icon

Tehotná 16 ročná dcéra

8. aug 2021

Vcera som sa dozvedela "skvelú" novinku že budem babkou... Aj by som sa tešila keby dcéra nemá len 16 rokov. Úprimne oblial ma studeny pot a prišla na mňa panika co teraz. Na druhu stranu som rada že sa nam dcera zdôverila ako keby situaciu riešila sama a urobila niečo čo môže neskôr ľutovať. Asi sme zlyhali ako rodicia keď sme jej neprizvukovali dostatočnú ochranu. Dcera si chce zrejme dieťatko nechať, my s manželom sme určite za ponechanie veď nejako bolo nejako bude. Len ma mrzí ze "si pokazila" zivot ked to musím tak hlúpo napísať ma len 16 este je na gymnaziu, ten jej priateľ má 18 takže obaja študenti ach veľmi zla situácia

dominikac321
8. aug 2021

@ptmt1011 ved su za to plateni tak je im to jedno nie?

zuzanka.zuzu
8. aug 2021

@ptmt1011 na neho nie, ale na to dievca asi ano, nebola by som nasilna ale snazila by som sa synovi ukazat perspektivu lepsieho zivota v dokoncenou vyskou, to dieta totiz bude mat tak ci tak, najskor nech sa postara o seba, potom moze riesit preliezky

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
zuzanka.zuzu
8. aug 2021

@dominikac321 no mal by uz 18 tak nech sa paci, nech sa stara o dieta a o seba keby tak velmi chcel byt rodicom, mal by moje uznanie keby to vyslo... ale nie, financne by som podporila skor vzdelanie nez mlady parik

dominikac321
8. aug 2021

@ptmt1011 ides do extremov 🙂 vymenit ziarovku vie aj zena aj 10rocne dieta, ale nie kazdy vie polozit podlahu, vymalovat ci urobit elektriku, tieto povolania su stale v kurze lebo existuje po nich dopyt

annamalaga
8. aug 2021

@ptmt1011 ty by si sa hanbila, ja by som bola hrdá na syna, ktorý by bol absolventom takých prestížnych fakúlt. A bolo by mi jedno, že nevie vymeniť žiarovku , lebo ako budúci lekár by vedel napr zachrániť niekomu život , napr. transplantovať organ, vyoperovať srdce atd.

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
dominikac321
8. aug 2021

@zuzanka.zuzu ja by som svoje dieta dobila od zufalstva...ale moja suseda mala spoluziacku na strednej skole a jej mamka bola doma aj s dcerou aj vnukom-dcera mala asi 4 mesiace a vnuk sa narodil...

zuzanka.zuzu
8. aug 2021

@ptmt1011 viem ze su dvaja a ako som napisala v prvom prispevku - co si budeme hovorit, vacsinou je aj tak vsetko najma na zene

elementissa
8. aug 2021

No tak gratulujem babička. Asi lepšie povedané mamicka. Vybav si materskú, potom čo tvoja dcérka porodí a dieťa jej vychováš ty. Asi si to tak nemala nalinkovane, ale nečakaj, že 16 ročné dievča zahodí celú svoju budúcnosť za hlavu, aby sa starala o dieťa. Kto ju kde zamestná so základnou školou? Mám spolužiačku zo základky, čo si spravila dieťa hneď po 9.triede. Z prvého ročníka SŠ odišla, už sa tam nikdy nevrátila. Na ZŠ raz prepadla, takže 10 ročnú dochádzku si splnila. Žije v takej rozpadnutej chatrči, má tri deti s tromi chlapmi a má sa vynikajúco. Každý mesiac zobre na elektrinu a jedlo pre deti. Život hodný pochvaly veru.

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
iwesska
8. aug 2021

Co narobis...Ked uz rozum potratila,super, ze si aspon dieta chce nechat. Pomahala by som jej,ale len minimalne, nenahradzala dietatu matku. Proste,chcela byt dospela,tak nech sa stara a zaroven aj studuje popritom a teda nech partner ide na brigady,do prace a prispieva. Dobra zivotna lekcia nezaskodi. Podla mna preto to je mladym jedno,lebo vedia,ze vsak co,ked sa stane,rodicia sa postaraju. So mnou by vyrazili dvere,takze som sa patricne k tomu aj spravala.

heleninamama
8. aug 2021

@ptmt1011 Ale zamestnaný starý rodič (v tomto prípade taký 40nik) nemôže doma strážiť vnúča, aby dcéra mohla chodiť do školy, chápeš? A zrejme aj rodičia majú aj svoje výdavky - bývanie, auto, jedlo, ďalšie deti...
Ty píšeš, že nemáš pre deti škôlku a tak si doma - to isté nemusí mať raz ani ona. Ak zostane s dieťatom - bude bez príjmu. A kde sa vôbec zamestná, keď neskončí školu? Jedine nejaké slabo platené manuálne práce.
Vzťah dvoch mladých, nezrelých ľudí tiež nemusí byť navždy, oni sa teraz formujú, vyvíjajú a stačí málo, jeden sa posunie iným smerom a idú od seba. To, že nechtiac urobili dieťa ich spolu neudrží.
Pre mňa osobne by toto bola likvidačná situácia. Asi by sa dcéra musela vzdať svojich snov o štúdiu a aj všetkom ostatnom, lebo ja by som nemohla/nechcela byť doma a piplať sa s vnukom. Potrebujem ešte pracovať, máme finančné záväzky, máme plány, mám aj mladšie deti, ktoré by nemali trpieť za sprostosť svojej sestry. A hlavne, mám aj svoju predstavu o tom, ako strávim vek 50+. A plnohodnotná náhradná rodinná starostlivosť o vnúča tam veru nie je. Nakoniec, sama píšeš, že ani Tebe rodičia nepomáhajú s deťmi - aj keď by ti to bodlo.

