Štýl obliekania - začínajúca puberta
Vôbec sa mi nepáči, ako sa moja dcéra začala obliekať, vždy bolo také dievčatko, usmievavé, ružové, copíky, vrkoče, je pravda, že sukne, šaty nenosila nikdy, ale vždy bola oblečená ako dievča.
Odkedy začala puberta, tvrdí, že je to jej štýl, že ju nikto nepresvedčí na niečo iné.
Príklad, čierne rifle, voľné, biele tričko skoro po kolená, na to tmavú mikinu tiež dlhú a širokú, tie botasky s vysokým členkom. Ale úplne inej farby. Vlasy do tváre, aj keď sa učeše, naschvál sa postrápatí.
Začínam sa hanbiť za vlastnú dcéru. Nedá si povedať, že je to aj moja vizitka, ako chodí oblečená, či do školy, či do spoločnosti. Nemám možnosť vidieť ako chodia oblečené dievčatá v jej veku, ale čo vidím vonku, tak práveže sa mi to nezdá.
Kúpila som jej pekné rifle, aj trošku potrhané, nech sa necíti ako 5 ročná, pekné svetre, mikiny jej veľkosti, nech to vyzerá na nej ako na človeku a vôbec to nechce. Tak isto len všetko čierne.
Prosím, ukážte mi ako chodia vaše dievčatá, nemusíte posielať tváre, viem, že aj ja píšem anonymne, ale zaujíma ma to a aj jej nech trošku ukážem, že sa môže obliekať aj krajšie a aj tak moderne a v štýle, ako chodia dnešné dievčatá.
Skutocne mas normalny exemplar pubertiaka doma, nechaj. Toto s zbytocne konflikty, nekazte si vztah... je to len optika...pokial je vnutro ok - ziadne depky, ziadne flakanie ucenia, alkohol, po nociach mimo, zly kolektiv...treba dat dietatu priestor najst sameho seba... a ten proces je narocny kvoli vsetkym tym hormonalnym zmenam a nie este rodic furt volaco... rozpravajte sa o skole, kamoskach, ako sa citi, ako veci vnima... mne moja dodnes hovori absolutne vsetko, kazdy vecer este idem k nej ked uz vsetci spia a pokecame... nehovorim, ze mame dokonaly vztah, ale pubertu sme myslim zvladli dobre... nezasahujem proste kde nemusim, necham jej priestor pre vlastny nazor, styl, rozvoj...
@mandzula presne aj to 👍 ja ju učím na zlatý stred a zatiaľ so mnou súhlasí, nepinda a sama mi dá za pravdu,
to je strasny pristup-kym platim ja, budes nosit, co chem ja...
@mandzula to zase nie, ja chápem jej módu, ale treba vedieť mieru. A sem tam sa prispôsobiť. Nezakazujem jej. Ale nepáči sa mi to a nedá si povedať, že aspoň do toho kostola nech sa oblečie dôstojne.
Ja neviem, ale skús trochu akceptovať že je v puberte a čo je momentálne pre takéto decka in
Inak budeš kvôli kravinam ako je móda na vojnovej nohe a pokazis si vzťah s dcérou
Nefajčí nepije nefetuje nie je popiercingovana kade - tade, nenosí na sebe satanisticke ozdoby, neflaka sa, chodí domov, nesedis každý týždeň v riaditelni, tak skús jej nechať trochu priestoru
Teraz to je v mode,vsak kazdy druhy pubertiak chodi jak v pyzame alebo dupackach. :DD Bez vzorov. Volne. Jednofarebne. Mdle. xD The best su cierne okuliare,ked nesvieti. Niekedy jak z Matrixu. :DDD Je krasne sa na tom zasmiat. Viac ako to prezivat preprilis... Prejde to. Obdobie. Za mojich cias bolo zas v mode uzke a este uzsie.
Snazila by som sa najst nejaky ten kompromis. Ja chapem aj jednu aj druhu stranu.
Zase ale… ak jej budes nakazovat ako chodit do kostola aj ked sa tak neciti dobre mozes cakat ze o 5rokov tam nepride vobec. S tymto opatrne.
