icon

Známka 5 za zabudnutú pomôcku či domácu úlohu

peanutslm
13. okt 2021

Rada by som vedela váš názor a hlavne teda názor učiteľov....2.stupeň ZŠ, hneď v prvý týždeň dcéra poplietla úlohu z jedného predmetu, bola sa na začiatku hodiny ospravedlniť, nič platné, dostala 5. Teraz si zabudla list, s ktorým pracovali na hodine, dopredu sa ospravedlnila, čo bolo najskôr prijatá potom na podnet iného žiaka pani učiteľka zmenila názor, a zas 5. Pri nazbieraní troch "malých" 5 sa zapíše do hodnotenia jedna platná. Tak chcem vedieť či je toto bežná prax a či je to naozaj adekvátne...nepáči sa mi, že deti majú byť dokonalé, a ak urobia chybu, ktorá podľa mňa nie je zásadná, tak za to sú ohodnotené 5, ešte k tomu sa to ráta do priemeru, z akého dôvodu? Známka má odrážať vedomosti nie zabudnuté veci. Následne učiteľka ohodnotí žiaka pred rodičom ako nezodpovedného a toto urobí tiež pred ostatnými deťmi. V mojich očiach je to neprofesionálne, nepedagogické. Ďakujem za názory. Možno je moje "vnímanie" iné a mýlim sa ja.

dskjhfdlkdjhl
13. okt 2021

@akvi A este nieco, absolvovala som aj prednasky z pedagogiky a celkom dost sa ich venovalo prave alternativnej skole-na poslednej nam prednasajuca povedala jednu taku zaujimavu vec-ze absolventi takychto alternativnych skol vo vyssej miere pachaju samovrazdy-nie su zvyknuti na bezny svet, ktory nie je taky zhovievavy a jednoduchy. Neviem, ci nam nahodou ta prednasajuca neklamala, ale myslim, ze je to celkom logicke, ze to moze viest aj k takymto problemom.

akvi
13. okt 2021

@dskjhfdlkdjhl lenze tie deti nedokazali fungovat aj preto, lebo system im to nikdy neumoznil, byt zodpovedni za seba. Preto nedokazali nabehnut na to, ze vela veci museli studovat sami. Zrazu prestali dostavat pokyny od ucitela, ze co kedy, kde, ako atd. a boli v keli. Obzvlast pri stredoskolakoch by som ja bola ovela radsej, ak by deti mali rozvinutu schopnost sebariadenia, ako to, ze maju nejake nadupane fakty z 15 roznych predmetov..

simona139469
13. okt 2021

🤣🤣🤣 GRATULUJEM!!! Takú dlhu diskusiu človek nevidí každý deň. Keby to aspoň je užitočné …

akvi
13. okt 2021

@dskjhfdlkdjhl no to moze a nemusi tak byt, myslim, ze relevantne statistiky k tomu neexistuju.. To je zase taka ta info, ktora ohuri, ale vlastne to, ci to je pravda, to uz nik nezistuje..

maximilie
13. okt 2021

@akvi môj muž má po 50tke, študoval v dobe, kedy aj fyzické tresty boli normálne.... a čuduj sa svete, stále hovorí, že učil sa pre seba. Učil sa a študoval preto, lebo ho to zaujímalo a chcel to vedieť a učil sa tak, ze aj 50r dokonale ovláda učivo zo ZS, SS, VS. .... je chodiaca encyklopédia. Ja v mojom živote nepoznám mudrejsieho človeka, ako je on. A študoval na klasickej štátnej škole.
To ako sa žiak postaví k učeniu , závisí od jeho vnútorného presvedčenia? Neviem. Jeho rodiča sú tiež vzdelaní titulovaní pred aj za menom. Tiež chodiace encyklopédie aj vo vysokom veku. Nemajú nič spoločné s alternatívnym školstvom

dskjhfdlkdjhl
13. okt 2021

@akvi teraz ake deti myslis? Inak, to, ze deti nedokazu fungovat, to nebude klasickou skolou. Maturovala som v 1990, takze naozaj este v socializme a nikdy som nemala problem vediet, co chcem a ako to dosiahnut. To sa clovek zvycajne uci v rodine.

