Pokazila sa receptúra Figaro Tatiana? Názory a alternatívy

maminy,
dostala som na meniny tu klasicku bonbonieru tatiana, ale tie orechy vnutri mi prisli stare alebo co. tiez mate pocit ze tie slovenske sladkosti od figara uz niesu to co byvali?

kedysi to bola topka a teraz mi to chuti ako lacna cokolada z polska. mate daku inu oblubenu bonbonieru co neurazi ako darcek?

Zhrnutie diskusie
Automatický súhrn diskusie generovaný umelou inteligenciou · 4. jún 2026 · 37 príspevkov

Stručné zhrnutie

• Viacerí spotrebitelia v diskusii vnímajú pokles kvality bonboniér Figaro (najmä Tatiana) a upozorňujú na olejovejšiu chuť čokolády, zatuchnuté alebo tvrdé orechy a väčší podiel plastového balenia.
  • Diskusia pripisuje zmenu chuti a textúry zlacňovacím úpravám receptúr vrátane väčšieho použitia palmového alebo stuženého tuku, nižšieho obsahu kakaa a náhrad kakaového masla rastlinnými tukmi; za faktor sa spomína aj rast ceny kakaa v posledných rokoch.
  • Ako bežné alternatívy alebo darčekové varianty sa v diskusii odporúčali Ferrero Rocher, Raffaello, Lindor (Lindt), Merci, Toffifee, Ritter Sport, Läderach (Švajčiarsko) a mixy z Lidl/IKEA podľa preferencie obdarovaného.

Najčastejšie otázky

Q: Prečo sa zmenila chuť bonboniér Figaro Tatiana?
A: Spotrebitelia v diskusii uvádzajú, že zmenu chuti pripisujú zmenám receptúr, zlacňovaniu výroby a vyššiemu podielu stužených tukov a palmového tuku pri zároveň nižšom obsahu kakaa.

Q: Aké zložky podľa diskusie nahrádzajú kakaové maslo v čokoládach a bonboniéroch?
A: V príspevkoch sa spomínajú palmový tuk, stužený tuk, rôzne rastlinné náhrady a glukózovo-fruktózový sirup; niektorí používatelia dokonca uviedli, že videli v zložení bambucké maslo ako netypickú položku.

Q: Ktoré bonboniéry alebo čokolády sú odporúčané ako kvalitnejšia alternatíva k Tatiane?
A: Ako darčeky a alternatívy sa najčastejšie uvádzali Ferrero Rocher, Raffaello, Lindor (Lindt), Merci, Toffifee, Ritter Sport a švajčiarska značka Läderach.

Q: Ako rozpoznať staré alebo nekvalitné orechy v bonboniérach?
A: Spotrebitelia opisujú staré alebo skazené orechy príznakmi ako tvrdá "kamenná" štruktúra, zatuchnutá alebo horká chuť a zmena arómy pri ochutnaní.

Q: Prečo pribúda viac plastu v baleniach bonboniérov?
A: V diskusii sa konštatovalo, že výrobcovia znižujú náklady aj pomocou väčšieho množstva vnútorného plastového členenia, čím sa zvyšuje vnímanie "menej čokolády" v balení.

Q: Kde spotrebitelia podľa diskusie kupujú chuťovo prijateľné a lacnejšie čokolády?
A: Používatelia odporúčali miešané bonboniéry a čokolády z Lidl, výrobky Ikea a Ritter Sport ako cenovo dostupné možnosti, ktoré im osobne chutia.

Závery z diskusie

Zhoda

• Mnoho účastníkov považuje súčasnú Tatianu/produkt Figaro za horšiu než predtým, pričom spomínajú olejovejšiu chuť, viac tuku a viac plastu v balení.
  • Ako bežné náhrady sa spomínajú značky Ferrero Rocher, Raffaello, Lindor, Merci, Toffifee, Ritter Sport a Läderach.

Sporné názory

• Niektorí tvrdia, že Tatiana a iné Figaro výrobky boli vždy nízkej kvality (emulgátory, stužený tuk), zatiaľ čo iní pociťujú výrazné zhoršenie až v posledných rokoch po zmene receptúr alebo vlastníka.
  • Niektorí spotrebitelia chvália Lindor a Lindt ako kvalitné, zatiaľ čo iní ich považujú za príliš mastné a presladené.

Otvorené otázky

• Zmenila sa oficiálne receptúra Figaro/Tatiana zo strany výrobcu a aké konkrétne zložky boli zmenené?
  • Do akej miery mal na zmeny chuti vplyv rast ceny kakaa versus zámerné zlacňovanie výroby?

