icon

Stredoškolák a úlohy

26. sep 2022

Syn je teraz prvak na gymnaziu.Minuly tyzden dostal 2- z odpovede.Dostali na ulohu tyzden dopredu, ze zajtra pisu sloh.Spravil si osnovu a nic viac.Hovorila som mu, ze mu ucitel vytkol, ze ma slabu slovnu zasobu a bolo by dobre, aby si ten sloh napisal a cca sa ho naucil, aby ho zajtra dobre napisal.Ma to byt 200 slov.On nic dopredu pripravovat nebude pohadali sme sa a isiel sa hrat na PC.Ako by ste reagovali?mam ho posl.dobu plne zuby oponovanie,

anjelicek26
26. sep 2022

Musi pochopit, ze stredna skola je uplne ine tempo a to, co stacilo ako priprava na zakladnej skole uz proste nestaci...hlavne nie na gymnaziu... dcera sa mi uci 2-3h denne a cez vikendy robi projekty, aby stihala... bohuzial v tomto veku ho musis nechat "padnut na zobak" prvymi znamkami a vysledkami testov, inak to nepochopi... bude len zduty, ze ho "nutis" do veci, ktore on nechce...uz je dost velky, bohuzial :(

autor
26. sep 2022

Nebudem mu urcovat co bude robit, nie je s nim ziadna rozumna rec.Cakam ako to napise...co by ste spravili trvali na tom, ze bude poriadne pripraveny, alebo nechali zodpovednost na nom?
Argument bol, ze nepotrebuje jednotku staci mu aj trojka o to mi nejde, ze musi mat 1, ale o princip, ze mal casu dost moze byt rad, ze im ucitel dal temu...strasne vzdoruje a vo mne sa to bilo vypnut PC, alebo ho nechat tak.Vzdy vsetko odklada do posl.chvile.Vas nazor?

autor
26. sep 2022

@anjelicek26 ano, ale potom su tu nervy, lebo zistil, ze este pisu aj bio.A vedel to tyzden!Hnusi sa mi chodit za nim ci je nauceny, ci potrebuje pomoc s jazykom chodi na bilingval.Toto iste robil pred prijimackami.Stale ho treba kontrolovat, posuvat a uz nemam chut.Ja som zodpovedna a rada pripravena nech ma nic nezaskoci.

mikadooo
26. sep 2022

😄 mám čerstvú šiestačku a do úloh sa jej nestarám. Reagovala by som podobne aj pri stredoškolákovi. Je to jeho hlava, jeho budúcnosť. Nepoznám puberťáka, ktorý by po dohovore mamičky išiel pekne písať sloh, lebo mamička povedala... 😁. Či ty si taká bola na strednej?

viestta
26. sep 2022

Treba ho nechať, nech si na trepe cumak. Nemôžeš ho donekonečna vodiť za ručičky. Napíšem to síce prikro, ale je to fakt. Keď podľa zákona sú spôsobili na sex, tak sú spôsobíli aj na to aby niesli zodpovednosť za svoje rozhodnutia. Keď flaka skolu, tak na to len on sám doplatí.

anjelicek26
26. sep 2022

Viac ako upozornit na situaciu ho nemozes... dcera ma vylepeny kalendar, kedy si pise datumy pisomiek a aj to, kedy by sa mala zacat na to ucit resp. kolko dni ma do odovzdania projektov... ide podla toho, ma v tom system... syn je iny, toho keby hodinu denne "nezbavim" po treningu elektroniky, tak by asi nerobil nic... takto si fakt sadne k stolu a ide, ma to rychlo hotove....ale u neho (siedmak) mu terminy testov a pisomiek a to ucenie "korigujem" ja...tiez je to taky pan chodiaca prokrastinacia... vo veku tvojho syna ho uz ale tiez necham padnut na zobak...

