Odchod do Rakúska bez znalosti jazyka?
Ahojte, zaujimalo by má vaše skusenosti, ak si niekto podobným prešiel alebo niekoho pozná. Naša situácia: Ja aj mánzel 37 rokov, dieta 2 roky a druhé sa narodí začiatkom budúceho roka. Už dlhšie zvazujeme odchod z svk (najmä kvôli deťom a celkovo, ako sa to ubera). Manžel vie nemecky na C1, žil aj niekoľko rokov v Nemecku, takze myslím, že on si bude vedieť nájsť prácu v pohode (jasne, že by sme išli, až keď by si ju našiel). Deti malé, žijeme tak či tak sami, lebo svokrovci sa nezaujímajú, ja nemám súrodencov, manžel má sestru, ktorá žije vo Viedni a moji rodičia tiež žijú v Rakúsku (aj to je dôvod, že už sú starší a zvažovali sme, či ich presťahovať spat na svk alebo my tam). A pred 4 rokmi sme kúpili dom, tu kde sme nemáme moc kamarátov, takze fakt sme sami. Jedine čo nás brzdí, je moja situácia. Po nemecky neviem skoro nič, anglicky tak B1-B2 (dlho som už doma 😀) a vyštudovala som právo (aj som robila v odbore), takze aj kebyže viem nemecky, v odbore prácu nenájdem.. Ja si aj vravím, že nejaká práca sa nájde pre mna vždy a keď si porovnám koľko zarábala moja mama ako pomocná v hoteli pred dôchodkom, tak mala tak ako ja ako firemný pravnik… Len sa obávam, či sa dokážem v mojom veku ešte adaptovať a naučiť niečo, nájsť zmysluplnú prácu atd atd… Neboli ste v podobnej situácii? Že ste v podstate v neskoršom veku začínali od nuly?
@liliblacky ak by si muz nasiel pracu, tak by som sla. Ved nejaky cas budes na materskej a nemčinu sa naucis. Okrem toho v mnoho firmach staci anglictina. Muz robi v korporate na Sk, kde je kopec cudzincov a nevedia povedat slovo po Slovensky. Vsetci sa rozprávajú anglicky. Kym skoncis materskú, tak zvladnes aj nemčinu. Najdi si nejaku babu na doučovanie cez internet, ktora sa prispôsobí tvojmu casu. Aspon 3x do tyzdna, na hodinku alebo 45 minut. K tomu sa budes ucit slovicka a a s nou budete robit konverzácie. Plus muz s tebou a detmi bude hovorit nemecky, za dva roky budes v pohode rozumieť aj hovorit aj gramatiku zvladnes. Jeden jazyk popri materskej sa krasne vies naucit. Isla by som na to takto.
@tundra ďakujem veľmi pekne za milé slova a podporu.. rada prečítam každý názor, veď každý má aj iné predstavy o živote a tom čo potrebuje a čo mu k šťastiu stačí… ja si myslím a cely život aj tak fungujem, že keď sa človek snaží, tak to ide… osobne pochadzam z chudobnejšej rodiny, mama bola vdova, samé sme boli, nikto s VS v rodine (tobôž nie pravnik) a tiež má každý odhovaral, že na školu sa bez známosti nedostanem atd… rok som sa doma denne 2 hodiny učila, plus doučovanie a dostala som sa a aj skončila.. lebo som chcela.. a rovnako si myslím, že keď človek odijde do inej krajiny a chce sa tam prisposobit a pracovať a nie len systém zneužívať, tak to ide.. 🙂 asi mame podobne zmýšľanie 😀 a domcek pri alpách je sen môjho muža už dávno… 😀 tak možno sa nám raz aj splní! Ďakujem ešte raz a pekne sviatky aj Tebe a rodine 🙂
@liliblacky dakujem velmi pekne🤗
@betulinka1 no veď jasne, že všetko stojí a padá na mužovi a jeho práci.. určite by som s dvoma deťmi nešla len tak, že vyskusame… 😀 len nám sa teraz tak “pomotal” život, že manžel bude so mnou na materskej pol roka a potom si potrebuje hľadať novú prácu.. tak sme zvažovali, či to práve nie je ten podnet, že už je hľadať rovno v AT… ja budem doma tak či tak s druhým, takze finančne to musí ťahať muž, to je jasne ale tiež si myslím, že človek sa inak uci keď v krajine žije (aj tá motivácia) ako keď doma sada za knihy… ďakujem za podporu 🙂
Ináč čo je pekný život? Keď píšete niektoré že tá a tá sa uchytila zarába pekne? Ja mam kamarátky Slovenky ktoré tu nemajú svoje byty ani jedna nerobí nejakú prácu ktorou by sa mohla pochváliť, dovolenka v lete žiadna lyžovanie žiadne, žiadne reštaurácie, žiadne drahé veci na sebe, autá 15 ročne najlepšie na sk značkách, sú spokojne áno.
