Ahojte prosím vás o radu. Dcérka 10 rokov je zodpovedná a šikovná vie si poradiť vo všetkom no jedna vec ma na nej štve. Dovolím jej chodiť von s kamoškou väčšinou sú len tu na sídlisku no niekedy idú do OC. Mhd poznajú ide priamo nie je žiaden problém. No dcéra opätovne nedvíha telefón. Ide do obchodu nedvíha. Je na ihrisku nedvíha. Teraz nedvíha. Nie som žiadna stíhačka nevolám jej 3x za hodinu ale keď sakra volám nevie si dat telefón nahlas a zdvihnúť. Bola napomenuta veľakrát a mne už tečú nervy. Zakázali by ste jej chodiť von? Pripadne po týždni by ste ju pustili ci sa poučila a telefón zdvihne? Volala som aj jej kamoške samozrejme ani ona nedvíha. Som na prášky
@anjelicek26 super lebo uz som si pripadala cudne. tiez u nas tak.
@anjelicek26 to sú tvoje deti ale u nás je taký trend že aj 15 ročne vozia lebo by asi ani nevideli ako si kúpiť lístok 🤦
Toto ja nechápem tiež lebo ja už som ako prváčka chodila sama aj vlakom k starým rodičom. Ale samozrejme bola to ina doba.
No ja neviem, deti v jej veku su posadnute telefonom, nechce sa mi verit, ze v priebehu hodiny sa na ten telefon nepozrie ani raz a neuvidí zmeskany hovor od mami. Skor sa len vyhyba telefonatu s mamou. Keby aspon odpisala smskou, ze som v poriadku. Volnost ma podla mna dostatocnu, podla toho co pises, ma aj mobil, ked toto nefunguje, tak smart hodinky by som jej urcite nekupovala. Nech si uvedomi, ze mas za nu nejakú zodpovednost a bojis sa o nu a ona je povinna sa hlasit. To co su tu za nazory, ze mali by ste byt radi, ze sa dobre bavia, alebo ze naco deti zbytocne stalkovat a ze ich to strapnuje pred kamaratmi...halooo? Ma 10 rokov.
@bykaterina tak môj 14 rcny syn dal toto leto sam vlakom 700km tam a nazad 😅
@vierka0508 mas 35 rokov zazila si to v detstve? neustalu kontrolu tohoto typu? vyvolavali ti rodicia? asi nie.
Zobrala by som jej telefon, ani na hranie ho mat nebude a stanovila presnu hodinu, kedy bude doma. Ani my sme nemali mobily a chodili sme von, dokonca viac ako dnesne deti. A tiez existovali uchylaci, bitkari, fetaci… pripadne nam mamky prikazali o 17:00 zazvonit zdola a ukazat sa, ze sme ok a mohli sme pokracovat - takze mozes slecnu aj tymto stylom poprehanat, ked sa jej tazi zdvihnut mobil 🤷♀️
Ked nebude dodrziavat cas navratu, potom zaracha.
@sissy27 a ano, aj toto pohrozenie fungovalo, lebo mobil dostala, aby sme jej mohli volat, ak nieco... :D nie na hranie.. ked sa nedovolame = nepotrebuje ho.
Moja má 12 r.Ako 10 ročná chodila max na ihrisko pred bytovku a bez mobilu.Teraz chodií aj na druhé ihrisko pri ktorom bývajú spolužiačky. Vždy sa dohodneme do kedy môže byť. A dovtedy ani jej nevolam. Viem skym je a kde je .Sme dohodnuté ze keď chce zostať dlhšie,nech zavolá,alebo keď bude meškať nech dá vedieť. Zatiaľ ma neslkamala.
Moja 12 ročná- rovnako. Mala zákaz vonku, bola bez mobilu, mala prácu navyše... nepomohlo 🤦♀️
Áno! Ja platím synovi kredit, trepe s ním ťažká puberta. Má zapnutú appku Nájdi. U nás to funguje tak, že mi povie, kam ide…, potom si ho kuknem na mape (podľa hodín), pokiaľ nie je na dohodnutom mieste, volám mu. Nezdvíha, resp. nezavolá späť vie, že mu sluch aktivujem odobratím mt a nepošlem mu vreckové na účet.
@maranco ako prepac, ale kam az treba detickam ustupovat?? Chudinka sa citi v 10r trapne zdvihnut mame telefon? Ale nechat si od mamy kupit ten mobil alebo vypytat peniaze ci nechat si zabalit desiatu jej trapne asi nie je, ze? Toto v ziadnom pripade nemoze byt akceptovatelny argument, alebo bude sediet doma, nech jej nie je trapne na verejnosti 😃
@sissy27 ono tu bude najdolezitejsia vychodiskova situácia - ma mama jej dôvod neverit a kontrolovat ju? Sklamala ju? Klame jej? Chodí neskoro? Chodí inam ako jej povedala?
@anjelicek26 moze sa COKOLVEK stat a potrebujem sa dietatu dovolat. Proste ma dvihat mobil. Je uplne jedno ake je dovera, co robi, robila, nerobi...
