Skoro dospelý syn
Ahojte, píšem anonymne, som tu veľa rokov a sama by som neverila, že takéto budem raz písať. Chcem počuť, čítať názor iných rodičov. Mám syna, ktorý bude mať v decembri 18, našiel si slečnu cez internet, ktorá má 16(toto mi nevadí, rovnaký rozdiel mám aj ja s mužom). Ona býva cca 200 km ďaleko, najskôr volali, písali. Potom tam on občas išiel na otočku cez víkend a zlom nastal teraz cez prázdniny, išiel tam s tým, že v meste prespí na ubytovni, o 1-2 dni je späť. No ale jej mama ho prehovorila, že veď môže spať u nich a ona dcére nedovolí chodiť za ním na ubytovňu, tak takto je tam už druhý týždeň. Ja som nesúhlasila s tým, aby u nich spal, podľa mňa majú na takéto prespavacky čas - hlavne ona 16 ročná, no jej matke to neprekáža, ona ich vraj kontroluje. Prišli aj sem, aj keď teda ja som s tým nebola ok, no manžel ma presvedčil, že keď neprinesie túto, tak donesie inú. Tak tu teda prespala, no po dvoch nociach sa zobrala a odišla, vraj sa necíti zdravotne dobre, ale ani mu, ani bu. Žiadny pozdrav, proste odišla domov, ok, syn ju išiel vyprevadit a vlastne tam zostal. Teraz neviem, či ja som ta divná(staromódna alebo neviem ako to pomenovať) , že sa mi nepáči, keď prespavava u cudzích a hlavne u (s) 16 ročnou pubertackou, lebo podľa jej rodičov je to ok a oni jej zakazovať nebudú, lebo sa s nimi rozprávali a podla nej budú zodpovední - a rozumní. Ja som fakt nešťastná z toho, ako mu vysvetliť, že idú nato príliš rýchlo a že proste to nie je v poriadku a vôbec sa to nehodí.
o chvilinku je dospelý, môže spať aj pod mostom, keď bude chcieť. Ale povedz mu, že keď je taký dospelý na vlastné rozhodnutia, sám si bude riešiť, ak jeho frajerka otehotnie. Nech si premyslí, aké má plány do budúcnosti, so svojím životom, a ako sa mu tie plány zmenia, keď ich bude musieť prispôsobiť jej a dieťaťu a či je to ochotný podstúpiť. Ak nie, nech strčí nádobíčko nazad do gatí a počká, kým bude pripravený prevziať zodpovednosť za svoje činy. Výchova k zodpovednosti a zdravej sexualite ale začína podstatne skôr ako v 17-18-ke, keď už spáva s dievčaťom. ...
@anita1978 zatiaľ školu neflakal, má duálne vzdelávanie, je šikovný, cely rok si aj zarába, v škole ho triedna chváli. Len ani takto sa nikdy nesprával, áno zaľúbený už bol, ale takto bezhlavo veru ešte nie. Vidím, že ma na neho silný vplyv, bojím sa, že ani vyhrazny prst nepomôže a to sme mu nikdy nezakazovali, cestuje, chodí po súťažiach. Vždy sa ho snažíme podporiť vo všetkom
@cocolino234 presne tak, ak niekto považuje interrupciu za vedome vždy pripravené zadné vrátka, tak z môjho pohľadu nie je dospelý.
a čítala som ďalšie komentáre, tak pozerám, že slečna sa ani nevie správať (byť u vás na návšteve a ostať celú dobu zavretá v izbe??? 😲 ) a ak syn nedodržuje základné pravidlá - zavolať, dodržať dohodnuté a pod., tak nie je o čom. Majú tam na neho veľmi zlý vplyv. Nedopadne to asi dobre ☹
Tak je mozne ze si bola dost neprijemna staci to citat a to dievca citilo ., tak zmizla od vas ako duch. A ty si urazena ze nepovedala ani muuu.. no ty si dospela a ocividne si snou nemala ziadnu extra komunikaciu kedze sa ti zo zasady dievca nepaci . Odisla lebo sa u vas necitila dobre. Tym len dosiahnes to ze syn bude vareny peceny u nich. Pozvy ju k vam. Dajte si pekne spolu veceru.. a po nej snou pokecaj zoznamuj sa snou . Daj jej sancu. Mne sa ona zda trochu moc mlada na taky vztah ale nie som jej mama .. tvoj syn je takmer plnolety. Takze tam uz nemas co zakazovat maximalne Dufat ze tych 18r si ho dobre vychovala. A Hlavne ze sa chrania.
