Zúfalstvo z dcéry
Ahojte mamičky...
mám 12-ročnú dcéru. Na vysvedčení máva 1 a 2, teraz jej na polroku hrozila trojka, ale záverečnými písomkami si to opravila na dvojku. Je pravda, že dosť sa jej s učením venujem. Nie je hlúpa, len je veľmi lenivá až niekedy si myslím, že ľahostajná k učeniu. Nechcem sa vyhovárať, ale pripomína mi jej otca až veľmi s týmto. S ním som sa rozviedla, teraz mám manžela, ktorý sa jej tiež niekedy venuje, keď si nevie poradiť s učivom. K veci ale...
Včera som jej išla vybrať žiacku kvôli ospravedlnenke, hneď šla do skrine, že tam ju má. Ostala som zarazená, pretože schválne si ju chcela nechať doma. Tak som jej vysvetlila, že menšie zlo bude, keď donesie domov zlú známku hneď ako po čase, keď bude triedny kontrolovať žiacku knižku a dopíše všetky známky.
Teraz mi volala s plačom, že učiteľ jej dopísal dve päťky z dejepisu (v živote takú známku z neho nemala, max. trojka, keď sa jej lízla z písomky) a štvorku zo slovenčiny. Plakala, že si to opraví,,,,nechápem ako môže byť taká nesvedomitá. Každý deň sa jej pýtam, čo v škole nové, aká bola známka, čo sa máte učiť.... Som z nej úplne sklamaná, zúfalá. Z rodiny mi povedali, aby som vyskúšala psychologičku...ale to mi príde už moc...
Prosím Vás, stretli ste sa s takouto situáciou, prípadne poraďte,,, Domáce väzenie, mobil, tablet bude mať určite zakázaný, ale som v koncoch...
Pokiaľ mávam čas, že sa jej môžem venovať, tak sa jej budem. Keď viem, že má na viac, budem na tom trvať aby sa učila, zo zízania do tabletu alebo mobilu v živote nič mať nebude
@sslniecko1 dcéra evidentne nie je študijný typ. Deti, o ktorých rodičia tvrdia, že majú "dobrú hlavu", len sú vraj len lenivé a v piatej-šiestej triede už jednoducho majú problém udržať si jednotky a dvojky, NIE SÚ ŠTUDIJNÉ TYPY. To bol budíček pre všetkých rodičov tohto typu. Hľadajte spolu, čo tie deti baví, lebo o pár rokov sa budú rozhodovať pre strednú školu a gymnázium pravdepodobne nebude ono. Tieto deti by pred 30-timi rokmi boli spokojní trojkári od 3.-4. ročníka, lebo vtedy premotivovaní rodičia tvorili 2% populácie v našich zemepisných šírkach. Dnes tvoria 99%. Takže na prvom stupni sa všetky deti javia ako študijné typy, ale v skutočnosti tie, s ktorými sa rodičia doma drvia, nimi nie sú. Treba to prijať. Život je o mnoho pestrejší, než sa zdá a talentov je x druhov, len ich objaviť.
@sslniecko1 mimochodom, učiť sa s takým veľkým dieťaťom je už medvedia služba. To ju budeš celý život tisnúť hore kopcom?
Pridávam moju skúsenosť keď som dostala päťku na ZŠ. Veľmi som sa doma bála priznať, nakoniec som to zo seba na rodičov vysúkala, čakala prednášky a nadávky a ..... moji rodičia sa na mojej päťke zasmiali!!! To bola pre mňa taká šokujúca reakcia, taká úľava, také uznanie, že sa do mňa nepustili, veľmi som si to ako dieťa vážila. Ale zasa to bola u mňa výnimočne zlá známka.
@nevludna to je teda
dobre blba rada.
@sslniecko1 Skús ju trochu pochopiť. puberta nie je lahka zaležitosť. Hormony sú teraz u nej pobláznené, tiež to nema jednoduche. Sadni si s nou a v klude sa s nou porozprávaj. Vyjadri pocho penie. Aurčite nehovor , ze je ako jej otec, to budes lutovat ty, že si jej nieco take vôbec povedala.
