Známka 5 za zabudnutú pomôcku či domácu úlohu
Rada by som vedela váš názor a hlavne teda názor učiteľov....2.stupeň ZŠ, hneď v prvý týždeň dcéra poplietla úlohu z jedného predmetu, bola sa na začiatku hodiny ospravedlniť, nič platné, dostala 5. Teraz si zabudla list, s ktorým pracovali na hodine, dopredu sa ospravedlnila, čo bolo najskôr prijatá potom na podnet iného žiaka pani učiteľka zmenila názor, a zas 5. Pri nazbieraní troch "malých" 5 sa zapíše do hodnotenia jedna platná. Tak chcem vedieť či je toto bežná prax a či je to naozaj adekvátne...nepáči sa mi, že deti majú byť dokonalé, a ak urobia chybu, ktorá podľa mňa nie je zásadná, tak za to sú ohodnotené 5, ešte k tomu sa to ráta do priemeru, z akého dôvodu? Známka má odrážať vedomosti nie zabudnuté veci. Následne učiteľka ohodnotí žiaka pred rodičom ako nezodpovedného a toto urobí tiež pred ostatnými deťmi. V mojich očiach je to neprofesionálne, nepedagogické. Ďakujem za názory. Možno je moje "vnímanie" iné a mýlim sa ja.
5 za niečo zabudnuté isto nemá váhu takú, ako veľká písomka.. Má váhu možno 0.25,veľká písomka možno 2x..v edupage to vidno.
@peanutslm ja napíšem môj názor. Učiteľka urobila dobre. 5 znamená že najprv dostala 3x malú a trikrát nebola pripravená do školy, tak nasledovala platná 5. Učiteľ má v triede viac žiakov, ako má vedieť či tomu deti rozumejú a či sa doma učia, keď nie si schopní si obyčajné veci pripraviť. Tebe by v práci tolerovali že nerobíš správne a dobre svoju robotu?!
Pane bože.... my sme na ZS mali takú prísnu matikarku...tiež rozdávala 5 za zabudnuté úlohy, za to ze sme zabudli pravitko, či kruzidlo. Mala som čo robiť, aby som to potom vytiahla aspoň na 2 aby ma mama neprizabila....nie to ešte sa sťažovať mamke 🙈
Pred 20r neexistovalo, aby si rodič dovolil starať sa do toho, aký systém má pan učiteľ!
Tak keď už rodič ide diktovať učiteľovi, ako má známkovať, tak nech zacne učiteľ diktovať rodičovi, čo má doma variť, kedy majú ísť spať a co môžu pozerať v TV?
Nechajme učiteľov robiť svoju prácu a my rodiča sa snažíme o to, aby naše deti chodili do školy PRIPRAVENÉ!
@viestta inak nehnevaj sa ale ty si vážne taká vegeta, ktorá sa všade mieša a všetko vie a dokonca sa vyzná do každej oblasti... Kedy to prosím Ťa stíhaš?
@cocolino234 inak si predstav, že ani ja som nevynikala v diktátoch a veru žiadna mentálna porucha. keď bol diktát tak som proste domotala a zle napísala veci čo som inak ovládala. Možno to bol pre mňa stres z písala alebo čo... na VŠ to bolo tak každému jedno, hlavne aby po žiakoch učiteľ prečítal...
