Známka 5 za zabudnutú pomôcku či domácu úlohu
Rada by som vedela váš názor a hlavne teda názor učiteľov....2.stupeň ZŠ, hneď v prvý týždeň dcéra poplietla úlohu z jedného predmetu, bola sa na začiatku hodiny ospravedlniť, nič platné, dostala 5. Teraz si zabudla list, s ktorým pracovali na hodine, dopredu sa ospravedlnila, čo bolo najskôr prijatá potom na podnet iného žiaka pani učiteľka zmenila názor, a zas 5. Pri nazbieraní troch "malých" 5 sa zapíše do hodnotenia jedna platná. Tak chcem vedieť či je toto bežná prax a či je to naozaj adekvátne...nepáči sa mi, že deti majú byť dokonalé, a ak urobia chybu, ktorá podľa mňa nie je zásadná, tak za to sú ohodnotené 5, ešte k tomu sa to ráta do priemeru, z akého dôvodu? Známka má odrážať vedomosti nie zabudnuté veci. Následne učiteľka ohodnotí žiaka pred rodičom ako nezodpovedného a toto urobí tiež pred ostatnými deťmi. V mojich očiach je to neprofesionálne, nepedagogické. Ďakujem za názory. Možno je moje "vnímanie" iné a mýlim sa ja.
No tak pred cca 15 rokmi ked som chodila na druhy stupeň ja to tiez tak fungovalo, a naši sa nikdy nestazovali na učitelku.. ako prva som dostala vyplach žaludku ja ze preco som si tu úlohu nespravila alebo preco som si tu pomocku zabudla, preco som sa nechystala poriadne a podobne... ved škola má dieta pripravit na další život, a aj v takej práci nikoho nebude zaujimat ake ty mas dokonale vedomosti a ovladas teoriu ak v praxi nieco “zabudnes” urobit, zabudnes vybavit, prides na poradu nepripravena, zabudnes pacientovi napisat lieky 😅🤷♀️ Akoze jasné, je to len škola, netreba deti stresovat atd ale ved to nie su 5-ky ako 5-ky... najskor musí byt 3 krát lajdak aby vobec tu 5-ku realne dostala a viem ze my sme napriklad zbierali aj mini 1 za 3 kusy potom bola zas realne velká 1 ... takže si to ziak vedel v pohode vynahradit nejakou tou snahou navyse, ked sa napr viac hlasil, urobil nejaky fakt pekny projekt alebo sa dobrovolne prihlasil na pomoc s vyzdobou triedy alebo nieco podobne
@peanutslm syn je stvrtak. aj u nich v triede plati ze za kazdu zabudnutu vec ci ulohu ma zly bod a pri 3 bodoch ma 5 . on je popleto, ulohy si aj napise, no nezapise si ju v skole napriklad. alebo ked mu skontrolujem rozvrh, tak vecer este potrebuje ceruzku, vytiahne ju a nevlozi naspat . s jeho povahou rychlo nazbierame tie patky veru
@viestta aj ja som to zažila. Prišla som na nové miesto a nastúpil mi tam chlapec, ktorého prijal ešte môj predchodca. Žiaľ v skúšobnej dobe sme sa rozlúčili. Jeho otec prišiel za mnou s tým, že aký on je podnikateľ a kto ja som, aby som vyhodila jeho syna. Nuž smutná doba evidentne.
Dostat patku za 3 nedonesene du, to by som teda na zakladke mala iba patky, a nie same jedntky 😁😁😁. Mala som uzasne ucitelky, milovala som skolu, ale domace som si nerobila a pomocky casto nemala vsetky. Este teraz ked ich stretnem si super pokecame. Ucitelia (niektori) su premotivovani a mstia sa takymito hlupostami. Ucia deti len posluchat a nie premyslat. Ak ucivo zvlada, nie je absolutne preco davat mu za 5. Z mojho neprofesionalneho pohladu (a to 3 ucitelky v nasej rodine), je taketo hodnotenie ziaka ubohe. Ucitelky v nasej rodine toto nikdy nerobili.
Hlavne netreba ľutovať svoje deti a kázať učiteľkam, čo majú robiť.
Proste nemá zabúdať a nabudúce nezabudne.
Proste sa to musí naučiť. To by bolo ospravedlnení keby mohol každý povedať.. som zabudol.
@dievcacitajucelist áno, hodnotí sa komplexne, ja píšem so žiakmi iba jeden diktát za polrok
@liv1 škola nie je len o učení a ani by nemala byť len o vedomiostiach. Poznám ľudí, ktorí mali na ZŠ, SŠ samé jednotky, VŠ s červeným diplomom a v práci sú takmer nepoužiteľní, pretože majú kopec teoretických znalostí alebo technické a praktické zručnosti žiadne. Škola má viesť žiaka aj k zodpovednosti a iným vediacm. Ak škola bude riešiť iba učenie, tak to bude celé zle. A k zodpovednosti patria aj iné úlohy ako učivo. Ak by ho k tomu viedli rodičia, nemusel by to riešiť učiteľ.
Syn je napríklad bordelár doma, začal chodiť do 1 triedy na bilingválne gymn., týždeň chýbal denne si zisťoval úlohy a pol víkendu venoval príprave do školy. Niečo podobné robil ešte na ZŠ a ako by to považoval ak niekto, ktorý na školu kašle tým že sa nepripravuje mal podobné výsledky?
