icon

Zasahovať do súkromia 18-ročnej dcéry? Rady a skúsenosti mamičiek

6. dec 2024

Ahojte maminy už skoro dospelých dcér
Mám na Vás otázku, do akej miery zasahujete svojim dievčatám do súkromia? Myslím tým že keď majú frajerov a vidíte že napriklad niečo nie je v poriadku?
Moja bude mať v januári 18, priateľa má od začiatku leta, ale všimla som si na nej isté zmeny, začala rapídne chudnuť aby sa mu páčila (má 53 kg čo je na jej výšku 171 cm podľa mna málo) a stále chce chudnúť
Keď niekam ideme musí mu povedať kam ide, kedy sa vráti, s kým ide a ak sú tam nejakí iní ľudia okrem rodiny tak chce vedieť kto sú, hrávala volejbal ale kvôli času s ním ho zrušila, s čím nie som veľmi stotožnená, pretože je šikovná.
Často ju vidím uplakanú a keď sa aj opýtam čo sa deje, povie nič.
Máme veľmi dobrý vzťah,sme len dve samé, snažím sa jej dať dostatok priestoru a súkromia a nechcem sa jej starať do vecí ale toto mi príde už cez. Keď som si ju posadila opýtala sa na to povedala len, že jej priateľ má zlé obdobie. Tak som jej povedala že toto bol jeden z dôvodov prečo sme sa s jej otcom rozišli. Lenže moj muž potom začal piť a bol agresívny. Už som si všimla že aj dcérin priateľ pije viac ako je nutné a každý víkend dospáva opicu.chcem ju od tohto trápenia ušetriť nechcem jej však zakazovať, prikazovať a moc ju nútiť že toto nie je zdravý vzťah.Predtým si dala koľko toľko dohovoriť v niektorých veciach čo sa týkalo školy atd atd ale pri tomto som bezradná.
Ja mám chuť tomu chlapcovi povedať svoje, troška ho ukľudniť že moja dcéra nie je sama a nemôže s nou manipulovať ale neviem aká by bola reakcia mojej dcéry. Či ju poriadne poučiť alebo nechať nech sa popáli. Ako to máte vy ?

blonde_bella
6. dec 2024

Máš 18 ročnú dcéru, takže 30 asi nemáš..môžeš mať tak akurát spomienkový optimizmus...
.ja som ti povedala len svoj názor na situáciu a očividne sa ti nepáči, tak skusas osobne invektiva.
Rovnako ako sa ti nepáči aj ten chlapec...takže už celkom rozumiem 😀
Trvám však na Tom, že 18rocna už nie je decko, má svoj rozum...
Môžeš ju už tak maximálne počúvať a ak bude ona sama chcieť jej poradiť....

Môžeš ma ďalej urážať, alebo sa môžeš snažiť pochopiť, že už máš dospelé dieťa...
Výber je na tebe

Drž sa

martul
6. dec 2024

Pridávam sa k dievčatám, z vlastnej skúsenosti ti poviem, že to len ,,sleduj". Ona na to musí prísť sama a sama to ukončiť, keď jej budeš dohovárať, nedajbože nejaký nátlak tak sa just zbalí a viacej neukáže.

oceanahory
6. dec 2024

@blonde_bella Aj dospely clovek potrebuje obcas poradit, vyviest z omylu a podrzat a kto by bol na toto idealnejsi, ak nie vlastna matka? A to kludne by som bola vdacna aj za radu a nazor od 60 rocnej mami v dospelosti s ktorou mam vynikajuci vztah!

martul
6. dec 2024

@matkahelka Ja by som sa ťa chcela spýtať, čo to znamená, že by si zasiahla. Lebo ono sa to ľahko povie, kým to nezažiješ. Čo a ako by si jej zakázala? Nemôžeš ju držať doma, aby neišla za priateľom. Navyše ak by mala 18. Alebo ako by si to riešila. Niečo som si s mojou dcérou zažila a neprajem to ani jednej z vás, tak sa rada nechám poučiť.

