Ako ekonomicky variť a spotrebovať zbytky v kuchyni?
Ahojte maminky, vytvorila som túto diskusiu nato, aby sme sa podelili navzájom s receptami, ktoré máme odkukané od našich starých materí. Ide hlavne o to, akým spôsobom upotrebiť zvyšky v kuchyni napríklad: zliatu vodu z uvarených zemiakov, suché rožky, vývar z polievky a iné. Napadlo ma to preto, že ja sama som minule vyhrabala v polici staršie sucháre a na internete som potom našla recepík na fašírky bez mäsa so suchármi. Viem, že napríklad sa dá využiť voda z halušiek na uvarenie cesnakovej polievky a iné. Takže šup šup sem s receptíkmi 😉
@stellamaris pecivo z mrazaku je dobre, ak das na chvilku do truby, ale treba vyskusat...kazdy ma ine chute 🙂
@cacika
@stanislavao ja sa priznám že vývar nemrazím, ale vždy si flaštičku odlejem (precedenú bez zeleninky), dám do chladničky a počas týždna použijem tak že tým podlievam mäsko, alebo robím na tom zeleninku
Ak mi ostane mäso z vývaru, na druhý deň z neho robím rizoto, alebo soté - pridám cibuľku, kukuricu, hrášok, trocha horčice ... Podľa toho čo mám doma. To isté aj z pečeného kurčaťa. Ak mi ostane pečené alebo varené mäso z polievky robím pomazánku. Pomeliem mäso, oškvarky, sterlizovanú kápiu, cesnak a popraženú cibuľu. Osolím a okorením.
@adelajda2012 aha no vyskusam,dam do truby,pecivo take chrumkave mame radi,dakujem za tip 🙂
Ked mi zostanu zemiaky opeciem na oleji do chrumkava , k tomu kecup ,tatarku
Ale ked mi zostane zemiakova kasa ,tak s nou neviem co robit,zajtra opeciem klobasku.....alebo ak mate nejaky iny napad ,napiste
super téma- hneď si vás idem prečítať🙂
pár recyklovaných receptov odo mňa: zvyšky z pečeného kuraťa (môj chlap zje len prsíčka a ja odmietam týždeň dojedať ostatné mäso) - buď zohrejem aj s troškou výpeku v mikrovlnke, alebo opečiem na panvici- aby to bolo chrumkavé, no najmä bolo cítiť koreniny- uvaríte cestovinky (akékoľvek), k tormu nakrájate zeleninu (rajčiny, uhorky, paprika, pór....) všetko dokopy zamiešať a zaliať obyč. bielym jogurtom....neskutočne je to fantastické....keď nemám kura- tak orestujem trošku prsíčok, príp. iných častí kuraťa🙂))
chlieb do mrazáku- odporúčam z Tesca ten 80centový- ešte čerstvý rozkrojiť na polovicu, a v sáčku do mrazáku- chlieb z Lidla, Jednoty...sa strašne drobí, tento teskovský je super
@zabka88 Radsej sa fakt nezamyslaj nad tym, co davas presne do ust, jedz na co mas chut, co si telo ziada 🙂 A k tej sunke, robim napr. slane rozky z kysnuteho cesta, kde sa dava sunka a struhany syr, alebo take slimaky z listkoveho cesta, kde sa tiez dava sunka, tak aj na to mozes pouzit rozmrazenu sunku.
Ja z knedle , ktorú sme nedojedlli robím takú falošnú pizzu. Nakrájam plátky, potriem kečupom, dám korenie na pizzu, salám alebo klobásu/čo komu chutí/ , može byt i kukurička a hodne posypem struhaným syrom, Dám zapiect pokial sa syr nezačne topit. A potom už len mnam! Detom to strašne chutí!