Zase o 5rokov uz moze mat frajera a ver ze vtedy sa aj tato moda moze u nej zmenit kedy sa mu bude chciet zapacit a bude sa mozno obliekat inac.
toto je bezne.. inak dam ti pohlad z druhej strany - mne sa kupovalo od veci oblečenie v zmysle tesne (akoze ano, v mojom cisle tym myslim) a bolo mi to v puberte strasne neprijemne, chalani ma vkuse ocumovali, otravovali, lebo som velmi rychlo mala velke prsia a v obleceni mojej velkosti boli ako past na oko - no veru by som vtedy radsej nosila satnik tvojej dcery, volne tricka... ale mama si nedala povedat, furt len podla jej vkusu. nenavidela som to...
Mesiac chodila v manželovej firemnej mikine ze aká je super voľná, predychala som to nejak potichu lebo to.nebol až taky vytrt,, ale mikiny nosí no žiadne oversize, tričká tiež normálne, teraz zistila ze oblečie moje veci co su mi už malé co nasla,, takže zatiaľ zombikovu módu nemusím riešiť až tak
Ale keby som mala syna a dá na seba ružovú no neviem toto sa mi jedine na chlapcoch nelubi, obtiahnute ze mu vidieť všetko a ružové niečo,, baby idú do chlapčenskej módy a chalani do babskej,mozno sa mýlim ale je to môj pohľad
Moja má 15 a preferuje jednofarebné tričko, rifle (samozrejme s dierami), tenisky, mikiny, skôr športovo, ale nie o 3 čísla väčšie, vlasy má rada zopnuté...nahadze si v e-shope do košíka a potom pri niektorých kúskoch diskutujeme, ale väčšinou si vyberie v pohode veci, nenosí crop topy, kadejaké polohole vyzývavé tričká....na ulici vidím všeličo oblečené na teenageroch ale neriešim, každého vec
No co, ja som nosila zicherky kade tade, károvaná sukne, boty s oceľovou špicou,a som tu 🤷♀️nechaj ju, nech si nosí, co chce... Nebude to nosiť celý život, je to len obdobie. Mne sa zas paci, keď mladí nechcú splynúť s davom 🙃
Naše pubertiačky tiež, čím širšie tým lepšie 😀 nohavice také, že by sa do jednej strany aj celé napchali , tričká po kolená, mikina o 2 čísla väčšia, vlasy ulízané, a ten make-up 🤦 obočie oholiť a nakresliť dve rovné čiary 😀 biele ako múka, linky až po obočie a mihalnicami môžu dvor zametať 😀. A teda v meste takých dievčat stretávam mraky. Vždy musím dobre pozrieť či to nie je jedna z našich . Ale jedna už trošku uberá z tohto štýlu, už začína vyzerať lepšie ,ale tepláky široké musí mať stále. A aby som nezabudla zimná bunda a zimné topánky ani za nič 😀 !
@iwesska ano, pre mna je uz tiez nieco extrem, ak beriem zvysovanie hlavne financnych narokov. ale to, ze pubertak ma nejaku predstavu o svom obliekani, ktora sa netretne s predstavou rodica, ktory cche "slusne oblecene" dceru, pritom tam nejde o obnazovanie 3/4 tela, za mna je to no go pristup. ale kazdy vychovava podla seba, takze to len tak na margo.
osobne som nejak nerebelovala, ale napr. ked som prisla, ze cchem siroke plachtaky z postelnej bielej plachty, mama sadla za stroj a usila😲😅
vyzerala som jak Ratafak plachta, moja mama nekomentovala. pritom moja mama bola vo veku, ked som mohla byt jej vnuckou, ziadna osvietena mladistva matka, ale fakt moj pubertalny vkus nikdy nehodnotila
No myslím ze keď sa s ňou budeš každú nedeľu handrkovat o vhodnom oblečení do kostola dosiahneš akurát to ze sa jej celý kostol iba zhnusi a nebude tam chodiť vôbec.
Ja neviem, vždy keď čítam tieto témy o puberakoch mam pocit ze niektorí sa asi narodili rovno dospelý keď nemajú žiadne spomienky, žiadnu predstavu o tom co prežívajú násťrocny ľudia.
Kto by sa chcel v puberte obliekať ako jeho matka? Kto neprevracal očami a nemal svoju pravdu?
