icon

Tehotná 16 ročná dcéra

8. aug 2021

Vcera som sa dozvedela "skvelú" novinku že budem babkou... Aj by som sa tešila keby dcéra nemá len 16 rokov. Úprimne oblial ma studeny pot a prišla na mňa panika co teraz. Na druhu stranu som rada že sa nam dcera zdôverila ako keby situaciu riešila sama a urobila niečo čo môže neskôr ľutovať. Asi sme zlyhali ako rodicia keď sme jej neprizvukovali dostatočnú ochranu. Dcera si chce zrejme dieťatko nechať, my s manželom sme určite za ponechanie veď nejako bolo nejako bude. Len ma mrzí ze "si pokazila" zivot ked to musím tak hlúpo napísať ma len 16 este je na gymnaziu, ten jej priateľ má 18 takže obaja študenti ach veľmi zla situácia

annamalaga
Autor odpoveď zmazal
annamalaga
Autor odpoveď zmazal
loginexistuje
8. aug 2021

@annamalaga no na noc ale podla toho co pises tak 21-22 rokov tak co oto riesis ty nie si v pozicii matky pubertalneho dietata ak ty by si nemala podporu nechces nemozes to je tvoj zivot tuto hlada buduca babka podporu a dieta nie je nestastie ano bude to narocne ano babka preberie na seba scasti roku matky vnucatu ale to neznamena ze to vsetko nemoze ma pekny koniec ak sa navzajom podporia

annamalaga
Autor odpoveď zmazal
ewelinka21
8. aug 2021

Ahoj autorka, chapem, ze ta oblial studeny pot a zachvatila panika. Ale mna osobne zivot naucil, ze nic nie je take hrozne ako na prvy pohlad vyzera a ziadna kasa sa neje taka horuca ako sa navari... cize nadych vydych, pokial si dcera chce dietatko nechat, treba jej vysvetlit co to vsetko obnasa, ze sa bude musiet raz tolko obracat, dospiet bude musiet uz teraz, nie az v 18-20tich rokoch... pretoze teraz bude zodpovedna nielen za seba ale aj za to male... si super, ze si to tak zobrala, aj ked urcite nie s nadsenim a radostou, ale zase ber to tak, ze za 5- 10 -15 rokov ked budes mat aj vnuca a obzres sa spatne... budes aj rada. 🙂
vsetko sa deje pre nieco. okrem toho dcera ked ma v rodicoch taku podporu, tak ano zmaturovat s dietatom na krku bude tazsie ale nie nemozne...
osobne poznam dr ktora vystudovala medicinu s dvoma malymi detmi. vsetko sa da, ked sa chce.

littlebubble
8. aug 2021

@annamalaga Odpisem ti neskor na vsetko.Takto v skratke.Vs ti nezarucuje uspech.
Pracujem s VS ludmi ktori nemaju nejaku elektrickovu skolu a predsa nezarabaju tisice.
Vies keby kazdy hladel len na peniaze tak tu nemame zdravotnikov ani ucitelov.Niekto musi robit aj tieto prace a aj ine.

Ten co nema VS nie je sikovny podla teba?Moj rodinny prislusnik ma okolo 22 rokov a len nastupny plat ma 1200€ na vychode.Odisiel z VS a pracuje z domu.

Vzdelanie je dolezite a ak ma clovek moznost tak to treba vyuzit, ale vzdelanie neznamena len mat VS.Naozaj netreba si hned mysliet, ze ten kto nema titul tak ma dosraty zivot.
Niektori si VS dorobili po 40tke a niektori ju ani nepotrebuju.

Zase to s tou VS netreba prehanat.Teoria a prax su 2 rozdielne veci a studovat nepotrebne odbory je to iste ako tu VS ani nemat.

littlebubble
8. aug 2021

@annamalaga Nemusíš ľutovať tie ženy ktoré sú šikovné a nemajú VŠ.Sú ženy ktoré sú šikovné, VŠ nemajú a za celý život robili len kvalifikované práce.

Dá sa doštudovať externe.Možno nie hneď keď si človek zmyslí, ale sú aj ľudia ktorí riskujú, ale za tou školou si idú.