Spomenuté značky a firmy

Figaro, Tatiana, Lindor, Lindt, Ferrero Rocher, Ferrero, Raffaello, Merci, Toffifee, Läderach, Lidl, IKEA, Ritter Sport, Milka, Sedita, Orion, Opavia, Deva, Mon Chéri

Spomenuté produkty a metódy

Tatiana, nugát, bonboniéry, palmový tuk, stužený tuk, glukózovo-fruktózový sirup, bambucké maslo, kakaové maslo, emulgátory, zníženie gramáže (príklad 90 g čokolády), Lindor, Ferrero Rocher, Raffaello, Merci, Toffifee, Ritter Sport, Läderach, Horalky s arašidovým maslom, Mon Chéri, Milena, Rumba, Zlatý nugát

Miesta a osoby

Švajčiarsko, Československo

Strana
z2
20. apr 2026

Mne Tatiana chutila vždy lacno a umelo, nikdy som ju nemala rada 😅 Snažím sa dávam podľa toho kto má čo rád a ak neviem, tak zvyknem siahnuť po Lindor a zas mňa vždy poteší Ferrero Rocher🙂

simsalabim
20. apr 2026

Moj brat jedava jedine Tatianu a nestazoval sa nedavno, ked som mu k sviatku opat jednu dala... ono kvalitu orechov asi neovplyvnia, ak su zatuchnute, je problem.... No a napr. mne nechuti Lindor.

20. apr 2026

Ja som ju mala rada ale stojí už pomaly 6 eur a vnútri je veľa plastu a par bonbónov. Za tu cenu určite nestojí. Strašne to skazili

@anonym_5a0f0d

@anonym_5a0f0d mne zas lindor chuti strašne umelo zjem jeden cukrík a som taká presladena ze mam dosť na celý deň 🤢 taky je mastný ci ako to povedať, pritom koľko stojí človek by čakal kvalitu

simsalabim
@anonym_ec30f8

@anonym_ec30f8 presne, aj mne sa zda sialene mastny a sladky. Ale jedna moja dcera a manzel ho miluju.

@anonym_ec30f8

@anonym_ec30f8 Ja som toto presne mala vždy s Tatianou, akoby som žula stužený tuk. Chute sú proste veľmi veľmi individuálne, pri Lindor u mňa záleží ktorá príchuť, ale zo Švajčiarska priamo z výrobnej predajne vždy všetci chceli odo mňa doniesť, tak to mám zafixované ako taký univerzál.

@simsalabim

@simsalabim aj moja babka 😄 vždy mi ho dá k sviatku, nuž ale je staršia veľa zabúda pekne poďakujem a prijmem ho deti to spapaju. Nemá zmysel jej pripomínať ze to nemám rada 😄

anonym_ffe5ab
20. apr 2026

Kapitola sama o sebe je Deva, to je neskutocny hnus, strasne sa pokazila.

bielasovicka
20. apr 2026

Mňam. Teraz som dostala chuť na banány v čokoláde. Alebo tie višne v čokoláde s takou šťavou dobrou. Hm, tuším zbehnem do obchodu 😂

scila
20. apr 2026

@anonym_autor mne nikdy moc nechutila a nejako neviem posúdiť či sa zmenila. Rokmi som vnímala fakt, že je tam stále viac plastu a menej čokolády.
Práve kvôli tomu nekupujem klasické bonboniéry. Väčšinou stiahnem po Merci, že tam si snáď obdarovaný nájde obľúbenú príchuť.
Aj keď minule ma dostal svokor, keď frflal, že on má najradšej bonboniéru Zlatý nugát a že tú mu nikto nekúpil... tak som mu ju kúpila a Merci si vzala domov 🙂

madeincssr
20. apr 2026

@anonym_autor neviem ci s vekom nie sme citlivejsi nielen na presladenost a pretucnenost. Ale aj rozne "vylepsovania" receptur (rozumej zlacnovania, optimalizacie nakladov vyrobcu) v tom mozu hrat ulohu.

veselo_neveselo
20. apr 2026

@anonym_autor mne uz davno chutila ako stuzeny tuk, tak uz roky ju nekupujeme.
Ako darcek davam ferrero rocher, rafaelo, a mon cheri v darcekovych baleniach, este toffiffee ale len tomu, co ho maju radi.
Lindor maju ludia radi, ale tie nemam rada ja, ale kupim ako dar ked viem, ze ho druha strana oceni. Alebo aj lindt cokolady.

anonym_24bd48
20. apr 2026

Mne najviac chutí tá lacná veĺká z Lidla miešané rôzne náplne. 😁😁😁 Kvalitka. Žiadna drahá sa jej nevyrovná chuťovo.Ešte mon cheri zjem.

