icon

Skoro dospelý syn

29. aug 2022

Ahojte, píšem anonymne, som tu veľa rokov a sama by som neverila, že takéto budem raz písať. Chcem počuť, čítať názor iných rodičov. Mám syna, ktorý bude mať v decembri 18, našiel si slečnu cez internet, ktorá má 16(toto mi nevadí, rovnaký rozdiel mám aj ja s mužom). Ona býva cca 200 km ďaleko, najskôr volali, písali. Potom tam on občas išiel na otočku cez víkend a zlom nastal teraz cez prázdniny, išiel tam s tým, že v meste prespí na ubytovni, o 1-2 dni je späť. No ale jej mama ho prehovorila, že veď môže spať u nich a ona dcére nedovolí chodiť za ním na ubytovňu, tak takto je tam už druhý týždeň. Ja som nesúhlasila s tým, aby u nich spal, podľa mňa majú na takéto prespavacky čas - hlavne ona 16 ročná, no jej matke to neprekáža, ona ich vraj kontroluje. Prišli aj sem, aj keď teda ja som s tým nebola ok, no manžel ma presvedčil, že keď neprinesie túto, tak donesie inú. Tak tu teda prespala, no po dvoch nociach sa zobrala a odišla, vraj sa necíti zdravotne dobre, ale ani mu, ani bu. Žiadny pozdrav, proste odišla domov, ok, syn ju išiel vyprevadit a vlastne tam zostal. Teraz neviem, či ja som ta divná(staromódna alebo neviem ako to pomenovať) , že sa mi nepáči, keď prespavava u cudzích a hlavne u (s) 16 ročnou pubertackou, lebo podľa jej rodičov je to ok a oni jej zakazovať nebudú, lebo sa s nimi rozprávali a podla nej budú zodpovední - a rozumní. Ja som fakt nešťastná z toho, ako mu vysvetliť, že idú nato príliš rýchlo a že proste to nie je v poriadku a vôbec sa to nehodí.

lasoli
29. aug 2022

tak ak nema ambicie uz teraz ,tak jedna dievcina mu v tim nezabrani,myslim si ze to je aj o postoji a ak by kvoli jednej laske vzdal skolu,tak asi tie ambicie chybaju a chybali.

thoughtfulweirdo
29. aug 2022

Mňa by zaujímalo, aké iné riešenie situácie by si navrhla. V 18 už vek na priateľku má, kľudne aj na vážny vzťah (myslím jeho v 18, nie slečnu v 16). 2 roky rozdiel je nič, to ani nie je rozdiel. Vzťah na diaľku je tiež normálny, nie každý má šťastie stretnúť niekoho perspektívneho v rodnom meste. Tak čo teraz? Len za to, že je z ďaleka, majú sa prestať vídať? Budú si ešte rok-dva len písať a telefonovať? Či majú cestovať 200km na otočku? Mne sa zdá pochopiteľné, že zaľúbení chcú byť spolu čo najviac, hlavne cez prázdniny. O týždeň začne školský rok a situácia sa zase zmení. Keď sa chcete so synom o tom rozprávať, odporúčala by som mať nachystaný návrh, ako by to mohlo fungovať lepšie tak, aby boli spokojné všetky strany.

pribinak
29. aug 2022

@lasoli mládenci môžu byt pohodlní, ale nie všetci a toto treba brat v úvahu

luccija
29. aug 2022

Mozes mu hovorit co chces zalubeny clovek hotova opica🙂doteraz dohody dodrziaval a narastli mu kridla.Uz chce mat svoj zivot ...tiez by sa mi to nepacilo, ale ja som v 17 r mala frajera spoluziaka boli sme spolu do 20 tky a tiez prespal u nas, ja u nich.dcera ma 15 r a desim sa toho co pride...verim tomu, ze zacne skola a vztah pojde do stratena.Snad skolu dokonci a tvoj muz ma pravdu nebude tato, bude druha.Ja by som mu nejake kazania nedavala a nie hned v prvy den, aby sa nezatal a nerobil prieky.Rupne mu v hlave a odide k nej.Asi treba byt diplomatom trocha aj, ked to v tebe vrie.Ale ako mamu Ta chapem " stracas" dieta a casto to boli

timing
29. aug 2022

Okusil voľnosť, tak uteka za frajerkou. Vsetko su to dohady, ja by som sa ho opytala,:
- co bolo u vas zle podla frajerky,ze usla domov a on ako psicek tiez.
-ze spravanie nic moc ( pozdravit sa je slusnost, teba sme to ucili, ju nikto nic?
- ze ak nim manipuluje ( je dominantna) tak to bude mat vo vztahu tazke - tu by som vysvetlila synatorovi,ze ak hovorila : poe domov ku mne,tam.mame volnost, naši nic neriesa, viac si spolu uzijeme atd ,ze toto su mamipulatovne tahy aby si daval pozor.
- a celkovo by som dala na svoj instinkt, ak by sa mi nepacila, tak by som to narovinu povedala.

