icon

Je bezpečné používať hrdzavé plechy na pečenie?

16. máj 2026

Caute, potrebujem radu 🙂
Asi pol roka mame novy sporak Gorenje a vsimla som si, ze na plechoch do rury sa zacala robit hrdza. Asi kde sa narušila farba - take dobky.
Neviete, ci je to este normalne a ci sa take plechy mozu dalej pouzivat? Trochu sa bojim, ci to nemoze byt nejako skodlive pri peceni - pri peceni vacsinou pouzivam papier na pecenie.
Plechy umyvam normalne, nicim agresivnym, preto ma to dost zaskocilo. Mam tie plechy radsej vyhodit? Ak kupit nove, aky hladat, aby nehrdzavel?

anonym_125ab9
16. máj 2026

Kúp si nové

hytal
16. máj 2026

Nemusíš ani nové kupovať. Daj na plech Alobal, naň papier na pečenie a nič vám nemôže hroziť. Mne sa to ešte s plechom nestalo. Keď dopečieš, nechávaš rúru potvorenú, aby tá vlhkosť z nej išla von?

autor
16. máj 2026
@hytal

Nemusíš ani nové kupovať. Daj na plech Alobal, naň papier na pečenie a nič vám nemôže hroziť. Mne sa to ešte s plechom nestalo. Keď dopečieš, nechávaš rúru potvorenú, aby tá vlhkosť z nej išla von?

@hytal ano. Asi som porusila tu vrchnu vrstvu pri krajani kolaca nozom, inak si to neviem vysvetlit.

anonym_125ab9
16. máj 2026

Hrdzavý plech na pečenie je zdravotný aj kvalitatívny problém. Hoci náhodné požitie malého množstva hrdze (oxidu železa) nie je pre telo toxické, hrdza zhoršuje chuť jedla, spôsobuje jeho prichytávanie a môže značne poškodiť povrch plechu...

viestta
16. máj 2026
@anonym_autor

@hytal ano. Asi som porusila tu vrchnu vrstvu pri krajani kolaca nozom, inak si to neviem vysvetlit.

@anonym_autor zacni pouzivat papier na pecenie kym kupis nove plechy

anonym_da1387
16. máj 2026

po čase každý plech chytí hrdzu. Treba vymeniť, nový plech zas nestojí majland.

ivula93
18. máj 2026

Ja dávam papier na pečenie ale keď už je v hroznom stave tak kúpim nový.