icon

Ambulantný pôrod Hainburg. Čo so sebou do tašky?

sunny_g
13. feb 2021

Ahojte maminky, prosim o radu, tie, ktore ste rodili ambulantne v Hainburgu, co vam bolo treba so sebou?

Prosim o odpovede na zaklade skusenosti.

Dakujem krasne

kiki68
5. mar 2021

@sunny_g ok hlavne all budes mat rakusku matersku, tak davaj pozor na tie stemple a datumy z porodu. Aby to Hebamme vyplnila. Ja len ze babam robia na OGK velke problemy, kazdej , nielen slovenkam. Drzim palce 😉

sunny_g
autor
5. mar 2021

@kiki68 nebudem mať Rakúsku materskú ;)
Ďakujem

agisp
8. mar 2021

Ahojte, nemate aktualne informacie, aka je situacie na hraniciach, co vsetko ziadaju pri nastupe do Rakúska. 18ho marca mam prvu poradnu.

kulumulu123
8. mar 2021

@sunny_g dievčatá len si uvedomte že na hraniciach sú kontroly a dieťa by bez cestovných dokladov čisto teoreticky nemali pustiť. Je to iné keď boli otvorené hranice a nikto nič neriešil. Prepúšťacia správa z nemocnice nie je cestovný doklad. Ako ste toto poriešili? Vdaka

sunny_g
autor
9. mar 2021

@kulumulu123 hlavne v kľude bez stresu a zbytočných strachov vopred ;)
Ako píšem, AT je len poistka v prípade núdze. Nemám v pláne tam ísť za každú cenu

kulumulu123
9. mar 2021

@sunny_g ja sa nestresujem ja mam svoje 2 deti odrodene len si neviem dosť dobré predstaviť situáciu ak by ma na hraniciach otočili (v tom lepšom prípade) alebo potahovali nebodaj za únos dieťaťa ktoré nemá doklady... Čiže pred opustení AT by ste mali na sk ambasáde vo Viedni požiadať o sk pas pre dieťa co predpokladám nie je na počkanie. Aspoň v UK takéto niečo trvá min 3mes vybaviť co ja viem...

kiki68
9. mar 2021

@kulumulu123 nemocnica vyda urcite doklady, samozrejme pas na ambasade je nerealny, momentalne je to na dlhe cakanie a musia vybavit sk rodny list. Ten v Rakusku vystavi jedine ak ambasada. Akoze velmi by som sa tym nestresovala, nakolko toto by riesili na tej hranici denne. Bola aj dohoda o myslim prevoze deti s komplikaciami na sk. Lebo je to blizsie ako Mistelbach. Vieden totiz z Hainburg uz nevezme, ak nejde o vynimku.

kulumulu123
9. mar 2021

@kiki68 predpokladám ze dieťa s komplikáciami prevažná sanitka nie manžel v osobaku.... Keď som v min rok ešte pred Covidom rodila v ČR tak nemocnica mi vydala jedine správu z pôrodnice iné doklady pôrodnica neposkytuje... Ja sa nechcem hádať iba by ste v tomto mali mat jasno skôr ako sa budete vracať a riešiť toto na hraniciach.... Každého osobná vec len chcem poukázať na čo co sa môže ľahko stať tak si to milé maminky riadiace v AT zistíte dopredu ako to vlastne je. Ťažko sa budete handrkovat s policajtom na hraniciach ktorý má akurát blbý deň a vy nemáte žiadne cestovné doklady pre dieťa....

kulumulu123
9. mar 2021

Rodiace sorry za preklep

mandarinka555
9. mar 2021

@sunny_g Prísna karanténa a ľudia si lobzujú hore dole...bez testov...len tak hala...bala, a potom sa čudujeme, že je tu bordel 👎

kiki68
9. mar 2021

@mandarinka555 pred porodom v Rakusku je povinny pcr test. Ako ides rodit tak Ti spravia test. Cize to zase nejde len tak. A od terminu je kazdych 72 hodin prenasania dalsi pcr test. Mala som dva, o den to nevyslo. Cize cez hranice prejdes, ale v nemocke to uz otestuju. Kazda covid odberove miesto a za hodinu to maju z labaku naspat. Pacienta informuju iba ak je pozitivny, inak nie. Ziadne certifikaty v nemocnici nedaju. Je to iba u nich v systeme

kiki68
9. mar 2021

@kulumulu123 sanitka, ale tam ide tiez o to aku ma Matka poistovnu. Ak slovensku tak to musis plne hradit tu starostlivost na neonatologii. Preto sa uskutocnovali tie prevozy. Myslim, ze teraz nie su mozne. Ale dieta, ked tam nema rodicov s pobytom, obcianstvom tam nemaju kde a ako drzat. Ludia to riesili myslim notarom ci ako. Nase dieta na sk Este nebolo, na rizikovom som nemohla opustit Rakusko skrz poistovnu. Ale viem, ze tie prevozy z porodnice sa robia denne. Asi je to v ramci toho ako to bezi akceptovane.

