icon

Varíte denne bez toho, aby vás to psychicky ničilo?

Včera o 08:38

Žienky moje, ja fakt neviem, či som mimo ja, alebo či sa tu len strašne klameme. Stále čítam, ako niektoré píšu, že varia každý deň čerstvé jedlo, raňajky, obed, večera, všetko domáce, bio, teplé, s láskou, a ja si pri tom len hovorím, že kedy preboha. Ja keď som skúšala variť denne, bola som večer totálne hotová, nervózna, hladná, deti mi skákali po hlave a muž sa pýtal, čo bude jesť. Potom som si jedného dňa povedala dosť, navarila som veľký hrniec na tri dni, niekedy to vyjde aj na štvrtý, a svet sa nezrútil. Deti sú najedené, nikto neumrel, a ja mám konečne hlavu trochu v pohode. Úprimne, niekedy mám pocit, že to denné varenie je skôr o tom, aby sme si dokázali, aké sme dobré mamy, než o tom, čo tie deti reálne potrebujú. Lebo keď som stála každý deň pri sporáku, bola som protivná a unavená, a to mi nepríde ako veľká láska. Teraz keď dojedáme tretí deň to isté, mám čas si s nimi sadnúť, porozprávať sa, alebo si aspoň v pokoji vypiť kávu. Fakt ma zaujíma, či niekto naozaj denne varí bez toho, aby ho to psychicky ničilo, alebo sa len hráme na dokonalosť a v skutočnosti tiež vyťahujeme z chladničky krabičky.

merrysa
Včera o 09:13

@anonym_autor bez mučenia sa priznávam že nenávidím varenie, trpim pri tom. V živote nebudem variť denne, našťastie muž je chápavý a striedame sa. Ale chápem a obdivujem ženy ktoré to baví a majú na to čas a chuť

anonym_70537c
Včera o 09:17

Mam 4 deti, doma som zatial, muz ma HO. Jeme aj 3 dni to iste jedlo, podla toho, co to je. Alebo donaska obcas, aj ked som doma. Teple vecere nemavame. Iba vcera sme mali segedin z nedele na veceru 😅🤣. Alebo teple parky, to sa tiez rata? Mna by drblo varit obedy a este aj vecere a furt daco ine, ani neviem, co by to bolo...🫣.
A to ja varim rada, aj peciem . Ale mam aj inunrovoru a zaluby.

anos18
Včera o 09:18

@anonym_autor mňa varenie už nebaví, hlavne už neviem vymyslieť, čo zasa uvariť. Ale nevarím každý den, najradšej si uvarím na viac dní, mne to nevadí, ja radšej jem tri dni to isté, ako by som mala variť. No ale malé deti nemám, deťom by som varila častejšie

tilly
Včera o 09:20

Varím takmer denne. Jedno jedlo, nie, že raňajky, obed, večeru.
Nebaví ma to, ale mám doma dvoch adolescentov športovcov a jedného fyzicky pracujúceho. Takže aj keď urobím hovädzie na stave, alebo sviečkovú, segedin apod z vyše kila mäsa k tomu knedľa z kila múky a myslím si, ako som navarila na dva dni, tak sa to zje za deň a druhý deň môžem variť znova. My nie sme rodina, že menučka v práci a obed v školskej jedálni. Našťastie nechodím do práce na ôsmu, tak to zvládam dopoludnia. A snažím sa tak dva tri krát do týždňa aj dezert a polievku urobiť. Nie vždy vyjde, ale snaha je
Zatiaľ ma to neničí, lebo keď nestíham, alebo sa mi niečo nechce, oni si vytiahnu niečo z mrazaku, alebo je to pre nich šanca na KFC 🤣🤣

dundulica
Včera o 09:27

ja varím skoro každý deň, najhoršie na tom je je vymyslieť čo, ale radšej 3 x variť ako si 1 x umyť vlasy😀

ivik4
Včera o 09:27

Ja ked som doma denne napr. Ze musim byt so synom lebo choroba ci prazdniny furt nejake tak v pohode navarim kazdy den lebo to milujem a je to moj relax 🥰. A nie varenie denne nieje o dokazovani si nicoho 😀. Bezne varim ale na 2 dni, niekedy ja osobne na druhy den uz nezjem. Napr. Na 3ti den by nezjedol uz ani moj muz a to nieje vobec presmradeny. Len to uz nechuti a ani nevonia. Vynimka napr. Kapustnica.
Velmi casto sa ideme ale aj najest do mesta , mame radi rozmanitost v jedlach a nie vzdy je fantazia na vymyslanie . Cize keby som unavena ako ty, nevarim vtedy a ideme z domu alebo objedname

a0
Včera o 09:34

@anonym_autor nebaví ma extra varenie, varím však denne, lebo ma ani nebaví jesť veľa dní to isté a neviem variť veľa porcii. Psychicky ma to však nevyčerpáva, ale to je nastavením v hlave. Nepoviem si - už zas musím variť, len samotný neutrálny fakt - idem variť.