@alaguema presne, toto je už pre rodiča unavujúce tlačiť celú zš dieťa do učenia. Je to vyslovene trápne, aj keď priznávam, že aj ja som to robila, ale aj tak som si nepomohla. Môj syn je na strednej a nosí známky od 1 do 5. Jednotky z toho, čo ho baví a 5 z toho, čo nie je ochotný si vtĺkať nasilu do hlavy. A všelijaké pestré je to aj v škále medzi tými jednotkami a päťkami.
@ivana11155 samozrejme že mám...2ks...a ver mi,nezomrú bez toho..
@alaguema ja zakladatelku aj chapem. Je to sice medvedia sluzba, ale ked vidis, ze dieta na to ma... Uplne ine by bolo, ked by na to jej dcera nemala a neprimerane by na nu tlacila.
@sslniecko1 vo robí dcéra vo voľnom čase? Aké má záujmy,krúžky,rada číta? Ja inak vôbec nerozumiem tvojmu problému....dostala dve päťky a? Nie je to náhodou aj tak trochu tvoja chýba? Neoplieskavas jej o hlavu,že je celý otec? Nerieši si na nej niečo? Mne to príde choré. V dnešnej dobe máš úplne super dcéru. Šikovnu. Moje deti nikdy v živote neplakali,že sa mi boja povedať zluznamku. Je to smutné.
@sslniecko1 to je super ,že to riešiš ,tiež by som to riešila. Najprv by som sa opýtala dcéry prečo tie 5 má. Či to nevedela,alebo nechcela vedieť. Ak iba nevedela ,asi by som ju motivovala niečím,aj v práci dostaneš odmenu- výplatu. Ak vedela a urobila to náročky ,vtedy by som išla do školy a pýtala sa učiteliek,čo robiť. Im prejde cez ruku x deti a myslím si ,že poradia. A aj to že uvidia záujem rodica sa počíta.
@0silvia0 ono sa to dá pochopiť, lebo aj rodičia uverili tomu, že úspešný život rovná sa vysoká škola. Jediné čo z toho ako následok vyplynulo je to, že akademické vzdelanie prežíva totálnu devalváciu. O 20 rokov, bude mať 90% národa vš tituly, z ktorých možno polovica nebude mať takmer žiadnu hodnotu. Budú de facto nanič jednak preto, že inštitúcie odkiaľ pochádzajú sú už dnes hlboko pod úroveň a jednak preto, že pracovný trh dokáže nasýtiť len určitý počet vš vzdelaných ľudí, ostatní budú robiť práce, kde vš nie je potrebná, aj keď dnes to vyzerá, že pomaly aj upratovačka potrebuje nejaké to degrí, ak chce patriť k upratovacej špičke v meste 😉 Moja úcta tejto profesii - aby to nevyznelo neúctivo. Ale nejaké vysoké vzdelanie tam fakt nie je potrebné. Rovnako ako v x iných profesiách.
@ivana11155 a podľa čoho usudzuješ, že dieťa na to má? Dieťa s veľmi dobrými študijnými predpokladmi sa učí bez problémov celú zš a na druhom stupni určite samostatne. Šikovné dietko môže byť, ale nemusí byť študijný typ a takému treba tolerovať aj trojky a podporovať ho v tom, čo ho baví. Z dvoch pätiek môže byť ešte do konca šr pokojne na vysvedčení trojka.