@viestta veď to mi je jasne a určite 1 z sloviny nebude mať...v prvom príspevku predsa píšem, že chcel odpovedať z literatúry aby tam nemal len tie dve 5...a učiteľka mu povedala, že ona ho nepreskusa ale dá mu ďalší diktát...to akú má ona stupnicu neviem keďže v prvom roč mali inú učiteľku na SJL a mal najhoršiu 3ku z diktátu a teraz pri tej novej dve 5
Ja som v 8 triede dostala z geografie pred koncom školského roka 3 veľké päťky za jednu hodinu 🙂 a potom mi povedzte že si učitelia nezasadaju na žiakov 😃😃 moja mama sa zamňa nikdy takto “nebila” to bolo “čo povie učiteľ je ako by sám pán boh povedal” nevadí, už aspoň viem aká nebudem ja 😃😃
@cocolino234 🤣🤣🤣🤣 taky vtipný príspevkov som už dlho nečítala ďakujem zlepšila si mi náladu 🙈🙉👍🤣
@anickaaa6aaa súhlas 👍
Učím na strednej škole. Domáce úlohy dávam spôsobom, že žiaci ich obľubujú. Prečo? Lebo 90% spravím s nimi na hodine a aj upevním v závere hodiny. DU je "len" pripomienkou že na druhý deň bude môj predmet. Keď si náhodou niekto zabudne DU, stane sa, upozorním ho, no nepoužívam číslo 5 ani s malou/veľkou váhou. Ak sa to náhodou opakuje, posielam poznámku, rodič prečíta a viac sa s tým nestretnem. 5ky sú známky z mojich školských čias a ja ich neobľubujem. Prídu mi také trestuhodné a vlastne ja ich ani nepotrebujem, lebo žiaci mi ich robia. Jasné, nedávam nikdy xy cvičení z učebníc, pracákov a pod. Dávam tak, že viem, že ich spravia, nezaberie to veľa času, a preto ich spravia. To iste cez prázdniny, na ne žiakov vyprevádzam so slovami "oddýchnite si", veď cez vyučovanie sa "narobíme" až až... Nedávam 5ky za zabudnutú DU, nedávam hneď poznámky a ani nekričim hneď po žiakoch. Nemusím, oni pri mne pracujú s radosťou, za čo by som ich nosila na rukách😉
Hmmm ale ako je to na jednej strane take, ze sa to zda byt proste nespravodlive, no na tej druhej ako lepsie naucit deti, aby proste pripravu do skoly nezanedbavali
@peanutslm škola nemá čo diktovať, čo má dieťa robiť mimo času školy, čiže zadávať úlohy na doma síce môže, ale nemôže ich hodnotiť, ani nijako inak zohľadňovať pri hodnotení. Domáce úlohy sú len zaužívaná prax škôl a nemajú žiadnu oporu v zákone. Toto treba učiteľom a školám pripomínať, a nie mlčky plniť. Je v poriadku, ak si dieťa úlohu doma spraví, pretože chce. Ale nie je v poriadku vynucovať ju a už vôbec nie hodnotiť. Zabúdanie pomôcok je tiež otázne - určite za zabudnutie pomôcky nemôže dieťa dostať horšie hodnotenie z daného predmetu. Zákon jasne určuje, čo sa má hodnotiť a ako. Môžeme sa baviť o porušení pravidiel správania, na to sú samozrejme tiež zákonom určené spôsoby hodnotenia, ako pokarhania triednym, riaditeľom a znížené známky zo správania. Z môjho pohľadu je ale nosenie pomôcok do školy diskutabilné aj v tom, že dieťa má byť vzdelávané bezpodmienečne, čiže vyžadovanie nosenia nejakých pomôcok na vyučovanie nemôže byť nijako vynucované, je to dobrá vôľa rodiča, že pomôcky obstará.
@peanutslm u
@lienka175
@zuzpap
@elenka.k
@nafka0483
@prasiatko30
@elenka.k
@darinks01
@bellovag
@viestta
@cocolino234
@bagre
@dievcacitajucelist
@dskjhfdlkdjhl
@ivkazba
@viestta
@konikkon
Učitelia a žiaci hrajú takú blbú hru na bacharov a väzňov. Oni si myslia, že ju musia hrať, pretože si to tak bachar s väčšou frčkou žiada. Obdivujem tých ktorí sa tomuto chorému systému vedia postaviť. Mal som spolužiaka ktorý keď dostal za takúto vec 5 tak si už do konca roka nerobil úlohy. Hrozne ho to urazilo, že mu neverí že on to vie a chcel to mat len ono mu to nevyšlo. Učiteľka ho skoro dala prepadnúť. Další rok nás učil ten istý predmet iný učiteľ. Ten mal úplne iný prístup a úlohy boli na dobrovoľnosti. Všetko bolo na dobrovoľnosti. Aj zošity aj okraje v nich. Ale tak krásne vedel vysvetlit prečo je dobre a prospešné mat úpravu a urobiť si úlohu, že bolo len minimum žiakov ktorí si tie úlohy nerobili. A aj z nich sa niektorí pridali k ostatným. Učiteľ nebol strašiakom ale motivátorom. Keď niekoho nepresvedčil, tak ho do toho nenútil. Mimochodom ten spolužiak nakoniec mal jednotky a skončil matfiz na Karlovke.
