icon

Váženie a meranie žiakov na telesnej

22. sep 2025

Ahojte dnes prišla dcéra domov zo školy, je v 8ročníku, a hovorila že nový učiteľ ktorého majú na škole ich na telesnej výchove vážil a meral. Dcéra má nadváhu a už dlhšiu dobu s tým bojujeme. Učiteľ vraj deti vážil pred všetkými a hovoril váhu nahlas a vraj mal aj nemistne poznámky typu že by mali so sebou niečo robiť atď.
Chcem sa len opýtať či aj u vás na školách sa toto deje?

Strana
z4
anonym_4fd4d3
22. sep 2025

Áno, aj u nás vážili a merali. Robia to každý rok.

julish
22. sep 2025

@anonym_autor Tento postup je absolútne mimo misu - informuj sa o tom u učiteľa, príp. riaditeľky školy. Toto fakt ee

anonym_727932
22. sep 2025

Ano takmer vzdy sa to tak robilo. Dnes niekde ano, niekde nie. A vzdy mas dva tabory a aj tu budes mat. Tie, ktore budu tvrdit ze je to sikana a nema sa to robit a mas alarmovat vsetkych ucitelov a riaditelov, a ti, ktori budu tvrdit, ze to netreba tak precitlivelo prezivat a tie deti by fakt mali so sebou nieco robit, len sa to zle pocuva a najma rodicom a detom ktore su fakt obezne a nic so sebou nerobia (lebo pravdou je, ze len malinko z nich ma ozaj nejake zdravotne problemy a s tym suvisiacu obezitu).

anonym_c880a1
22. sep 2025

Aj u nás na škole sa vážilo a meralo.

lenka7477
22. sep 2025

robia sa tabuľky detí v puberte - bežná vec - len deti a rodičia už bežne nereagujú- nevedia zniesť ani slovko kritiky ☹ ☹

cyberk
22. sep 2025

Uplne bezne este aj za starych cias, tak treba sa o dieta tak starat, aby si jej nesposobovala komplexy z toho ako vyzera.

julish
22. sep 2025
@lenka7477

robia sa tabuľky detí v puberte - bežná vec - len deti a rodičia už bežne nereagujú- nevedia zniesť ani slovko kritiky ☹ ☹

@lenka7477 tu nejde o to, čo sa dá zniesť, ale doba je už inde a nevieš si predstaviť tú mieru šikany, čo sa po takomto niečom dokáže vzniesť na dieťa. A potom poruchy príjmu potravy... Absolútne nie. Ak už si učiteľ niečo také vedie (nemám vedomosť o tom, že musí), nech to robí pre seba a "nezabáva" celú triedu.

lenka7477
22. sep 2025
@julish

@lenka7477 tu nejde o to, čo sa dá zniesť, ale doba je už inde a nevieš si predstaviť tú mieru šikany, čo sa po takomto niečom dokáže vzniesť na dieťa. A potom poruchy príjmu potravy... Absolútne nie. Ak už si učiteľ niečo také vedie (nemám vedomosť o tom, že musí), nech to robí pre seba a "nezabáva" celú triedu.

@julish mám 3 deti , o školských peripetiách viem svoje . Nech sa autorka informuje v danej škole a hotovo .

zuzinabila
22. sep 2025

@anonym_autor áno, robí sa to, možno kvoli nejakej štatistike a pod. ale má sa to robiť diskrétne. dcérinu váhu sa nikto nedozvedel pri tých meraniach, ani ona nevedela, koľko vážia iní..s výškou je to viac-menej asi jedno.

sissy27
22. sep 2025
@zuzinabila

@anonym_autor áno, robí sa to, možno kvoli nejakej štatistike a pod. ale má sa to robiť diskrétne. dcérinu váhu sa nikto nedozvedel pri tých meraniach, ani ona nevedela, koľko vážia iní..s výškou je to viac-menej asi jedno.

@anonym_autor má nadváhu? má. zbytočne sa tváriť, že je všetko v poriadku. netreba si mýliť "body positivity" so zametaním problému pod koberec. Dcéra má 13-14r, ešte do istej miery zodpovedáš za jej jedálniček ty, aj keď chápem, že už si ide do fast foodu alebo do obchodu po čokoládu aj sama.

