icon

Syn chce skončiť so školou pred maturitou

dudduli
22. feb 2018

Ahojte, potrebujem radu. Co robiť ? SYn chce teraz dva týždne pred začiatkom maturít skončiť zo školou . Neviem si rady. Neviem ako ho donútiť aby školu dokoncil. Spravila som všetko , všetko mu vysvetlila.. nic .. proste do školy nechce . Som zúfalá . Dá sa škola nejakým spôsobom dokončiť ? Zmaturovat ? Napríklad za rok? Dva?

liv1
23. feb 2018

Neviem co ti radili kocky predomnou, ale ja by som skusila ist na to takticky. Zacat sa s nim ucit, z kazdej otazky urobit len kratky vycuc, hlavne aby nebol pri odpovedi. Aspon par viet. A drtit drtit, ty s nim, a nech sa potom sam rozhodne ci pojde. Marutovat pravdepodobne moze aj v septembri, ak dostanete papier od dr ze bol chory. Dalsia moznost je psycholog, ktory by mohol z neho vytiahnut skutocny problem a prejst to s nim. Toho psychologa radim velmi velmi, cim skor. Drzim palce. PS: mozno je to na neho prilisny tlak a potrebuje sa s tym nejako popasovat.

liv1
23. feb 2018

@reklamka ved by vybavila iba prerusenie studia nie zaplatila matury 🤦🏼‍♀️

reklamka
23. feb 2018

@liv1 pisala, ze nie naprazdno... 🙂

harmona
23. feb 2018

Ak sa teraz na to vykasle tak si ju uz nedorobi, ma dva tyzdne do maturit, uz je skoro v cieli, proste potiahne este tri mesiace a ma svaty pokoj, ked nechce ist na vysku tak uz nemusi do skoly v zivote pachnut. Na co to odkladat a predlzovat si "utrpenie" a ty tiez nebud taka, ze nechce no tak zacnem hladat riesenie ako by nemusel. Proste si jeho mama, on je v puberte a nevie co je prenho dobre, len sa mu nechce ucit a chce sa vyhnut stresom to je vsetko. Proste povies, ze do skoly ide tak ide

namornicka
23. feb 2018

Skús ho prehovoriť nech ide vyskúšať. Že za to nič nedá a risk je zisk. Ty ho najlepšie poznáš a vieš do akej miery je tvrdohlavý. Aj keby ste prerušili a rok robil nekvalifikovanú prácu možno by sa zobudil a dorobil si maturitu, možno by si našiel partiu čo nemá školu a fungoval by s nimi. To je vabank. Záleží do akej partie sa dostane. Ak si žijete slušným štandardom tak si ho bude chcieť podľa mňa udržať a vynaloží určité úsilie.

vevesh
23. feb 2018

@harmona tak to funguje mozno u pubertiakov, ze si rodic vynuti poslusnost rozkazovanim, ale urcite nie u 18rocnych, ktori jednoducho mozu tresnut dverami a odist... - tam treba jasne zvazit situaciu, ale ked sa chlapec zatne, tak jednoducho nepojde a koniec ...

namornicka
23. feb 2018

@vevesh na SK je maturant aj 19 alebo 20 ročný, takže pubertiak to už dávno nie je.

vevesh
23. feb 2018

@namornicka jasne - len najnizsi vek maturantov je cca. 18 a to je jednoducho clovek, ktory si (povacsine) rozkazovat neda..

kixa3636
23. feb 2018

Necitala som tu prispevky,neviem co ti baby radili.Ale napisem z vlastnej skusenosti. Tiez som vo 4 rocniku odisla zo skoly,prisla prilezitost ist pracovat do svajciarska vzdy som po tom tuzila tak som sa pobalila a odisla. Nepomohlo presviedcanie rodicov,ucitelov ze do zahranicia mozem aj po maturite...nic. Dva roky som cestovala,zarabala. vobec nelutujem.Naucila som sa jazyky,spoznala kopec ludi,naucila sa byt samostatnou a potom som si skolu dokoncila externe na gymnaziu a isla aj na vysoku. Nic som nestratila len ziskala.Dokonca teraz po rokoch ked sa o tom s maminou bavim sama uznala ze som dobre spravila 😀
Pisem len aby si sa netrapila nic nie je stratene ak to nedokonci tento rok,aj ked samozrejme bola by to skoda ak nema ziadne plany ten napr.rok kym si da odklad vyuzit zmysluplne.

