icon

Ako zabiť svoje dieťa - 6 krokov - nevedomosť zabíja

0silvia0
14. apr 2014

Natrafila som na tento zaujímavý článok, neviem či môžem pridať link, ale skúsim:
http://www.doublediamond.sk/ako-zabit-svoje-die...
Možno pomôže aj iným mamám zamyslieť sa čo treba preferovať v strave našich detí. No priznám sa, u nás sa pije mlieko na litre, teda deti ho pijú, my dospeláci nie. Ale každopádne ja osobne som sa nad článkom zamyslela, hoci nie so všetkým súhlasím. Ak chcete, zamyslite sa aj vy 🙂

maximouse
27. apr 2014

niektori ste tu skutocne na smiech... zelenina a ovocie su dolezite, o tom niet pochyb... ale odsudzovat vacsinu naroda uz dobre ze nie pomaly aj za to, ze nezuzle travu ako krava, je skutocne chore... uz v praveku lovili mamuti... (teraz zautocne, ze to bol lud primitivny)... priroda to proste zariadila tak, ze predatori zeru slabsich jedincov... ako vysvetlis selme, aby nezrala antilopu, ale len banany? :D

urychlovaccastic
27. apr 2014

@0silvia0 v poriadku, nikde to netvrdite, ospravedlnujem sa. Ale sama vidite, aky flame ste spustili a ten moze mat nasledky. V mylnom domneni, ze svojmu dietatu mamicky pomahaju, budu mu naopak skodit. Zamyslajte sa kludne nad moznostami, ved na to mame rozum, len ho aj pouzite, kym zacnete sirit myslienky samozvanych odbornikov. Tu teda iny clanok, ak uz aj tento sem niekto nehodil 🙂 Pekny den prajem! http://zdravie.pravda.sk/zdrava-vyziva/clanok/3...

0silvia0
autor
27. apr 2014

@urychlovaccastic obávam sa, že aj tento link tu už niekde je a tento článok som tiež už čítala 😒
Myslím, že ak sa matky zamyslia a zoberú si aspoň niečo z toho článku a obmedzia biele pečivo, prestanú deti napchávať sladkými koláčmi a zamyslia sa nad tým, koľko ovocia a zeleniny ich deti denne skonzumujú, aj to bude dosť. Nikto netvrdí že tvrdenia v článku sú na sto percent pravidlá, ktoré treba dodržiavať. Stačí sa len zamyslieť a viem zo svojho okolia že sú matky ktoré sa ani nezamýšľajú, majú prebraté vzory stravovania zo svojho detstva a napchávajú deti každý druhý deň párkami... pre mňa nevhodná strava, pre vás možno ok, ale je to vaša vec. A myslím že aj búrlivá diskusia na podobné témy je celkom podnetná, aspoň sa ľudia zamyslia nad niečím, nad čím sa kopa ľudí ani poriadne ešte nezamyslela a prečítajú si rôzne názory a majú možnosť si utvoriť ten svoj. To, že niekto nevie diskutovať, napáda ľudí s iným názorom, agresívne sa vyjadruje a nazýva ľudí s ktorými nesúhlasí, ľuďmi bez rozumu, to už je jeho problém. Ja si zachovávam nadhľad nad touto témou, emócie mám pod kontrolou a ak niekoho táto téma vytočí do vysokých nervových obrátok, tak to je jeho problém a nech si ho rieši sám v sebe a so sebou. Pekný deň.
Ja osobne mäso nejem (nechutí mi), nepijem ani mlieko (hnusí sa mi a smrdí mi), ale nikomu z môjho okolia to jesť nezakazujem. Môj manžel aj deti mäso konzumujú, deti pijú aj mlieko, manžel nie (má intoleranciu laktózy od detstva). Ži a nechaj žiť a hlavne sa nerozčuľovať 🙂

jaron
27. apr 2014

@urychlovaccastic žiaľ, niektoré názory profesora Badu sú v rozpore s vedeckými odporúčaniami vo výžive. Niektoré sú nekomplexné, jednostranné a zavádzajúce (červené mäso, železo, margaríny atď.). Niekedy na mňa pôsobí skôr ako "výživový populista" - jeho názory väčšinou majú Slováci radi. Má autoritu, lebo je uznávaný kardiológ, v oblasti výživy však majú väčšinou jeho odporúčania hodnotu obyčajného (nie príliš odborného) názoru.