himedzi
Včera o 09:35

Varím denne aj 2 druhy jedla uz vyše 15 rokov. Zvykla som si a baví ma to.

januska12323
Včera o 09:37

Vieš o tom, že ľudia na sociálnych sieťach klamú a ty sa podľa nich nemusíš hodnotiť? Niekoho baví variť a niekoho nie, podstatné je, že majú deti čo jesť nie koľko si predtým stála pri sporáku.

jesenzima
Včera o 09:38

@anonym_autor nevarím každý deň všetky chody aj s dezertom ...varím, keď sa mi chce, niekedy strávim v kuchyni hodiny, a niekedy si len uvarím kávu ... Ale mňa varenie a pečenie baví ... A aj jedenie 😀

babababka
Včera o 09:51

Prečo by ma to malo psychicky ničiť?Vždy som varila každý deň,chodila som do práce,mamu som opatrovala,dedovia,babky neboli a bolo uvarené,upečené..Teraz som na dôchodku a tiež varím každý deň,ale piecť pečiem len chlieb.Rada varím a nevnímam pozitívne/aj keď 1-2x ročne/ reštaurácie príp.fastfoody.Tak ako som učila svoje deti variť,teraz učím vnukov.Vidia ma stáť pri šporáku,rozprávame rôzne príbehy o jedlách,surovinách.Samozrejme také jedlá ako fazuľovica,plnená kapusta apod.sú najlepšie na 2.-3.deň:wink:.

fajnova
Včera o 09:57

Patrím k tým, ktoré varenie baví. Je to môj obľúbený čas, vypočujem si podcasty a niečo výborné vyčarujem. Baví ma skúšať nové recepty, nové chute. Keďže pracujem, cez týždeň varím rýchle jednoduché jedlá. Vôbec si neviem predstaviť jesť tri štyri dni to isté. Navyše môj muž pracuje fyzicky a bolo by mi veľmi ľúto, kebyže príde domov a prázdna chladnička. Takže nie, mňa to určite psychicky nenici, práve naopak.

danica2711
Včera o 10:02

pre mňa je varenie najobľúbenejšou domácou prácou. Ja zas nenávidím upratovanie a žehlenie

anonym_390efc
Včera o 10:18

@anonym_autor milujem varenie a milujem varit kazdy den. avsak ako isli hore energie sa musim brzdit a to ma robit nestastnou

janettdamian
Včera o 10:19

Prešla som si všetkými variantami varenia. Varenie denne, lebo malé deti (príkrmy), ktorým fakt nebude dávať štvordňové jedlo. Varenie, lebo intolerancie, špeciálne druhy stravovania (paleo, delená strava). A varím niekedy aj na dva dni, keď je nás doma málo. Varím rada, keď mám pre koho. Keď som unavená nevarím.

kavasmliekom
Včera o 10:26

@anonym_autor áno, varím aj pripravujem rada, rada sa pozerám ako rodine chutí. Ale napríklad teraz tento týždeň neviem čo je so mnou. V nedeľu som extrémne presolila kurča. Urobila som ešte raz, to som pre istotu osolila málo a nebolo dobré 😃 na druhý deň som robila prívarok s poľským okom, prívarok bol najprv riedky potom zle dochuteny, potom hustý a potom v záchode 😂 objednala som každému obed a bolo. Včera večer som už uvarila ako inokedy, úplne super mäkké mäso, ochutená omáčka, tarhoňa ukážková 😃

anonym_86d9a1
Včera o 10:30

@fajnova aj sa učíš s deťmi?

anonym_75fed7
Včera o 10:32

Nechápem prečo sa tu z varenia robí taká veda, beriem to ako súčasť dňa rovnako ako hygienu... Jedlá sa dajú pripraviť za 15 minút a varí, alebo pečie sa to samo. Medzi tým si dám sprchu, naložím práčku....
Dať deťom 3-4 dňové jedlo je humus, to môže spraviť len jednoduchý človek a nech sa nečuduje ak im zistia alergie a intolerancie, až potom sa zbadáte, keď im budete musieť vyvárať každý deň špeciálne jedlá.

fajnova
Včera o 10:38
@anonym_86d9a1

@fajnova aj sa učíš s deťmi?