blonde_bella
6. dec 2024

@enmery a ty reves s ňou, keď vieš koľko reve? A vieš, že či vtedy nemá pms? Alebo že čo rieši?
Ja len dúfam, že sa do tejto diskusie zapoji aj nejaká 18rocna 😀😂 alebo niekto mladší...
Ja to tu vzdávam 😂
Caute

simca06022011
6. dec 2024

@enmery Jasne, urcite je kopec roznych pripadov.. a mozno chcu pomoct naoko.. ta zena nechce od nich pomoc, a mozno vie preco... ja poznam pripad, kde sa matka pcha pomahat, ale dcera ju nezansa = neustale, co si si vybrala, nevies si normalneho najst a vzdy s tebou bolo toto a hento.. dovera tam nie je.. Tiez sa mi napr. sestra takto vratila ku chlapovi = a to ju mlatil. A je to proste cele od mladosti pokazene doma= moze byt matka zufala kolko chce, jej dcera bude radsej s niekym takymto ako ju pocuvat... plus u nas je este taky ten vsugerovany pocit, ze nebudem dietatu brat otca, a rodina kompletna atd, kedze detstvo na figu.. to ze to nie je ok = je druhorade. ALe je tam otec -mama. Vzdy je to komplikovane. Ja by som si tiez nedala od rodiny pomoct a vlastne od nikoho :D

autor
6. dec 2024

@blonde_bella mam 37 takze este nie som za zenitom❤️

simca06022011
6. dec 2024

@blonde_bella a ty mas kolko rokov?

enmery
6. dec 2024

@blonde_bella Radosť mať matku, ktorej by boli jedno evidetné dlhodobejšie zmeny na decku a povie, šak má 18 osrať ju. Furt sa všetci ohadzujete tým, že 18ročná je dospelá, realita je taká, že 18roční sa dnes ešte po žiadnej stránke nevedia postarať o seba ako dospelí od financií až po bývanie. A ty tu ideš súdiť matku, že sa s ňou chce otvorene pobaviť o ex a budovať tak ďalej dôveru. Ty by si nechala svoju 18ročnú aj trepať mužom nie?Šak je dospelá. Ona jej nejde nič zakazovať, len si všimla zmeny a či sa Ti to páči, dobrému rodičovi nie je jedno, keď je jeho dieťa smutné, často plače, evidetne schudne aj keby malo 40 rokov. Takže toľko k tomu.

guudy
6. dec 2024

@blonde_bella ale prosim ta, to, ze ty nemas taky vztah s mamou/dcerou este neznamena, ze take dobre vztahy neexistuju. Mam dve dcery (21 a 17). Starsia si riesila vzdy vsetko sama vratane vztahov. Mladsia je extremne zrela na svoj vek, je to partacka. A ano, rozpravali sme sa aj pocas jej vztahu, ked to uz skripalo a nie, negulala na mna ocami a ani jej nebolo trapne. A neuveris, ale ma kamaratky/kamaratov, ktori su u na vareni/peceni a radi prekecame spolu hodiny. Keby som pre nich bola trapna, tak so mnou nesedia a nedebatuju, ze? ;)

enmery
6. dec 2024

@simca06022011 Ale dala by si si pomôcť-napr. na sadrovni so zlomenou nohou v nemocnici.🤣

martul
6. dec 2024

@mandzula veľmi pekne napísané, zažili sme to isté s dcérou + vyhrážky, že ju zabije, celé komando bolo u nás, peklo na zemi, ale boli sme pri nej a podržali ju.

mandzula
6. dec 2024

@martul u nas to nebolo az taketo vazne, boli tam "len" psycho natlaky a mlady muz dcere doteraz skodi, kde moze, snazi sa jej rozbijat kamaratstva, no uz ho berieme ako postihnuteho a neprikladame mu akukolvek vahu, v podstate mi ho je luto, lebo je to svojim sposobom chudak a mrzak. Dcera si aj vdaka jeho sucasnemu pocinaniu uz naplno uvedomuje, ze chyba nebola na jej strane. Sama velakrat povie, ze nevie, ako to zvladaju ti, co doma nemaju podporu.

martul
6. dec 2024

@mandzula tak, tak, u nás tak isto. Ešte čakám, že mu prepne na Vianoce, pretože odkedy sa rozišli tak mu preplo keď mala dcéra narodeniny, tak čakám ešte vianočné predstavenie.