Šikovný, neznamená mať titul.

littlebubble
8. aug 2021

@ptmt1011 Aby mali dočasné ťuťuli muťuli, splnili asi spoločenskú normu, netuším.
Normálna matka by pre svoje dieťa urobila aj posledné a myslím si, že čakať dieťa nie je až taká tragédia ak sa človek bude snažiť dospieť.To dieťa tiež raz odrastie.

janulik2008
8. aug 2021

@annamalaga odkiaľ vieš že dcéra @ptmt1011 chodila po zábavách a ona by sa starala o malé? Máš pravdu všetko o ľuďoch ale neznášam to moralizovanie že keď má žena reap dievča skoro dieťa tak automaticky nechá dieťa na krku rodičom.

littlebubble
8. aug 2021

@ptmt1011 VS je taka zaruka nicoho ak clovek nevie pracovat s vedomostami a nevie, ze co chce vlastne robit.Ja to nepovazujem za nevyhnutne len za moznost.

Ja neviem ako si to niektore predstavuju.Drzia dcery na retaziach? Lebo kazda ochrana moze zlyhat a zase pochybujem, ze kazda ktora zacala sexualne zit mala dostudovanu vysoku a vlastne byvanie.Ak chcem mat dieta tak musim ratat s tym, ze sa toto moze raz stat a stat sa to moze aj v 20tke na skole aj cez prezervativ Vzdy ak je zena sexualne aktivna.

janulik2008
8. aug 2021

@ptmt1011 nerieš. Niektorým ženám nevysvetlis. Ja len poviem jedno ... Sestra bola zamilovaná atď. Každý jej vravel že ten chlapec nie je dobrý atd jednoducho láska. Ked sme jej spomenuli dieťa povedala ze ona DECKO nechce ... O 2 mesiace BUM tehotná. Jeden deň malá by tu nebola ale šli o deň neskôr a malá je tu.
Sestra ostala sama otec nie je zapísaný v RL. Keď bola tehotná vypisoval jej že nech zdochne s deckom atď. vypisoval jej ze jej malú vezme a nikdy ju neuvidí. Jednoducho idiot. Neskôr sa oženil má ženu a dieťa a to dievča tak zostarlo pri ňom ale to je o inom. Chcem povedať ze nik nevie ako skončí ich dieťa. Ani my sme nerátali s tým ze budeme mať malú ale je tu nespravíme nič. Sestra je v CZ a ten ch.j jej volal lebo ako sa opovazila malú vziať do CZ ale on je pos.aty z nas ked robil u nas vo freshi ked videl mamu zabudol jak ma blokovať. Malej sme kúpili niečo drahšie hneď telefonát že prečo sme jej to kúpili a kto ju financuje 🤣🤣🤣 ze s ktorým sa vyspala 😒
Opakujem sestra a aj v tomto prípade slečna ma šťastie že má takú rodinu ale nepáči sa mi moralizovanie niektorých tu ze ich dcere ci synovi sa to nestane. Hoc sestra vraví že malú zatvorí do 18tky do veze 🤣🤣🤣

janulik2008
8. aug 2021

@littlebubble pravda 👍 môj nadriadený má SŠ a vytiahol to z operátora na vedúceho smeny 😁

sasa1310
8. aug 2021

@annamalaga Ty máš 26 rokov a čo máš. Veľké nič. Ani deti, ani majetok nič. Ešte si len na začiatku niečoho ako mnoho ďalších tisíc absolventov VŠ. Na Slovensku je ich vcelku dosť. Pokiaľ neštuduješ zdravotníctvo, uplatnenie možno ani nenájdeš.
Mnoho ľudí sa má lepšie so strednou školou ako s vysokou. Pracujem medzi VŠ vzdelanými ľuďmi. Ano, vš majú, ale finančne sú totálne negramotní. V živote nič nedosiahli max. ukončili školu a neposunuli sa nikde. Môj manžel s SŠ ma ďaleko vyšší plat ako moji kolegovia s VŠ. Nastúpil do práce ako 18 ročný, pre niekoho nepredstaviteľné.
Mňa by fakt zaujímal tvoj život tak o 10 rokov, že čo si dokázala, čo si dosiahla. Lebo ja ako 26 ročná som už mala 2 deti, vlastné bývanie a dovolenky s deťmi boli na každoročnom poriadku. A rodila som ako 22 ročná, manžel mal 23. S bývaním nám nepomohol nikto. Mohol, ale nechceli sme.