zarao
23. feb 2018

Podla mna len tak tresnut dverami nemoze. Respektive moze, ale s tym co ma v rukach si moze vyrobut dvere z kartonu a ist pod most, co asi ani jedna matka nechce. Je to strasna skoda, ale podobne ako baby predomnou aj ja radim ist na to opatrne. Skus ho motivovat tym co ho realne moze cakat. Ze zostane bez prace bez prijimu...ano moze sa zamestnat vo fabrike a skladat televizor a zarobit 400€ je uzasne vreckove, ale raz bude mat aj 30,40 ci 50 rokov... Samozrejme moze zacat podnikat a zarobit tisice, ale je to ten typ? A tiez by som ho skusila motivovat s niecim pozitivnym. Ze ak zaberie tieto tri mesiace caka ho zasluzeny oddych, mozno sa dohodnut na nejakej dovolenke alebo podobne. Velmi Vam drzim palce, aby to dobre dopadlo, ked nie tento rok, tak aspon buduci. A ak nie vobec, tak svet sa nezruti, hlavne, aby mal podporu.🙂

zuzanka.zuzu
23. feb 2018

@reklamka nie, myslela som nech ide s argumentmi 🙄 urcite sa v skole potesia a vyhoveju, lebo vsak teraz pred maturitami aj tak nemaju co ine na praci nez sa zaoberat problemovym maturantom a celkovo taketo komplikacie ludia radi riesia 😉 tebe zelam prijemny a hlavne dlhy pobyt v bublinke, lebo svet vonku je fujfuj...

nikolca
23. feb 2018

Ja mam sice len druhaka ale nervy z neho v kely.ucit sa nechce prechadza so stvorkami.stale len pocuvam ze jeho to tam nebavi kazdu chvilu niekto zo skoly odchadza a vzdy mi povie ze to preto lebo to tam nikoho nebavi.ucitel povedal ze treti rocnik je najtazsi tak som zvedava ci vobec sa do stvrteho rocnika dostane a ci s takymto pristupom zmaturuje

lula313
23. feb 2018

@loginexistuje ale prosím tá, aké šikanovanie? To je typická výhovorka, že mu všetci robia zle. Mám v rodine pedagógov a nikto si nepotrebuje na nikoho zasadať, práve naopak, je to pre nich prehra a zla vizitka, keď žiak neprosperuje. to je len podľa mna nie moc stastna výchova, že ho mamina moc ofukovala(týmto ju nechcem urazit, ale je to žiaľ tak).

@dudduli skus ho psychicky povydierat, že tá sklamal, že ako si vzdy bola na neho pyšná, že sa teraz trápiš a v noci nespis kvôli tomuto jeho nešťastnému rozhodnutiu-toto by ho ako syna mohlo donútiť. Nevykašli sa na to, raz to budete obaja ľutovať a aj keď je syn podľa veku dospelý, je to predsalen ešte dieťa, čo potrebuje, aby si ho podržala, ale aj prinútila. Raz ti za to bude vďačný.

hettinka
23. feb 2018

Myslím, že rodičia tiež majú svoj podiel viny, keď to dospeje až do takéhoto štádia. Celé roky decko chodí do školy, možno nosí zlé známky, má negatívny vzťah k škole, k učeniu a rodičia neriešia ... alebo ešte sa správajú kontraproduktívne, nadávajú na učiteľov, nariekajú, aké je učivo ťažké a stačia im aj horšie známky. Stačí im, že decko prelezie s odretými ušami, pritom by možno stačilo niekedy vypnúť wifi a poslať dieťa ku knihám. Alebo ak to nejde a vidia, že sa učí, tak navštíviť psychológa, učiteľov, pátrať, kde je chyba.
Ale každý natlačí decko na maturitný odbor a chce, aby malo maturitu ... no načo je toto dobré? Tak ked sa mu učiť nechcelo, dávno ste mali riešiť prestup na 3-ročný odbor s výučným listom a už mohol zarezávať vo fabrike a nie sa trápiť maturitou. V maturitnom ročníku už je žiak plnoletý a na nejaké riešenie už vlastne neskoro. Teraz je to o tom, že to dochodí a basta. Žiadne diskusie...

