Sklamanie z maminej reakcie na školské výsledky
Pred maturitou
Píšem mame dostala som z veľkého testu zloženého zo 4 predmetov známky 2,1,1,3
A jej reakcia bola docela dobré známky . A na tú najhoršiu známku a čo ti to nešlo nevedela si to? Som sklamaná z jej reakcie ,,docela dobré,,
@viestta no veď sa práve sťažuje, že moc nie 🙂. To je hra slov, ale myslím, že pozná svoju mamu
@gabrielkaa myslim si, ze vobec nie je v tom co povdala, ale kto to povedal. Tam su krivdy z minulosti a keby sa mama od radosti aj pokrajala, tak vzdy to bude tak.
Za mňa. Nie je známka ako známka. Niekde 3 s prehľadom strčí do vrecka jednotkara z inej školy.
Pokiaľ nejde o štandardizované testy za celú republiku, nič tie známky dokopy nehovoria.
"Docela" je české slovo a mne doslova píli uši toto miešanie slovenčiny a češtiny. Ak budeš maturovať zo SJ, nepoužívaj ho
A vždy by som brala do úvahy úsilie dieťaťa. Niekto je nadany lajdák a tam aj 2 či 1, ak nie sú vedomosti nemusí byť dobrá.
Niekto ma zlé podmienky, náročný stav a tam aj 3 môže byt vynikajuca super známka, na ktorú musel vynaložiť kopec úsilia.
Inak povedané ak mám doma dieťa extremne nadané na jazyky a kvôli lenivosti dostane 90% miesto 100% tak ako rodič ho nepochvalim.
Ak mám dieťa čo musí driet, aby pochopilo a zapamätalo si, tak 2 je úžasná známka a 3 je naozaj fajn a pochválim snahu aj výsledok.
Opýtať sa kde dieťa urobilo chybu, čomu nerozumie a potrebuje dobrať či dovysvetlit považujem za normálne otázky rodiča, ktorý sa zaujíma. Netreba za tým hľadať nič viac.
@galganka nie som materiálne založená. To pramení z čias detstva. Mama ma nemala za šikovnú, skôr za hlúpu nie príliš chytrú. Prihlásila ma na učňovku na kaderníčku a ja som chcela školu kde aj odmaturujem. To som počúvala a čo ty máš hlavu na maturitu? Ako na to prišla keď sama ju nemá? Vtedy mi kus pomohla triedna učiteľka. Tak asi preto sa snažím dokázať aj jej aj sebe, že na to mám
@anonym_autor V tomto prípade je jej reakcia úplne zlá. Vzhľadom na to, že ona nebola ambiciózna a teba naopak ešte brzdí. Naopak si šikovné dievča a aj ak by si zmaturovala na štvorky od hora dole, je to lepšie ako jednotky na učňovke bez maturity. Samozrejme za predpokladu, že chceš ísť na výšku, tak treba známky lepšie.
Môj syn napríklad aj na základke preliezal so štvorkami a ja som trvala na tom, že pôjde na odbornú školu s maturitou. No a aj to dal na štvorky 😀. Má poruchu učenia a v práci je teraz šikovný a spokojný, nikoho nezaujímajú známky, ale to, že tú škou má.
Takže hlavu hore, pochválime ťa tu my a mamine reakcie tak neprežívaj. Ty musíš byť na seba hrdá. Známky máš veľmi dobré.
@galganka nie som materiálne založená. To pramení z čias detstva. Mama ma nemala za šikovnú, skôr za hlúpu nie príliš chytrú. Prihlásila ma na učňovku na kaderníčku a ja som chcela školu kde aj odmaturujem. To som počúvala a čo ty máš hlavu na maturitu? Ako na to prišla keď sama ju nemá? Vtedy mi kus pomohla triedna učiteľka. Tak asi preto sa snažím dokázať aj jej aj sebe, že na to mám
@anonym_autor A prečo ti nevyhovuje práca kaderníčky, tam sa tiež dá zlepšovať.
@anonym_autor normalna reakcia od mami. Co si cakala?
@gabrielkaa nie, dieťa nepotrebuje takýto druh uznania ...
@biba_18 aký myslíš? Ja svoju dcéru vždy pochválim ak donesie dobrú známku .
Za mňa. Nie je známka ako známka. Niekde 3 s prehľadom strčí do vrecka jednotkara z inej školy.
Pokiaľ nejde o štandardizované testy za celú republiku, nič tie známky dokopy nehovoria.
"Docela" je české slovo a mne doslova píli uši toto miešanie slovenčiny a češtiny. Ak budeš maturovať zo SJ, nepoužívaj ho
A vždy by som brala do úvahy úsilie dieťaťa. Niekto je nadany lajdák a tam aj 2 či 1, ak nie sú vedomosti nemusí byť dobrá.
