icon

Prečo sa mi trojobal od rezňov oddeľuje?

Včera o 07:08

Pri vyprážaní sa mi občas celý obal od mäsa odchlipne a ostane ako samostatná vrstva. Mäso obaľujem klasicky múka - vajce - strúhanka. Kde robím chybu? Neviete mi poradiť?

zojazoja
Včera o 07:10

mokré, vlhké mäso, moc pritláčaná strúhanka, veľa múky, dostatočne horúci olej alebo masť musi byt.

anonym_9cf5b8
Včera o 07:11

Áno — toto je pri trojobale pomerne častý problém. Najčastejšie nejde o jednu chybu, ale o kombináciu vlhkosti mäsa, príliš hrubej vrstvy vajíčka a spôsobu obaľovania.

Skúste toto:

Mäso pred obaľovaním poriadne osušte.
Ak je na povrchu voda, múka sa neprichytí rovnomerne a celý obal sa môže neskôr oddeliť.
Múku len zľahka, ale úplne pokryť.
Po obalení mäso jemne preklepte, aby na ňom nezostala hrubá vrstva múky.
Vo vajíčku ho dobre obalte, ale nechajte prebytok odkvapkať.
Práve príliš hrubá mokrá vrstva môže vytvoriť medzi mäsom a strúhankou „klzkú“ vrstvu.
Strúhanku pritlačte k mäsu.
Nestačí mäso len položiť do strúhanky a zasypať. Jemne ju rukou pritlačte z oboch strán.
Po obalení nechajte mäso 5–10 minút odpočinúť.
Toto je malý trik, ktorý vie výrazne pomôcť — obal sa trochu spojí a pri vyprážaní lepšie drží.
Olej musí byť dostatočne rozpálený.
Ak dáte rezne do vlažného oleja, obal začne nasávať tuk a môže sa oddeliť. Ideálne je, aby po vložení rezňa olej okamžite aktívne, ale nie agresívne bublal.
Po vložení s rezňom zbytočne nemanipulujte.
Neotáčajte ho každú chvíľu a hlavne ho hneď po vložení nepodoberajte. Keď sa vytvorí pevná kôrka, drží oveľa lepšie.
Jeden veľmi účinný trik

Ak robíte napríklad bravčové alebo kuracie rezne, po naklepaní ich zľahka osoľte a nechajte chvíľu postáť, potom ich tesne pred obaľovaním dobre osušte papierovou utierkou. Práve prebytočná vlhkosť na povrchu mäsa býva veľký nepriateľ pevného trojobalu.

A ešte jedna vec: vajce príliš nešľahajte do peny. Stačí ho rozmiešať vidličkou. Ak je vajcová vrstva veľmi hrubá, strúhanka sa môže síce krásne prilepiť, ale po vypražení sa celá „škrupina“ oddelí od mäsa.

Ak mi poviete, aké mäso vyprážate (kuracie, bravčové, syr...) a či sa obal odlepí hneď pri vyprážaní alebo až pri krájaní, viem celkom presne určiť, kde bude problém.

cyberk
Včera o 07:16

predtym ako ides obalit maso, treba ho dobre osusis - npr potlapkat servitkami nech sa vysaje z tadial, co najviac vody

anonym_18f98c
Včera o 07:17

mokré mäso, môže byť aj hrubá vrstva vajíčka, ja pri dávam do vajca trochu mlieka aby bolo redšie, strúhanka sa mi neolupuje.

biba_18
Včera o 07:24

a to je problém že sa olupuje? ja som to ako decko milovala keď to išlo ľahko dolu 😂

farebnypapagaj
Včera o 07:24

@anonym_autor mlieko nedavas na zaciatok?Ja dam mlieko,muka,vajce ,struhanka,nemam taky problem

autor
Včera o 07:28
@biba_18

a to je problém že sa olupuje? ja som to ako decko milovala keď to išlo ľahko dolu 😂

Ako tak čítam, tak to bude asi tým, že nie je osušené - lebo aj ten trojobal je potom taký vlhký, ja mám rada chrumkavé.

hefo
Včera o 07:51
@anonym_9cf5b8

Áno — toto je pri trojobale pomerne častý problém. Najčastejšie nejde o jednu chybu, ale o kombináciu vlhkosti mäsa, príliš hrubej vrstvy vajíčka a spôsobu obaľovania.