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
elementissa
8. aug 2021

@iwesska presne ako hovorí môj muž- keby mi decko donieslo domov ďalšie decko, tak by si našlo vyložené kufre a nech sa teda ide starať, keď tak túži byť rodičom. Áno, zavarujem dieťa, raz za dva týždne cez víkend. Inak ani omylom. Chceli ste? Ste strašne dospelí a zodpovedni? Starajte sa. Ale to sa dá aplikovať len vtedy, ak má dieťa od skorého veku sexuálnu výchovu a dobre vie, aké dôsledky môžu mať jeho činy. Ale komu niet rady, tomu niet pomoci

annamalaga
8. aug 2021

@heleninamama ani ja by som dcére dieťa neprizerala. Bývať by pri mne mohla, maturitu by dorobila a išla by do prace. Akoby sa zariadila potom, už nieje môj problém. Lebo mojou úlohou by bolo byt vzornou babkou, rozmaznávať vnúčatá a aj hej ich postrážiť keď treba, ale nie jej robiť babysiterku. Žiaľ. V 50 chcem cestovať a navštíviť miesta , ktoré si už teraz pozerám na nete. A neodradila by ma ani mladá dcera z vnukom.

littlebubble
8. aug 2021

@annamalaga Ty mas asi presne tu matku ktora by ta prefackala a poslala na potrat vsak? Moj otec mal mna po 30tke a otcom by som ho nenazvala.Jeho matka ho mala v tomto veku a predstav si, ma 2 vysoke skoly vdaka svojim rodicom.Naozaj je to o veku?

Mne mama tiez jasne povedala, ze mi potrat vyslovene zakazuje ak by sa stalo.Ja som jej oponovala.
A nie kvoli zurkam, kamaratom.Prvu diskoteku som zazila v 19 a kamaratky som mala tiez az na konci strednej.Uvedomovala som si, ze by som skomplikovala zivot rodine, ale spravna matka neprestane byt matkou hned ako dieta odrastie.

(Deti nemam a nikdy som tehotna nebola)

Bez pomoci rodicov by tu polka MK nemala vysoke skoly.Kazdemu rodicia pomohli inak takze neviem co tu niektore mudrujete.By som chcela vidiet kde by ste boli keby vam po maturite rodicia povedali, ze idete pracovat.Polka zien tu na MK si dorabala VS a tiez vdaka napriklad muzovi ktory ich zivil pocas RD.Vacsina ludi vdaci za svoj zivot, uspech, prilezitost niekomu.

Nie kazdej v 16 zamrdava.Niektore tuzia po normalnom vztahu a su schopne sa o dieta postarat aj ked to financne nedokazu.Niektore to nedokazu ani neskor.

@ptmt1011 ma pravdu.Deju sa aj horsie veci.
Teraz vsetci ktori nebudu mat schvalenu hypoteku tak nebudu mat deti alebo haaajde na potraty.
Tak to asi vymrieme 🤷.

Ma rodinu ktora jej pomoct chce a ona si chce dieta nechat.V takom pripade obhajovat potrat nebudem.Posli tam svoju dceru a ak nebude moct mat potom deti tak sa ti velmi pekne podakuje.

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
littlebubble
8. aug 2021

@annamalaga Vy musite byt rodicia roka naozaj.Rodicovstvo sa nekonci vyhodenim z domu.Rodicovstvo je na cely zivot a ked si ho chcela mat dokonaly podla sablony tak netrebalo mat deti 🤷.Aj take situacie zivot prinasa a decko sa ti moze chranit ako chce aj na vyske.Ci dokym nebude mat vlastne byvanie tak bude zit v celibate?

Tebe by som ani vnucata nedoniesla.Prepac, ale deti vlastnej dcery brat ako cudzi odpad mi pride zvlastne.

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
annamalaga
Autor odpoveď zmazal
annamalaga
Autor odpoveď zmazal
annamalaga
Autor odpoveď zmazal
anavianavi
8. aug 2021

@annamalaga Pomohli, ale v ramci moznosti. Nikto jej problemy neriesil. Pomohli im hladat byvanie, podporovali ich v spolocnom byvani. Jej obaja rodicia pracovali, takze maleho si zobrali len ked mohli. Financne im pomahali minimalne, az vobec. Skor im radili ako hospodarit, podporovali ich oboch dokoncit si skolu. Spravili len to, co by spravil milujuci rodic, no absolutne nic za nich nevyriesili.

annamalaga
Autor odpoveď zmazal
cecilia29
8. aug 2021

@annamalaga tvoja mama ma penaziii ale nemá vnúčatá ... To je dosť smutné.

annamalaga
Autor odpoveď zmazal
loginexistuje
8. aug 2021

@annamalaga kolko mas rokov ?