Niekto ma zlé podmienky, náročný stav a tam aj 3 môže byt vynikajuca super známka, na ktorú musel vynaložiť kopec úsilia.
Inak povedané ak mám doma dieťa extremne nadané na jazyky a kvôli lenivosti dostane 90% miesto 100% tak ako rodič ho nepochvalim.
Ak mám dieťa čo musí driet, aby pochopilo a zapamätalo si, tak 2 je úžasná známka a 3 je naozaj fajn a pochválim snahu aj výsledok.
Opýtať sa kde dieťa urobilo chybu, čomu nerozumie a potrebuje dobrať či dovysvetlit považujem za normálne otázky rodiča, ktorý sa zaujíma. Netreba za tým hľadať nič viac.
@janage to "docela dobre znamky" asi povedala jej mama.
@gabrielkaa myslim si, ze vobec nie je v tom co povdala, ale kto to povedal. Tam su krivdy z minulosti a keby sa mama od radosti aj pokrajala, tak vzdy to bude tak.
@viestta tak ti neviem, ako to majú v rodine 🙂. Mna tiež za dobre známky nechválili, ale že vôbec a za zle “sprdli”. Preto ja reagujem my takéto veci. Pretože mne pocit uznania chýbal
@viestta tak ti neviem, ako to majú v rodine 🙂. Mna tiež za dobre známky nechválili, ale že vôbec a za zle “sprdli”. Preto ja reagujem my takéto veci. Pretože mne pocit uznania chýbal
@gabrielkaa toto bude asi tiez take podvedomie, aj autorka to tak mala, ze mame nezalezalo na vzdelani, neinvestovala do nej, tak teraz ocakava, ked dokaze viac ako mama, ze ma na viac. Ze ako keby chcela mame dokazat - pozri, mam naviac, hoci ty si to nevidela. Ale chyba tam take to hlbsie, ze ucim sa pre seba. Kazdemu padne pochvala asi dobre, ale ani v praci a ani v dalsom zivote nebude pochvaly nikto len tak rozdavat. Treba si to asi nejako upratat. Tiez chvalit za vsetko nie je ok, lebo potom dieta nadobudne o sebe pocit, ze je pomaly genialne a takto vychovavame egoistov. Lebo ved jemu maminka doma hovori, aky je uzasny, sikovny, mudry, krasny. Asi treba poznat tu spravnu mieru chvalenia.
citujem:
Jednohlasne sa na tom zhodujú výchovní experti, minimálne tí na strane rešpektujúceho rodičovstva: čo deťom vyslovene škodí, je pochvala klasického typu. „Ty si taký šikovný“, „ty si ale krásna“, „môj múdry chlapček“. Pri prednášaní týchto viet majú rodičia (a babky, tetky, susedky) iba tie najlepšie úmysly, skoro vždy je za nimi snaha budovať detské sebavedomie.
No v skutočnosti sú veľmi problematické, napríklad aj preto, že ich nadmerné používanie môže vypáliť presne opačne. Namiesto sebavedomého dieťaťa vychováme malého závisláka od obdivu okolia, ktorý si bez potlesku či odmeny ani neobuje topánky, a hoci sa navonok môže javiť ako superstar, v skutočnosti si neverí.
„Pochvala sa stáva cieľom, samotná činnosť je druhoradá. Z mnohých činností tak mizne prirodzený pôžitok a radosť, čo je veľké ochudobnenie života,“ píšu vo výchovnom bestselleri Respektovat a být respektován manželia Kopřivovci.
@gabrielkaa to že ty ju pochváliš neznamená že to ona potrebuje 😉
Nemusis nikomu nic dokazovat. Dolezite je ako si ty spokojna, vies, ze si to neodflakla a snazila si sa. Co si mysli niekto iny ta nemusi trapit a uz vobec nie analyzovat kazde jedno slovo. Sama pises, ze nemate super vztah, tak o to menej by ta to malo trapit. Kludne mozes sama seba pochvalit a dopriat si aj darcek, alebo obed v restike, odmen sa, necakaj, ze ta bude kazdy chvalit.
@gabrielkaa toto bude asi tiez take podvedomie, aj autorka to tak mala, ze mame nezalezalo na vzdelani, neinvestovala do nej, tak teraz ocakava, ked dokaze viac ako mama, ze ma na viac. Ze ako keby chcela mame dokazat - pozri, mam naviac, hoci ty si to nevidela. Ale chyba tam take to hlbsie, ze ucim sa pre seba. Kazdemu padne pochvala asi dobre, ale ani v praci a ani v dalsom zivote nebude pochvaly nikto len tak rozdavat. Treba si to asi nejako upratat. Tiez chvalit za vsetko nie je ok, lebo potom dieta nadobudne o sebe pocit, ze je pomaly genialne a takto vychovavame egoistov. Lebo ved jemu maminka doma hovori, aky je uzasny, sikovny, mudry, krasny. Asi treba poznat tu spravnu mieru chvalenia.
citujem:
Jednohlasne sa na tom zhodujú výchovní experti, minimálne tí na strane rešpektujúceho rodičovstva: čo deťom vyslovene škodí, je pochvala klasického typu. „Ty si taký šikovný“, „ty si ale krásna“, „môj múdry chlapček“. Pri prednášaní týchto viet majú rodičia (a babky, tetky, susedky) iba tie najlepšie úmysly, skoro vždy je za nimi snaha budovať detské sebavedomie.