Mne v skolach chyba trochu individualneho prístupu, ludski ucitelia.. Ale zase su deti kadejake, drze, nikdy neprioavene... Podla mna odpravedlnene zabudnute veci by sa nemali 5tkovat. Mali by si na to urobit nejaky normálny trest (na gymply sme dostavali ulohy navyše, ci za zabudnutu prácu, alebo ked sme nevedeli daco pocas hodiny /nemyslím odpovede/) ak sa to neurobilo do druheho dna, isla 5ka (bola to ale halda, 5-10stran prikladov atd) . U nas v 5r mame takuto divokú matikarku, ja som to nerieisla ale maminy jednotkarov sa na rodicku ozvali hned a triedna to vraj riesi. Dcera mi takto vceta doniesla z jednej hodiny 3 znamky.. 5,1,1... A teraz rieste priemer... Psycho...
@peanutslm tak u nas su 5.ky za zabudnute ulohy automaticky. Ziadne 3 male. Syn je v 2 rocniku na zakladnej skole. Ale tie 5.ky maju nizsiu vahu - u nas je vaha znamok od 1-10
@kittykat22 no chudacik.... Moja ulohy nezabúda, ona je dost v strese ak by daco nemala a ja tiez... Raz som letela do mesta jej niest knihu pred hodinou lebo si zabudla🤦🏻♀️ ale takyto stres na skolakov mi pride dost... U nas prvy stupeň ani nenosil kopu knih a zositov domov... Vsetko mali v skole.
@cocolino234 znamka za aktivitu nema oporu v zakone. Pomocky su dobra vola, ako som pisala. Skolstvo je v nasom state stale bezplatne a skola nesmie vynucovat nic, co nema oporu v zakone. Mozes si o tom mysliet, co chces, ja vychadzam z platnych predpispov. To, ze zvyky v skolach su ake su, to nic na tom nemeni.
Je tu milión komentárov takze som necitala všetky, možno to tu už niekto písal ale,
Ak dieťa dostane za vypracovanú úlohu 1, vtedy je to vpohode, skvele a rodičia sú s tým ok, vtedy to nieje iba úloha, vtedy sa to hodí ohodnotiť jednotkou ale rovno veľkou. Ale keď si dieťa tu úlohu nespravi, a dostane za to malú 5 tak je oheň na streche a učiteľka by mala ist dobre nie do basy čo si to dovolila. Nie?
@simca06022011 idu tam na tie deti hodne z ostra. Prvnaci 100 prikladov pisomka v decembri. Za kazdych 20 znamka. Syn mal vsetko dobre takze mal 1, 1, 1, 1, a v poslednej 20.ke spravich chybu ze cislo 5 napisal zrkadlovo. Ale vysledok mal spravne. A prask, 2.ka 😅 Som si hovorila ... ty jo. Ale ja mam stastie, ze mam pozorne a kludne dieta ktore si dobre pamata a je svedomite. Mat doma maly neposedny uragan s poruchou pozornosti, tak sa hadzem z okna.
@slovakboy Nehrame ziadnu blbu hru. Nehadz vsetkych do jedneho vreca, netusis kto ma aky pristup. Nepoznas celu situaciu a ani my nepozname - nevieme teda preco ucitelka kona takto. Ak niekto urci ze ulohy su nepovinne, tak ok. Nevies ci to uz takto skusala a nemalo to efekt, lebo neboli potom dostatocne pripraveni na hodinu, nezvladali ucivo a pod.
V kazdom pripade, ak raz ulohy su zadane ako povinne, tak ich budem plnit. A nemozem sa stazovat, ze sa nesplnenie znasam nejake dosledky.
Aj v praci ked mi nieco nariadia, tak ok, mozem o tom diskutovat - preco je to potrebne, naco je to dobre a mozem argumentovat ze je to zbytocna praca, neprida to ziadnu pridnau hodnotu atd. a mozno si to "vyhadam" a odovodnim. Ale ak mi nadriadeny odovodni preco je to potrebne urobit, tak sa tym riadim a urobim to. A ak nie, tak sa nemozem cudovat, ze to ma dosledky.

@viestta ja som takto dopadla na maturite....nikdy mi gramatika moc nesla....diktaty na 2,3 moji rodičia mali na haku. 2dvojka na vysvecku zo sloviny bola ok.
Prišli maturity a k tomu ta slohova cast. Po vysledkoch si ma zavolala triedna.....mala som uvahu na jednotku s hviezdickou vsetci boli paf zo stylu pisania aj obsahu aj myslienky. Pisomnu cast zo sj na jednotku tiez. A triedna mi so slzami hovori, ale musim ti dat na maturitnom 2jku, lebo si tam mala neskutocne vela gramatickych chýb.
Jednalo sa o ciarky.