bluka2
9. mar 2021

Nenechaj sa odradit, mna cez hranice vždy pustili absolútne bez problémov, na rakúskej strane sú ústretoví. Nech ti to vyjde podľa predstáv a želám ti taký skvelý pôrod, ako som mala ja 2x (a 2x bol ambulantný založeny plán, ale nebol treba ani raz 😉)

bluka2
9. mar 2021

@kiki68 máš zlé info. Ja som rodila doma a dokonca mimo Rakúska a rakúsky kbg mi vyplatili celý ako má byť. Niežeby sa to nejako týkalo témy autorky, len aby to náhodou nikoho nepoplietlo.

zuzkalujza
10. mar 2021

Ahojte, ja skúsenosti nemám, ale rada by som sa spýtala a neberte to prosím v zlom. Nebojíte sa toho, že sa bábätku nebude vodiť po narodení dobre a bude potrebovať neodkladnú a urgentnú lekársku starostlivosť? Ako sa to potom rieši? Ja sa pýtam z toho dôvodu, že sa mi táto možnosť pôrodu páči, no ja mám za sebou dne úplne bezproblémové tehotenstvá a aj napriek tomu obe dcérky skončili na ISKE. Staršia pre to, lebo sa pôrod v poslednej fáze veľmi skomplikoval a nakoniec ju ťahali von kliešťami a kým ju dostali zo mňa, tak za pridusila a bola oživovaná a tá mladšia dostala 28 hodín po pôrode benígne novorodenecké kŕče, tak išla hneď pozorovanie a ďalšie vyšetrenia na ISKU.

kiki68
10. mar 2021

@bluka2 ja len aby tam dali stemple ked sa rodi doma ta hebamme. Aby nezabudla nejaky datum, inak to OGK nevezme ( riesili sme to s babami na rakuskej skupine pre tehu)

kiki68
10. mar 2021

@zuzkalujza v pripade ze nieco neni ok ide babo do Mistelbach na novorodenecku Jisku alebo do Wien na AKH. Zalezi na stave. Ak je to ambulantny porod tak tam musis vybavit veci po svojej osi, cize zavolat pomoc a dalej to uz ide podla toho kde si. Samozrejme v Rakusku pri ambulantnom porode musis may zabezpecene vysetrenia pre dieta u svojho pediatra vopred a tiez Hebamme na kontrolu mamicky a dietata po porode. Neviem ako prepustaju domov Slovenky, ale urcite ich poucia. Ak dieta nie je v poriadku, tak ostava tam . Matku nemusia vziat , to zalezi podla miesta. To uz ma kazda nemocnica podla svojich kapacit .

zuzkalujza
10. mar 2021

@kiki68 aha, tak ďakujem za vysvetlenie.

bluka2
10. mar 2021

@kiki68 prosim ta, ja mam tu skusenost 2x a na Krankenkasse beru hocijake stemple - raz som mala od rakúskej hebamme a raz od brazílskej pediatricky. Nestras, fakt akceptujú hocičo. 2x overené z prvej ruky

bluka2
10. mar 2021

@zuzkalujza a prečo sa pôrody skomplikovali? Dali ti niečo či boli prirodzené? Lebo tie všelijaké chemikálie majú kopec možných nežiadúcich účinkov a rizík. Ja som rodila 2x prirodzene, 2x žiadny problem (deti 4,4kg) a obavy/stres tiež prispievajú k vylúčovaniu hormónov, ktoré pre pôrod nie sú optimálne. V kľude u mňa, všetko krásne, bez problémov. Krásny zážitok samotný pôrod aj čas po ňom. Dva dni po ňom sme boli už na zmrzline, v parku a tak. Ale teda bola som v oboch prípadoch blízko detskej nemocnice a viac som sa nad tým nezamýšľala.

zuzkalujza
10. mar 2021

@bluka2 prvý pôrod musel byť vyvolaný v 38 tt pre zlú kvalitu plodovej vody. Všetko išlo super, ale malá sa mi vzpriečila v rodidlách a nedala sa vytlačiť. Na cisársky bolo už neskoro, tak preto kliešťový, ale aj tak to trvalo dlho, nešla im vytiahnuť a preto sa pridusila. Toto sa nedalo nijak dopredu predvídať jednoducho mala tak nešťastne rúčky položené že sa tam zasekla. Druhý pôrod bol prirodzený, všetko prebehlo super, no malá začala mať následne problémy preto išla na ISKU. Ak by som vola v oboch prípadoch inde ako v nemocnici, zrejme by som o dievčatá prišla. Minimálne o tú prvú. Našťastie kým sa ju snažili so mňa dostať von urgovali ďalších lekárov a nachystali všetko na okamžitú resuscitáciu. Tam išlo o sekundy a fakt to bol veľký stres aj pre tých lekárov. Tiež moja sesternica pri pôrode skoro zomrela. Mala placentu zrastenú s maternicou, tiež o tom nemal nikto ani potuchy. Nešla jej porodiť tá placenta, tak jej ju doktor potiahol a doslova jej roztrhal maternicu. Skoro im vykrvácala na pôrodnom stole. Tiež tam išlo o sekundy. Toto je to čoho by som sa bála pri ambulantnom pôrode. Že človek nikdy nevie čo sa stane.