putyna
26. sep 2022

Suhlasim s @mikadooo nemozes mu stat stale za zadkom ked uz uvidis ze nosi zle znamky vtedy to ries. Ja mam deviataka a nekontrolujem ho ale ked uz vidim ze nosi zle znamky to su u nas 3 🙈 tak uz kricim a tym to konci bohuzial

pribinak
26. sep 2022

Gymnazistu naháňať nemá zmysel. Evidentne potrebuje dostať iné známky ako sú jednotky a potom sa zobudí

akvi
26. sep 2022

Jasné, že ho nechaj tak, je to jeho vec, jeho zodpovednosť. Ak potrebuje padnúť, nech padne, kedy inokedy, ak nie na strednej, keď v podstate o nič nejde. Ja by som ho nechala a povedala len toľko, že si tam pre neho, ak by niečo potreboval. To je všetko. Nevyčítaj mu, nekomentuj to, nechaj plynúť, iba ho ubezpeč, že si tam pre neho. On ak bude chcieť, príde. Ak mu stačí, že prelezie, je to jeho vec. Ja teda absolútne neriešim stredoškoláka, už vôbec nie nejaké známky.

maciatkolulu
26. sep 2022

Jedna sa o prvaka na osemrocnom, či na 4 ročnom?

zitaje
26. sep 2022

@maciatkolulu presne toto mi napadlo.
Ak na osemročnom ok, asi by som trocha viac dohliadla, pomohla s prípravou (?)
Keď bola najstaršia dcéra na gympli (5r bilingvál), ja som už vôbec netušila, čo preberajú. A nie ešte, aké má úlohy... veď niektoré decká sú v tom veku na intráku. To je stredoškolák, o pár rokov dospelák, veď sám zistí, ako to chodí. Nechala by som to tak.

dzulli1980
26. sep 2022

Mne sa zdá, že Ty si kus premotivovaná, že Ty strašne chceš - 2- je zlá známka? ... nechaj ho, nech si nabije ňufák ... každý sa najlepšie učí na vlastných chybách ... môj brat brutálne inteligentný, múdry, prišla puberta, na gymnáziu samé 3, 4, chcel ísť študovať vš dejiny, učiteľ mu povedal, že na to, vzhľadom k prístupu ku škole, k známkam nemá ... brata po tejto facke normálne preplo, zmaturoval na samé jednotky, dnes už má doktorát z dejín ...

lintu
26. sep 2022

Existujú rôzne prístupy k práci a odkladať si všetko na poslednú chvíľu je jeden z nich. Niekto potrebuje práve ten stres, aby niečo spravil. Pokým to synovi vyhovuje, jeho vec. Dala by som mu viac voľnosti, nech sa naučí pracovať aj sám s oznamom, nech ti potom nechodí uši píliť, ako nestíha a samozrejme chceš vidieť nejaké výsledky.
Len taký príklad zo života - kamoška na strednej školu flákala, skoro prepadla, na maturite jednu zo skúšok neurobila, ale ako nastúpila na vysokú školu, nastal obrat, začala na sebe makať ako fretka a skončila s viac ako jedným titulom.

abbey1
26. sep 2022

Tak ako nám ja povinnosti a zodpovednosť voči rodine a fungovaniu domácnosti, čiže napr nakúpi, prať, variť,..., tak majú moje deti povinnosť vzdelávať sa. Vzdelanie je pre nás veľkou prioritou, keďže deťom neodkážeme veľké majetky z teda ich hlava a schopnosti ich budú živiť. V tomto duchu vždy boli vychovávané a našťastie majú dobré hlavy a pochopili, že s trochou snahy to fajn ide. Preto u nás stačila jemná kontrola, podporovanie v záujmoch. Vedeli, že pokiaľ budú dobré výsledky, nemusím ich kontrolovať, nemusia písať žiadne domáce diktáty, doučovania a podobne.
V tomto danom prípade by som asi na syna trochu zatlačila, rozumným spôsobom. Aby aj sám pochopil, že sa mu ten ľahkovážny prístup môže časom vypomstiť. Vo vedomostiach budú rezervy, ktoré bude treba dobehnúť. Prípadne mu dobré známky na vysvedčení môžu zabezpečiť vysokú školu bez prijímacích skúšok, rovnako sa mu ľahšie pripraví na maturitu či prijímačky, ak bude počas štúdia k tomu pristupovať zodpovednejšie. Tu nejde o 2,3...Len je škoda, keď nechce vynaložiť ani malú snahu o zlepšenie. Verím, že ak by si z jeho strany videla väčšiu snahu a aktivitu a napriek tomu 2\3, bola by si spokojná. Takto je to naozaj škoda.
Skús v kľude, vo vhodnej dobe občas na tému učenie pohovoriť so synom. Bez kriku, vyhrážok, známok sklamania.