Ver tomu ze dcéra sa tak isto hanbí za teba a tvoje oblecenie ako ty za ňu. Nechaj ju trochu dýchať, nedus ju. Alebo bud direktivna a dosiahni akurát to ze budete mat hrozný vzťah, budete sa hádať a cestu k sebe si vďaka tomu už vôbec nemusíte nájsť.
Je to živá samostatná bytosť, žiadna tvoja panenka na obliekanie
Mám/ mala som doma to isté dve puberťačky, kľudne zašla do kostola aj do kina v takom(nás farár sa v súkromí oblieka skoro tak isto) . U staršej to obdobie už končí popri čiernej nosí aj rôzne odtiene hnedej, aj pieskovo hnedú, najnovšie aj Hawaii košeľu. Neboj to prejde😉
a ja zas vidim len takto presne poobliakane decka 🙂 je to uplne normalne, taka je moda teraz. ako inak sa maju obliekat ked toto je teraz v móde. Absolutne sa tym netrap, za rok, za dva zas moze mat uplne iny vkus a chodit inak oblecena.
No toto by som riešila viac ako obliekanie, sadnúť a úprimne sa porozpravať, no musíš s ňou hovoriť ako s polodospelou nie ako s dieťaťom, urobiť ústupky čo sa týka obliekania, nechtov a vyžadovať za to úctu, rešpekt
Tak pockat ,ty sa nam stazujes,se pubertacka sa oblieka ako pubertacka 😄. Proste hlada si svoj styl a tebe sa to nepaci. Jej oblecenie je jej vizitka,nie tvoja. Pokial nechodi smradlava,spinava,tak urcite sa nemas za nu co hanbit. Na uliciach vidim oblecene pubertacky podobne tej tvojej. Musis sa skratka zmierit s tym,ze tvoja teenegerka uz nenosi ruzove copiky,ale oblecenie,ktore chce nosit. Spomen si aka si bola ty v jej veku a co sa tvoj styl pacil tvojim rodicom.
Ešte nemám doma "pubertu", ale keď čakám na syna pred školou a končia vyššie ročníky, tak to sa "vyvalí" zo školy masa čiernych rozgajdaných detí v teplákoch. Už teraz sa psychicky pripravujem na to, čo má čaká 🙄
Tvoja dcéra určite neni jediná v triede/škole. Asi len zaťať zuby a počkať kým to prejde.
ono to je take srandovne, jak sa chcu vsetci odlisit od ostatnych, az nakoneic vsetci nosia to iste
Ale ak ta zaujíma ako vyzerá moja pubertacka, myslím ze úplne rovnako ako tvoja.
Je ôsmačka a v poslednej dobe sa už začína obliekať a česať trošku viac žensky 🙂. Myslím si ze ten look "vyzerám ako bezpohlavné čudo v oblečení po dedkovi" je len obdobie.
@missviolet ja jej neberiem jej vkus, nenutim ju vytŕčať kozy, ani nechcem aby mala push Up rifle...kľudne nech si dá mikinu po kolená, ale potom aspoň nohavice nech nemusí trikrát opasat okolo seba, lebo jej padajú.
A o Tom kostole, možno tam chodiť nechce, nenutim ju, môže povedať, že nejde, tak isto do kina, divadla.
Ale keď ide, nemôžem byť ľahostajná. Vy by ste pustili svoje deti do kostola v teplákoch? Alebo v roztrhanych rifliach? Chodia už všelijak, ale ja si chcem vážiť vstup do kostola, neuznávam také, že Bohu je jedno v čom sa modlím. Je to aj o úcte.
Tiež si vážim poznanie na oslavu, nepôjdem tam v tom čo na ihrisko. Či záhradu. Lebo je to môj štýl. Každý človek má mať v šatníku aj niečo, čo bude vyslovene na udalosti mimo bežných dní. To sa týka aj deti aj pubertiakov.
@kofa77 😃 zobrala si mi myšlienku. Vraj vytŕčať z davu a nakoniec zapadla 👍
@katica06 vystihla si to, aj farár chodí mimo kostola skoro podobne. Mimo kostola, tu hodinu môže vydržať aj slušne.

@anita6666 občas je mlčať zlato