Dávam sem dokaz na článok, ktorý sa vyjadruje k názorom p. Badu, zďaleka však nevychádzam iba z tohto článku: http://www.akv.sk/index.php?option=com_content&...

jaron
27. apr 2014

a keď už dať nejaké odporúčania pre stravovanie detí, myslím, že za zmienku stojí skôr "12 krokov k zdravému jedlu pre deti a dospievajúcich" podľa dokumentu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO)*
Možno sa niektoré body nebudú niektorým pozdávať, ale napriek tomu to má zmysel, logiku, overenie.... Je to v súlade so súčasnými trendami a odporučaniami vo výžive na základe odborníkov a dôkazov. A nezáleží na tom, či je človek vegetarián či nevegetarián, princípy sú použiteľné a rozumné pre všetkých.

Body sú len v skratke (každý je ešte viac rozvitý, napr. k bodu 2. je najlepšie, ak prevažujú celozrnné obilniny, že bielkoviny rastlinného pôvodu sú rovnako hodnotné ako živočíšne, že zastarané požiadavky na potrebu bielkovín vedie zbytočne k vyššej spotrebe mäsa u detí atď.)

"1. Výživa by mala byť založená na rozmanitých potravinách pochádzajúcich hlavne z rastlinných zdrojov, radšej ako živočíšnych.
2. Celozrnný chlieb, obilniny, cestoviny, ryžu alebo zemiaky jesť viac krát denne.
3. Rôzna zelenina a ovocie by mali byť jedené niekoľko krát denne, pokiaľ možno čerstvé a miestne.
4. Mastné mäso a mäsové výrobky by mali byť nahradené fazuľou, strukovinami, šošovicou, rybami, hydinou alebo chudým mäsom.
5. Preferované sú nízkotučné mlieko, nízkotučné mliečne výrobky s nízkym obsahom soli (kefír, kyslé mlieko, jogurt a syr).
6. Príjem tuku by nemal byť vyšší ako 30 % z celkovej dennej energie a väčšina nasýtených tukov by mala byť nahradená nenasýtenými (rastlinné oleje) alebo kvalitným margarínom (s minimálnym obsahom „trans“ mastných kyselín).
7. Jedlá s nízkym obsahom cukru by mali byť uprednostňované a rafinovaný (biely) cukor používať striedmo, obmedziť používanie sladených nápojov a sladkostí.
8. Výživa s nízkym obsahom soli je najlepšia. Maximálny príjem soli 2 g pre 1 - 3 ročné deti, 3 g pre 4 - 6 ročné deti a 5 g pre 7 - 18 ročné deti, vrátane soli v chlebe a v spracovaných, sušených a konzervovaných jedlách. Jodidovaná soľ by mala byť používaná v oblastiach s nedostatkom jódu.
9. Jedlo by malo byť pripravované bezpečným a hygienickým spôsobom. Varenie v pare, pečenie, varenie a príprava v mikrovlnnej rúre pomáha znížiť množstvo pridaného tuku.
10. Malé deti by mali byť zoznámené s narábaním s potravinami a so spôsobmi prípravy jedál a motivované k zapojeniu sa k bezpečnej príprave jedál, pokiaľ je to možné.
Staršie deti a dospievajúci by sa mali tiež učiť o príprave jedál a spôsoboch varenia.
Všetky vekové skupiny by sa mali učiť o dôležitosti zdravej výživy.
11. Výhody kojenia v porovnaní s umelou dojčenskou výživou by mali byť vysvetlené starším deťom a dospievajúcim (adolescentom).
12. Deti a dospievajúci by sa mali učiť mať radosť z fyzickej aktivity a obmedzovať čas pasívne trávený s TV, videom a počítačovými hrami za účelom zdravého rastu a udržania si primeranej telesnej hmotnosti."

