Ako sa naučiť variť chutné jedlá?
Ahojte. Mám síce muža a dcéru - malú no mám pocit že neviem variť. Všetky tie jedlá sú také, nie pekne vyzerajúce, asi nie vždy najlepšie chutiace.
Varím podľa receptov, no nepodarí sa mi to tak.
Dookola varím, kuracie na syrovej omáčke, perkelt,...
Nemáte nejaké rady ako sa naučiť variť? Viem že sú aj kurzy a tak, ale to asi stojí dosť peňazí...
Chcem vedieť variť pekne a chutné 😭
Ako sa vravi, "Prax robi majstra." 🤗
Ja som jeden recept robila asi rok na mesacnej baze, kym sa mi KONECNE podaril chutovo a vyzualne tak, ako som chcela 😁.
@denkabemommy áno od neho som varila asi 2x a bolo to super. Len už nič nepridáva 😂
@oceanahory len ja mám pocit, že pokazim aj krupicu 🫣
Variť, variť, variť, skúšať, ochutnávať, hľadať, neučiť sa konkrétne jedlá, ale základné postupy, princípy a študovať ako pracovať s jednotlivými ingredienciami… recepty sú pre mňa iba inšpiráciou, keď už neviem čo, ale držím sa ich len pri zákuskoch, inak varím podľa chuti, prispôsobujem chute nám 😊 chce to podľa mňa proste tréning… pripadne ak mama, svokra, teta, kamoška, proste niekto v okolí dobre varí, tak pozvať do kuchyne, skúsiť niečo spolu, popýtať sa na tipy a triky 😊
Tak rob tu krupicu kazdy tyzden a uvidis, raz sa ti urcite podari 🙂, vo vytrvalosti je kluc k uspechu!
Veď všade máš videá, postupy sleduj inspiruj sa
@oceanahory Oprava *vizualne 🙄🥴.
Však má tam xy receptov 😅 dá sa vybrať na každý deň niečo
Ja ti poviem tak nešlo mi varenie dokiaľ som nevymenila frajera 😂 môj budúci manžel je nenáročný, chutí mi všetko čo uvarim.
Takže ak im niečo nechutí výmen ich 😂😂😂
Veď pozri napr kuchyňa lidla, pridávajú tam aj videá z varenia, takže môžeš skúšať podľa toho
Podla mna chod od piky - cibulkovy zaklad a orestovat na nom masko. A vlastne vela receptov je na tom zalozenych (gulas, perkelt ako pises, hubova omacka, spagetove masko Bolognese..). Postupne by som pridavala viac omacok. Kym by sa mi jedna nepodarila super. Alebo taku panenku len namarinuj v cesnaku, horcici nejakych koreninach a soli, oleji a osmahni. Uvar omaslene zemiaky a zelene struky opec na vypeku z maska a muz sa bude zalizovat. A je to rychla minutka. 🙂 a taketo veci.
nemyslím si že viem nejak extra chutne variť ale veľmi mi pomáha pozerať videá ľudí, ktorí očividne vedia variť :D a potom tam niečo robím a hovorím si že hmmm tehotnej kuchař by toto takto isto nespravil :D :D
varenie je kreatívna činnosť… ako tu už niekto písal - neuč sa podľa receptu - ty potrebuješ navnímať chuťové spojenia, konzistenciu jedla, postupy… keď budeš variť podľa receptu, nebudeš dobrá kuchárka. iba budeš vedieť uvariť to jedno jedlo… pretože dobré jedlo získaš iba tým že budeš vedieť že tu treba pridať štipku soli, tu trošičku masla, tu vôbec takú horčicu nedaj, daj túto…
presne tak ako varil remy v ratatouille…
takže moja rada - kamoška u ktorej ti chutí jesť - stráv s ňou pár dní keď varí…
@buberova ahahha tehotnej kuchar 😂😂 toho tiež pozeram
Ja varím podľa Jahodiss na instagrame. Jedla sú super, deti chvália, aj návštevy. Odporúčam.
Mne pomohli videorecepty pri vareni a dnes toho mas vela co uz na youtube, tiktoku, instagrame, facebooku.... Z pisaneho receptu tiez som velmi nevedela dobre navarit a naservirovat.
Autorka, Nikto vyučený zo stromu nespadol. Tak treba skúšať a skúšať. Sama varím asi 35 rokov s stáva sa že sa jeho nevydarí
Treba len skúšať,chybami sa človek učí. Každý nemá to šťastie v detstve na mamu či Babku ktorá by nás viedla čo a ako...Ja by som sa inšpirovala dobrou knihou či internetom dnes sú neobmedzené možnosti len sa toho netreba báť 🍀
Mam 33r, varim tak aktivnejsie asi 5 (2-3x do tyzdna) a stale mam recepty, ktore sa mi niekedy nepodaria. Su aj take, na ktore si netrufam, ci uz preto ze dlho trvaju a nerada travim varenim 1 jedla, ktore zjeme za 2 dni 4 a viac hodin. Niekedy pokaslem aj vyvar, ze je bez chuti a nech donho dam cokolvek, tak nie je taky ako by mal. Konecne ale po rokoch mam zopar jedal, ktore zvladnem uvarit aj bez receptu a su vzdy chutne 😅 madarsky gulas, bryndzove halusky, paprikas, tuniakove cestoviny, rozne mliecne polievky. Inak vzdy len skusam a vysledok je neisty. Je to asi aj tym, ze varenie ma vobec nebavi a mam este aj vyberaveho chlapa, ktory si sice nedovoli frflat ked nieco navarim, ale 80% jedal, ktore by som chcela varit by nejedol - ochutnal by, podakoval a so psimi ocami by povedal, ze ma chut na nieco ine. Tak sa mu prisposobujem.
Co ale mne pomaha - vzdy si nastudujem viacero receptov a hladam podla moznosti take, kde su kvalitne suroviny a co najviac. Mlieko zasadne nahradzam smotanou 33%, urobi to inu chut aj konzostenciu. Polievky a omacky vzdy namiesto vody zalievam vyvarom (a vobec nie zamrazenym, ale narychlo zbuchanym bujonovym 🙈). Omacky sa snazim nezahustovat mukou, ale radsej si spravim poriadny zeleninovy zaklad (cibula, paprika, kvalitne dozrete rajciny, paprikova pasta ked sa hodi).

Pozri Instagram David v kuchyni, má aj kuchárske knihy a jedlá sú vždy mega chutné, keď varím podľa jeho receptov