Maturita v žiadnom prípade nie je formalita, hoci sa to hovorí ... najmä to hovoria staršie ročníky ovplyvnené spomienkovým optimizmom.
A čo sa týka "pomáhania", učiteľ vie pomôcť, ak decko niečo vie a má ľudovo povedané "okno". Ale ak nevie, tak tam nikto za neho odpovedať nebude. Najmä ak je to štvorkár...
Na písomkách sa tiež nedá spoliehať na veľké pomáhanie, sú školy, kde funguje isté tolerovanie odpisovania, ale na 33% len odpísať je dosť ťažké. No snáď v tej hlave niečo má.
Pred písomkami teraz nech si pozrie http://www.nucem.sk/sk/maturita dolu na stránke sú staré ročníky testovaní, testy, nahrávky k testom, kľúče, zadania písomných prác ... proste všetko a nech si trenuje tie testy. Aj s tým časovým limito, sám uvidí, či to dá ... a ak to dá, snáď ho to aj povzbudí. Ak to nedá, treba prejsť s ním, čo mal zle. Aj za cenu, že zaplatíte doučko ... možno sa dá ešte niečo spraviť, aj keď ste sa spamätali v hodine dvanástej.

Na ústne je lepšie naučiť sa ku každej otázke niečo, ako veci úplne vypustiť. Pri skúšaní, ak vidíme, že žiak povie 20 súvislých viet v cudzom jazyku, tak tú 4 vyčarujeme. Ale ak tam len habká a improvizuje, tak to nejde. Momentálne sa prihliada na výsledky z predošlých rokov. Aké mal známky?

rawmamka
Autor odpoveď zmazal
namornicka
23. feb 2018

@vevesh podľa toho čo tu občas čítam, v niektorí si dajú rozkazovať aj 30- roční 😂 Ale sranda preč, držím veľmi palce zakladateľke, môj syn je o dosť mladší, ale podľa toho aký je už teraz tvrdohlavý viem sa vžiť do jej kože a uvedomujem si, že malé deti malé starosti .....

madamcoco
23. feb 2018

@dudduli hovori sa "male deti, male problemy.velke deti, velke problemy".. v tvojom pripade vidim, ze to asi ozaj tak je.
Neporadim, sama mam este drobcov,ale silno drzim prsty nech sa syn spamata a uz nech to doklepe.
Mna by asi zachranka brala keby mi toto syn povie..

vevesh
23. feb 2018

@namornicka Ja by som sa neodvazila take nieco spravit (skola bola horor, ale ucenie a knihy som mala rada)- ale ja som dievca a uvedomovovala som si, ze by som sa daleko nedostala a prisla by som so stiahnutym chvostom k rodicom...susedia (a hned dvaja) jednoducho tresli dvermi v 19tke a hybaj do sveta ...u chlapcov je to ine ako s dievcatami, preto pri chalanoch take vyhrazky , ze pojdes z domu su zvacsa o tom, ze ten chalan aj buchne dvere a ide prec...

liv1
23. feb 2018

@hettinka bohuzial dnesny system ale aj ten predosly je velmi smutny. Len malo ucitelov dokaze deti zmotivovat. Hodiny su nudne, nudne a nudne. Suhlasim ze s tym rodicia maju urcite svoj podiel viny. Ale stale je to vizitka ucitela. Pamatam si svoju strednu skolu ako dnes. Zaujimave, ze jedna ucitelka si s nami vedela dat rady, vsetkych nas postavila do pozoru, bola prisna, ale milovali sme ju. Ucili sme sa aj ti co sme boli lenivi az az. Mali sme jednotky vsetci. A bolo to pravo. A nie preto ze by nam ich rozdala, prave naopak, museli sme vediet a rozumiet vsetko. Ale takych je velmi malo, aka skoda. O tom, ze jednemu spoluziakovi slovencinarka oznamila, ze nech sa "tesi" na maturity. A sikovny chalan, a ta ho fakt nepustila, musel ist znova v septembri. Kazdy by sa mal v prvom rade pozriet na seba, k sebe domov. A potom riesit co ostatni... Btw, podla pravidiel, maturita nema byt hodnotenim 4 rokov studia. Ma byt zodpovednym hodnotenim pisomnej a ustnej odpovede studenta v danom okamihu. A to je velmi smutne, ze aj student ktory sa perfektne nauci ucivo za 4 roky, u niektorych ... nema sancu na dobru znamku. Lebo momentalne sa prihliada na vysledky z predoslych rokov...