@prasiatko30 žiadna - moja - zodpovednosť, to má syn požiadal , aby som cez edupage napísala pani učiteľke v jeho mene
@lienka175 ďakujem za odpoveď 👍
@viestta
@ivkazba
Baby toto nie len v práci ale aj v beznom zivote, ja som robila v cestovke a tam bezne prisla mamička riesit “problemy” jej dietata... napr ako sme si dovolili poslat upomienku za platbu zajazdu... a ja ze lebo neevidijeme platbu... no ale moj syn to určite zaplatil on mi to povedal... no dobre a preco tu nie je on aby to riesil? 🤦♀️
Dostať 5 za 3x zabudnutú domácu úlohu je podľa mna fér. Ale za zabudnutú učebnicu alebo inú pomôcku, to je už prehnane. Od deti sa dnes vyžaduje dokonalosť.
@bellovag od cias marie terezie sa takmer nic nezmenilo...
necudujte sa ze ucitelky davaju detom taketo 5ky, same ich dostavali pocas studia na pd. fakultach...stava sa casto, ze taketo uč. maju mamicky tiez ucitelky,a nic ine ako buzeraciu deti takymto sposobom nepoznaju...a ani ine metody neakceptuju...
deti maju pravo na omyl, a aj na ospravedlnenie sa na zač. hodiny....
do edupage sa daju dat aj pochvaly ci poznamky do riadku ku znamkam-saostatne...cize ono sa to da, nie ze nie...
@luxus10 ale zmenilo a hodne-este pred par rokmi by rodic riesil zabudnutu ulohu so svojim dietatom, teraz to riesi s ucitelkou, lebo ta je na vine.
@dskjhfdlkdjhl problem je ze sa stale hlada vinnik...treba dat dietatu dopracovat, prip.pridat aj jednu ulohu navyse...🙂, nie 5...
@luxus10 neviem, ci si citala uvodny prispevok, realne dieta dostane 5 az ked sa mu to stane 3-krat. A ano, ja by som dala kludne pracu navyse a nechci vidiet tu vzburu "spravodlivych" mamiciek😝
A ano, nech idu kamery do tried, nech snimaju aj prestavky. Ja ucim na VS, vsetky prednasky mam na kameru, takze ja s tym nemam problem a myslim, ze drviva vacsina ucitelov tiez nie, len mozno by mamicky boli hodne prekvapene, co tie ich deti pocas vyuky robia.
@viestta no ale neposielajú ani látky a keďže sa nejde zaradom podľa učebnice aspoň v našom prípade - tak, čo teraz? Im dokonca učitelia diktujú poznámky, čo si majú napísať a to ani nie z knihy, niekedy si myslím, že načo potom dostali tie knihy. Jasné, že zaplatené pracovné zošity - preto chcem názov látky, aby sme robili vypracovania. Veď vieš, že ich - ako moje deti - navádzam nato, aby urobili, že nevadí, ak prejdeš látku, alebo napíšeš inú, hlavne, nech pani učiteľka vidí tvoju snahu,. A neviem, prečo si navzájom nechcú posielať DÚ vieš majú skupinu v messengeri ako trieda a je v nej aj ich triedna a všetko vidí. Aj som vravím, nech súkromne napíše nejakej spolužiačke .... Najhoršie je, že bývame ďaleko od spolužiakov, aby si došiel pre ne a tiež je tú tá situácia s tým covidom 19 . Majú najpočetnejšiu triedu - spojenú so športovcami - chalanmi.
@dskjhfdlkdjhl toto máš obrovskú pravdu, pomaly aj riešenia úloh všetko a ako sa tie deti naučia zodpovednosti.
Chudák učiteľ keď má komunikovať s týmito namotivovanými rodičmi, a pritom je to jednoduchý problém Nevie sa pripraviť, nesplnil si svoje povinnosti .
Aj ohlasovanie písomiek, nech sa ohlási veľká, ale kontrolné písomky, by mali byť úplne na prekvapenie, nech sa vie čo v ňom je!
@dskjhfdlkdjhl ano presne tak... s tymi kamerami, aj so vsetkym ostatnym...
bolo by viac poriadku vsade a vo vsetkom....jednoznacnejsie by sa riesili vsetky vzniknute problemy a situacie...
Niektorí sú takí flákači a podvodníci, že oroste treba aj takéto známky za prístup. Čestným žiakom to neublíži a flákačov odhalí.
@cocolino234 tak jasne že sa to nedá brať úplne čiernobielo. Ja ešte nemám školopovinné dieťa a chápem že je pomôcka a je pomôcka. Ale mám kolegyňu a keď si jej syn zabudne učebnicu, tak chudák jej vola do prace cely splakany a vystresovaný, že si zabudol a či mu nemôže priniesť. Tak mne je ho vždy ľúto, že chúďata tie deti, zažívať taký stres kvôli učebnici. Tak spolusediaci dá do stredu stola a prezije sa ta jedna hodina.
@mimi2120 A ked si nedonesie ucebnicu nikto? Lebo takymto pristupom si kazdy moze povedat, ze ved donesie sused.