dskjhfdlkdjhl
13. okt 2021

@maximilie presne ako pises.

maximilie
13. okt 2021

@dskjhfdlkdjhl to co si napísala len potvrdzuje to co si myslím. Alternatívna škola nepripravuje žiaka na reálny život. Takto to v živote nechodí. Všade sú dané jasne pravidlá - na ceste, v práci, v bežnom živote....

dskjhfdlkdjhl
13. okt 2021

@akvi tak ta prednasajuca ma profesuru z pedagogiky, nebola to ziadna zo stromu strasena vypatlanina.

dskjhfdlkdjhl
13. okt 2021

@maximilie hej, ved my sme naraz pisali zhruba to iste🙂

akvi
13. okt 2021

@maximilie na Slovensku existuju tak maximalne Montessori a Waldorfske skolky a kedze niektore poznam, tak viem, ze to su take pokusy o nieco, obycajne prudko nepochopene.. Montessori prvky pouziva mnoho ucitelov hlavne v MS a na 1.stupni ZS, ale je to obmedzene vylucne na pouzivanie pomocok, nie systemu ako takeho. Slobodne skoly na SK neexistuju, resp. tento rok je prva v experimentalnom overovani, takze na SK si slobodnu skolu vidiet nemohla a tvoje zavery vychadzaju len z toho, co tu je a to nie je pravdupovediac bohvieco..

akvi
13. okt 2021

@dskjhfdlkdjhl nepochybujem o tom, ze aj teraz a aj v minulosti bolo plno deti, ktorym system vyhovoval a vyhovuje. To su vacsinou akademicke typy, mam v rodine par prikladov. To ale neznamena, ze to vyhovuje vsetkym. To, co si ja predstavujem ako ideal je, aby mal kazdy moznost si vybrat. Nik nepride skratka, ani akademici, ani ti ostatni..

akvi
13. okt 2021

@viestta respekt pred prirodzenou autoritou je nieco ine, ako strach. Tiez mam v zivej pamati ucitelov, ktori ten respekt mali. Pytala som sa uz ako dospela mojej oblubenej ucitelky, ze ako ona vnimala tych kolegov, co sme sa ich bali. Povedala mi, ze oni sa v tom niektori priam vyzivali.. To asi hovori za vsetko..

lavender273
13. okt 2021

@viestta fuuu az si ma vystrasila s tym testovacim systemom deti v Australii. 🤣 (dcera nastupuje buduci rok) .

lavender273
13. okt 2021

@akvi
@slovakboy vyborne prispevky!

lavender273
13. okt 2021

@akvi
Co sa tyka autority a respektu ucitelov mala som vselijakych ucitelov. Pamatam si na strednej skole profesora (podla mna mal mentalny problem), slovencinar. Vyhlasil: 'Na jednotku vie boh, na dvojku viem ja, na trojku najlepsi student...'. A tak sa aj odrazali znamky.

Este dodnes mam blok z matiky. nedokazem na pockanie hlave spocitat cisla (ani jednoduchsie), lebo som tak bola zdeptana z matikarky zo ZS. Dodnes len pri slove matematika sa mi zviera zaludok. No miesto deptania, a so spravnou podporou mozno by som ju mala rada.

Na telesnej si pamatam, ze tie menej 'talentovane' deti kricala ucitelka nech skocia cez kozu .alebo nech vysplha tyc. No strasne.