hulica
23. feb 2018

@vevesh stále ho živia a šatia, ak si chlapec myslí, že bez maturity mu bude lepšie tak nech sa zoberie a teda tresne dverami. podľa mňa by bol za pár dní nazad a s úsmevom by šiel na maturu

lavieenrose
23. feb 2018

@liv1 tie tvoje posledne riadky si nejako protirecia ..ja ako skoro cista jednotkarka by som podla tvojho nazoru neznaturovala..lebo tu a teraz nesadla otazka nieco co sa nestihlo na hodine aani prebrat ved nieje cas plus vyber najzlozitejsieho obdobia v ktorom som mala misung...len vdaka tomu co som si budovala cele 4 roky mi dali 2 inac by som si musela opakovat maturity...podla mna to nieje zle ze nemozu dat o dva stupne horsiu znamku ako je priemer vysledkov pocas 4 rokov..

lavieenrose
23. feb 2018

@liv1 a chcem vidiet stvorkara,ktory si natlaci za par mesiacov ucivo zo 4 rokov lebo sibol carovnym prutikom a zrazu mu to vsetko ide do hlavy..ked je tam porucha ucenia bohuzial..mala som spoluziakov ktory sa ucili od vecera do rana aj tak sa to nenaucili..

vevesh
23. feb 2018

@hulica zalezi od samotneho cloveka, na co ma a coho je schopny, ale vela ludi sa domov nevrati, takze sa na to nespoliehat - radsej nech je chlapec bez matury ako pretehnute rodinne vazby, riesenie sa vzdy da najst (a nemusi nim byt dorobena matura)

dudduli
autor
23. feb 2018

Tak dievčatá , ideme do školy na pohovor s riaditeľom,zástupcom triednou a ja so synom. Snáď poriešime ako to ukončíme . Ďakujem Vám za všetky názory.
Podplácať ani kupovať nebudem. Nie som toho zástanca. Musí to dať sám. Budú aj väčšie problémy ako je spravenie maturity .

liv1
23. feb 2018

@lavieenrose predovsetkym je to myslene opacne. Preco "zly" ziak ked perfektne odpovie, nemoze dostat dobru, alebo najlepsiu znamku...
Ked chces vidiet toho "stvorkara" ktory sa za par mesiacov (alebo tyzdnov) pekne vsetko douci, poznam ich niekolko 🙂.

liv1
23. feb 2018

@lavieenrose btw, ja nepoznam stvorkara ktory by sa ucil od rana do vecera 😀. Stvorkari maju stvorky hlavne preto, ze sa neucia 🙂

11mirka22
23. feb 2018

@dudduli tak držím palce a daj nám vedieť ako ste pochodili..

lavieenrose
23. feb 2018

@liv1 ja nepoznam ziadneho ja poznam iba tych co im to nejde do hlavy ani za svet ..si postuduj o nejakych dis..niesu vsetci iba lenivi..mam kamrata byvaleho spoluziaka strasne chcel byt zachranar ale bohuzial hlavu na to nema a spravil preto vsetko co bolo v jeho silach lebo je to pre neho zivotny sen..

lavieenrose
23. feb 2018

@liv1 a este ja som zila s tymi ludmi den co den 24 hod.aj sme sa spolu ucili aj sme sa skusali takze viem ako pristupovali k uceniu

ask
23. feb 2018

@dudduli Dospeli ste k rieseniu? Vyslo nieco najavo... a hlavne ako sa Luky rozhodol co dalej? V kazdom pripade, nech sa akokolvek rozhodne, vzdy z neho moze byt uspesny mlady muz ci uz maturitu bude mat alebo nie.