*Food and nutrition policy for schools
A tool for the development of school nutrition programmes in the European Region
Programme for Nutrition and Food Security
WHO Regional Office for Europe
Copenhagen 2006

inspiration2
27. apr 2014

@zuzanockamt neodsudzujem, zamýšľam sa nad hlúposťou ľudí...že niekto vôbec dokáže napísať, že nevidí dôvod stravovať svoju rodinu inak a patrí do skupiny medzi maličký detí s ekzémom...a čo je najsmutnejšie, väčšina z mamičiek čo útočia na tie, ktoré vedia o čom píšu si o danom probléme nikdy nič nenaštuduje, veď načo...jasné, nech si jedia čo chcú, len nech sa každý vyjadruje k tomu, čomu rozumie a nie komentom typu: Aj moja babka jedla buchty....som sa snažila nájsť nejaké zaujímavé info a na 5 stranách takéto komenty 🙂

albuz
27. apr 2014

@verinka100 Ja som nikde netvrdil, ze wikipediu povazujem za 100% doveryhodny zdroj. Ale vyjadril som jasny nesuhlas s cierno-bielym videnim bluerose a aliza, ktore, podla mna, pravdu nemaju. Naznacuju totiz, ze ak sa niekto odkazuje na wikipediu, je to bullshit. Takze ak nieko pouzije ako jeden z protiargumentov proti clanku to, ze z 33 odkazov na zdroje je 6 na wikipediu, tak je to skratka blbost. Okrem toho, to, ze ty alebo aliza mate konkretnu skusenost s tym, ze na wikipedii je nejaka blbost alebo neaktualne informacie, nehovori nic o miere spolahlivosti wikipedie ako celku. V tom by sme sa snad zhodnut mohli, ci? Okrem toho, uz to tu na fore napisali aj ini/ine diskuteri/diskuterky - wikipedia je dnes pod silnym drobnohladom odbornikov editorov, ktori sa snazia zabranit tomu, aby na nej ostavali bullshity. Problem je samozrejme aj to, ze wiki je v mnohych jazykovych mutaciach, pravdepodobne najlepsie editovana a ocistena je anglicka verzia. Okrem toho, co komu brani v tom, aby si z wikipedie, ak ma o pravdivosti tvrdeni v nejakej veci, odskocil na zdroje, z ktorych cerpa? Ved tie clanky su tam celkom slusne ozdrojovane. Kriticke myslenie neznamena spochybnovat vsetko len preto, ze to na skolach neodporucaju pouzivat ako nedoveryhodny zdroj. Neviem ako je to napr. dnes na vysokych skolach, ale este pred 10-15 rokmi mali mnohi VS ucitelia problem s literaturou vydanou v Grade. Dovod? Nevedecke, prilis popularne texty - napriek tomu, ze neobsahovali vylozene bullshity. Dalsi priklad - momentalne sa pripravujem na medzinarodnu certifikaciu z oblasti financii - literatura, ktora je k tomu k dispozicii, obsahuje aj chyby (kedze je jej vela, pracuje na nej vela autorov a kazdorocne ju updatuju, tak sa tam skratka do roznych vypoctov dostanu aj chyby). Mam sa teda podla tejto cierno-bielej logiky na to vykaslat a povazovat tie studijne materialy za bullshit ako celok? Toto je to, na co tu uz par dni poukazujem... nic viac, nic menej...

albuz
27. apr 2014

@bluerose no ved preco diskutujes? som tak dufal, ze dodrzis slovo...

johanka.
27. apr 2014

@jaron bod 5. ma zarazil - nizkotucne mlieko pre deti? Praveze pre male deti je vhodnejsie plnotucne mlieko, podla mojich vedomosti. Mohol by si dat prosim link na to blizsie rozvedenie jednotlivych bodov?

jaron
27. apr 2014

@johanka. chápem, že toto odporúčanie u nás nie je veľmi populárne, ale má svoj zmysel a význam. Niet príliš dôvod pre potrebu mliečneho tuku, ale za to sú dosť dobré dôvody, prečo je lepšie ho obmedzovať (obmedzenie je napr. už aj použiť namiesto smotanového jogurtu s 10% tuku obyčajný jogurt s 2 - 3 % tuku, aj keď to nie je nízkotučný jogurt s 0,1 % tuku). Ja viem, dalo by sa ešte hovoriť o celkovej strave a kontexte používania mliečnych výrobkov (niečo iné bude - ráno párky, na obed rezeň, večer saláma a do toho smotanový jogurt, plnotučné mlieko... a zrejme inak to zase "vypáli" pri strave prevažne rastlinnej - celozrnné obilniny, strukoviny, zelenina, občas mäso...)
Môže to súvisieť aj s tým, že ak sa deti naučia na plnotučné, ťažko potom prejdú neskôr na nízkotučné.