Pre mňa ale toto pekný život neni. To je prežívanie.
Môžem sa opýtať v akom odvetví bude robiť slovak muž príjdený čerstvo do rakúska a bude zarábať 5 tisíc v čistom? Ak teda áno, môžte začať hocikte, nechápem potom počítanie materskej a prídavkov. Z 5 tisícov vás muž uživí.
@ovaaa B1-B2, to je ledva uroven ako na maturite, nie schopnost pracovat v cudzom jazyku
@milanemila ty máš nemčinu na c úrovni? To je skoro Muttersprache
@svetlonos ja mam pre seba a maleho Kassen, obaja super lekari, obidvaja mega vybavenie, sono, ekg, rtg, kopec priestoru pre pacientov na infuzky. Ako u Hausarzt cakas, ale je najlepsi v okoli. Kinderarzt podobne vybaveny, ale tam nikdy necakas. Privat mam iba Frauenarzt. Ako na Slovensku som nikdy nemala dobreho obvodaka, okrem detskeho. Nevedeli u mna ani vziat krv. Teraz som bola na gyn pohotovosti rano ako tehu a tiez super. To v TN bola Gyn pohotovost cisty horor. Za mna je tu ten system fajn. A neviem ako ostatni, ale v BA boli uz vtedy vsade doplatky, chcela si skor sono, 60 eur a viac. Tu to spravi Hausarzt a nemusim cakat dva tyzdne a doplacat
@maciatkolulu muž robí v automotive, už od školy, takze má niekoľko ročnú prax aj zo zahraničia… už na svk dokáže dobre zarobiť, kebyže je von na zivnost, tak ešte lepšie (posledné čo dostal ponuku z DE tak bola ohodnotená na 90€/hodina, len by musel do DE a ja som bola tehotná a nechcela som odísť, tak to odmietol)… nevravím, že by hneď zarábal take peniaze, najmä keď chce ísť na AT zmluvu, sme úplný realisti, videli sme aj aké sú platy na ponukách atd… ani necakam veľký dom so záhradou za 200€ mesačne…neviem, prečo robíš zo mna trochu prihluplu slovenku, ktorá čaká, že hneď za hranicami má budú vítať a na úrade mi ponúknuť 5k na začiatok… 🤷🏽♀️ ja som si vedoma toho, že budem robiť manuálne (aspoň zo začiatku na 100%), že si neodložíme 10000€ mesačne, že nebudeme bývať vo vlastnom (ale to ani zatiaľ nechceme, keďže práve vlastný dom nás “prikoval k svk”)… je super, že mi píšeš aj tu “dark side” 😀 treba mat triezvy pohľad ale nemyslím, že by som niekde písala s prehnane ružovými očakávaniami…
@sono2 o anglictine sa bavime. Ano mam aj sprachdiplom, ale v praci pouzivam iba anglictinu, takze nepovedala by som, ze hned od zajtra by som mohla nastupit na poziciu v nemcine. Pocas materskej/rodicaku som sa naucila celkom obstojne po spanielsky.
@milanemila ale ja som pracovala v anglickom jazyku. robila som pre firmu, kde 90% klientov boli zahraničný a museli sme komunikovať len v AJ.. už som doma skoro 3 roky, jasne, že to išlo dole a teraz by som si hneď netrúfla a sama počujem keď hovorím, že chyby robím ale ja mám pred sebou ešte 3 roky čo chcem byt doma s malým, takze ak by som makla, snáď sa mi to všetko v hlave osvieži…
@sono2 Toto je blbost, ak ma VS daju jej kurz jazyka po b1-b2, moze riesit aj uznanie vzdelania. Cistit ju s VS nikto nevezme ( Abi keby chce od nich). Tiez som tym presla, aj kamoska. Mame normalne prace. Kamosku dali po b2 ( iba nedostavala ams Geld ako nejaku cast mzdy), kurz neplatila, doplatila 40 eur za b2 skusku. Isla na pohovory cez ams, robi to, co robila v Bratislave predtym. Dokonca ju chcu po 2 rokoch dat na vyssiu poziciu v manazmente. Mna tiez nechceli davat nic cistit a dovod? Mam VS a nesmiem brat pracu tym bez vzdelania. Ako kamosku dalsiu poslali na to, co nechcela, ale 3x odmietla kurz na uznanie vzfelania. Take osoby su narocne pre kazdy system. Vela ludi nepovie pravdu, ze preco ich ams poslalo kdesi.