Ps: ked rodicia potrebuju ucit deti autoritu a zodpovednost som za zavedenie vojenciny zase. 🤭

viestta
Odpoveď bola odstránená
akvi
13. okt 2021

@viestta vies, vzdy tieto debaty koncia pri mensine.. Je chore, ze zakony sa tvoria koli mensine. Ak by sme napriklad zrusili povinnu skolsku dochadzku, co by sa asi tak stalo? No nic hrozne. Drvivia vacsina ludi by posielala deti do skol aj bez prikazu dochadzky. . Romske deti tiez potrebuju zazit respekt, prijatie a bezpecie. To co aj ostatne deti. Oni to casto nedostanu vobec za cely zivot. Tam niekde treba zacat.. Btw. ja nevravim, ze tieto deti sa nemaju ucit matematiku a pod.. Ale uplne prvorade je vytvorit im podnetne prostredie, ktore oni inak nemaju. V podnetnom prostredi si dieta najde vsetko, co potrebuje a ucenie ide prirodzene.. Slobodu volby by mal mat kazdy clovek. Pre mna je zaujimave sledovat reakcie zastancov dnesneho systemu, niekedy mam pocit, akoby sa on bali, ze by zmizol, ak by sa dovolilo nieco ine 🙂 Ja si nemyslim, ze dnesny system treba zrusit, ja len chcem, aby mohol vyrast system pre tych, ktorym to dnesne nevyhovuje.. A ze nas nie je malo... ale asi este nie dost.. to mi je jasne.. Ja robim co mozem, angazujem sa v tej zmene priamo. A snad sa dozijem tej zmeny 😀

nafka0483
13. okt 2021

@inull5 Nemam aprobaciu na slovencinu, cize nie som si ista ake presne su pravidla pri diktatoch.
Samozrejme, ze uprava je vseobecne dolezita, tiez je dolezite vediet kde mozem slovo na konci riadku rozdelit, cize ak nechala velku medzeru, asi to ucitelka vyhodnotila tak, ze nevedela kde slovo rozdelit, urobila by chybu, tak to radsej supla do noveho riadku.

Nepekne pismo - to je velmi subjektivne, tazko definovat - za vseobecne nepekne pismo dala akoze 1 chybu? Nezda sa mi velmi taketo hodnotenie a tiez medzery medzi slovami - no neviem, to nie je chyba.

Cize z mojho pohladu ta medzera na konci riadku, kde nevedela rozdelit slovo - ok, toto este mozeme brat ako "chybu", ale uprava a skaredsie pismo - na to moze upozornit poznamkou ale nemyslim si ze je spravne to dat ako chyby a zhorsit znamku.

viestta
Odpoveď bola odstránená
inull5
13. okt 2021

@nafka0483 v diktate bola 1 gramatika chyba. Zvyšné 4 chyby boli doslova čiarky na koncoch riadka. Miesta tam bolo podľa toho ako píše na cca 3 písmenká. Neviem, písmo je čitateľné, čiže nemusela lustit. Nevadí, malá nabudúce bude vedieť, že treba slová rozdeliť. Ale podla toho co som zatiaľ počula, pani učiteľka je super, skvelá na slovenský jazyk🙂

slovakboy
13. okt 2021

@viestta neviem čo je smiešne na rečiach o lepšom svete pre tých ktorí ho nemajú možnosť zažiť. To je smutné nie smiešne. Snáď chceme niečo lepšie a hoci aj iné ako píše akvi ale nie jednu školu pre tri veľké dediny.

akvi
13. okt 2021

@viestta moje usilie smerujem tam, odkial ta zmena musi prist, na MK chodim velmi sporadicky a nezvyknem tu debatovat, dnes som mala chut a cas, tak zase, preco nie..ak si co len jeden clovek odniesol z toho nieco, je to ok.. To, ze tebe, resp. inym je to smiesne, to je v poriadku, su to tvoje pocity, respektujem ich. A ironizujes zbytocne, uz som to pisala inej prispievatelke, co si neodpustila ironiu..dehonestuje sa tym diskusia aj diskutujuci. Je to casty nastroj niektorych ucitelov dnesneho skolskeho systemu, vidim v tom mnoho suvislosti.. Napriek vsetkemu, myslim, ze tato debata tu bola na pomery MK velmi slusna a ja som si tiez vela odniesla z argumentov diskutujucich..