Odkaz na celý dokument je napr. tu:
http://www.alfabio.com/wp-content/uploads/2013/...
časť komentára pridávam tiež sem:
"Našťastie, väčšina deti dokáže získať dostatok vápnika konzumáciou doporučeného nízkotučného alebo odstredeného mlieka a nízkotučných mliečnych výrobkov v primeranom množstve, nakoľko vápnik je prítomný v samotnom základe mlieka, nie v tuku. Rôzne druhy smotany a kyslej smotany by nemali podávať deťom a dospievajúcim, pretože obsahujú veľa nasýteného tuku a veľmi málo proteínov a esenciálnych mikroživín. V niektorých krajinách pridávajú kyslú smotanu (smetana, crème fraiche) k zelenine a ďalším vareným jedlám. Od tohto zvyku by sa malo upustiť a ako náhrada by sa mal radšej použiť nízkotučný jogurt a ďalšie nízkotučné výrobky. Deti, ktoré nepijú mlieko by mali byť povzbudené jesť viac jogurtu alebo ďalšie kyslomliečne výrobky."

albuz
27. apr 2014

@aliza OK, velka vdaka za fakticku reakciu... v prvom rade - neboj, neurazil som sa, ospravedlnovat sa nemusis... moja reakcia bola zamerne formulovana trochu vztahovacne, to som aj vysvetlil... takze ok...
Deti - jasne, chapem, netreba vysvetlovat, viem co je nedostatok casu... o to som radsej, ze si sa pokusila o fakticku diskusiu/argumentaciu, aj ked s nou nesuhlasim...
1. @ Inuiti - tu musim byt zas trochu zly a pripomenie to citanie s porozumenim. Nie, nechcem ta prvoplanovo urazat, ale ak tvrdis, ze: "...cize ten priemerny vek Inuitov sa este znizuje.", pricom v originali sa pise: "...life expectancy in the Inuit-inhabited areas did not increase..." Cize ak niekto napise, ze priemerna dlzka zivota Inuitov sa nezvysila, automaticky to znamena, ze sa znizuje? To snad nie. Okrem toho, dalej to pokracuje: "...although it rose by about two years for Canada as a whole. As a result, the gap widened to more than 12 years." Takze tu je aj to vysvetlenie toho, preco sa ten rozdiel zvacsil na 12 rokov - kvoli predlzeniu priemerneho veku Kanadanov o dva roky, pricom PRIEMERNY VEK INUITOV SA NEZMENIL! Takze tolko. No a k samotnej podstate - autor kritickeho clanku predsa chcel poukazat na to, ze autor v povodnom clanku klame, ak tvrdi, ze: "Národy žijúce na mäsa sa dožívajú 40-50 rokov." Autor kritickeho clanku toto tvrdenie vyvratil, preto nema dovod zaoberat sa dalej tym, o kolko je to viac alebo menej oproti inym narodom, lebo je to pre tento ucel uplne irelevantne.
2. Tu si tiez dovolim tvrdit, ze si tam citala nieco, co tam nie je, pripadne si si vybrala len par viet na podporu tvojich tvrdeni. Tu ani neviem ako zacat, lebo tvoja interpretacia je, podla mna, dost nepresna, az pokrutena oproti tomu, co sa tam skutocne pise. Suvislost laktozy a rakoviny vajecnikov - ak by si ten text precitala naozaj cely a vnimala ho komplexne, tak by si sa docitala napr. aj toto: "The study did not find any association between overall milk or dairy product intake and ovarian cancer. Some researchers have hypothesized, however, that modern industrial milk production practices have changed milk’s hormone composition in ways that could increase the risk of ovarian and other hormone-related cancers. More research is needed." Prekladat to snad nemusim, ale je jasne, ze nic, co si pisala, preukazane nebolo. Ano, boli hypotezy, predpoklady o suvislosti, ale kauzalita preukazana zatial nebola. Ked sa tak stane, potom mozeme o tom hovorit ako o fakte, ale nic take sa tam netvrdi. Dalej k riziku rakoviny prostaty u muzov z