No v skutočnosti sú veľmi problematické, napríklad aj preto, že ich nadmerné používanie môže vypáliť presne opačne. Namiesto sebavedomého dieťaťa vychováme malého závisláka od obdivu okolia, ktorý si bez potlesku či odmeny ani neobuje topánky, a hoci sa navonok môže javiť ako superstar, v skutočnosti si neverí.
„Pochvala sa stáva cieľom, samotná činnosť je druhoradá. Z mnohých činností tak mizne prirodzený pôžitok a radosť, čo je veľké ochudobnenie života,“ píšu vo výchovnom bestselleri Respektovat a být respektován manželia Kopřivovci.
@biba_18 no práve myslím, že to čaká . 🙂. Pochvala v mojom ponímaní neni nič iné , ako super práca, gratulujem.
@zuzana76 ja chválim, napríklad po školskej práci - schularbeit , tie sú náročné tak poviem, super, dobrá práca. Len tak ďalej.
Žiadne pochvaly tipu ako si napísala. Myslím, že keď sa učí týždeň a vidím, ze sa snaží tak ju pochválim ak je za čo . 🙂
@gabrielkaa to že ty ju pochváliš neznamená že to ona potrebuje 😉
@biba_18 myslim, ze takmer kazdy clovek ma vnutornu potrebu byt obcas za nieco pochvaleny, oceneny a obzvlast dieta, tinedzer. Aj ked robi drsnaka a tvrdi opak.
@anonym_autor dievca, dala si to 🙂 a navyse popri praci. WAU. gratulujem. 👏 🎉 ja viem ze taka reakcia od najblizsich boli a velmi, ale robis to pre seba, to vsetko naozaj robis pre seba, pre svoju buducnost 🙂 nie pre mamu.
Tvoja mama nevie,nedokaze ocenit tvoju snahu a pracu a vsetok cas a energiu co si do toho dala aby si mala take vysledky, preto oslavuj s niekym, kto stoji pri tebe, kto rozumie co vsetko ta to stalo. lebo toto JE na oslavu. 🙂 od mami sa nikdy nedockas niecoho viac, lebo ona to vsetko jednoducho nevie pochopit, nerozumie ti a nikdy nepochopi tvoje usilie. ona sa nezmeni, preto zrazu nemozes cakat nejaku zmenu aj ked ty sa menis. preto si jej slova neber tak k srdcu. sama vidis ze ti to ublizuje.
Sustred sa na seba, pokial chces studovat, zlepsovat sa, studuj, zlepsuj sa a obklop sa ludmi, ktori ti budu rozumiet 🙂 drzim palce a prajem nech sa ti dari 🙂
@gabrielkaa ak to tvoje dieťa potrebuje z nejakého dôvodu, to iné. všeobecne to ale nie je pravidlo ...
ja napríklad rada vyjadrujem spokojnosť s niečím, hoci aj tým super práca - ale nejako to ja k oceneniu mňa nepotrebujem ...
slovo gratulujem je niečo iné, to nie je znova pochvala ako taká - ale vyjadrenie uznania v širšom spoločenskom kontexte. gratulovať za známky? nie. gratulovať za ôsme miesto v súťaži? možno aj áno ...
@madeincssr nebudem sa hádať, nemám to podložené vedecky - ale len z vlastného pozorovania vidím že ľudia sú rôzni - tak aj v tejto oblasti je podľa mňa veľký predpoklad že majú iné potreby...
@anonym_autor tiez som sa deti pitala, co nevedeli, preco mali zlu znamku? Chcela som len vediet, kde bol problem, nekarhala som ich tym. A az po skole mi povedali, ako zle sa citili kvoli mojej reakcii. Mama to nemysli v zlom. Len jej povedz, spytaj sa jej, ci je spokojna. Keby mi to dcera naznacila, hned by som inak reagovala aj pri synovi. Ja som bola (a som) na obe deti az privelmi hrda a oni to nepocitili z mojich reakcii. A boli sklamane z mojich reakcii ako ty 😌
@madeincssr len jeden príklad - metóda cukor a bič
ľudia všeobecne fungujú na tejto metóde - niektorým musíš dať viac cukru a niektorým menej ... najlepší pomer je tak cca 3 pozitívne reakcie a 1 negatívna ... no ale sú aj ľudia, ktorým bič nemôžeš dávať vôbec - a musíš negatívnu reakciu vymeniť za neutrálnu - vymeniť ju za pozitívnu tiež nie je správne ...
takže áno, pochvala raz za čas - lenže ako to definovať čo je raz za čas a ako často človek dostáva tie iné reakcie ...