sasa1310
8. aug 2021

@annamalaga okrem toho čo je dôležitejšie z týchto dvoch možností? Dieťa alebo VŠ? Na to by ti vedela odpovedať moja babka, ktorá tu už žiaľ nie je. Jej dcéra otehotnela v 17tich rokoch. Tiež zo začiatku nepredstaviteľné pre rodinu, čo povedia susedia a tak. Otec dieťaťa samozrejme zamilovaný, čiže prišla svadba a všetko ako má byť. Dieťa sa narodilo. VŠ síce dcéra nenadobudla, ale po rokoch otehotnela druhýkrát a dieťa počas pôrodu umrelo. Žiaľ ďalšie dieťa mať nemohli ani nemajú. Nikdy nezabudnem ako mi babka vždy rozprávala, že by si celý život vyčítala, keby sa vtedy rozhodli ináč.

annamalaga
Autor odpoveď zmazal
luccija
8. aug 2021

@zuzanka.zuzu veď, keď bude tvoj syn šikovný nech aj pracuje aj študuje🙂Či si myslíš, že v 18 r bude na slovo počúvať čo si praje jeho mama?
Som prekvapená z niektorých reakcií naše mamy rodili v 18,19 r bežne áno 16 r je málo, ale dôležité je ako sa zachovajú jej rodičia a čo chce dcéra.
Niekto hore písal, že rodičia si mohli v 40 tke užívať a nie dotovať dcéru a dieta.Jej rodičia možno vôbec nemajú 40, keď podľa trendu posledných rokov rodia 35- 40 r ženy.A stále nerozumiem čo sa myslí pod pojmom "užívať"si život.Vela žien sa poteší, že príde zase malé dieťa do rodiny, lebo materinský pud nepusti...ale určite by som nebola nadšená takou správou pri mojej dcére, ale nie je to koniec sveta.Pri dnešnej rozvodosti je úplne jedno či spolu zostanú či nie.A možno bude xy rokov bývať s rodičmi voľakedy tak ľudia žili a nebolo toľko unavených žien, ktorým nemá kto dieťa postrážiť.Skolu dokončí a ďalej sa uvidí...
Len treba dať pozor, aby prijala zodpovednosť, že to bude jej dieťa a nie hračka a starať sa budú rodičia.A aj rodičia by si mali dať pozor a oddeliť, že to je dcéra a vnúča.Vy tu všetky stále kalkulujete VŠ a inými ambíciami, že 18 r chalan ma študovať.Ja mám okolo seba samých chlapov živnostníkov stolár, automechanik, elektrikár z môjho okolia som po 40 tke má VŠ len pár ľudí a všetci sú dobre fin.zabezpeceni v poslednej dobe mi to pripadá, že kto nemá VS je nikto.
Môj muž robí managera aj bez VŠ veď neraz tu je písané, že záleží od praxe a skúsenosti.
Samozrejme budú im pomáhať prvé roky rodičia a som rada, že jej mama to takto prijala.Nie nemyslím si, že bude mať pokazený zivot

annamalaga
Autor odpoveď zmazal
annamalaga
8. aug 2021

@elementissa konečne niekto, kto videl aj iný príklad toho, ako to môže dopadnút. Lebo ja jedine ľutujem jej mamu a oca. A 18 ročný chalan by už tiež o sexe mal vedieť toho dosť.

sasa1310
8. aug 2021

@annamalaga zdedíš 🙂 to my všetky.

senta_sofia
8. aug 2021

Ked jej pomozete, zvladne aj skolu, mal by sa dat vybavit individualny studijny plan, povarujete chvilu, aby sa mohla ucit. Ak to utiahnete financne, zaciatky zvladnete a uz potom sa budu musiet posnazit aj oni. Na vyske moze mat uz skolkara 😉

elizabet173
8. aug 2021

@annamalaga nie každá má záujem o triedne chaty a výlety s triedou, ja som také akcie neznášala, na chate som bola s triedou raz a vôbec mi to nechýbalo, diskotéky tiež nie, chodila som ta len preto, aby som nekazila partiu. Tým nechcem povedať, že otehotnieť v 16 je to najlepšie, čo sa jej mohlo stať. To nie, ale nepovažujem to za koniec sveta. Bude to mať ťažké so štúdiom, možno jej bude študentský život chýbať, ale možno jej raz budú spolužiačky závidieť, keď budú v 40. písať s prvákmi úlohy a ona si už bude s dospelými deťmi užívať. Všetko má svoje výhody aj nevýhody.

