Aké tradičné jedlá máte na Štedrý deň?
V kazdom kraji iny zvyk. Ja som zo Serede, mame oplatky a med, ovocie, potom hrachova polievka, potom kapustnica a ryba so zem.salatom. Ako pripitok sampanske 😊 podelte sa s vasimi.
Ba- oblatky s medom, sosovicova polievka na kyslo, deti- ryba, zemiakovy salat/ zem. pyre. S manzelom sme si dali min rok sushi a ja este opecene krevety. Nikdy nepeciem- takze min rok si deti vyziadali vianocne donutky a Sacherovu tortu- kazdy rok mame sladke nieco ine 🙂
Pripitok- manzel Whisky, ja Martini
KE: Pôst nedržíme. Raňajky klasické, ako hociktorý iný deň, obed zväčša ľahký - bez polievky, bezmäsité jedlo - syn miluje opekance s bryndzou. Na večeru kapustnicu so sušenými hríbami, klobásou, údeným + vyprážaná ryba so zemiakovým šalátom, ale už bolo, že to bola ryba na masle.
@anonym_autor presne takto isto to máme aj my ☺️
@anonym_autor LV
Na Štedrý večer: rozkrojené jablko, + ostatné ovocie, cesnak, med, oblátka.
Polievka šosovicová kyslá so sušenými slivkami.
Kapor vyprážaný, losos, zemiakový šalát.
Je aj kapustnica, niekedy aj halászlé
Robievame ešte štedrák 🙂
Okres Trebišov, ale veeeeeeeľmi južný Zemplín: kapustnica (nie pôstna, ale s údenou klobásou a mäsom), zemiakový šalát s majonézou v lavóre a vyprážaný rezeň. Prudko kreatívne. Pravdepodobne donesiem ten šalát k našim ja, moja sestra, urobí ho aj moja mama, svokra a švagriná :D Preto lavór, lebo sme za tie roky zistili, že ho nevieme urobiť v malom množstve, vždy dám veľa zemiakov, potom veľa majonézy a tak dookola, a máme z toho za "vajling".
Svokra ale zvykla robiť aj plnenú kapustu (holúbky).
Keď som sa pýtala otca na kapor, hovoril, že to nebolo vôbec zvykom, keď už, tak nejaká iná ryba, ale nie kapor.
@anonym_autor s mojím manželom sme obaja okres Žilina, ale každý z inej časti a doma sme mali niečo rovnaké, niečo odlišné, tak sme si z toho vyskladali vlastné vianočné menu 😁 posvätenie stola, modlitba, potom máme oblátky s medom, prípitok, krupicová kaša, pučky s bryndzou, bezmäsitá kapustnica a nakoniec ryba a zemiakový šalát. Kašu a pučky jeme len tak 1-2 lyžice a z jedného taniera, kapustnicu a šalát už každý zo svojho taniera kto koľko vládze. Jedlá pripravujeme spoločne, ale pri večeri už ja od stola nevstávam, obsluhuje manžel
My sme vychod, 30 km od KE.
Pôvodne cely den post, my to uz vsak nepraktizujeme, moji rodicia vsak ano.
Vecera presne o 18,00-ked zvoni kostolny zvon. Zaciname vinsom, pripitkom, oblatka s medom, potom bobalky s makom, kapustnica (podbita) smotanova, hubova mliecna polievka (u nas kozarova jucha) - bez toho nie su vianoce 😁, dalej ryba a zem. salat, robievam aj kuracie rezniky a samozrejme zakusky 😁