@liliblacky nemusis vobec robit manualne, zalezi co si robila predtym, podla mna mas v CV nejake slusne pozicie. Je mozne, ze si najdes pracu dost rychlo. My mame vela Englisch speaking napr tu v Infineon. Je to klasika korporat. Muz ma tiez vela kolegyn z mimo AT. Skor ide o kvalifikaciu a obsah CV.
@kiki68 ďakujem pekne za podporu… celkom dosť mi pomáhajú takéto odpovede po spŕške toho ako sa nič nedá a nič nefunguje a hoc píšem, že som si vedoma jazykovej bariéry a že ju budem musieť zmeniť, tak aj tak dostávam len pozíciu upratovačky ale nevadí 😀😀 ďakujem ešte raz
@kiki68 prosím ťa,píšeš o Tom istom Rakúsku? Úplne v pohode ťa amsnposle robiť aj nižšie pozície a môžeš tam mávať čím chces,ak chces prežiť,musíš robiť a nie čakať na post storočia,ktorý čaká na Slováka v Rakúsku a bez nemčiny ....a kurz? Ak sa otvorí ,ak bude mať decka kde dar,tzn,platiť jasle,tiež som videla a zažila veľa,ale rozhodne,že niekto dohuci z sk,hneď sa svacne na aká,že dajte kurz,hneď ho dostane,samozrejme v časoch a mieste,ako to vyhovuje dotyčnému a bum do pol roka ju čaká vysokoškolský post vo fachu v ktorom robila. A ešte ju budú čakať s otvorenou náručou. Tak ja potom a najmä moje okolie žijeme v inom Rakúsku.
@sono2 práve preto píšem, že toto je o prioritách,ktoré človek má… muž mohol nastúpiť na další projekt, práca by bola čiastočne v DE, takze aj vyššie príjmy skrz diét, no dohodli sme sa, že bude doma má materskej, že si chce aj mentálne od roboty oddýchnuť, aj tráviť čas s nami.. síce dostane najvyššiu materskú, aj tak ideme o hodné s príjmom dole ale povedali sme si, že pre nás je priorita nás čas spolu… a rovnako, mne nezáleží (kedy som to tiež riadne riešila), že či mám kabelku pradu, či MK alebo h&m.. aj malej kupujem veci na bezne nosenie z tesca, druhej ruky a pod… dovolenka štýl All inc v Turecku pre mna nie je luxus ale utrpenie, my by som skôr povedala že cestujeme ako dovolenkujeme.. proste pre niekoho je cieľ mat vlastný dom, pre ineho nie… 🤷🏽♀️ a podľa toho sa potom odvíjajú aj náklady na život… muž pracuje v automotive, aj v DE pracoval na vedúcich pozíciách, aj tuto na SVK. Má xrocne skusenosti vo svojom odbore, bezne bol vysielaný na zahraničné projekty, akurát tento posledný mal na svk… jasne, že budú robiť rozdiel pravdepodobne, že slovak, ale nemyslím, že by sa musel za svoje CV hanbiť… v tejto robote začal aj s angličtinou a síce nie je perfektná ale meeting už zvladol v nej… a ospravedlňujem sa za chyby, som doma sama s malou, tak odpisujem popri tom ako okolo nej lietam a čo to urobí aj autokorekt 😀
@sono2 ako pisem realne skusenosti, ams jej da kurz a nejake dve eura na den. To je cele. Prec ju neposlu, ked ma zaujem pracovat. Len v tom pripade na ten kurz musi chodit. Nesmie to flakat. Ja som tiez bola taka, ved ma poslu cistit a oni, ze v ziadnom pripade. Ludi, co nic robit nechcu je tu dost. Take nam chodia kazdy tyzden po stempel, ze sa snazili
@maciatkolulu mozno je ine Land a Vieden. Neviem kde zijes. Ja spadam pod Villach, kamosky Raum Baden a Klagenfurt. Viem, ze Wien je frech. Tam je to urcite ine. Tu musi ams nieco vykazovat. Aby neboli za blbcov
@liliblacky ináč nechcem rypať, ale zaujíma ma, ako tvoji rodičia sem prišli v nejakej 52ke??