annamalaga
Autor odpoveď zmazal
basska23
8. aug 2021

@annamalaga neni sú v kontakte. Ona mame neodpustila a jej mama ju ma dodnes v paži bohužiaľ. Je vidieť na nej že ju trápi to kde jej synček je ako sa mu darí. Sestra mi hovorila ze ma dodnes psychiku v riti lebo je s ňou v kontakte .Ale tak no čo už.Snazi sa myslieť pozitívne. Možno že je u milujúcich rodičov ktorí mu doprajú aj modré z neba a to ju drží nad vodou že takto premýšľa nad ním. Keď sa vrátim k jej mame tak ona nebola nejaká milujúca mama.Zaklad dostali od nej ako jedlo,čisto oblečená aby bola ale že láska nič moc.Jej otec s ktorým sa že rozviedli keď bola malá bol proti ale nepomohol si.Slovo a súhlas mala jej mama ale to už bolo neskoro lebo papiere na adopciu už dávno vybavila .Takže asi tak en toľko viem
Keď to sestra hovorila mojej mame tak ta chudato pplakala že ako toto môže niekto spraviť .Ved to srdce nedokáže...

elizabet173
8. aug 2021

@heleninamama presne, aj mňa to napadlo, že tieto témy tu nevznikajú len tak. Autorka sa samozrejme neozýva, preto mi to príde, že alebo to má mať "výchovný" podtext, alebo je to téma na rozhojdanie koňa, ktorý akosi skapíňa.

annamalaga
8. aug 2021

@elizabet173 veď toto. Len uznaj ja som povedala aj B. Ako to dopadnút môže. A zas sa tu somnou vadila taká , čo ma dve deti bývajú v podnájme a zivinju chlap a je 6 rokov doma. No to by som aj ja mudrovala. Ja ale som robila aj manuálne prace, len ma veľmi boli práve koleno keď dlho stojím a mám trocha nešikovný ruku. Tak nemôžem ísť hneď do zahraničia a robiť za tisíce. Žiaľ radšej tu za menej. Ale v 16 som mala už tiež jasno, že keď otehotniem, tak skončím. Žiaľ. A odídu niektorí chlapi už aj 18 roční do zahraničia aj robia , lenže oni majú gymnázium , nie odbornú školu žiaľ. Ten si tak môže najst max brigadu a čo tam ? Ja nevravím , že to nezvládnu , ale môže nastať aj takýto scenár. Vidím , že ty si staršia , čosi si preskákala , už si spomínala , že máš syna. Ale akého ? Zodpovedného ! Pracovitého . A ty si ho takto vychovala. Určite by ti neprišiel domov ako 18 ročný s tehotnou priateľkou ? Ale prečo tak neprišiel ? Lebo mal výchovu a už podľa tvojich komentárov vidno, že mu dávaš hodnoty, ktoré ho v živote posúvajú ďalej a ďalej.

sasa1310
8. aug 2021

@annamalaga ukľudni sa. Ty si písala, že si mladá zničila život. Možno ho bude mať krajší ako ty. Lebo mne príde riadne úbohé mať prerátané dedičstvo pomaly na centy roky dopredu. A že máš DMO. Prajem veľa zdravia. Bohužiaľ, skoro každá máme nejaký zdravotný problém

miskamicha
8. aug 2021

Ja by som bola rada keby som otehotnela ako 16 rocna a nemusela prejst tym co teraz. Budte avpjim.sposobom radi...verim ze jej pomozete a dcera to nikdy lutovat nebude. Interupcia je velky zasah... moze mat trvale nasledky. Uz sa stalo 🙂 hlavne nech je v klude a pohode!

annamalaga
Autor odpoveď zmazal
annamalaga
8. aug 2021

@sasa1310 a nielen ja som to pisala , písali to viaceré.

annamalaga
8. aug 2021

@littlebubble nemusíš viac reagovať. Ja nepotrebujem vaše rady. Ja nemám dieťa. A určite by som ho nemala v 16. Ja viem, že vysoká škola ti nič nezaručí , ale da ti aspoň rozhľad. Navyše čítanie s porozumením !! Sú na gymnázium , takze asi chcú ísť na vysoku.