slovakboy
13. okt 2021

@maximilie pekne si to napísala s tými detičkami v škôlke čo nechcú ísť spať tak sa budú zabávať. Neviem aký je to presne spôsob učenia v tej Waldorfskej škole ale myslím že to nie je tak že deti tam prídu a zabávajte sa a robte si čo chcete. Je tam vedenie a učiteľ sa snaží zaujať. Len počas toho sa učia deti rozmýšľať a nie memorovať. Dostanú úlohu k nej učebnicu s návodom alebo výklad od učiteľa a trápia sa. Možno aj viac ako na bežnej škole kde stačí sa naučiť poučky vypočítať príklady a načo ti to bude to sa nestaraj. Mimochodom to ma na škole vždy hrozne štvalo že som nechápal načo sú mi tie ťažké veci z matiky a chémie. Hovorili že to treba v technike ale kde presne? Až v treťom alebo štvrtom ročníku na vysokej som pocítil zadosťučinenie a wau efekt. Aha to nato som sa to učil?

Myslím že teraz vychádzajú z vysokých škôl lepší inžinieri ako sme boli my. Hoci sa učia menej učia sa kvalitnejšie. Skriptá sú oveľa kvalitnejšie písané. Veľa veci sa vyhodilo. Nás učili 5 zobrazovacích metód na deskriptive teraz len tri. Ale vedia ich lepšie . Profesor vzal kriedu a písal a písal kilometre vzorcov. Žiadna interakcia s poslucháčmi. Videl som prednášky v Nemecku. Úplne ľahké učenie kto má základy. Moje skúsenosti s učiteľmi sú take: tých ktorých sme sa báli ti nás naučili ale nie oni nás naučili ale nás donútili sa naučiť alebo ma napríklad matiku musel naučiť otec lebo učiteľ vedel dávať len písomky päťky a bitku. Dlho som si ho vážil až neskôr som pochopil že to bol iba despota a keby nie otec tak matematiku neviem. Neskôr na výške som mal matikára ktory len rozprával o svete matematiky a nič nám nevysvetlil. Znova všetko sám. Ale v druhom ročníku prišiel na matiku mladý profesor z vojenskej školy. Pamätám si jeho meno: Olejnik sa volal. Tak ľahko sa mi matematika nikdy neučila. Ten človek mal talent na vysvetľovanie. Skúška pre nás bola skoro pre všetkých malina. A neskôr podobne to bolo s jednou podčasťou fyziky. Dekan školy veľký šéf a bububu vysvetlit nevedel zo skúšok vyhadzoval. A další semester prišiel profesor sivý ako Einstein a hovorí nám: mna poznajú aj na Alijaške. Ja musím toho vedieť veľa. Ale vam bude stačiť toto a toto. Ti najlepšie odborníci vedeli najlepšie vysvetľovať. Ti čo o sebe pochybovali tak si dvíhali sebavedomie na skúške. Ale celkovo sa nemôžem sťažovať. Nezažil som šikanu nespravodlivosť len raz aj to len preto že profesorka nemala rada pekných chlapcov. Vraj. Tak som sa utešoval. A nezažil som tam ani úplatky. Žiadne že zadarmo skúška alebo že za peniaze. A to viem že ani spolužiaci nie to by sme sa dozvedeli. Och prepáč to som sa tak rozspominal. Krásne časy to boli.

Nedávno sme prijímali nového absolventa VS. Som hotový z tých mladých. Slušní usmievaví žiaden strach v očiach žiadne vyťahovanie sa žiadne ponižovanie sa. Áno áno nie nie. My sme boli vystrašení vsetci sa nám zdali dokonalí len o sebe sme pochybovali. Píšem v množnom čísle lebo tých absolventov sme takých prijali už viac a som z nich nadšený. A aj nás bolo viac keď sme začínali a spomínam si ako nám šéf hovorí: do frasa veď si už verte veď viete to iste čo ti Nemci. Všade na svete sa učia tie iste základy na škole len spôsoby su iné.