enmery
6. dec 2024

@martul Veď vianočné predstavenie zadarmo.😵‍💫🤕

jurly
6. dec 2024

Podla mna by jej mal (mozno niekto z rodiny) nejaky skutocny chlap ukazat ako sa ma chlap spravat k zene, na ktoru pomaly dospieva.
Pocula som dost podobny pribeh mlade krasne sikovne dievca zaplietlo sa s nevhodnym typom chalana. Okrem alkoholu pribudil aj bitky. Cas plynul.
Rodicia to velmi tazko niesli. Otec raz prisiel s napadom, ze svoju dceru pozve na rande.
A tak sa stalo. Prisiel pekne obleceny, doniesol kvety, otvoril dvere na aute, isli do restauracie, rozpravali sa, smiali sa. Vsetko tak ako ma byt. Naozaj jej dal pocitit, coho je ako zena hodna.
Nakonci stretnutia ju pobozkal, silno objal a dodal, ze toto vsetko, co dnes zazila je presne sposob, akym by s nou akykolvek muz mal zaobchadzat a clovek menej jej nie je hodne.
Pochopila, rozplakala sa.

Uprimny rozhovor je tiez na mieste ako medzi matkou a dcerou.
Velmi zelam vam obom, aby to dopadlo dobre.

liv1
6. dec 2024

@blonde_bella moj prvy vaznejsi vztah v 18 bol presne o tom. Ze sme boli ako jeden, lubili sme sa velmi, stale boli spolu, podporovali sme sa, uzivali sme si. Nebol dovod plakat. Ak sa place na zaciatku vztahu podla mna to nie je normalne. Ved ked pride nejaka hadka po case ok, ale aby neboli spolu ani pol roka a uz depky?
Navyse aj k tvojim ostatnym komentarom vidno, ze vztahy v tvojom zivote nic moc. Potom je to pochopitelne, ze mas taketo odveci nazory
To mi pripomina jednu tu par dni dozadu, co tvrdila ze kazda tu ma doma kretena co podvadza, ze ved to je pomaly normalne. Tak ta tiez isto nezazila pekny vztah, pekny vzor svojho otca, dedka, uja…

liv1
6. dec 2024

@jurly to je take pekne 🙏

liv1
6. dec 2024

@jurly toto si mi pripomenula. som to raz odfotila pre svojho muza 😊

tanyan
6. dec 2024

Pokiaľ má priateľ "zlé obdobie," tak nech sa ona vráti naspäť k športu a plnohodnotnej životospráve, kým si priateľ vyrieši svoje problémy. Potom sa jej môže ozvať...
Dievča si neuvedomuje negatívny vzťah s takýmto priateľom na jej fyzické aj psychické zdravie. Toto jej musíš vysvetliť. Pokojne sa jej môžeš opýtať či si vie predstaviť, že za pár rokov bude doma s dieťaťom a on bude mať "zlé obdobie" a následky bude znášať ona aj dieťa. Keď napríklad prepije rodinný rozpočet a odpoja im elektriku alebo čokoľvek iné. Musí myslieť na svoju budúcnosť a urobiť kroky pre to, aby bola šťastná, spokojná a neťahala v živote za sebou takúto guľu na nohe.

ada510
6. dec 2024

Takže takto mávala som od 16nastich a mala som aj svoje financie aj študovala atd...domov som chodila aj v noci a keďže som aj strážila deti aj vôbec mala som frajerov noc vážne načo aj ale ja niesom typ človeka ktorý vie byť závislí na niekom na niečo alebo držať diéty kvôli chlapovi už vobeeeec...každopádne u nás platilo nie to ci mam 18 ale to pod koho strechou som platila som aj som hlásila kde som s kým...

jumama
6. dec 2024

Počula som taký návod od psychologičky, ktorá sa zapodievala toxickými vzťahmi, že bohužiaľ, ty nemôžeš tomu človeku pomôcť priamo, priamo ho upozorňovať, čo sa ti nezdá... skôr mu zasadzovať chrobákov do hlavy, aby postupne nad tým premýšľal sám. Lebo zmenu robí človek vždy a jedine z vlastnej vôle...