salamistka
27. sep 2022

Naša dcéra bola na tom podobne v poslednom ročníku gymnázia, mala sa pripravovať na prijímačky na VŠ, maturitu a ešte aj aj klasické vyučovanie, no chystala sa len na prijímačky, lebo vybrala si školu ktorú chcela a učila sa témy ktoré ju bavili, predmety ktoré nepotrebovala na maturitu sa neučila, cez akademický týždeň bola viac preč ako doma a my s mužom sme sa neustále vypytovali, že či je nachystaná a jej odpoveď bola že to je pohode...proste jej laxný prístup k celej veci bol pre nás nepochopiteľný...výsledok je, že zmaturovala výborne, vysvedčenie síce nebolo úplne ukážkové, ale povedala, že jej na tom nezáleží už, prijímačky spravila....takže môj názor je, že títo teenageri majú vlastnú hlavu, dohováraním si nepomôžeš len sa ešte viac stiahnu do seba, muší byť trpezlivá a dôverovať svojmu dieťaťu, že to dá, nepotrebuje ťa mať za zadkom....

ivka225
27. sep 2022

Stredna skola nie je povinna. Ukaz synovi pracovne ponuky pre ludi so zakladnym vzdelanim a nech sam zvazi ako dalej.

akvi
27. sep 2022

@ivka225 toto tiež nie je príliš dobrý argument, obzvlášť pre šikovné deti. Môj má presne tento laxný prístup k škole, ale prácu má lepšiu, ako ľudia so školami, takže u nás má tento argument presne opačný význam. 😅 A tiež bolo v inzeráte napísané, že vzdelanie SŠ s maturitou, napriek tomu si vybrali jeho, aj keď ešte len studuje, pretože dôležité bolo, čo reálne vie, nie či má papier. A to dokonca nebola jediná ponuka, ktorú dostal.

ivka225
27. sep 2022

@akvi V takom pripade je ale vsetko v poriadku, nie? Ak si aj syn zakladatelky temy najde podobnu pracu, tak naozaj skolu nepotrebuje, ak teda sam nechce.

akvi
27. sep 2022

@ivka225 z pohľadu dieťaťa určite, z pohľadu nás rodičov je to nie ľahké prijať, že tak šikovné decko a ledva strednú dokončí. Ale pracujem na sebe, lebo to je o mne, o mojich strachoch. 😅

mandzula
27. sep 2022

Je dost stary na to, aby mal pravo na svoje chyby a potom ich nasledky.

katulienkax
27. sep 2022

@mandzula no len bohuzial casto sa stane ze tie nasledky pocituju aj sami rodicia - uvediem priklad. Znamy si narobil dlhy dost velke a rodicia riesili, nemali tu silu ho hodit na ulicu. Iny priklad, dievcina si urobi mlada dieta, chalan ju necha - zase riesia rodicia, co s nou. Ako nemusia, ale vacsinou je to tak, ze rodicia tie starosti maju. Poznam aj take, ze dcera hodila starym rodicom starostlivost o dieta a ona si niekde odisla do sveta. Tym len chcem povedat, ze nie vzdy plati ze chyby ostanu len u deti, ale urobia problemy aj tym rodicom. Jedine, ze rodic je taky striktny, ze decko vyhodi z domu a staraj sa , ale uprimne kolki su az taki drsni ,,,

mandzula
27. sep 2022

@katulienkax akiste, úplne univerzálne to neplatí. No čo sa tej školy týka, môj manžel bol na gympli taký, že sa neučil, bol na to lenivý plus ním plieskala puberta, no napriek tomu vyštudoval výšku, a keby aj nie, je dostatočne inteligentný na to, aby sme slušne žili. Proste ho v tom čase škola nezaujímala, bral ju ako nevyhnutné zlo - ako mnohé deti v tom veku. Ďalší príklad - môj brat, ktorý strednú školu vyštudoval s jedným zošitom a nikto s ním ani len nepohol. Triedny, našťastie, pochopil, že z neho nikdy slovenčinár nebude, netrval na tom, aby mal parádne poznámky, slohy a iné netechnické veci, keďže bol vyslovene technicky zameraný, vyštudoval technickú výšku, dnes má IT firmu a žije si ako kráľ. Tie následky nemusia byť vždy len zlé a to, čo sa nám rodičom javí ako chyba, v konečnom dôsledku ani chyba byť nemusí.