konzumacie mlieka... nebudem opakovat to, co si uz napisala, ale dam tu len pokracovanie toho odstavca od miesta, kde si skoncila: "The association appears to be with calcium itself, rather than with dairy products in general: A more recent analysis of the Harvard study participants found that men with the highest calcium intake—at least 2,000 milligrams a day—had nearly double the risk of developing fatal prostate cancer as those who had the lowest intake (less than 500 milligrams per day)." Takze zda sa, ze to skor suvisi (pozor, pise sa "appears to be with", to nie je uplne jednoznacne tvrdnie v style "it is") s vapnikom ako takym, nie s mliecnymi produktmi. Takze kaslat na mlieko, ak sa bude niekto prejedat napr. makom alebo jest vela doplnkov vyzivy s vapnikom, alebo akekolvek potraviny bohate na vapnik, tak moze byt potencialne vyssie riziko... Tot vsjo, nie to, co si naznacila ty. No a posledne tvrdenie tiez nie je uplne tak ako to prezentujes, sorry, neuraz sa...ale zamerne si si z toho vytiahla co sa ti hodi alebo si tomu fakt neporozumela? Dam to tu na porovnanie - tvoje tvrdnie: "V sucastnosti neexistuje vedecky dokaz, ze zvyseny prijem kalcia z mlieka znizuje riziko zlomeniny, naopak je dokazany suvis medzi pitim mlieka a rakovinou vajecnikov a prostaty, takze je odporucane VYHYBAT sa zvysenemu prijimu mliecnych produktov." Tvrdenie v zdroji: "Currently, there’s no good evidence that consuming more than one serving of milk per day in addition to a reasonable diet (which typically provides about 300 milligrams of calcium per day from nondairy sources) will reduce fracture risk. Because of unresolved concerns about the risk of ovarian and prostate cancer, it may be prudent to avoid higher intakes of dairy products." Ja myslim, ze tu by som k tejto teme skoncil, porovnanie uplne staci... Ci mam dat aj dodatocnu kvizovu otazku pre forum - Najdite rozdiely v poslednych dvoch citaciach? Nic o suvislosti medzi "sivisom medzi pitim mlieka a rakovinou vajecnikov a prostaty" nebolo dokazane, teda, aspon tento clanok to urcite tak netvrdi ako to interpretujes. Tiez anglicky original nehovori o tom, ze je odporucane sa VYHYBAT zvysenemu prijmu mliecnych produktov. Ty tam fakt tie rozdiely nevidis?
3. A k tomuto - opat, neviem ako zacat. No tak neviem, ale vycitat autorovi kritickeho clanku, ze sa zameral len na statistiku tykajucu sa deti, ale to, ze autor povodneho clanku tvrdi, ze lepok je medzi TOP zabijakmi v ramci clanku o stravovani deti, to je ok? Ved on len reaguje na bludy v povodnom clanku a v tomto pripade si myslim, ze zareagoval k veci a trefne. V povodnom clanku sa totiz pise: "Lepok, ktorý obsahuje biele pečivo patrí medzi TOP zabijakov dnešnej doby. Nemá žiadne výhody pre telo. Práve naopak, doslova zabraňuje živinám, ktoré vaše dieťa príjme počas dňa, aby sa vstrebali v tenkom čreve. Lepok v strave, a častá konzumácia bieleho pečiva, výrazne znižujú imunitu dieťaťa a prispievajú tak k častým nachladeniam a chrípkam." Cele sa to toci okolo stravy deti, vhodnosti jednotlivych potravin pre vyzivu deti...V tom duchu reaguje aj kritik povodneho clanku, cize jasne, logicky a k veci. Takze toto je mimo.
Ospravedlnujem sa za dlhsi prispevok, ak si ho docitala do konca, gratulujem. Nesuhlasim s tvojimi argumentmi, a bez urazky, musim konstatovat, ze si skutocne bud neporozumela alebo si iba ucelovo vyberala. Ale aj tak velka vdaka za snahu o fakticku diskusiu.