@anonym_86d9a1 to nie, ja mám už dospelého syna. Ale čo si pamätám, tak sa učil sám

tinka3435
Včera o 10:39

Ja varím maximálne na tri dni .Mám dve malé deti do troch rokov a všetko stíhať a byť v pohode neexistuje

tiezjedna
Včera o 10:42

@anonym_autor ja zase nechápem, čo je na tom také vyčerpávajúce🙈 pre mňa je jediným "problémom" spojeným s každodenným varením vymyslieť, čo to bude😉 Neviem si predstaviť, že by sme jedli to isté jedlo 3-4 dni, to by som ani sama nedokázala urobiť...😨 Max 2, aj to výnimočne. Varím teda v týždni večere, cez víkend obedy + večere (väčšinou sa dojedá obed), a pokiaľ si nevymyslím nejakú extra náročnú hovadinu, tak do hodinky mám hotovo🐧

henka123123
Včera o 10:46

Varim kazdy den.lebo kazdy den sa zje..jedine take ze kapustnica.segedin.gulas to je aj na druhy den.na treti by som uz nejedla nic..vecere nevarievam (tie byvaju suche( chlieb.polievka z obeda.tousty.puding.parky atd..)

anonym_bb798a
Včera o 10:50

@anonym_autor úplne s tebou súhlasím.Varit každý den je čistá otrocina

anonym_87db91
Včera o 10:54

Tak po prve podla mna si ta ista autorka, ako ta co tu dala prispevok, ze neupratuje a su spokojni. A po druhe jest 3-4 dnove jedlo je naozaj nechutne. My jeme 1-2 dnove jedlo. Ak sa nezje, tak treti den to ide do kosa. Nie sme prasiatka.
A po tretie, neupratujes, jete 4 dni to iste jedlo. No nehnevaj sa, ale spamataj sa zena.

simca06022011
Včera o 10:54

@anonym_autor ono je varenie a varenie, za mna tiez nie je cesta 3x denne VARIT a 5x denne niekoho krmit a upratoavt okolo toho atd = nestihala by som to nech by som akokolvek tuto cinnost milovala :D nenici ma psychicky varenie, ale ten strateny cas nemam rada, cize ja si naplanujem, navarim viac, rozdelim a jeme to napr 2-3 dni, kludne som ochotna varit aj dve jedla naraz. ranajky nevarim, vecere bud ide obed, alebo co si kto najde, alebo nejaka rychlovka.. nejak ma to nestresuje = ALE fakt nevarim hodiny denne. Ja taku zenu nepoznam a to fakt mam okolo seba zeny, co robia vsetko od toho ze pomaly vsetko dopestuju v zahrade, varia aj na obedy muzovi a sebe do roboty, pecu chlieb domaci atd. ANI jedna z nich cele dni netravi v kuchyni 🙂 za mna ako tu uz bolo spomenute je najvacsie trapenei vymysliet co.. :D

anonym_1c0539
Včera o 11:13

Ja varim. Ale kvoli tomu, ze vonku sa uz fakt neda kvalitne najest. Proste poctiva kuchyna uz vymizla (o kvalite donasok sa ani nebavim).
My sa 3x do tyzdna prestravujeme vonku.
Potom varim, ale aj vo vacsich mnozstvach a mrazim. Nam rozmrazene domace jedlo vobec nevadi. Napr. omacky na cestoviny, ale aj dusene maso, vyvar atd.
Mne fakt zalezi na domacom jedle, v ktorom viem co je.
A napr. hodit kura so zemiakmi do rury, pripadne do hrnca aby sa dusilo nepokladam za varenie

abbey1
Včera o 11:28

@anonym_autor Varíme doma každý deň. Občas obed reštaurácii, a vtedy sa na 80% i tak varí večera doma. Samozrejme, občas sa navarí polievka na 2 dni. Jesť musíme, máme radi čerstvé. Takže pre nás bežná rutina.

anonym_e62400
Včera o 11:28

Ja varím denne, niekedy to vydá že každý druhý deň, no málokedy. Pracujem 8 hodín denne, po práci som doma 14.30 a vtedy varím.15.30 idem pre deti škôlka škola a už sa venujem do večera len deťom. V práci nemáme obedy, ani deti nič toho nezjedia v škôlke škole tak musím variť každý deň aby sme nebolí hladný.

anonym_305c34
Včera o 11:55

@anonym_autor Varím skoro každý deň, pretože sme piati a deti na obedy nechcú chodiť a muž si nosí tiež z domu, keďže im nevaria. Ja ani nemám problém uvariť, len koľko razy už neviem čo variť. Mám pocit že varím dookola to isté.

avakona
Včera o 11:58
@anonym_df31d6

A neuveris, su aj rodiny, kde zena nie je kucharka a o varenie sa stara aj muz. To je novinka, co?

@anonym_df31d6 napr ako u nás doma. Väčšinou vari muz a vari skvelo