Tak ja mojej 11 ročnej nevolam keď je vonku s kamarátkou a viem kde je. A ona vie ak zmení miesto kde povedala že bude zavolá sama. Raz sa stalo že som ju nezastihla. Hoci mala mať telefón zapnutý aby som sa jej vedela dovolať keď prídem do nákupného centra a nevedela som ju nájsť. Zvonenie vypnuté ona na wc, dostala prednášku , telefón som jej zobrala na domáce použitie a viac sa to nestalo. Ale vie keď ide zaniu do práce a musí ísť vlakom a nedovolam sa jej tak sa telefón zabavuje
Do školy telefón nenosí, nesmú. A keď sa chce nikde zo školy zastaviť vždy mi povie že príde neskôr lebo chce ísť ešte do toho alebo onoho obchodu
Mám 12 ročnú , má Family link, sem tam pozriem kde je, to mi stačí. Ale keď náhodou volám väčšinou zdvihne. Prípadne hneď volá späť.
@simca06022011 len ona už vie,že su to kontrolne a nie dôležité hovory, ked/ak jej vyvolava každú chvíľu.. skôr opacny efekt to ma...
@anjelicek26 Co tu splietas o vychodiskovej situacii a dovere prosim ta? Teba mozno nezaujima kde mas prave 10r decko, ale ini to proste chcu vediet alebo potrebuju dietatu rychlo odovzdat nejaku dolezitu info alebo ho zavolat skor domov…A kedze mobily su beznou sucastou zivota a deti ich dokonca pytaju, tak nech ich sakra pouzivaju na to, k comu su primarne urcene, nie?
Ano, my sme vyrastli bez mobilov, ale tiez existovali pravidla, ktore sa museli dodrziavat a ich porusenie malo dosledky. A dokonca sa o tom rodicia nemuseli radit na socialnych sietach, hned vedeli pripomenut, kde su hranice.
A este raz - bavime sa o 10r dietati, tu nebudem diskutovat o tom ci sa jej hodi alebo nehodi mi zdvihnut mobil.
@anjelicek26 tak za nieco jej urcite vola, pise ze jej nevola 3x za hodinu... ja by som to mladej raz dva vysvetlila. Sedela by doma na zadku 10rocna.
Dohodnite sa že ti bude zdieľať polohu, ty budeš vedieť kde je alebo jej kúp hodinky na tých bude vidieť že voláš.
Podľa mňa si len proste zabudne zapnúť zvonenie (jasne že v škole ho má vypnuté) a nepočuje keď jej voláš. Nedávala by som jej trest ale dohodla by som sa na tom zdieľaní polohy (ideálne riešenie ako skontrolovať menšie deti).
No,ja by som 10r dieťa samé v dnešnej dobe nepustila len tak.
Ok,ty poznáš lwnsie situáciu,možno je to okolo vás bezpečne,čiže k otázke:keby mi nedvíhala mobil,nepustila by som ju. So synom sme vždy mali dohodu,že sa v pravidelných intervaloch ozve sam-cize aj toto je možno cesta,lebo mobil nemusí napr.pocut.
Mám 16 a 14 ročných, sme všetci v aplikácii life360, tak vidím kde sú, nevolame si keď sú preč, keby mali meškať, zavolajú/napíšu
Ak ide do Ba sme dohodnuté, že každé 2 hodiny napíše OK...trvá to 2 sekundy napísať, ale moji sú v tomto spolahlivi
Jaj a táto generácia majú všetci stisene mobily, ich komunikácia je písomná, telefonovať nemajú radi, ak im zvoní mobil očakávajú zlú správu......toto som čítala kdesi
Ja mam sice uz 18-rocnu, no od 14 cestovavala za frajerom 160 km a ked sa mi pravidelne nehlasila a nedvihala mi, dostala riadne kvapky s tym, ze ak dvihat nebude, nikam nepojde.
Za mojho detstva mobili, pochopitelne, neboli, museli sme sa doma hlasit tusim kazde dve hodiny - bolo jedno, ako daleko sme sa zatulili, v dany termin sme boli doma nastupeni, inak by nam mama hned dala zaracha. Vyfasovali sme hodinky a bolo na nas, aby sme si cas ustriehli. Ako dospela tomu absolutne rozumiem, neslo o nedoveru, islo o bezpecnost. Zaroven nam to jasne stanovovalo hranice.
no takto - ak nedvihne lebo je v centre / na ihrisku.... neriesim. U nas boli tresty za to, ze trening koncil o 18:00 a panko sa neunuval zavolat, ze sa zdrzi.... alebo ze sme dohodnuti kedy pride a meska.....
stalo sa to vsak raz, taku ostudu som mu pred vsetkymi urobila --- ze si na to uz fakt dava pozor.
ale zase ja nie som stihacia mater a volam fakt ked je to nutne/akutne
Tak ma aj náš syn.
Ma 11.ale keď volá on mne a nedviham , máme este dve male deti,tak už volá mužovi,kde je mama.a muž je v práci 😁
Ale sestra ma 23 a tiez má na ticho.
@anjelicek26 tak uvedomme si že toto nie je súťaž. A nemôžeš ty porovnávať keď ja som mala necelých 7 a tvoj syn má 14.
Ale dúfam že pointu si pochopila
Moji toto robili tiež, nedvíhali ani keď boli doma, už to nerobia. Pomohlo keď som im prestala dvíhať ja 😁
Áno,zakázala.Ja svojim deťom dovolím všetko,kým dodržiavajú dohodnuté pravidlá.Akonahle ich porušia,porusujem aj ja niečo.Takze zakazujem nieco a uberam im z dovoleného
Keď nedvíha bude sedieť doma aspoň za mňa takto ked sa nedodrzuju pravidlá a hotovo predsa len ma stále 10 rokov ...
Mna tiež zaujalo, že 10 ročná chodí do OC. 😣