@spadnutaslivka určite sme s ním o tom hovorili skôr, no napíšem to teraz sprosto, ale keď sa chlapom postaví, rozum sa zastaví ☹️. Viem, že bude dospelý, kľudne odísť môže hocikedy - ja ho držať nebudem nasilu, ale snáď sa trochu spamätá a pochopí, že mu nechceme zle
@anita1978 kiež by si mala pravdu a tá škola bude v poriadku,snáď pochopí, že musí pokračovať - jeho snom je byť hasičom, no nato musí mať maturitu
@miadi vôbec som nebola na ňu nepríjemná, ja som sama išla za nimi do izby, chcela som vedieť, čo variť, čo má rada. Preto ta moja reakcia, že odišla ako teľa, len som jej nijako neublížila a to že sa hnevám teraz, to je pravda, ale to hlavne preto, že kvôli nej nedodržuje syn dohody.
@miadi tiež ma to tak napadlo 😉, ist za chlapcom kde už dopredu vie že ju tam nemusia , ja by som asi tiež zduchla 😳.
Ale to je jedno, fakt ma 16, mozno jej to bolo neprijemne, odišla.
Autorka..Pozri ja som do 18 tky mala zakázané všetko, keď vravim vsetko tak aj naozaj všetko. Bum, prvy idiot a otehotnela som rovno v 18. Buď rada že sa takto spoznavaju. Stoj si za tym, že si syna dobre vychovala.
@miadi a nikde som nepísala, že mu zakazujem. Nikdy sme to nerobili, nie je to jeho prvá frajerka, nebudem ani teraz. Len som chcela počuť iný názor.
@monkasponka 🤦♀️
My to máme skoro podobne, on čerstvých 18 ona 15, zoznámenie cez internet, trvá to už rok, vzdialenosť 300 km. Spočiatku občasné písanie a volanie, potom už skôr obtazujuce pre ďalších členov rodiny. Nonstop napichnuty na drate ci v noci ci cez den, vlastný svet, nezáujem o nič... Raz sa rozhodol ze ide za ňou bez povolenia, spal v noci na zastávke, teraz opäť porušil pravidlá mal prísť domov do polnoci a ani nedvíhal mobil vraj mu ona zaplatila hotel... Samé klamstvá. Najhoršie je ze sme zistili, ze slečna sa mu vyhráža rozchodom a škaredo s nim komunikuje a on si to necha... Čakáme ako sa to vyvinie ďalej dohovaranie nepomáha...
ako som písala. Sadnite si a porozprávajte sa o tom, ako si predstavuje svoju budúcnosť a čo bude robiť, keď otehotnie. Ochrana/neochrana, stať sa môže aj tak.
To ale nie je jej vina ze on nedodrzuje dohody. Pozri si proti nej zaujata. Tvoj syn nedodrzuje dohody z vlastnej vole. Nemusela si jej nic zle povedat. Staci citit to ze nie si nadsena z ich vztahu. Skus to brat inak. Ze snad syn vie co robi . Zmaturovat Snad nebude problem ak doteraz nemal v skole problemy. Chapem ze nie si nadsena ale uz je to raz tak. Tvoj syn mà znamost frajerku.. ale to nie je koniec sveta. Horsie by bolo Keby sa flakal v zlej partii skusal omamne latky experimentoval. On sa jednoducho zalubil. A rodicia tej dievciny jej doveruju.. Oni su v horsej situacii.
@miadi jasne, ze nie je koniec sveta, tolerovala som mu frajerky od tuším 15, či 16, mal asi 3 o ktorých sme vedeli a boli to zlaté baby. V podstate ma u nás úplnú voľnosť, ale vždy sa musí ozvať aspoň raz za deň, či je všetko OK, kedy sa dohodneme, vtedy príde. Teraz úplne všetko ignoruje, doteraz bol hasičský šport jeho život a musel byť na každej súťaží, odrazu v pohode vynechá aj dve, toto je fakt iné ☹️, vidieť, že ho má silno otočného okolo prsta a na ničom inom mu nezáleží, čo je škoda . Ja som stotožnena s tým, že sa odstahuje raz, tiež som začala budovať svoj život v 19-ke.