@zuzinabila tak ako vidno výšku, tak vidno aj šírku. keby povedal, že má 40kg (alebo koľko je normálne v tom veku), tak zrazu ju všetci budú vnímať ako štíhlu ? no nebudú.

kiki68
22. sep 2025

Vzdy sa to robilo, ale bez poznamok.

anonym_20ce8f
22. sep 2025
@sissy27

@anonym_autor má nadváhu? má. zbytočne sa tváriť, že je všetko v poriadku. netreba si mýliť "body positivity" so zametaním problému pod koberec. Dcéra má 13-14r, ešte do istej miery zodpovedáš za jej jedálniček ty, aj keď chápem, že už si ide do fast foodu alebo do obchodu po čokoládu aj sama.

@zuzinabila tak ako vidno výšku, tak vidno aj šírku. keby povedal, že má 40kg (alebo koľko je normálne v tom veku), tak zrazu ju všetci budú vnímať ako štíhlu ? no nebudú.

@sissy27 ach, jaj, jasne, ze nikto nevedel ziaden udaj..nepochopila si?

anonym_285
Odpoveď bola odstránená
sissy27
22. sep 2025
@anonym_20ce8f

@sissy27 ach, jaj, jasne, ze nikto nevedel ziaden udaj..nepochopila si?

@anonym_20ce8f pochopila, u tvojej dcéry boli údaje tajné, u autorky to učiteľ povedal nahlas. A ja sa pýtam, či si myslíš, že ak niekto to číslo nepovie nahlas, tak zrazu bude autorkina dcéra vyzerať štíhla a nikto si nevšimne, že má kilá navyše? Vyrieši to jej problém s nadváhou?

beata_k
22. sep 2025

No ake hrdinky. Kedy vam muz povie, ze mate schudnut tak sa tu idete pomaly rozvadzat. No ked to povie ucitel, tak je to ok. Nie, nie je to ok. Zapisat sa to da aj bez poznamok. Autorka, isla by som za ucitelom. Tvojej dcere to uz nepomoze, ale inym detom ano.

iwesska
22. sep 2025

Tak ono je este otazne,ako to interpretoval,ci len si povedal cislo nahlas,alebo hulakal na celu telocvicnu. Lebo decka si to podla mna v tomto veku aj tak povedia a ak ma niekto nadvahu,tak fakt s tym treba nieco robit a ak robite,tak dcere povedz,aby sa za seba vedela postavit s tym,ze ak ju s tym niekto bude konfrontovat povedat,ze uz to riesi a nepripustala si to.

marsmykkok
22. sep 2025

Pozri, ak by ju chceli šikanovať vedia aj bez tohto úkonu... A ak sa budú smiať nemyslím že len jej, ale aj napríklad všetci majú 160cm plus a nejaká spolužiačka 150cm alebo v nižších ročníkoch ak deti majú 140cm a spolužiačka 165cm že je žirafa a podobne.

reanda
22. sep 2025

viedla by som dceru k tomu, aby sa vedela za seba postavit a nenechat sa donutit robit veci, ktore su jej neprijemne, aj ked to kaze ucitel.. takze na jej mieste by som sa verejne nenechala vazit a merat..
to, ze sa nieco robi, vzdy sa to tak aj robilo a je to bezne, neznamena, ze je to v poriadku.. co vsetko sa kedysi robilo, co sa povazovalo za normalne a uz sa to nerobi.. tieto veci sa ale posuvaju velmi pomaly.. hlavne v oblastiach, kde ma rozum silne argumenty, ze to, co ti je neprijemne, je ti neprijemne len preto, ze ty nie si v poriadku.. ale to je len dalsia manipulacia.. ak ma tvoja dcera nadvahu, je len a len na nej, ci s tym chce alebo nechce nieco robit.. nikto nema ani najmensie pravo jej do toho kecat..

anonym_c18db7
22. sep 2025

No a koľkoa tvoja výšku a váhu? Lebo ak je už pri tele, tak treba si pripustiť, že fakt treba niečo robiť...ten učiteľ to nemyslí zle, len rodič sa vie zato zduvat

anonym_c18db7
22. sep 2025
@reanda

viedla by som dceru k tomu, aby sa vedela za seba postavit a nenechat sa donutit robit veci, ktore su jej neprijemne, aj ked to kaze ucitel.. takze na jej mieste by som sa verejne nenechala vazit a merat..
to, ze sa nieco robi, vzdy sa to tak aj robilo a je to bezne, neznamena, ze je to v poriadku.. co vsetko sa kedysi robilo, co sa povazovalo za normalne a uz sa to nerobi.. tieto veci sa ale posuvaju velmi pomaly.. hlavne v oblastiach, kde ma rozum silne argumenty, ze to, co ti je neprijemne, je ti neprijemne len preto, ze ty nie si v poriadku.. ale to je len dalsia manipulacia.. ak ma tvoja dcera nadvahu, je len a len na nej, ci s tym chce alebo nechce nieco robit.. nikto nema ani najmensie pravo jej do toho kecat..