Viem, že kamarátka nahlásila mame trvalý pobyt, aby kedysi mohla takto využiť štát. A začali robiť čo? A potom im napočítali dôchodok. Klobúk dole pred Rakúskom... žijú u nejakých Rakušakov v podnájme a sú glücklich.
@liliblacky jedine, comu sa v Rakusku vyhybaj su dalsie Slovenky. Za mna falosne a ako sa vsetko neda. Zjavne da, inak by som tu cistila hajzle. Ale mas rodinu v AT, tak tu by som sa dalej nepytala. Vies, mam v AT tetu, je tu 30 rokov a neznasa to tu, vsetko je tu zle a kazdy je k nej zly. Ale to, ze jej pristup je otrasny a vsetko, co je naozaj efektivne odmieta. A take najviac kricia. Ja poznam kopec bab z Ausland a maju normalne pozicie, su tu spolojne
@liliblacky určite chodte ked to tak cítite. Priemerne inteligentný človek sa dokáže naučiť jazyk z nuly na úroveň plynule za rok.
Byt tebou urcite investujem peniaze do intenzívneho jazykového kurzu ked budete v Rakusku a ten čas na rodicaku využila na učenie sa.
Šikovní a schopní ľudia sa uchytia kdekoľvek, možno prvý rok, dva sú ťažšie ale potom to už ide. Kde je vôľa tam je cesta.
Jasne ze je dobre byt aj realista ale určite to nieje všetko čiernočierne ako tu niektoré ženy píšu, to už je vylozene ich vlastný negatívny mindset ktorým vidia svet. Absolútne nieje žiadny dôvod prečo by inteligentná vzdelaná žena mala pracovať iba ako chyžná alebo upratovačka 🤦♀️
@liliblacky tak to mas potom kopec casu a urcite to zvladnes 👍🏼 potom si ale nemala anglictinu na urovni B1, ak si pracovala v anglictine, tak sa do toho dostanes rychlo.
@tundra lebo som žiadala o kurz nemčiny počas,koronu,je šokujúce vidieť ako zaujímam určite osadenstvo😂😂😂. A okrem iného,nežijem sama v bubline,mám známych. Už ti to sedí? Pre zaujímavosť,som pripoistena na manžela.
@kiki68 nö,sa s tebou absolútne nekaslu,ale úprimne sa im nečudujem,pretože toľko slovákov,ktorú sa sem hrnu za vidinou tohornuzoveho sveta vonkajší im eur v dávkach v očiach....plus sa snažia prestať systém,by si neverila.
@kiki68 myslím,že prisilné slová. Myslím,že je lepšie povedať aj tie tienisté stránky a reálne,Rakúsko nie je nejake extra auslanfriendly,nepadne hus do huby,nepadnu kurzy len tak,majú pravidlá a tie treba dodržiavať a veľmi,kopa nezmyselných a zabudla si na dôležitý fakt,určite sa ľahšie žije ženam z auslandu s rakúskymi manželmi,ako páru z sk, po 40tke ,z toho jeden neovláda jazyk....a je po dlhšom rodicaku. Ľudia sú v rôzni,rakusania vedia byť tiež extra falošní,aj turci. Záleží od človeka.
@liliblacky no Ved presne na to ma teraz priestor hladat , ked je na materskej a ty sa aktivne ucit. Duolingo ti da fakt hlavne iba slovnu zasobu ale tebe treba pocuvat a rozpravat. A tie doučovania online su fajn, lebo sa bude venovat iba tebe a sucasne mnoho z nich je casovo uplne prispôsobivých. Kludne aj študentka z vysokej skoly. Potrebuje ta rozprozpravat. V pohode to zvladnes. Na deti sa to potom nalepí aj same. Bude to fajn uvidis.

@liliblacky hovoríš o jednej rodine, kde bývajú tvoji rodičia. Ja ti píšem o živote ako takom. Ja tu bývam 19 rokov čiže čo to poznám.