ja teda z prispevkov vidim, že hlavne, prečo dochadza k prespavacke je, že 200km je dialka a chcu sa vidiet trosku dlhsie ako ist 200km tam, a hned 200km nazad...ci?....je to vzdy o nutnosti sexu?....ak budu chciet sexovat, tak budu aj na tej ubytovni alebo kdekolvek, cim viac zakazovania, tym horsie...zakazane ovocie najviac chuti.....poviem ti tak, ze nastastie mne moji rodicia doverovali, v 17tich ma len s kamoskou pustili stanovat 200km od domu, aj na chatu na Silvestra.....a nikdy, nikdy som ich doveru nesklamala!...ked som si nasla na VS frajera, amla som 19 a on 21....cez prazdniny sme sa mohli stretavat tak akurat u naas alebo u nich, lebo sme neboli z 1 mesta...islo nam o cas byt spolu...nastastie nasi to chapali a nebol problem s prespatim.....jeho mama, az taka nadsena nebola, tak sme spali oddelene:D (smiesne, nie? presne takto posobis aj ty teraz)...a teraz gol...este sme sexualne nezili.....a mali sme na to x moznosti na internate na VS a pod. ......ale tu neslo o to, nas vztah bol rozumny a mal psotupnost....dnes sme uz manzelia a 20 rokov spolu....co tak synovi viac doverovat a snazit sa ho pochopit? ak ste ho dobre vychovali, netreba sa obavat......ci?
@lukila držím prsty, nech to dobre dopadne. Vidíš, my ho tam pustíme, žiadne zákazy a aj tak nie je dobre
@sorciera24 mali ste 19 a 20. Aj my sme boli už vtedy dospelí a obaja, keď sme spolu začali spávať
nepochopila si....chcela som vysvetlit princip, nie vek...aj on je skoro dospeli....a ako psiem, mala som x moznosti aj v 16,17tich....bud mu doverujete alebo nie (tam vidim vacsi problem...)
@sorciera24 máš pravdu chyba je určite aj v dôvere.. Príde domov, porozprávam sa s ním, možno svoj postoj prehodnotim, veď preto som chcela počuť názor iných rodičov . No aj keď si stále myslím, že oni postupnosť preskakuju, akokeby mali sedemilove čižmy.
ako vies?
Prvy krat som bola u priatela ked som mala 19 on 21, chodil na VS a mali tiez obavy, co ak nahodou otehotetniem. Ja som vtedy uz davno rozmyslala hlavou a vedela som, ze neprichadza do uvahy. Ale 16 a 18 moze byt docela pruser, ja ta celkom chapem. A nie, nedovolila by som to. Ale pokial ma on 18, co nazakazujes. Poslala by som ho aspom na 3 mesiace robit au- pair k novorodencovi 😉 aby si plne uvedomil aka je to robota aj zodpovedonos. O financiach ani nehovoriac.
tak samej ti to nieje po voli a potom pises ze mu nebudes zakazovat,tak ja neviem ale pokial mu platis stravu,strechu nad hlavou ,stale si mozes urcovat pravidla predsa.Minimalne ze mechces ziadne,zenske navstevy v dome a potom tu poses ze sa ani neodzdravila.Tak ja sa tiez cudujem ze si to synovi vlastne dovolila,nejaku nezletilu unho nechat prespat.
Mne to pripomenulo mňa. Jasom mala čerstvých 16 môj priateľ 19. Písali sme si veľmi dlho milión správ,volali si,nakoniec sme sa zhodou okolností stretli prvý krát u mňa v meste pretože jeho kamarát mal od nás priateľku,tak sadli spolu na vlak a prišiel s ním. 160km. Oni sa rozišli hneď týždeň na to :D a my sme spolu už 11ty rok a máme 7 ročného synčeka:D prvý krát ma k nemu naši pustili kvôli jeho stužkovej ale tiež ich skoro porazilo, neskôr som v piatok po škole ušla na rýchlik keď inak nedali. Ale som rada že si zvykli a že si rozumejú dodnes :D dopraj im. Čas ukáže. Čím viac by si tomu bránila tým by to bolo horšie. . 🙂
@lasoli nie je mi to po vôli, ale bude už dospelý a tam zbytočne zakazovať niečo. A je jednoduché povedať, že žiadne ženské návštevy, lebo bývaš tu, no obávam sa toho, že odíde z domu a že sa vykašle aj na celú školu a bude utekať tam a to nechcem. Bude mi ľúto, ak by si kvôli pubertacke nedokončil školu. On si dokáže zarobiť peniaze, čiže aj tam by si robotu našiel. Preto som prišla sem a chcela si vypočuť iné názory.
@janka95
Ja mu nezakazujem, len no, chce to dodržiavať dohody, ktoré doteraz fungovali.