Všimla som si na tebe niekoľko zmien a ako mama o teba prirodzene mám starosť. Viem, že si dospelá a vieš si svoje veci riadiť sama, ale ak by si niekedy potrebovala moju pomoc alebo len niekoho, kto ťa vypočuje, som tu pre teba.

Všimla si si, že veci, ktoré si predtým rada robila, ako volejbal, teraz nejakým spôsobom chýbajú? Možno ti tie aktivity dávali aj radosť alebo energiu, čo myslíš?

Len ma napadlo, či si si všimla, že oblečenie na tebe teraz tak visí, ako keby ti už nesedelo.

Mala si rada to a to jedlo, a teraz som si všimla, že to už nejedávaš. Zmenila sa ti chuť, alebo máš nejaký iný dôvod?

Keď ideš niekam von, rozhoduješ sa ty, alebo si to skôr plánujete spoločne s priateľom? Cítiš, že máš na výber, alebo že si niečo musela meniť kvôli nemu?

Chápem, že každý vzťah má aj svoje ťažšie obdobia. Len sa zamýšľam, ako sa cítiš ty, keď je tvoj priateľ v zlom období? Máš aj ty dostatok priestoru pre svoje vlastné pocity? Počuva ťa vtedy? Pomaha ti ako ty jemu?

Vieš, čo mi pomáhalo, keď som si nebola istá svojimi vzťahmi? Skúsila som si predstaviť, ako by som chcela, aby sa ku mne partner správal. Dáva ti ten vzťah dostatok radosti a podpory?

blonde_bella
6. dec 2024

@jumama perfektné 🙏🙏🙏
Kde si počúvala? Nemáš náhodou link?

jurly
6. dec 2024

@liv1 krasne si to vystihla. jeden obrazok lepsi ako 1 000 slov.

emmli
6. dec 2024

Ahoj ja by som jej dohovorila a ak neda na tvoju radu tak bohužial bude asi najlepšie ak si to uvedomil sama.

charaka
6. dec 2024

Mne by to trhalo srdce, vidiet takto dceru... ale asi s tym vela neurobis. Hlavne nech berie antikoncepciu, lebo potom uz velmi niet cesty spat... Drzim palce.

luccija
6. dec 2024

@blonde_bella ja nesúhlasím, že ma 18 r a rodič už moze len počúvať.Dovtedy nemala priateľa nevie čo je normálne a čo nie samozrejme nepovedať priamo tento nie je pre teba vhodný chudnes, places, zanevreli si na volejbal, ale určite by som jej povedala, že teraz by mali byt zamilovaní a nie plakať, spovedať sa kto kde je.Tie prvé vzťahy sú dosť kľúčové a, keď má baba prvého frajera debila a zničí jej sebavedomie nie je to dobrý začiatok
Určite by som sa do toho starala snáď nepotrebujem, že mi spravi s dieťaťa trošku.Len musí to byť veľmi diplomatické a nenásilne.Autorka hlavne je fajn, že sa ti dcéra zdoveruje, trávite spolu čas

blonde_bella
6. dec 2024

@luccija prečítaj si viacero komentárov... Môžeš jej kľudne dať 300 minútovú prednášku každý deň...v 18 si už urobí po svojom...
A teda ten záver, že by išla robiť scénu tomu jej chlapovi.... Ak je ona aktuálne zamilovaná a on s ňou hýbe (co.podla toho čo píše je).len by si s ňou zhoršila vzťah...

lonely66
Odpoveď bola odstránená
blonde_bella
6. dec 2024

@liv1 je super, že vieš zhodnotiť môj život z pár komentárov 🙂 neviem, či ťa chcem sklamať, ale ja som mala vždy opačne pohlavie ktoré by ma nosilo na rukách... Ja som si vyberala.... smola no...
Takto.... keď si prečítaš akého má 18r dievča otca, tak asi si vyberá podľa neho, alebo čo...nechce sa mi to tu už čítať, ale veľa záleží od otca...
Sama keď sa pozrieš akú si dala fotku, tak máš dcéru ktorá si tvorí úplne iný vzťah s otcom, takže toto zrejme nebudeš vďaka tomu, že manžel nastavil latku vysoko riešiť...ale tu sa píše, že tatko píl a bol agresívny.... A zrazu si dievča vyberie obdobneho partnera? Náhoda?