Poraďte recept na marhuľový a jahodový džem bez chemikálií
Dobry den, nikdy som nerobila ziadny dzem. Nakolko mame male dieta rada by som to vyskusala a urobila nejaky overeny (idealne co najmenej chemicky dochuteny/urobeny). Poradte prosim recept aj postup. Dakujem vopred vsetkym 🙂
Dlho dlho varis, dokym sa ovocie samo nerozvari do dzemovej konzustencie, ja pridávam cukor od oka, citrónovú stavu, nič viac. Predtým vysterilizujem flase v umyvačke, davam ešte horuci dzem do horúcich fliaš a prevratim vieckom dole. 🙂
Ja dávam do džemov len cukor. Nedávam ho tam tonu a tak nepotrebujem džemy prikyslovat. Marhuľový džem sa dá spraviť aj úplne bez cukru, ale taký sa veľmi dlho varí a úprimne - daka ťažká mňamka to nie je. Zjesť sa da, ale nič moc. Normálne dávam do marhuloveho džemu na kilo marhul 200 z cukru (mavam velmi zrelé a sladké marhule), čím tvrdšie ovocie, tým viac treba cukru a dlhšie sa varí. Jahody potrebuju cukru viac, ja zvyknem na kilo jahôd prihodiť aj jedno jablko (kvôli pektinu), rýchlejšie je džem hotový. Inak tak, ako píše žienka nado mnou
@mapp Ako píše prispievateľka predomnou ,do jahodového je pektín ideálny.Marhulovy sa dá aj bez neho.Marhule umyjes,vykostkujes pomelies.Pridas cukor a varíš pri neustálom miešaní do zelanej hustoty
Prosim a peciete to alebo varite? Potom mam dat tie nadoby este do rury alebo ich otocit?
Môžeš aj piecť, ak máš hrubý plech, ktorý sa dá zavrieť. Pri varení zase lepšie vidíš, v akom to máš stave. To je vec vkusu. Horúci, prevareny (zmixovany, hotovy) džem das do pohárov, poháre zavries a obratis dnom nahor. Normálne na stole/na linke. Môžeš zakryť dekou, nemusíš, necháš ich tak stat do úplného vychladnutia (do druhého dňa). Hotovo.
Jahodovy ako robím ja 🙂
3 kg jahody roztlacit pucitkom na zemiaky.
Pridať ešte do studených 3 ks gelfix 3:1 (pektin a kyselina citrónová)
Pomaly dať variť, variť na slabom stupni
Asi po 5 minútach varu pridať cca 800 G cukru
Pomaly variť
Sitkom malým odoberať penu, ktorá sa tvorí hore
Po asi 15 minútach odober trochu dzemu na tanierik a daj na chvíľu do chladničky - ak po vychladnutí drží tuhý, je hotovo
Do pohárov, zabaliť do deky a nechať pomaly chladnutí - asi 24 hodín.
ja varím cca 30 min - 1 hod. potom vymixujem a dám dr. Oetker stužovač na džem (predávajú rôzne, dávam 4:1, t.j. 250g na 1kg ovocia) alebo ked boli deti malé varila som 3-4hodky kym sa neodparila voda a nestuhol aj bez Oetkera. potom len cukor kolko som chcela dosladiť
@mapp ja som varievala len pomixovane ovocie a cukor a odpadovat po malych davkach na rajnici, cely postup: Odvazim jahody, na kilo jahod sa dava 800g cukru, ponorny mixer, zmixovat, zohriat, kym sa rozpusti cukor a potom po 2-3 naberackach pomaly varit, odparovat do pozadovanej hustoty, teda, ked po rajnici prejdes vareskou, tak sa urobi cesticka a len pomaly sa zlieva dokopy, to nalejes do poharikov, zavries, otocis hore dnom a nechas chvilku tak postat, potom otocis a hotovo. Ziadna dalsia sterilizacia, nic. Ale je to zdlhave. Tento rok som robila 1 varku so zelirovacim cukrom a druhu s pektinom Dr.Oetker, lebo nemam cas a nevladzem tolko stat pri tom. Plus, mozes dat menej cukru. Ale tiez som varila po malych davkach, lebo mne to bolo riedke na moj vkus, podla navodu. Nechapem, ako to niekto dokaze uvarit podla navodu na sacku, hlavne tie 2:1, 3:1,...
Pomeliem marhule, pridam krystalovy cukor - 1 kg vykostkovanych marhul / 25- 30 dkg cukru, necham cez noc roztopit cukor a potom po troche varim v hrnci, stale miesat. Dam do poharov , a do deky, aby pomaly vychladol.
Tie čo davate len cukor a stale miesate.a mate plynový spirak.....dam cukor,miešam na silnejšom ohni kym nezavrie a potom kastrol dam na to kovove koleso,ale je obratene,čiže hrniec mi stoji na tych 4 drobnych uchytkach..a na najslabsi plyn...netreba nonstop miesat,raz za cca 10 - 15 minut minut
Takyto postup
https://www.facebook.com/share/r/1Fw1d1jh6g/
Cukor aj menej, rozvaram potom v 3 hrncoch naraz 🙈😃

Ja robim s pektinom Dr. Oetker, je to prirodny pektin z citrusov, nie su tam ziadne konzervacne latky. Ked nechces okyslit kyselinou citronovou, lebo do jahod sa pyta nieco kysle, pouzijes citronovu stavu. Ides podla receptu na sacku