Zakázali by ste dcére vychádzky bez mobilu?
Ahojte prosím vás o radu. Dcérka 10 rokov je zodpovedná a šikovná vie si poradiť vo všetkom no jedna vec ma na nej štve. Dovolím jej chodiť von s kamoškou väčšinou sú len tu na sídlisku no niekedy idú do OC. Mhd poznajú ide priamo nie je žiaden problém. No dcéra opätovne nedvíha telefón. Ide do obchodu nedvíha. Je na ihrisku nedvíha. Teraz nedvíha. Nie som žiadna stíhačka nevolám jej 3x za hodinu ale keď sakra volám nevie si dat telefón nahlas a zdvihnúť. Bola napomenuta veľakrát a mne už tečú nervy. Zakázali by ste jej chodiť von? Pripadne po týždni by ste ju pustili ci sa poučila a telefón zdvihne? Volala som aj jej kamoške samozrejme ani ona nedvíha. Som na prášky
@bykaterina presne toto som sla napisat 😀
Moja sestra to robila tiež. Už je dospela. ;D Ale spomínala mi viac x, že nerada telefonuje. Možno treba zisťovať príčinu.
Upozornim, nepočuvne, dostáva trest. Nie je čo viac riešiť
No ja sa čudujem čo je toto za dobu. 10 ročná sa trajda po obchodaku, ešte sa ani neunúva dvihnúť matke mobil ale matka je stíhačka a dieťa chudiatko. Preboha je to dieťa, za ktoré mám zodpovednosť. A áno, super učiť deti samostatnosti, ale toto za mňa k nej určite nepatrí. Takže mobil by bol zhabaný, zaracha a vybavené. Sluch by sa veľmi rýchlo vrátil.
Úplne jej rozumiem. Tiež nedvíham. Kúp jej hodinky, napíš správu. Nájdi spôsob, nie trest.
Takže za to, že dieťa nie je zodpovedné jej má kúpiť ešte aj hodinky?😂tak by nešla pár dní von za trest a potom by mi písala každú hodinu sms.Som zhrozena čo dovolíte malým deťom a potom, že sa tulajú ulicami a nevedia čo so sebou.Gol je, že 14 r cestovala za frajerom.Ja som asi prísna mama.
Na to ten mobil majú, aby sa rodič vedel dovolať.Rano sa vozia autom do školy a poobede chodia po nakupakoch ako dospeláci
A načo jej voláš? Niečo potrebuješ či len tak na kontrolu? Ak len kontroluješ kde je, zapni lokalizáciu… ak niečo súrne a bežne jej nevolávaš samozrejme by zodvihnúť mala…
No hej, niekto ju chmatne, mobil vypadne, lokalizácia je potom zbytočná.
@eliska13 my mame zapnutu lokalizaciu medzi sebou cela rodina, nevidim v tom problem... mame tolko kruzkov a kadejakych behaciek, ze je fajn "vidiet" kde ten druhy je miesto blbych telefonatov, "kde si" ... ale to beriem ako zjednodusenie a nie ako "sliedit"... decka to pouzivaju aj ked cakaju volakde ked ideme po nich, ze ci sme uz na ceste 😅
@eliska13 ja sama neznášam telefonovať, takže to možno vnímam inak 🤷🏻♀️ ja by som proste len napísala správu. A polohou aspoň vidíš či je na dohodnutom mieste… vôbec mi to nepríde divné. Určite lepšie ako zavolať a pýtať sa kde je keď nič iné nepotrebujem 🤷🏻♀️
@gribka1 ak ju niekto uchmatne, aj telefonát ti je na nič…
Autorka dohodni sa s nou, ze ak jej je trapne volat pred kamaratmi, nech ta zrusi a napise mami som ok. Vybavene. Kazdy spokojny. A zdielajte polohu navzajom. Nezakazovala by som. Toto je problem co sa da vyriesit aby bola kazda strana spokojna.
@anjelicek26 ano suhlasim. Uplne normalna vec zdielat polohu. Ja taktiez zdielam, s kamaratmi, manzelom, rodicmi a bratom.
A je to super vec, nemala som signal na dovolenke a automaticky poslalo emergency SOS co clovek naozaj nevie kedy toto mu moze zachranit zivot.
Kup jej hodinky na ruku. Ja napriklad telefon v obchode nepočujem a darmo mi vybruje kabelka ani to necitim. Na ihrisku tiez nedržia telefon v ruke a bud rada. Daj si sledovaniu aplikáciu, ak mate iPhony tak to mas priamo v telefónoch a pripojíš ich. A za mna detom von tie hodinky aj uplne lacne a zavola ti spat.
moj má 15 a to isté 😁😁 Ale niekedy zavolá späť a niekedy o pár hodín🙃😁Starší dospelý detto.Nikdy nezdvihne ked je von.A mne ked som niekde a mám aktivity tiež nie 🙃🤣
My sne sa dávno uz naučili radšej rýchle sms.Aj keďnie hneď,ale radšej napíšeme.
Aj u nás zaracha aj tel som zobrala a keďže ma aplikáciu v tel. viem kde je tak som mu aj hanbu pred kamošmi spravila doletela som tam krik a domou lebo som sa už oňho aj bála a teraz sa ešte nestalo že by nezdvihol tel.
Tak 10 ročnú by som do žiadneho obchodíku nepustila. Ako 10 rocne sme išli tak akurát v malom meste same na nákup kúsok od bytovky. A mobily sme dostali asi sko 17 a 15 ročné. Aj to len koli rozvodu a kontaktu s otcom, ktorý veľa cestoval. Žili sme v malom meste a od tých 10 rokov sme už same chodili po skole na plavecký. Nikto nás nekontroloval ale tiez sme nemali veľké nákupné centrá ani autobusmi nechodili. Bežne v tých 11 sme chodili ku kamoške dosť ďaleko od nás, I ked v rovnakom meste ale tak 40 minut peso. Ziadne mobili vtedy neexistovali. A to vtedy u nás uniesli 5-6 rocneho chlapčeka z ihriska 😳
Áno bola iná doba ale mali sme pekne detstvo, bez mobilov a mali sme voľnosť aj keď inak kontrolovanu a s pravidlami.
