Známka 5 za zabudnutú pomôcku či domácu úlohu
Rada by som vedela váš názor a hlavne teda názor učiteľov....2.stupeň ZŠ, hneď v prvý týždeň dcéra poplietla úlohu z jedného predmetu, bola sa na začiatku hodiny ospravedlniť, nič platné, dostala 5. Teraz si zabudla list, s ktorým pracovali na hodine, dopredu sa ospravedlnila, čo bolo najskôr prijatá potom na podnet iného žiaka pani učiteľka zmenila názor, a zas 5. Pri nazbieraní troch "malých" 5 sa zapíše do hodnotenia jedna platná. Tak chcem vedieť či je toto bežná prax a či je to naozaj adekvátne...nepáči sa mi, že deti majú byť dokonalé, a ak urobia chybu, ktorá podľa mňa nie je zásadná, tak za to sú ohodnotené 5, ešte k tomu sa to ráta do priemeru, z akého dôvodu? Známka má odrážať vedomosti nie zabudnuté veci. Následne učiteľka ohodnotí žiaka pred rodičom ako nezodpovedného a toto urobí tiež pred ostatnými deťmi. V mojich očiach je to neprofesionálne, nepedagogické. Ďakujem za názory. Možno je moje "vnímanie" iné a mýlim sa ja.
@peanutslm Staré, známe praktiky niektorých učiteľov v úvode školského roku. Nám žiakom dala mladučká učiteľka celej triede 5, pretože sme nemali domácu úlohu. Potom sme si ju akože mali opraviť, takže nám dávala robiť referáty. Akože ona si fakt myslela, že my žiaci sa budeme učiť len kvôli nejakej známke na vysvedčení. Keďže som v tom čase mala vážne zdravotné problémy a počas hospitalizácie som môj referát nemohla odprezentovať, len som ho odovzdala spolužiačke, nebola som za ten vypracovaný referát vôbec klasifikovaná, mala som na vysvedčení 3, prosím pekne. Pretože z celého polroku som mala až dve známky - z odpovede 1 a tú 5, takže mi to tá mladučká absolventka pedagogickej fakulty pekne spriemerovala a dala 3. Či som sa ohradila? Mala som úplne iné starosti, riešila som zdravotné problémy a na dohadovanie s nejakou učiteľkou som už nemala energiu a učiteľka so mnou vôbec nekomunikovala, vonkoncom ju to nezaujímalo. Asi bola urazená, že som ponížene neprišla za ňou sa ospravedlniť za neviem čo. Naozaj som nemala na to energiu, musela som strašne veľa iných problémov riešiť a o tom nemala tá mladučká učiteľka ani poňatia. Už si nepamätám celé učivo, ktoré sme v tom ročníku preberali, ale ten pocit nespravodlivosti si pamätám veľmi zreteľne. Dieťa neraz upozorním na praktiky niektorých učiteľov, že to jednoducho v pedagogických kruhoch tak chodí. Neviem, či ich toto učia na tej vysokej škole pedagogickej na tých ich odborných predmetoch pedagogika a podobne, či je to nejaká moderná metóda ako žiaka učiť. Jednoducho v určitých životných situáciách a to či v škole alebo hocikde inde spoznáme ľudskosť alebo naopak neľudskosť.
@peanutslm Ako som spomínala, bojovala som s naozaj vážnymi problémami, s akými sa niekto po celý život ani nestretne. Teraz tu máme pandémiu a mnoho rodín rieši problémy, o ktorých doteraz možno len čítalo, ekonomické, zdravotné...ale poniektorí učitelia si akoby žijú vo svojej bubline naďalej.
5 plusiek (za aktivitu, za vypracovane ulohy dopredu) je jednotka. Za 5 mínusiek (zabudnutá úloha, zabudnutá učebnica) je päťka.

@slovakboy oprava-vypadlo mi tam slovicko -mnohe (pri SS), lebo nie vsetky su o nicom.