albuz
27. apr 2014

@inspiration2 Vyborne, gratulujem... A mne v tejto diskusii niektore diskutujuce budu davat lekcie zo slusnosti a tvrdit mi, ze moje prispevky su urazajuce. @ bluerose, @ aliza - davam do pozornosti... Stelesnenie slusnosti a vecnosti z druheho tabora - vid "dementny nazor" - typicky strawman - vymyslela si si tvrdenie, ktore nikto nikde nepovedal/nenapisal, a potom si na to tvrdenie akoze zautocila... uf, to je uz diagnoza ☹

albuz
27. apr 2014

@dobbsie ano, vsimol som si, ze som si ani neuvedomil ako rychlo sa diskusia zvrhla na hodnotenie mojho ega, inteligencie, scitanosti etc. Nuz co, asi mi je sudene umriet sprosty, ked mi to tu tie dievcence tak nandali 😉 Lebo som sa chcel nieco priucit - a namiesto argumentov a dokazov som sa nechal zatiahnut do nezmyselnych debat... tak mi treba 😉

sissmiss
27. apr 2014

Ja mam za to ze sk wikipedia nie je zhodna s wiki v ang...Je to nespravna info?

rienok
27. apr 2014

@0silvia0 dobra tema na zamyslenie, bohuzial som sa v nej stratila 😀 ale len v kratkosti poviem, ze sme cela nasa rodina presli z klasickej cesko-slovenskej kuchyne na delenu stravu. da sa to, jedla su vynikajuce zasytia a velmi rychlo su pripravene. Mne je tiez luto ked vidim co niektore deti jedavaju.... darmo bude dieta dojcene do 4 rokov ak jedava parky, kindervajicka a rozne taketo lahodky 😝
@maximouse suhlas ale to platilo pre nasich prarodicov, my vsetci a hlavne deti sa uz rodia s vysokou toxickou zatazou, malo sa hybu a jedia a piju vela nevhodnych potravin. Ja som za, dajme dietatu aj buchty na pare aj poriadny kus masa ale nie 7 dni v tyzdni...a namiesto ovocia im kupime dzusik v krabicke 😝

albuz
27. apr 2014

@sissmiss Spravne, nie je to zhodne. Dokonca som cital niekde nazor, ze prave slovenska verzia Wikipedie (ale nemyslim si, ze sa to tyka len nasej jazykovej mutacie) je problematicka prave kvoli mnohym nepresnostiam, zavadzajucim informaciam, dokonca zartikom a neserioznemu obsahu... Takze ak by sme hodnotili serioznost slovenskej wikipedie relativne k inym jazykovym mutaciam, tak by to asi bola bieda (priznam sa, konkretne udaje nemam - je to len moja domnienka)... Ak to tak je, potom to zas nieco o nas vypoveda... vlastne si kadime do vlastneho hniezda - sami si ho zasvinime blbostami a potom sa stazujeme, ze je to neseriozny zdroj 😉