@nevludna nuz, skola nie je vazenie, skola je tazko vydobite privilegium. Mojim detom stacilo porozpravat, ako moj starky vychodil 4 roky ludovej a dost, ako starka bola skvelou ziackou a ucitelka chodila prosit rodicov,a by ju dali skol - marne, lebo na skolu nemali financie - a pustit dokument o tom, ako 7 rocne deti v Bangladesi pracuju v tovarniach na rifle. Nesuhlasim s tvojim nazorom, ze ja si vyberam pracu a preto to je super. Ano, do urcitej miery si ju vyberam,ale ze by to bolo moje super uzasne hobby, to nemozem povedat. Tiez by som si radsej surfovala po nete, citala knihy, cestovala alebo lakovala nechty - to ma bavi 😂 Ale zivot nie je len o zabave - malo ludi ma to stastie, ze taky zivot ma. kazdy clovek, co v zivote nieco dosiahol, vratane nositelov Nobelovej ceny, povie, ze talent je len 10% uspechu - ostatne si treba vydriet. Ja trvam na tom, aby sa moje deti snazili - nie na cistych jednotkach. Mladsia uz mala cele spektrum znamok okrem trojky, z toho vedu nerobim. Nemam pocit, ze by moje dievcata chceli odomna utiect na intrak - starsia je uz na VS, mladsia este na ZS. A vidim, ako jej spoluziacky natacaju videa na youtube o make upe a obleceni a do skoly chodia bez uloh. No sorry, moja dcera videa natacat sice moze, ale az ked si splni povinnosti. Mna tiez sef nepusti na dovolenku, ked si nedokoncim pracu. Vies, ja som stara generacia, blizim sa k 50ke a bohuzial, vidim, ako prilisne ofukovanie dnesnej mladej generacii vobec neprospieva. Kazdy vidi len svoje prava ( dieta ma pravo robit, to, co ho bavi), ale nie povinnosti (skola je vazenie). Nuz, mame iny pohlad na zivot.
takto bojovala aj sestra zo synom v siedmej triede lajdactvo,tablet a mobil na prvom mieste,na konci roka samatrojka a štvorka,teraz je osmak a na pol roka jednotky dvojky,ja som nechapala ked som to vydela,proste mal take blbe obdobie začinajuca puberta,ale niejak to prešlo a berie to zodpovednejšie,tak si myslim že to je aj u vas,podľa mna psychologa netreba,tym by si ju zranila
@0martina0 tak snáď "videl"lepšie na diktáty😂😂😂😂😂
@sslniecko1 my to u dcery riešime zakazom tabletu a hier na telefone. Proste ked si nevie splniť najprv povinnosti, tak nebudu žiadne hry a tablet. Pri hre na tablete totiž strácala pojem o čase a neuvedomovala si , že dovtedy kým pôjde spať má už len málo času na to aby všetko stihla. Tiež si v niektorých prípadoch pripadám jak hotová xantipa a diktátor v jednom, ale som takisto len človek a rodič, ktorému záleži na budúcnosti dieťata. Podľa mňa by škola mala slúžiť aspoň na vypestovanie návyku, že najprv si treba plniť povinnosti. Tak to chodí proste aj v živote. Bez nejakého kontinuálneho plnenia povinností je človek často len flákač a príživník. A to ako deti berú povinnosti v škole je podľa mňa indikátorom toho ako sa budú správať aj v dospelosti.
Dcére s mužom pripomíname, že keby sme sa neučili, nesnažili v práci, tak podľa toho skončíme: v menšom byte možno, bez auta, bez dovoleniek, lyžovačiek, výletov atď..... My jej častokrát aj dáme príklad z reality: že pozri, keď chceme ísť na týždeň lyžovať, tak tatino s mamou musia byť "toľko a toľko času" v práci a "toľkoto eur" zarobiť.
@sslniecko1 no sklamana by si mala byt zo seba ako matky.. aby ti dcéra plakala kvôli známkam, nie preto, že by jej na nich tak záležalo, ale preto, že sa tá boji, to je vrchol. V prvom rade sa zmeň ty, potom mozes začať motivovať ju..
k známkam - tiež som v nejakej siestej triede mala 3jku na vysvedčení, tiež som robila takéto “ťahy z Prahy”, že som si nenosila žiacku a skoncila som dve výšky s červeným diplomom. môj ocino sa tiež nechcel učil, chodil ako puberťák hrávať o peniaze mariáš do krčiem, na strednej prechádzal so štvorkami a na výšku siel len preto, aby nemusel na vojnu a v 50tke mal v kapse prof a DrSc. titul. Zivot nie je len o známkach, ona musí prist sama na to, že sa chce vzdelávať.
@0silvia0 dieta sa rodi motivovane do ucenia sa, my mu tu motivaciu zabijeme povinnou skolskou dochadzkou. Ako motivovat robit ho co chceme MY aby robilo? Fuuuh to je tazke, s tym maju problemy aj spickovi manazeri v korporaciach pri dospelych ludoch, ktori su dobrovolne v praci.