Skúste toto:

Mäso pred obaľovaním poriadne osušte.
Ak je na povrchu voda, múka sa neprichytí rovnomerne a celý obal sa môže neskôr oddeliť.
Múku len zľahka, ale úplne pokryť.
Po obalení mäso jemne preklepte, aby na ňom nezostala hrubá vrstva múky.
Vo vajíčku ho dobre obalte, ale nechajte prebytok odkvapkať.
Práve príliš hrubá mokrá vrstva môže vytvoriť medzi mäsom a strúhankou „klzkú“ vrstvu.
Strúhanku pritlačte k mäsu.
Nestačí mäso len položiť do strúhanky a zasypať. Jemne ju rukou pritlačte z oboch strán.
Po obalení nechajte mäso 5–10 minút odpočinúť.
Toto je malý trik, ktorý vie výrazne pomôcť — obal sa trochu spojí a pri vyprážaní lepšie drží.
Olej musí byť dostatočne rozpálený.
Ak dáte rezne do vlažného oleja, obal začne nasávať tuk a môže sa oddeliť. Ideálne je, aby po vložení rezňa olej okamžite aktívne, ale nie agresívne bublal.
Po vložení s rezňom zbytočne nemanipulujte.
Neotáčajte ho každú chvíľu a hlavne ho hneď po vložení nepodoberajte. Keď sa vytvorí pevná kôrka, drží oveľa lepšie.
Jeden veľmi účinný trik

Ak robíte napríklad bravčové alebo kuracie rezne, po naklepaní ich zľahka osoľte a nechajte chvíľu postáť, potom ich tesne pred obaľovaním dobre osušte papierovou utierkou. Práve prebytočná vlhkosť na povrchu mäsa býva veľký nepriateľ pevného trojobalu.

A ešte jedna vec: vajce príliš nešľahajte do peny. Stačí ho rozmiešať vidličkou. Ak je vajcová vrstva veľmi hrubá, strúhanka sa môže síce krásne prilepiť, ale po vypražení sa celá „škrupina“ oddelí od mäsa.

Ak mi poviete, aké mäso vyprážate (kuracie, bravčové, syr...) a či sa obal odlepí hneď pri vyprážaní alebo až pri krájaní, viem celkom presne určiť, kde bude problém.

@anonym_9cf5b8 Doprdele, spýtať sa AI môže autorka aj sama, aká je tu pridaná hodnota takejto plachty?

ivanakal
Včera o 08:37

Nikdy maso nesusim a nikdy sa mi neodliepa. Je to tym, ze ked obalis maso a len to v poslednom kroku v struhanke len tak poprevracias a neuťapkáš, tak vtedy sa ti obal pri vysmazani odlepi. Ked to ale poriadne pocapkáš, popritlacas, tak vtedy to drzi. Toto ma babka ucila a je to tak.

anonym_bf4b96
Včera o 09:24

@anonym_autor
Ja robím rezne takto:
Mäso vyberiem z chladničky, nechám ho chvíľu zohriať na izbovú teplotu a poriadne osuším.
Naklepem ho a potom ho ešte raz dôkladne osuším. Veľa mäsa z obchodov má v sebe napumpovanú vodu, takže toto je podľa mňa dosť dôležitý krok.
Obalím ho v múke, prebytočnú múku oprášim a nechám približne minútu postáť.
Potom ho kompletne obalím vo vajíčku.
Nakoniec ho obalím v strúhanke. Rezne však nekladiem jeden na druhý, ale ich hneď po obalení dávam smažiť.
Treba mať dostatok oleja a hlavne správnu teplotu. Rezne zhora nepritiskať a zbytočne ich stále neotáčať.
Ako som už raz písala, Japonci podľa mňa robia oveľa lepšie rezne ako Slováci. 😁 Nie preto, že by mali nejaký tajný recept, ale preto, že oveľa dôslednejšie dodržiavajú správnu teplotu pri smažení. Výsledok? Chrumkavý obal, šťavnaté mäso a hlavne žiadne mastné rezne. 😁