autor
27. sep 2022

@dzulli1980 premotivovanu matku si predstavujem inak.Nema kruzky, doma sa nepretrhne ma jedinu povinnost ucit sa.Cely vikend sa valal a nudil.Vedel aku skolu si vybral, praveze som milo prekvapena, ze maju lezerne tempo zatial...ale, ano mozno som iny typ a jeho odsuvaniu povinnosti nerozumiem, takze to vyustilo do hadky, kde sme sa dozvedeli, ze hoci bude mat 3 on bude spokojny a my sa mozeme aj rozkrajat.Takze zase dokazovanie si sily pubertaka a stres v celej rodine.
@abbey1 tak to vidim aj ja.Tiez nemusim navarit, chodit do prace ved mi staci aj podpora.Naco sa mam snazit?Ak by si doma zhruba pripravil par viet vie si ich skontrolovat na webe, najst nove slova.Od ucitela to bolo fajn gesto, ze im povedal aj temu a zalezalo na nom ako sa pripravi.
Uz sa popalil na prijimackach chcel ist inam nepripravoval sa ako mal a nespravil.Potom nastala doma panika mama pomoz mi.Vzdy potom hasim jeho problemy.Takze testy, cely tyzden som sa s nim ucila.2,5 r boli takmer doma mozno 2 m d prestavkami v skole rozumiem, ze vysiel z rezimu, nechce sa mu, vsetko je prednejsie ako ucenie.Ma kamaratov, ktori maju 4x tyzdenne futbal v nedelu zapas a stihaju.
Nasmu synovi je vsetko zatazko, vsetko je tazke, rano ho vozi muz, najradsej by vsetko presunul na nas a to tolerovat nebudem.Cim viac vysvetlujem, bojujem, tym horsie.To, ze sa nechcel zucastnovat olympiad, sutazi mu ubralo body na prijimackach.
Ako pises, ak by si to pripravil a dostal by 3 poviem si ved snahu mal, nevyslo mu to.
Zacina mat mudre reci, ze jeho spoluzuaci sa opijaju a fajcia marihuanu, po skole v meste ani domov nejdu a ja nie som s nicim spokojna.
Klasicka manipulacia z jeho strany ako vzdy.Vzdy vidi len tych horsich, nie lepsich.Na to som povedala, ze aj ja mozem chodit do barov, tulat sa a nech si vari sam.Uplne ma vytocil povedala som veci, ktore som nechcela, ale nebude sa mi smiat do tvare, ze jemu to je jedno, neprinutis ma, moja vec.Prvy x som to nechala tak nech ma teda pocit, ze vyhral a nech sa hra...velmi sa nam zmenil vztah som z toho smutna iba ma poziadavky tricko, tenisky, ale clovek od neho nemoze chciet nic, lebo je unaveny, nepovazuje za potrebne.
Muz sa do toho zapojil, ze ho teda nemusi vozit a kazdy den byt o to dlhsie v praci.A to si clovek myslel, ze pomaly koncime s pubertou a to vyzera, ze sa stal este mudrejsim, lebo len pocuva kto kde bol cez vikend, kto sa opil a xy si pise ulohy cez prestavku, ze len my sa zaujimame ci je pripraveny..ano mozem ist cestou nevsimavosti rob si co chces, pis si to v skole, ale to je zodpovednost?Hovorim, ak by bol vytazeny nedbam, ze chudak je unaveny, nestiha.
Ale to, ze mi povedal ci by som bola spokojnejsia, ak by prisiel domov opity to prestrelil.Mna nikto manipulovat ci vyhrazat sa nebude.
Som mu povedala nech sa paci, ked sa Ti taky zivot bude pacit chod...ja Ta doma nedrzim.S nim isla do skoly najproblemovejsia ziacka z byvalej skoly psychiatria, anorexia, uz ma frajera, rezala si ruky, potulky po meste este s nim aj sedi a zda sa mi, ze chlapec ma pocit, ze ona zije a on je najvacsi chudak, ktory nic nezazil a mama hysterci za sloh.dakujem vypustila som paru pre mna je puberta jedno najhorsie zivotne obdobie stale ten zduty ksicht, oponovanie, mily a vypocitavy len, ked nieco potrebuje.Biju sa vo mne pocity a som z toho velmi psychicky umavena

mandzula
27. sep 2022

@autor tak mu zarazte výhody. Do školy nech pekne ide busom, chce tenisky, tričko - ok, kúpime ti, ale len za pol ceny, ako by si chcel, keď tebe stačia polovičné výsledky. A keď bude mať na to vek, pekne nech ide brigádovať, keď má toľko času.