@liwka Ja ked kupim grilovane kura, u nas sa vsetko zje, prave okrem prs (lebo su suche), tak robim salat: nakrajana kapusta, nakrajane grilovane prsia, majolka, nakrajany pomaranc a este pripadne dochutim podla potreby, alebo pomaranc vymenim za rajciny (ale v ziadnom pripade nie kombinacia rajciny + pomaranc 🙂 ). A este vyskusajte salat: nakrajane ovocie: pomaranc, jablka, mandarinky ...., nakrajany cerstvy fenikel (staci 1/4), citronova stava a med. Je to zdrave a nam to velmi chuti.
@michaelamaranesi nalami ich na male kusky a pridaj napr.do babovky....tiez som ju tak raz vylepsila 😉
@michaelamaranesi alebo das do piskotoveho cesta,upecies na plechu....ja vylepsujem kolace aj so zvysnymi orieskami,nasekam tie aj cokoladu a je super kolacik 😉
Varené mäso z polievky,pokrájam na rezance-podľa možnosti,pridám sójovú a worcesterovú omáčku,nechám postáť.Zatiaľ spravím omelety,ktoré následne pokrájam na rezance.Potom mäso popražím pridám omelety a podáva s s kašou 🙂 Zo zvyšnej zemiakovej kaše okrem lokší,krokety.Suchší krájaný chlebík natriem taveným syrom dám na omastený plech a zapiecť.Zvyšný perkelt=2.deň gulášová polievka alebo smotanové.Cestoviny -zapekané alebo šalát.Zemiaky pražím na cibuľke,niekedy + vajíčka=praženica.
Pocas vykurovacej sezony sa da pecivo z mraznicky krasne rozmrazit na radiatore.. je naozaj ako prave donesene z pekarne. Staci mu naozaj chvilka, lebo ked nan zabudnete tak uz bude vhodne akurat na struhanku 😵
@michaelamaranesi alebo skus polamať do muffiniek 🙂 keď chceš pošlem ti perfektný recept na ultra rýchle muffinky (hrnčekove) ani ti važiť nič netreba 🙂
@michaelamaranesi
Mne napadlo v ramci Temy a setreni..koupit si formu vajicka a pripravit se na recyklovane Velikonoce 😎 😉
@michaelamaranesi oki, večer ti pošlem do IP 🙂 inak to je dobrý nápad s tými kockami 😀
Inak zemiakovu kasu mozte vyuZit na fasirku ci masovu(ak zostalo masko z polievky), zeleninovu, hribovu ci rybaciu(pouzivam kusok sviezej ryby a kusok udenej)..pridat, cesnak, cibula, sol a korenie ktore mate radi, petrzl vnat ci kopor, vajko..olivovym olejom namazat ruky, vytvarovat placky = fasirky...oprazit na grilovacej panvici a dobru chut 😉 x
Ja robim zo zvysnej zemiakovej kase krokety, ale len obcas, najcastejsie k nej uprazim kopec cibulky a jem len tak 😀
Zvysne zemiaky mam rada opecene s kopcom cibule a nejakou klobaskou alebo parkom. A najnovsie som objavila indicku kuchynu, tam sa daju vyuzit tiez, opecie sa nasucho horcicne semienko a rasca, kym nezacne vonat, prida sa trocha oleja, zemiaky, cibula, paradajka a chvilku sa opeka. Nakoniec este pridavam cervenu kari pastu a trochu chilli, je to vynikajuce.
Zvysnu ryzu pouzijem bud na rizoto alebo take "cinske" jedlo - zasa opiect na panvici, pridat mrazenu cinsku zeleninku, oprazene vajicko, sojovu omacku a hotovo.
@michaelamaranesi skús roztopiť čokoládu vo vodnom kúpeli, pridaj trošku masla, namoč do nej pokrájané banány, kiwi, pomaranče, piškótové cesto upečené. Po stuhnutí čokolády je to celkom dobrá pochúťka, piškóty môžeš posypať aj strúhaným kokosom/ ešte pred stuhnutím čokolády/

@cacika vyvar ma dobru chut, neni vobec zmenena chut, ale davam to zamrazit hned, ako to vychladne, v ten den. zeleninu som skusala, ale ta neni jedna, mrkva chuti ako namocena spongia. masko v polievke je ok.