slovakboy
13. okt 2021

@akvi áno veľmi kvalitne príspevky a od kompetentnej osoby. To vlákno sa mohlo volať Slobodne školy áno, či nie? Ďakujeme

dskjhfdlkdjhl
14. okt 2021

@slovakboy Napriek tomu, ze ucim na VS, musim smutne napisat, ze vobec nie je pravda to, ze by teraz z VS vychadzali lepsi absolventi ako kedysi. Neviem odkial mas taketo informacie, cim mas podlozene, ze by teraz mali byt lepsi. Ja by som tu mohla roman napisat o tom. Tak ako su na tom s vedmostami a ich schopnostou aplikovat pri rieseni cohokolvek horsie terajsi maturanti (a teda priam neporovnatelne), tak su na tom horsie aj absolventi VS. Mozno su lepsi v cudzich jazykoch, lebo predsa len maju teraz viac moznosti ako pred 1989, ale tam to konci. Pisomny prejav (ci uz gramaticky, alebo obsahovo) je casto velka bieda, ich sposob ucenia je, ze len na testy-s tymto pridu uz zo SS, take vedomosti sa udrzia kratsie ako sneh a takto by som mohla menovat dalej. A ked by sme sa pozreli napr. na to, aki su teraz absolventi ucitelstva, tak uz mame obrazok dokonaly a vieme odkial vietor fuka-nemoze byt lepsie , ked sa na ucitelske fakulty hlasia casto taki, ktori by inde neobstali. A alternativne skoly to nezachrania, Treba v prvom rade zacat vychovavat lepsie buducich ucitelov a potom sa snad vysledky dostavia. Lebo skolu robia ucitelia, nie to, ci je skola klasicka, alebo alternativna.

luxus10
14. okt 2021

@dskjhfdlkdjhl k alternativnym skolam...vyucujuca vam zabudla povedat, ze taketo skoly navstevuju ziaci s viacerymi diagnozami, castokrat na tabletkach isteho druhu, ich rodicia vyhladavaju taketo skoly prave preto, lebo sa v nich musi udrziavat klud a prijemne prostredie....tie deti to potrebuju...o skolske vysledky a vedomosti castokrat nejde...ak sa tam z casu na cas dostane aj bezne zdrave dieta, dlho tam nevydrzi, na to rodicia pridu niektori rychlejsie, ini potrebuju o pi pol viac casu..., nemam teraz na mysli deti cudzincov, alebo deti, ktore sa zdrziavaju v cudzine....

viestta
Odpoveď bola odstránená
slovakboy
14. okt 2021

@dskjhfdlkdjhl ak učíš na VŠ máš určite lepší prehľad o vedomostiach študentov. Viem že nároky sú menšie ako boli a štúdium je menej náročné. Ale informačné zdroje sú lepšie to som videl keď syn študoval. Niektorú látku školy redukovali nemyslím že to je zle. Niektorá latka je modernizovaná. Problém je stredne školstvo to áno. Vyslovene ho finančne decimovali a zrušili veľa odborných škôl a odborov. Nerozumiem prečo. Lebo niet detí. Tak mohlo ich byť 12 v triede kvalita by bola vyššia. Niekedy sa dal stredoškolák rovno použiť v praxi teraz stredná nestačí a deťom to robí problém sa uplatniť. Hodnotím veľmi dobre otvorenosť mladých a slušnú rovnocennú komunikáciu.

dskjhfdlkdjhl
14. okt 2021

@luxus10 priznavam, nepamatam si, ci nam to povedala, ale toto viem, lebo som v skolstve naozaj dlho. Ale tipujem, ze nie vsetky deti s takymi diagnozami su v alt. skolach, takze su aj v klasickych, dokonca tipujem, ze zastupene vo vyssom percente, takze zase az take dolezite kriterium to nebude, aj ked nie zanedbatelne.
@slovakboy ano, stredne skoly su uz v podstate dost o nicom.