Nechaj ho robit to co miluje, a v zivote uspeje.
Lepšie by bolo sa s ňou porozprávať prečo také známky dostála, niekedy je to aj zlá náhoda, učiteľ, ktorý nesadne a rôzné iné veci. Keď sa to snažila zatajiť, tak mala buď obavy z reakcie mamy alebo je taký typ, ktorý sa bude takto snažiť riešiť aj iné problémy, čo by jej bolo dobre vysvetliť.
Ja by som jej ešte nič neobmedzovala a dala by som jej termín, napr. že ak si to do konca roku opraví, tak bude všetko v poriadku. Ani dospelý nerobia vždy všetko na jednotky a dvojky.
U deti treba sledovať k čomu ich to ťahá a v čom môžu byť dobrý.
@0silvia0 mne raz mama povedala tuto(pre mna veľmi silnú)vetu, keď sme sa rozprávali o známkach: všetci mame vysoku školu, nie je dôvod, aby si si ju nespravila aj ty. V podstate toto bola moja modla, moj poháňací motor, že nie som o nič horšia ako ostatní členovia rodiny a to má asi motivovalo si spravit ďalšiu výšku, aby som dokázala, že ja budem ešte lepšia. Od 18tky som nebývala s rodicmi, žila som s frajerom, takze bolo ľahké sa spustit, lebo rodičia už nemohli zasiahnuť do toho, či vôbec zmaturujem a to som si ešte potom druhu výšku aj sama platila(síce štátna, ale už som študovala externe).
A ešte by som dodala, že prvú 5tku som dostala v druhej triede na základnej. Učiteľ nám dal 5minutovku z matematiky asi tyzden po začiatku školského roka. To datujem ako bod, kedy sa mi znechutila a demotivovala ma cela skola😀
Prepánakráľa,nevyrábaj cirkus pre prkotinu...problémom je vážna choroba,nula na účte,rozvod,ale nie päťka u pubertiaka.Stalo sa,idete ďalej,nech sa posnaží.Zákazy za známky sú blbosť,ja som bola jednotkárka a mám z toho prd makový.Syn je trojkár,semtam horšia známka,aj päťka sa pritrafila,nikdy b yso,m ho nezavrela pre toto doma ani nedévala zákazy.Zákaz má za nevhodné správanie,ak príde neskoro domov napr. A okamžite jej prestaň dávať najavo,že si sklamaná z nej pre toto,zamysli sa...pubertiačka potrebuje dvíhať sebavedomie ako sa len dá v takom neistom veku a nie,aby ju ešte vlastná mama zdeptala pre známky.A psychologa pre tot? spamätajte sa,ľudia.
syn je dvojkár,opravujem
Mama nemá byť kamarátka ale rodič.... Schytala dcéra zlé známky? Ok tak domáce väzenie pokiaľ si ich aspom čiastočne neopraví...Je niečo iné ak na to dieťa nemá a niečo iné ak je lenivé sa učiť...Ja osobne nevidím problém v zlej známke, pokiaľ vidím snahu že si to chce a vie opraviť....Ale to domáce väzenie by som dala už len za to že chcela podvádzať a nepriznala sa....Zlá známka nie je problém, ale musím vidieť snahu že si je toho vedomá a učí sa aby si to mohla opraviť....Vysvetlím jej že ak by prišla a priznala sa a povedala že si to opraví ok na domáce väzenie nie je dôvod....Ako rodič si ju už viem odkontrolovať či sa učí a či si známky opravila....Dieťa nemusí byť jednotkár ani to neočakávam, môže byť aj trojkár ale musím vidieť snahu.

@dominika6 neviem, ci mas dieta v tomto veku, ale zobrat 12dietatu mobil, tablet na mesiac je prilis silny trest. Niekedy je lahke radit druhym, ale otazne je, ci by si to naozaj urobila. A ked ano, potom by dieta neklamalo, len za cenu toho, aby si mu druhykrat mobil nevzala?