@gabrielkaa ak to tvoje dieťa potrebuje z nejakého dôvodu, to iné. všeobecne to ale nie je pravidlo ...
ja napríklad rada vyjadrujem spokojnosť s niečím, hoci aj tým super práca - ale nejako to ja k oceneniu mňa nepotrebujem ...
slovo gratulujem je niečo iné, to nie je znova pochvala ako taká - ale vyjadrenie uznania v širšom spoločenskom kontexte. gratulovať za známky? nie. gratulovať za ôsme miesto v súťaži? možno aj áno ...
@madeincssr nebudem sa hádať, nemám to podložené vedecky - ale len z vlastného pozorovania vidím že ľudia sú rôzni - tak aj v tejto oblasti je podľa mňa veľký predpoklad že majú iné potreby...
@biba_18 ti je zas len ťahanie za slovíčka . Ok gratulujem… ale neviem prečo by som nemohla vyjadriť radosť a pochváliť dcéru za dobre vykonanú prácu 🙂. Uznávam každý sme iný .
tiež by som nebola spokojná s tvojími známkami.
asi som náročná matka. min. rok maturovala dcéra - jedna dvojka, ostatné jednotky a ja som bola troška sklamaná. Prečo nemá samé jednotky. a to už bola prijatá na vš - vedeli sme výsledky na základe testov.
@gabrielkaa veď nepíšem že nemôžeš - iba to že to že ty si myslíš že to ona potrebuje že to nemusí byť pravda ...
@gabrielkaa a ak si si nevšimla - áno, celá táto téma je o slovíčkach ...
@biba_18 práve všimla. Len to čo my v prípade autorky vidíme ako slovíčka, autorka môže vidieť v reále a poznať svoju mamu
@anonym_autor ale vôbec nemusiš byť sklamaná...veď sama píšeš, že mama v tebe nevidela študijný typ...to až tvoja uciteľka a že mama nemá maturitu, tak si nevie predstaviť, koľko sa musíš učiť...a mne to príde, že "celkom dobre" povedala len preto, že nemohla uveriť, že si to spravila tak dobre a samozrejme jej hneď udrela do očí tá jedna 3 lebo bola len jedna a tak sa zaujímala, prečo si ju dostala, veď si mala jednotky a dvojku ...tiež ma zaujíma, ak je známka mimo ich obvyklej škály u mojich detí, že čo sa stalo...
mame stačí vysvetliť resp. sa pochváliť, že pozri aké mám výborné výsledky priemer 1,7 a som zvedavá, čo by ti na toto povedala😁
a nezabudni, robíš to pre seba...😉
@biba_18 nie je to len o slovíčkach, ak si si nevšimla. Je to o chladnej matke, ktorá nevie preukázať lásku svojej dcére.
@biba_18 nie je to len o slovíčkach, ak si si nevšimla. Je to o chladnej matke, ktorá nevie preukázať lásku svojej dcére.
@anonym_69123e síce máš pravdu, ale mama iná nebude a to by si mala uvedomiť aj autorka. Žiť a robiť veci tak, aby dokázala niečo svojej chladnej mame?? Eee, toto nie je žial správne nastavenie, ktoré jej do buducna len zabezpeci dalsie a dalsie sklamanie.
@anonym_autor Prečo to tak prežívaš? Proste je to jej názor: docela dobré. Ty by si to povedala ináč, ona to povedala takto. Ty si so sebou spokojná, osláv svoj úspech. Pozvi mamu na kávu, pizzu, teš sa zo života a netráp sa kvôli jednému slovíčku. Aký to má prínos???
@anonym_69123e síce máš pravdu, ale mama iná nebude a to by si mala uvedomiť aj autorka. Žiť a robiť veci tak, aby dokázala niečo svojej chladnej mame?? Eee, toto nie je žial správne nastavenie, ktoré jej do buducna len zabezpeci dalsie a dalsie sklamanie.
@rebellefleur aj ty máš pravdu, ona na to príde časom sama, len som chcela poukázať na to, že tu nejde len o slovíčka a známky. Dieťa ktoré nedostalo lásku od rodičov sa bude snažiť o ich pozornosť a uznanie aj v dospelosti.
@anonym_69123e aké slovo okrem dosť dobré by bolo dosť dobré? a čo je vôbec dosť?

@gabrielkaa nie, dieťa nepotrebuje takýto druh uznania ...