Ja svoje deti zial už do lesa nepustím ako nás pustila babka. Nikto sa nebál, ze sa nevratime, nikdy sa na tej dedine nič nestalo. Zbierali sme lesné jahody, maliny a potom sa upekol koláč 🙂. Bolo to krásne obdobie.
V dnešnej dobe ťažko a neviem ako to budeme riešiť my. Muz by najradšej deti opisoval... Ja ked vidim 6 rocnym detim hodinky na telefonovanie a školu maju par metrov od domu, hmm... A ešte keď rodicia maju tendenciu volat cez prestávky koli kravinam, hotová parada...
Ha mam skôr obavy, že v mnohých prípadoch by ani ten mobil nepomohol a potom co?
Dceru nepúšťali do obchodíku a nech je nablízku bytovky/domu aby si ju mala na dohľad a nech sa hľadí normalne pri dverách. U nas teda nehrozilo v 10 aby sme boli úplne mimo o piatej šiestej večer. Teda okrem na dvore u babky.
Syn toto zvykol robit. Potom som si ho posadila a vysvetlila som mu, ze sa o neho bojim. Nie len tak, ze bojim sa o teba. Povedala som mu priklad, ze sa napriklad on nevie dovolat mne a nevie, kde som a som tam uz dlho. Pochopil na prvy krat. Odvtedy dviha, ale sme dohodnuti, ze najskor pisem, len ked neodpisuje 10-15 minut, volam.
Mna skor zaujima co mas potrebu jej tolko furt volat. Ked je von, uziva si cas s kamosmi... Hadam si nebude vyvolavat s mamou. To som strasne nemala rada, ked som chodila vonku s jednou kamaratkou a vkuse jej vyvolavala mama pre veci typu preco nema upratanu izbu a pod. To som mala 9-10 rokov a uz vtedy mi to prislo divne.
Vsak co chces jej povies potom, ked sa vrati. To ju kazdu hodinu kontrolujes ci je v poriadku? Tak nech ti sem tam napise sms...
Stiahni jej aplikáciu cez ktorú môžeš sledovať jej presnú polohu, počúvať zvuky v okolí a aj zapnúť zvonenie.
Aplikacia Family link, budes vidiet polohu na mape, percento baterie a ked bude mat vypnute zvonenie, mozes dat prezvonit mobil (huci to neskutocne, bude sa hanbit pred kamoskou 🙂
Prečo nedvíha telefón? Nepočuje zvonenie? To sa niekedy stáva i mne a nie je to o Tom, že nechcem, proste nepočujem. Ak je to súrne, tak manžel mi "prezvoniť" cez find my divace - vtedy telefón začne vydávať hlasné pipanie, vytiahnem ho a nájdem si 3 zameškané hovory, tak volám naspäť, prípadne už mi zase volá a zdvihnem.
Ďalšia možnosť u detí je mať Famillu link Al nejakú podobnú apku a cez tu sledovať, kde je dieťa (vedieť, že je v bezpečí) Al taktiež je možnost takéhoto "hlasného prevonenia". Nejde o sledovania dieťaťa, či nedôveru, práve dohodnúť si jasné pravidlá,odkomunikovať príčiny. Ja takto fungujem s mojou mladšou sestrou od jej asi 16r - mám sledovanie je polohy (ak má zapnutý internet a gps) a viem, kde je a cca od toho odvodiť i s kým. Povedala som jej, že sa o ňu bojím, keď sa neozve, že ostáva na noc u kamošky/frajera a nejde mi k to robiť jej "kázne" či výčitky, len chcem vedieť, že je v bezpečí. A akceptovala to a nezmazala si ma z mapy ani teraz, keď už s daným frajerom sú manželia a majú spolu dieťa.
@klotildabazarik moja 9r dcéra chodi von každý deň, ale nie sama (niekedy pri dome na ihrisku s volacimi hodinkami), ale isto nie tak že s presunom mhd niekam a podobne…
Zalezi na tom akt vztah ma to dieta k rodicovi ci je direktivny prisny alebo cele roky priatelsky a vela sa mu vysvetlovalo a vsetko sa dalo. Potom syn dcera zavola aj sám ..ked ma volnost a ma pocit opory. Aspon tolko mensim nebuchni sa neni ti zima a podobne..a potom staršiemu v puberte nerozbit zas vyplachy lebo zial nic vám nepovie. Nie kazdy vie mat v rodicovi oporu priatela aj respekt nato treba mat aj povahu a nervy a vediet ako na to.
Vidím, že tento problém ,,nezdvihania" je u deciek móda. Moja dcéra má už 15 rokov. Od 10 chodí sama von. Má veľa kamarátov. Tiež mi často nedvíhala, až raz, keď išla zo školy s učiteľom a učiteľkou na football na štadión od 21:00h do 23:30h. Mala už 13rokov. Nezdvihala a ja už na nervy, strach, tak som si našla všetkých jej spolužiakov, učiteľku aj učiteľa na Instagrame a FB, lebo na Edupage neodpisovali a každému som napísala. Hneď sa ozvali, tak sa hanbila :D odvtedy mi zdvíha.

Tak napriklad mne nepride v poriadku, ze 10 rocne dievcatko je s kamaratkou v obchodnom centre. Na ihrisku ok, ale v obchodaku? Naco? 🤔