anonym_20b043
20. apr 2026

Mám rada ferrero rocher, raffaelo, toffifee, merci…tatianu som už dlho nemala…a lindor ako bolo už spomínané mi absolútne nechuti mastná presladena umelina….este tie minú bonboniéry od Lindt mám rada

sissy27
20. apr 2026

@anonym_autor neviem kedy bola figaro cokolada kvalitna a chutna, lebo mne nechutila nikdy. Ako keby som jedla osladeny olej s nejakou divnou aromou, okolo cokolady sa to ani len neobtrelo. Mozno za sociku, ked nebolo s cim porovnat, tak to bolo akceptovatelne.

linkapaulinka
20. apr 2026

@anonym_autor celkovo Figaro sa podľa mňa pokazilo. Či Tatiana alebo nugát.. niesu chutné už

namina

Za mňa Rittes

maryetta
@anonym_ec30f8

@anonym_ec30f8 veru. Dnes som si dala jednu a teda uff presladene.
Ale dali ste mi chuťky na tatianu. A na nugat.

natalka13
@anonym_5a0f0d

@anonym_5a0f0d ked bola Tatiana original ziadne Ferero ci Lindor neboli

katkazatka
20. apr 2026

Nikdy v živote Figaro nemalo kvalitné bonboniéry. Tatiana a Nugát boli potravinársky odpad už v minulosti. Emulgátory, stužený tuk a kopa cukru a hnusu k tomu. Máte spomienkový optimizmus, aké to boli výborné československé bonboniéry.😀 Nedalo sa to žrať nikdy, ani za môjho detstva. Mozno sa vám zdá že je to hnusnejšie preto, že ste si zvykli už na kvalitnejšie čokolády. Takisto za detstva som neznášala devu, milenu, rumbu -hnus. Pamätám si že po otvorení hranic sme sa nevedeli dojesť Milky.

@natalka13

@anonym_5a0f0d ked bola Tatiana original ziadne Ferero ci Lindor neboli

@natalka13 tak o Tatiane hovorím čo si ja pamätám a to je tak 20-25 rokov, čo myslela autorka ako kedysi a s akou dobou to porovnáva neviem

anonym_cdb47c
20. apr 2026

Figaro už dávno nie je to čo bývalo, jednak, že ho odpredali iným a po druhé tým sa aj zmenilo zloženie/výroba. Cena je len za značku.

nairobi
20. apr 2026

Mne sa zda, že sa pokazili aj horalky a tie s arasidovym maslom nekomentujem radšej 😩

brendaa
20. apr 2026

Merci, Cherry od Ferrera a tento Lindt.
Figaro je riadna umelina, krém v Tatiane pokazili aj čokoláda je viac olejová...

sissik
20. apr 2026

podla mna sa tiez zhorsila chut. Citim tam viac tuku ako predtym. Lindt mi nechuti tiez. Momentalne kupujem ritter sport, ikeu a lidl mliecnu a horku s orieskami. Tie su este stale jeditelne. Ani milka uz nie je to, co byvalo. Asi kazdy nahradza oriesky palmovym alebo inou zmenou tukov a myslia si, ze chut je zachovana. Nie je

anonym_10d3ac
20. apr 2026

Sedita, Figaro, Orion, Lindt, Milka, Opavia, a dalsie bezne dostupne vyrobky su obycajny odpad, ved si pozrite zlozenie, palmovy tuk, glukozovo-fruktozovy sirup, vo vsetkom citit len sladku chut a tuk, nic ine

selena_luna
@katkazatka

@katkazatka ja v tom spomienkovom optimizme mam zafixovanu malinku. Uz ju nevyrabaju, bohvie ako chutila ale je mi jasne ze to bolo len tuk, farbivo a prichut.... aj tak mi za nou srdce obcas ticho zapisti...♡

simca06022011
20. apr 2026

@anonym_autor ano velmi sa pokazili a nie len bonboniery ale aj cokolady... zmenili aj receptury cokolad ako takych. Aj ine znacky, pridavaju tam okrem palmovych kadejake gebuzinove oleje, menej kakaa... uz som dokonca videla v cokolade aj bambucke maslo.. proste kakaove maslo, kedze islo hore sa nahradza rastlinymi nahradami, daju menej kakaa, viac cukru.
AJ na lidnt sa spotrebitelia stazuju uz, tiez sa hraju so zlozenim. merci a pod pri tej cene, tiez necakajte zazraky :DDD
posledne cca 2roky islo kakao vyrazne hore, tak sa necudujte, a vsade to nahradzaju ako sa da

anonym_c92a98
@katkazatka

@katkazatka Citujem ťa: Nedalo sa to žrať nikdy, ani za môjho detstva"🙈 Predtým by si zožrala všetko, lebo nič iné nebolo! Najradšej mám, keď tu každý kydá na všetko, hrajká sa na veľkého inteligenta a fajnšmekra, pritom doma žrali z válova , s drevenými lyžicami, desiati okolo jedného stola🙈

katkazatka
@anonym_c92a98

@anonym_c92a98 ulavilo sa ti? Pekny vecer ti prajem.

Strana
z2