@reanda ale ako rodič snáď vidíš, že dieťa má nadváhu a necháš tak?
Inak potraviny kupujú rodičia, takže kto je na vine ?

tiezjedna
22. sep 2025

Nie. A ostro by som sa voči tomu ohradila. Merať a vážiť sa majú doma, maximálne v rámci preventívky u pediatra. Učiteľ k tomu nemá žiadne kompetencie. A ak by mal poznámky, tak by som tam druhý deň ráno bola nastúpená. To čo je za debila???

anonym_1adfc3
22. sep 2025

verim, ze to pre nu muselo byt velmi neprijemne a urcite by som s tym nieco robilo... ci uz kontaktovala vedenie skoly alebo aspon konkretneho ucitela, nakolko tento pristup mi pride velmi zaostaly a nemiestny...
inac toto sa robilo aj za nasich cias a dodnes si pamatam ako som sa kazdy rok zrutila na toaletach v telocvini, pretoze moje spoluziacky mali o par kil menej... takze prosim nedovol, aby mala dcera problemy so sebavedomim kvoli nejakemu zakomplexovanemu debilkovi

anonym_faa6e2
22. sep 2025

Jooj presne aj u nás tak Dcéra ke najťažšia z triedy a tiež si to na telesnej odtrpela.A nie- nežereme doma fastfood a čokoládu ,aj keď tak vyzeráme.Ja som ju dopredu upozornila,že niekto musí byť najchudší a niekto najťažší.Deti vedia (aj ) v tomto byť dosť kruté.Takže milé mamičky,ktorě odporúčate diéty,láskavo si so svojimi dokonalými deťmi doma sadnite a povedzte im,že každý sme nejaký a výzor nie je dôležitý tak ako správanie

lenka.25
22. sep 2025

Nie je to OK . Dcéra aktívne sportuje a tiež ich pravidelne vážia a merajú , ale nikomu váhu nahlas nepovedia . V triede na hodine TV toto mali tiež , rodičia sa ohradili a odvtedy to tiež tak robili , že ich vážili na hodine , ale len zapísali a nehlásili to na celu triedu . Mám dcéry , síce nemajú , ani nikdy nemali nadvahu , ale viem si predstaviť , že to môže byt pre tie deti a hlavne dievčata ponižujúce .

letfenixa
22. sep 2025

Áno, vážia a merajú, ale tieto info sa nehovoria nahlas.

beronsche
22. sep 2025

Robia to aj u nás..
Osobne nevidím v tomto žiaden, absolútne žiaden prínos. A ešte to verejne vyhlasovanie...
Ani na účely štatistiky sa mi to nezdá ok. Deti majú predsa preventívne prehliadky.

Kamarátkina dcérka, hoci nemala nadváhu, bola trochu vyššia a teda mala viac kg ako spolužiačky. S dievčatkom to tak zamávalo, že to chvíľu doma riešili, čo je a čo už nie je ok vo vzťahu k vlastnému telu.

A koľko dospelých žien (prip.aj mužov) neprezradí svoju hmotnosti keby čo bolo? Tie, čo vám to u detí nevadí, nevadilo by vám ani vase verejné vazenie, napr.v práci?

januska12323
22. sep 2025

Jediné čo bolo zle spravené je verejné hlásenie váhy a blbé poznámky od učiteľa.

reanda
22. sep 2025
@anonym_c18db7

@reanda ale ako rodič snáď vidíš, že dieťa má nadváhu a necháš tak?
Inak potraviny kupujú rodičia, takže kto je na vine ?

@anonym_c18db7 nazor, ze za nadvahu mozu potraviny, je za mna taky dost jednoduchy.. ale kazdeho osobna vec, comu veri.. problem je, ked tuto svoju vieru povysi na univerzalnu pravdu a ide druhych odsudzovat za to, ze sa nou neriadia.. alebo nebodaj ich donucovat, aby sa nou riadili..

petulda333
22. sep 2025
@julish

@julish prosim ta,to akoze si nevsimli jej nadvahu kym nepoculi jej vahu?!

anonym_c18db7
22. sep 2025
@reanda

@anonym_c18db7 nazor, ze za nadvahu mozu potraviny, je za mna taky dost jednoduchy.. ale kazdeho osobna vec, comu veri.. problem je, ked tuto svoju vieru povysi na univerzalnu pravdu a ide druhych odsudzovat za to, ze sa nou neriadia.. alebo nebodaj ich donucovat, aby sa nou riadili..

@reanda nepochopila si, nechaj tak

Strana
z4