na gymnazium.
Rovnako si prezri podmienky prijimania studentov na rozne VS a zistis, ze matematika je neznamym pojmom na viacerych. Ziak, ktory mal jednu 3 z matematiky vobec nie je diskvalifikovanym pri prijati na gymnazium a pokial samozrejme neplanuje studovat prirodne vedy, nestoji a nepada jeho dalsia buducnost na gymnazialnej matematike. Trojkar z matematiky moze byt na gymnaziu lepsim studentom ako jednotkar a v zivote moze byt vybornym pravnikom, diplomatom, hercom, tlmocnikom, psychologom, logopedom a mnohym inym.