matkahelka
29. aug 2022

fuuha, spadla som na zadok. po 3mesiacoch dovolit prespavat chlapcovi pri dcere? ved to je chore! o mesiac sa rozidu, mlada si najde ineho, zase bude u nich prespavat, aby ju mala matka pod dohladom? v 20 rokoch bude mat dievca zoznam trtkacov dlhy ako kotuc toaletaku.
a to, ze mladi povedia, ze su si vedomi, co sex obnasa, neznamena, ze su si skutocne vedomi, co sex obnasa. lebo ak ona neberie antikoncepciu, pochybujem, ze tvoj synator skrz vek a skusenosti sa vie tak kontrolovat, ze sa nic nemoze stat a na kondomy by som sa nespoliehala. ja mam kamosku, ktora ma 20 rocnu dceru, ide do 2.roc. na farmaciu a ostala teraz tehotna. a cela rodina su z toho v riti, mlada uz tyzden vkuse len reve, lebo nevie, ako sa im to mohlo stat, ked vzdy mali kondom. a riesia, co dalej. mlada sa boji ist na upt, jej frajer ma 19 a dieta nechce, jeho rodicia su nasrati na mladu, ze nebrala antikoncepciu a moja kamoska s muzom su zreli na lexaurin.

att123
Odpoveď bola odstránená
luccija
30. aug 2022

@att123 a su spolu?

att123
Odpoveď bola odstránená
aurorastone
30. aug 2022

Si myslím ze vždy lepšie u nej doma v čistom so stravou, kde sú ako tak pod kontrolou ako niekde na smradlavej ubytovni, ohľadom sexu chorôb, neželaného tehu predpokladám ze poučení sú

luccija
30. aug 2022

@att123 no male deti, male starosti...uz tomu rozumiem.A to sa mi vcera suseda stazovala kvoli 38 r detom🙂

betulinka1
30. aug 2022

Zakázať sa neda ale aby sa nevypytal od matky ako dlho moze u priateľky ostat, to by som asi nasadla do auta a isla sa pekne zoznámiť s rodinou, kde moj syn uteká. Porozprávala by som sa s nimi, ze takto to nie je v poriadku a co mi vadi. Je to o komunikacii. Spytala by som sa ako si to predstavujú stretávanie cez školský rok a ako riesia antikoncepciu.

att123
Odpoveď bola odstránená
autor
30. aug 2022

@betulinka1 juj keď ono to nie je úplne jednoducho, že sadnem do auta 200 km, spolu so mnou menšie deti. A čo by som akože urobila, posadila ho do auta a ideme domov 🤔, to by som ho takto ťahala domov zakaždým, určite nie.
Prišiel včera domov, dnes sme mali debatu, dohodli nejaké pravidlá, vysvetlila som mu, že pokiaľ to bude fungovať a hlavne nebude flákať školu, nebudem riešiť a ani sa do nich starať, ale akonáhle bude flákať školu, tak s mojou podporou nech nepočíta. Véd ona si tiež musí školu urobiť a on dokončiť, tak nech ma rozum. Keď odíde z domu, už ťažko školu dokončí a už vôbec nie maturitu. Lebo nie je problém zarobiť peniaze na živobytie, ale mat na všetko (bývanie, strava, škola) sám určite nebude. Tsk nech trochu použije rozum. Potom je tu ešte jeho sen a to bez školy nepôjde, aby si raz v živote nevycital, že kvôli mladej zabe sa kvôli tomu vzdal. No snáď to pochopil.
@aurorastone ja som jeho poučila už dávno a snáď matka slečnu tiež, keďže jej tam jeho prítomnosť neprekážala

lenkakravcova
30. aug 2022

@matkahelka joj zase nepreháňaj. Nemuseli spolu ani spať ešte. Ja som tiež prespala po 3 mes chodenia u vtedy priateľa, dnes už manžela. Žiadneho som iného okrem neho ani nemala a sme spolu už 9 rokov.
Nie každý hneď sexuje a aj keby, môže im to kľudne vydržať roky rokúce.

lenkakravcova
30. aug 2022

V tom, že bez podpory rodičov školu nedokončí sa mýliš.
Stredoškolský internát stojí nie až tak veľa, aby si naň stredoškolák nezarobil aj popri škole cez víkendy. Xy je takých, čo to zvládli, a potom tam pokračovali aj na výške. Takže tým sa ku nevyhrazaj. Je to blbosť.