autor
27. sep 2022

@mandzula muz pracuje o 2 ulice dalej a on by cestoval 45 min busom.Ale ako pises bude cakat, kym brigadu vybavime a povieme vtedy a o tolkej budes tam.Ziadna aktivita z jeho strany.Taky je v podstate od maleho dietata.Lahostajny, lenivy, ale velmi mudry na ucenie.Nechcela som, aby zatial brigadoval je na tazsej skole chcela som vediet ci bude stihat, ake bude tempo.Mas pravdu nic si nevazi.Na obedy chodit nebude, lebo mu nechuti a chodil by neskoro domov aj 30 min stoja v rade.Takze som zase ustupila a varim doma ja pol na pol pracujem HO
Ved ja nepotrebujem, aby mi skladal uctu, ze navarim, postaram sa, ale....aspon, keby stale nebol zduty a nasraty na cely svet.Chvala, ze ma osvietilo a mam len jedno dieta toto prezivat dvojmo uz som prec z domu.A to muz samozrejme zachranoval situaciu a isiel za nim do izby aku ma tu osnovu a bol zvedavy co pisu...nie, aby mu tiez nieco povedal ci ho usmernil tak som zostala ako hlupak a oni najlepsi kamarati.Muz sa vie len povyhrazat, ze ho neodvezie a druhy den odvezie🤣hotove Kocurkovo u nas doma.Ale to je dobry napad s tou polovicou dik

yoxinka
27. sep 2022

Najstarší syn je piatak na základke. Obaja sme s mužom vysokoškolsky vzdelaní ľudia, deťom sa veľmi venujeme a s najstarším synom sme viedli mnoooho nekonečných rozhovorov o vzdelaní, práci, zamestnaniach … Syn sa rozhodol ísť na 8ročný gympel. Žijeme v BA, tu je šanca, že sa decko dostane na 8ročný gympel bez doučovania minimálna, lebo záujem je obrovský. Ale hneď na začiatok sme mu s mužom vysvetlili pravidlá. My nepotrebujeme, aby šiel na gymnázium, ani aby šiel na vysokú. Chceme, aby našiel vec, ktorá ho bude baviť, ktorú bude rozvíjať a bude v nej úspešný. Čo znamená, že ja ho nebudem denne naháňať, aby sa učil a dávať naňho pozor. Je to jeho život, jeho rozhodnutie, jeho zodpovednosť. Akurát sme ochotní mu to doučko zaplatiť a keď budeme vidieť, že fakt na tom makal a aj tak sa tam nedostane, absolútne to nebudeme riešiť. Syn má 11 a pochopil. Myslím, že prvákovi na strednej by mamka už nemala stáť za zadkom a mala ho nechať pochopiť, že jeho konanie má nejaké následky. Kamoš bol na strednej lajdák, vyhodili ho, mama mu povedala, že buď začne pracovať alebo ho vyšmarí z domu. Chalan šiel normálne na rok za pás a tam si sakra veľa vecí uvedomil. S veľlkou hanbou sa vrátil dokončiť strednú z ktorej ho vyšmarili, mal 20 rokov a všetko okolo toho si musel vybaviť a zaplatiť sám. Dnes je mega úspešný manažér! Robíš veľkú chybu, že nenecháš
Synovi zodpovednosť. Škaredo na to doplatíš.

mandzula
27. sep 2022

@autor ono by to bolo aj na debatu s mužom - malo by ste ťahať za jeden povraz, ale to už asi vieš. 🙂 Ale to vybavenie brigády by som nechala na neho, nech nemá všetko na zlatom podnose.

kaktusik007
28. sep 2022

nerozumiem - a co ked by cestoval 45 minut? preco za neho riesis veci? jeho zivot - jeho zodpovednost.