bluka2
10. mar 2021

@zuzkalujza hm, hlavne, že su v poriadku. Môj išiel tiež nejako ramenom najprv, ale moja PA ho otočila počas pôrodu. Vieš,možno keby pôrod išiel vlastným tempom, by malo bábo čas sa otočit ako potrebuje. Ja som svoj tiež urýchlila ricinovym kokteilom a malý bol do 2h vonku. To bolo moc rýchle proste...
Inak placentu ťahať pokiaľ viem sa nemá, takže ktovie, či sa za tú situáciu nemôže poďakovať tomu doktorovi. Pochybenia v slovenských nemocniciach, ktoré sa samozrejme nikdy nestali, su bohužiaľ na Slovensku bežné

zuzkalujza
10. mar 2021

@bluka2 určite išlo o pochybenie lekára v prípade mojej sesternice. Pritom fakt skúsený doktor a ani vo sne by to asi nikoho nenapadlo, že toto spraví. Áno, hlavné je, že sú všetci v poriadku. Mne sa malú snažili otočiť dvaja doktori, ktorý tam skákali okolo nás ale nepodarilo sa. Bolo to strašné..... roky som nechcela o ďalšom miminku ani počuť. Naozaj som si myslela, že to ani jedna z nás neprežije. Ja mám ako pamiatku 38 štichov. Dve hodiny ma po pôrode zašívali. Roztrhaná a rozrezaná som bola až na zadku, ale šťastná, že ju zachránili.

bluka2
10. mar 2021

@zuzkalujza mne táto stránka úplne stačí na môj postoj, že (najmä v slovenskej) nemocnici sa môže stať hocičo (nie v prospech ženy a dieťaťa). Veď si zober, takýchto príbehov je tu dosť a aj teraz počas pandémie, stále porušujú práva ženy (sprievodná osoba, oddelenie detí, ...) pričom who jasné hovorí, na čo má žena a dieťa právo a to je pre to, aby pôrod išiel dobre. Takže tiež by sa naskytla otázka, či sa tam ženy neboja chodiť. Vidíš, sú rôzne pohľady a nič nie je bez rizika a každá si musí sama uvazit, aké riziko je pre ňu prijateľnejsie

bluka2
10. mar 2021

@zuzkalujza PS: dúfam, že aspoň použili lokálne umrtvenie na to šitie a počkali, kým zaucinkuje, lebo to je ďalšie bežné násilie na žene v slovenských nemocniciach, že tak nespravia a ďalej sa mi už ani nechce nad tým rozmýšľať, lebo je to proste nepochopiteľné a smutné pre mňa

zuzkalujza
10. mar 2021

@bluka2 to ani neviem, lebo som bola po tom všetkom úplne mimo. Ale cítila som to šitie dosť, tak asi ani nie. Ako ja by som na SK už asi tiež nerodila. No aj keby som mala rodiť v AT, tak by som nemala odvahu na ambulantný pôrod. Ale to je iba môj názor samozrejme. Určite máš ty svoje dôvody na to prečo áno.

kiki68
10. mar 2021

@zuzkalujza ale ambulantny nie je domaci porod. Ambulantny je taky, ze aka je vsetko ok , tak ides po 6 hod domov aj s dietatom. Potom je Hausgeburt a to rodis doma s porodnou asistentkou. Samozrejme ta rozhodne o tom, ze keby sa to komplikuje co dalej. Je rovnako kvalifikovana ako ta v nemocke. Ambulantny porod je taky kompromis, rodis v nemocke, ale velmi rychlo aj ides domov. Keby sa nieco deje , tak si v nemocke a zasahuju ako pri kazdom inom porode.

sunny_g
autor
12. mar 2021

@mandarinka555 mozno by bolo fajn si najprv nastudovat, ake su podmienky, a kto ma vynimku z karanteny a testovania a az potom vynasat sudy ;)

tramtada31
12. mar 2021

@sunny_g a už máš za tým? Ako to dopadlo a prebiehalo?

mandarinka555
12. mar 2021

@sunny_g Samozrejme....samé výnimky, preto to tak všade vyzerá a ľudia kapú ako muchy ☹