fiafia
30. aug 2022

Ono je to ťažko no v tomto veku to bude tak,že čím viacej budeš brániť tým viac bude proti tebe bojovať. Hlavne neútočit na ňu ale vysvetľovať a vysvetľovať....

galioska
30. aug 2022

mam synovcov ti od 16 frajerky u nich a opacne, frajerky naju v dedine v ktorej byvaju, tiez som tomu nerozumela ale ich vec.
My s muzom sme takto prespavali aj v 21😄

nadazdi
30. aug 2022

Ale autorka, veď sú prázdniny 😁 jeho spolužiaci si v tom čase určite dávali už druhé koleso niekde na festivale.. z tvojho písania máš dobreho syna, len máš obavy z tej slečny.. možno aj jej mama z nej ma obavy, tak ju ma radšej doma pod dohľadom 😁 držím palce

autor
30. aug 2022

@lenkakravcova 🤣🤣 to určite, poznám svojho syna ako dokáže rýchlo rozflakat peniaze a to si financuje len seba a frajerku. Ja sa mu vyhrážať nepotrebujem, to bolo len konštatovanie. Keď bude chcieť kľudne mu pomôžem zabaliť kufor, ešte mu aj rodinné prídavky dám posielať na jeho účet. Za mňa sa môže odsťahovať aj zajtra a aj som mu to ráno povedala, nasilu ho držať nebudem.

autor
30. aug 2022

@nadazdi je to dobrý chlapec a ako som už písala, nie nešla som po neho 200 km, nechala som ho nech príde pekne sám, mali sme debatu, dohodli pravidlá a v mnoho veciach mi pomohla aj táto diskusia, začo niektorim žienkam tu fakt ďakujem

matkahelka
30. aug 2022

@lenkakravcova no tak prehanam, ale urcite nedovolim, aby od 16 rokov mojich dcer u nas prespavali ich frajeri. ta starsia ma 14 a uz sme sa o tom bavili. nasa suseda ma 18 a aktualne tam prespava uz treti v poradi a jej matka si bucha hlavu o stenu, ze jej vobec dovolila toho prveho, lebo zial uz to nevie stopnut ani vyargumentovat. u nas funguje jednoducha logika - moj dom, moje pravidla. ked si dcera v 16 zarobi na byt/dom, tak nech si tam pokojne zvlaca frajera, ale z mojho domu noclaharen pre frajerov robit nebude. ja som prvykrat spala u frajera v 20, po vyse rocnom vztahu. on u nas nespal vobec, pretoze mne rodicia povedali, ze spat u nas bude ten, za koho sa vydam. a spal u nas az moj - teraz uz - muz.

nadazdi
30. aug 2022

Jasne chápem, ale nemusíš od neho čakať vždy len to najhoršie, aj keď je mladý.. rovnako ani od nej, možno ti raz sama povie, prečo od vás ušla bez pozdravu, možno sa na tom spolu aj zasmejete 😁 syn z tvojho opisu vyzerá byt cieľavedomý, šikovny a zaľúbený.. zdravá láska z neho flákača neurobí 🙂 buď mu oporou, sám snáď vie, že škola je základ, nemusíš byť ani prísny rodič, stačí pár pravidiel, veď predsa v tvojom dome bude plakať do vankúša ak by to nevyšlo 😁

