Ako robíte vianočnú kapustnicu?
Ako robíte vianočnú kapustnicu?
Ide mi hlavne o to, ci ju zahustujete. Ak áno, tak ako? So smotanou?
@luccija aj my smotanu až do taniera🙂
@lucia851 to nie je celkom pravda, závisí od vierovyznania. https://blog.postoj.sk/68295/moralna-dilema-pos...
https://bonvivani.sk/recepty/vianocna-kapustnica ja robievam túto, ale nedávam bravčové, nemáme to tam radi..
Ja robim vzdy rovnako. Na oleji orestujem cibulku, pridam udenu papriku, na to nakrájanú kapustu a zalejem vriacou vodou. Pridam sol, korenie, hubove korenie. Na masle udusim hriby, pridam ich do kapusty, zahustím nastruhanym zemiakom, pridam smotanu, cesnak,.. Do vianocnej nedavam mäso ani klobasu/udene.. Silvestrovsku robim rovnaku, len s udenym a klobasami. Ku vianocnej robim zemiakovu kašu, tu si pridavame do taniera. Mužovi varím veľké zemiaky do ruky.
Nie, nezahusťujem. Dávam bravčové mäso, klobásu, vodu z kapusty napoly s vodou, trochu strapcov z kapusty (nakrájané), sušené marhule, slivky, hrozienka. Jem ju s varenými jačmennými krúpami.
@hipuska aj moja krstná mama v Trstenej robí takúto...snáď sa mi raz podarí ju ochutnať 😃
Ahoj. Bývame v dome, čo je pri našej kapustnici zásadná vec. Nerobíme ju na Vianoce, ale na Silvestra a varíme ju vonku v kotlíku. Chuťovo je úplne iná ako tá z hrnca.
Na troche oleja (aby mastná nebola) zatiahneme bravčové mäso, keď pustí šťavu, pridáme domácu kyslú kapustu aj so šťavou (milujem ju kyslú jak šlak), údené rebro a zemiaky. Tie sa v kapuste varia do mäkka dosť dlho, takže kludne tam už môžu ísť. Zalejeme vodou, zakryjeme a nechavame variť za občasného miešania na miernom ohni. Varí sa cca 2 hodiny, keď do nej pridáme klobásku nakrajanú na kolieska, sušené hríby a pol sáčku sušených sliviek. Netreba sol, korenie, bobkový list ani nič iné, lebo to všetko máme v tej domácej kapuste a červenú papriku pustí klobáska. Nezahusťujeme, postarajú sa o to slivky, ktoré do kyslosti pridajú taký lahodný sladký podtón. Je to fakt topka a nemenila by som za iný recept. Varí sa všeho všudy cca 3 hodiny a je naozaj bombová. Takú v hrnci neuvaríš.
Zahusťujem trochou zátrepky. Smotanu (kyslú ani sladkú) nedávam. Dávala moja babka, bola výborná, šľahačková smotana ju tak zjemnila, ale keďže sme bezmliekáči tak už nedávam.
Za hrst ryze. Napad od svokry. ;)
Žiadna smotana, žiadne zahusťovanie, jeme ju so širokými rezancami, na Štedrý večer bez mäsa, s namočenými hubami, cibuľkou, cesnakom, ml. paprikou, korením a keď sa do nej na druhý deň dá kvalitné mäsko - paprčky, krkovičku, rebierka ... tak je tak zahustená, že v nej stojí lyžica a na druhý deň sa dá krájať 😀😋
fascinuje ma ta rozdielnost. podla mna dve take iste ani neexistuju 😅😅
Zahustíme mliekom a múkou...potom pridáme smotanu a maslo "spenene)s červ.paprikov na zjemnenie...
@vasjar Mama aj starka boli skvele kucharky ale nasa kapustnica nebola nikdy nic moc. Bola bez masa a nezahustena. Potom v praci som ochutnala kolegovu kapustnicu a to bola parada. Najskor vyvar z udenej bravcoviny a cerstvej hovadziny, potom do toho kapusta, klobasy, huby, slivky a nakoniec zapraska s paprikou robena z vyskvarenej slaniny zaliata mliekom, samozrejma na koniec kopa cesnaku a majoranka. No a to maso, klobasa, slanina sa da na tanier a kazdy si prida do polievky kolko chce. Vobec netreba druhy chod.
@andreatytler tak z toho by mi bolo poriadne zle na žalúdok ale každému chutí iné
@lucia851 Rucim za to ze by ti zle na zaludok nebolo z tej kapustnice, ale zo zleho pocitu, ze jes maso na vianoce.
urobim zaprazku, pridam mletu papriku, nalejem studenu vodu, pridam kapustu, bobkovy list, sol, peper, rasca, klobasy a susene huby. Povarim a pred dokoncenim pridam hrst cestovin.
Kapustnica je tak špecifická vec, že univarzálnu radu nenájdeš. Robí sa inak v každej dedine. My restujeme cibuľku na masti, potom dám trochu papriky, pridám kapustu, potestujem. Zalejem vodou, pridám údené mäso, cca po hodinke varenia aj klobásku. Po nejakom čase mäso a klobásy vyberiem, hodím tam sušené huby. Mäso a klobásy nakrájam, prihodím späť do kapustnice a nakoniec pridávam sladkú smotanu s troškou múky, ešte chvíľu povarím, prípadne dosolím a hotovo.
@elizabet173
Presne! Pokiaľ ide o kapustnicu, nemalo by to byť o tom, aká je správnaa kto koho “preciká” jej dokonalosťou. Má to byť len o tom, aby si rodina navarila takú kapustnicu, na ktorú sa všetci tešia a spríjemní im Vianoce. To je celé. U môjho muža na Vianoce kapustnicu nejedli nikdy, u nich sa jedla šošovicová so slivkami. Kapustnicu mávali na silvestra a ešte totálne inú, akú som bola zvyknutá jesť ja. Tak na štedrý máme raz kapustnicu raz šošovicu a na Silvestra sme väčšinou u svokry, tam jeme jej silvestrovksú kapustnicu. Všetky varianty máme radi, nikto sa napaprčí, že len jeho je naj a správne a je to super, lebo mne mužova šošovica veľmi chutí aj jemu moja kapustnica, deti ľúbia obe.
@yoxinka toto je ten pravý vianočný postoj k veci. 😊😊😊😊😊 i keď musíš uznať, že každý si stojí za svojím receptom, keďže tie naše rodinné sú predsalen tie naše ☺️🎄 vieš ako to myslím. Napríklad u mužovej rodiny je na vianoce rybacia polievka. To ja ho ust nedám, aj keby je to posledné jedlo na zemi. Tak sme si urobili vlastnú tradíciu a doma je šošovicová, u rodičov má rybaciu a kapustnicu máme na Silvestra. A tú varíme spolu so susedmi a lepšia by nebola ani náhodou, lebo je varená presne tak, ako si písala. Je varená taká, aká chutí všetkým a varená spolu. Plus zábava okolo. Nie len vrtenie sa okolo hrnca, lebo sa to musí ❤️

@vasjar my robíme tatranskú..maminka pochádza z Tatier a žije na západe, táto tradícia sa s nami nesie roku, lepšiu som ešte nejedla. Do hrnca dáme variť kapustu, klobásu a hríby. Na cibuli si podusím bravčové mäso s červenou paprikou, podlejeme vodou a v tlakovom hrnci udusim domäkka. Potom to všetko zmiešame, pridám slivky a ak je treba zahustíme lyžicou múky rozmiešame v troche vody.
Údené nám v kapustnici nechutí a táto je pre nás top