nika3136
30. aug 2022

Ked tu citam tie diskusie 🤦‍♀️🤦‍♀️ musim dakovat Bohu, ze som mala stastie v nestasti, ozaj.
Byvali sme so starymi rodicmi a neexistovalo, aby k nam niekto prisiel (ani nemal kde poriadne), ale ked som si v 17tich nasla prvy vazny vztah, moja mama mi nikdy nic nezakazovala a to som nikdy nebola top. Poviem ti, ze spanie u nich bolo to najnevinnejsie, co mohlo byt 😃 keby sme boli na hoteli alebo chate, bola by to ooooovela vacsia sloboda. Tento vztah trval len rok, ale nasla som si druhy vazny vztah a tento priatel sa mi odstahoval do Ciech. Moja mama ma pustala 12 hodin autobusom do CR na vikend... a 12 hod spat. Vobec neviem, ako je mozne, ze mi tak doverovala. Ale dakujem Bohu!!!!!!, ze to bolo tak, ako to bolo. Prave tym, ze to bolo take dostupne, nebolo to vobec take vzruso 😉 prave naopak. Aj co sa tyka rodicov mojich partnerov. Ani jeden mi nikdy neukazal, ze mu nas vztah vadi, ze som tu navyse, ze by som mala odist a podobne. NIKTO NIKDY nevolal mojej mame a nevysvetloval jej, ze je to skoro 🤦‍♀️ mala som naozaj stastie na skvelych ludi. V 19r som odisla zit za priatelom stovky km daleko a sme spolu dodnes. Ked este chodil do skoly, jeho mama mala obcas problem, ze sme na vikend spolu a nie je doma (tak, ako mas ty problem s tym, ze sa uz tolko nevenuje tomu kruzku ci co to je), a nie, nebolo to tym, ze by som ho mala omotaneho okolo prsta 😂😂😂 ale to k laske asi patri, ze ai clovek vyberie tu osobu a nie nieco ine...poblaznenie 😊 tvoj syn nie je tvoj majetok, zalozi si vlastnu rodinu a tu partnerku musi najst. A ze to je skoro? Poznam pary, kt.su spolu od zakladnej skoly alebo od 1.rocnika na strednej skole, uplne v pohode. Bud rada, ze ho tam prestravuju, ze jej mama dava pozor kde su... a nerob zbytocnu vojnu, az taku, ze ta kazdy bude obchadzat a mladi neskor pridu len raz za rok z povinnosti (ked spolu zostanu)

lenkakravcova
31. aug 2022

No to by nebolo na tvojej dobrovoľnosti. Musela by si mu platiť nie len rodinné prídavky ale aj výživné. Dokiaľ študuje.

lenkakravcova
31. aug 2022

@matkahelka nepísala si prvý krát o veku, ale o troch mesiacoch. K tomu som sa ti vyjadrila.
Kľudne ty si veď svoje deti ako chceš, len aby si s nimi mala potom ešte nejaký ten vzťah. Lebo zničiť si vzťah s deťmi je veľmi ľahké, naspäť to už ale tak nejde.

autor
31. aug 2022

@nika3136 jasné že syn nie je môj majetok a má dostatok voľnosti, frajerka to nie je jeho prvá(podľa mňa ani posledná) a akú vojnu? Apropo nevolala som ja, ale matka slečny mne a to akože mam držať hubu a nesmiem povedať svoj názor, prečo sa mi nepáči, aby býval - spával v cudzom dome, keď naša dohoda bola pôvodne úplne iná a do toho času ju dodržiaval👏. Aký krúžok - ak myslíš jeho sen, to je plánovanie je ho budúcnosti, jeho povolania, som predsa jeho matka a vidím ako mení svoje správanie, že keď do tohoto nezasiahnem, tak určite to pôjde zlým smerom (myslím školu a veci okolo povolania).
@lenkakravcova jasné, budem mu platiť 500e👍👍 podnájom, aby mohol bývať v byte , hádam nebude bývať na nejakej špinavej ubytovni alebo internáte 🤔.

autor
31. aug 2022

Ďakujem vám všetkým za vaše názory, vďaka nim som sa pozrela nato aj inými očami a trochu zmenila svoj postoj, avšak nie názor nato, že spať u 16 ročnej po troch mesiacoch je skoro . môj syn je dobrý chlapec, snáď nepolavi zo svojich ambícii, bude rozumný, zodpovedný a dohodnuté pravidlá budú fungovať . A aby som nezabudla, slečna sa mi ospravedlnila za to, že odišla ako teliatko a povedala aj dôvod (ten tsamozrejme písať nebudem).

lenkakravcova
31. aug 2022

Autorka, nepreháňaj, tak som to vôbec nemyslela. Ak by odišiel z domu a študuje, tak máš zákonnú povinnosť hradiť mu do konca štúdium jedlo a internát. 🙂 pozri si zákony. Minimálne 100€ by ste mu s manželom mesačne posielať museli (jedine žeby ste trpeli finančnou krízou, ale to by ste potom platili tak 35€ a museli pred súdom dokázať ze nemáte z čoho platiť mu viac). A to mu potom už len 50€ k tomu treba aby mal komplet aj na jedlo aj na ubytko, takže to si aj po vikendoch zarobí.

autor
31. aug 2022

@lenkakravcova viem, aké sú zákony. Áno sme povinní sa postarať a aj sa staráme. Chcem vidieť sudcu ktorý odklepne výživné, lebo mladý sa odstahuje z dôvodu že chce spávať pri 16 ročnej frajerke 🤣, lebo to by bol dôvod odchodu, nie že nemá starostlivosť, financie na školu alebo ďaleko skolu. To by polovica urazených a zaľúbených pubertakov poberala od rodičov výživné a bývala mimo domu. By sme dopadli