aliza
27. apr 2014

@albuz k tomu bodu 1. priznavam, ze som to neuviedla spravne, nie zamerne, ale popri behajucich detoch bolo tazke sa sustredit 😀, ale na zvysku si stojim. Zaroven nevidim dovod v tomto pokracovat, bolo by to nekonecne argumentovanie a aj tak by sme sa nezhodli. Za seba ti poviem, ze cukor sa snazim obmedzovat, ako sa len da, doma vobec necukrime.... mliecne vyrobky nejeme a mlieko nepijeme, nakolko nam to nerobi dobre a deti zvykli mat ochorenia dychacich ciest po ich konzumacii, odkedy mlieko a mliecne vyrobky nekonzumujeme, deti nepoznaju ani len soplik. Maso jeme len hydinu a jahnacinu, parkrat do tyzdna, aj to nam prestalo nejak chutit, zaroven vsak netvrdim, ze ho netreba jest vobec. S cim nesuhlasim, su parky, salamy, sunky, klobasy, slaniny a pod., to doma nejeme, bol dokonca dokazany suvis medzi konzumaciou tychto jedal a rakovinou hrubeha creva. Aj keby ziadne studie neboli, logicky mi pride, ze sposob, akym su tieto potraviny spracovane, nie je zdravy. Takisto nepouzivam v kuchyni muku, cize ziadne mucne privarky a zahustene polievky a podobne. Ale chlieb jeme, sice nie vela, ale jeme, viaczrnny, nie celozrnny, cize aj s bielou mukou a lepkom, cize zlata stredna cesta. Neuznavam sladke obedy, moje deti take nepoznaju, pre mna je to zbytocny cukor a vyziva ziadna. Tu u nas propaguju, ze ak uz sladkost, tak len priamo za hlavnym jedlom, nie samostatne ako maskrtu medzi jedlami alebo ako obed samotny a toho sa s detmi drzime. Sladkosti len tak z dlhej chvile nekonzumuju. No a samozrejme gro nasej stravy je zelenina a strukoviny, plus ovocie, pijeme len cistu vodu. takto to vnimam ja, mam to odsledovane na nas a najma na detoch a vidim rozdiel. samozrejme, aktivny pohyb nesmie chybat. K tymto clankom sa uz nebudem vraciat, namiesto toho, aby sa ludia nakopli a zacali sa viac zaujimat o to, co jedia, tak sa tu vytvorili 2 tabory, ktore sa hadaju, kto pise vacsi 'bullshit' a obe strany zamerne ucelovo vyberaju to, co sa im hodi....a pritom pravda je niekde uprostred, ako vzdy 😉.

albuz
27. apr 2014

@aliza Ved ok. To, co popisujes, su (aj ked, v niektorych momentoch, trochu prehnane, ale budiz, stale nie extrem) v podstate zasady racionalnej vyzivy, to je vsetko v poriadku... Ani som doteraz nikde netvrdil nic ine. Ani my sa doma nenapchavame kazdy den nezmyselne sladkostami a udeninami, aj ked to ste mi s bluerose pripisovali. To, ze nesuhlasim s bullshitmi, ktore niektore individua siria (tazko povedat, ci je to zamer, ale verim, ze mnohokrat ano - predsa len, peniaze dovercivych ludi su velke lakadlo) este neznamena, ze zastavam presne opacny extrem - to je to, co som sa snazil vysvetlit.
Nechcem ta, samozrejme, nutit do dalsich diskusii, aj ked ma mrzi preco si este nenapisala dovod, pre ktory si za svojimi zvysnymi tvrdeniami stojis, aj ked si zjavne neuviedla tie veci tak ako by bolo treba. Ono je to potom uz viac o presvedceni, viere, ako o akceptovani faktov - ono, zmenit na nieco nazor pod vplyvom argumentov zalozenych na faktoch nie je hanba.
Ale ok, akceptujem a chapem, ze je uzitocnejsie venovat cas detom 😉

urychlovaccastic
27. apr 2014

@jaron ale samozrejme, odporucania WHO som cital, su relevantne, ale viete naco som vobec reagoval? V odkaze prveho prispevku pan "odbornik" neodporucal davat detom ani jogurt, zda sa vam to v poriadku? Mliecne vyrobky pre deti predsa odporuca samotne WHO. V clanku, ktory ste odporucil, je viacej nezrovnalosti. Napriklad 2) „...tradičné tuky (masť a maslo) sú vhodnejšie na tepelnú úpravu...“ - toto bola "citacia" z clanku pana Badu. Kde tam hovori, ze maslo je vhodnejsie na tepelnu upravu potravin? Alebo ze propaguje vyprazanie a podobne. Takto vznikaju dogmy, prikladov by som mohol uviest viac, a teda doveryhodnost tohto clanku, je prinajmensom sporna. Sam reaguje, zavadzajuco uvadza tvrdenia, ktore pan Bada nevyslovil.
Vobec nejde o propagaciu masa, a zivocisnych vyrobkov, ale o sirenie nepravdivych tvrdeni, ze skodia univerzalne, nech si ich dame kedykolvek a to nie je pravda. Co skodi, nie je ich konzumacia, ale ich nadmerna konzumacia, ktora je pre nas dnesny styl zivota, priznacna. Nie som za castu konzumaciu masa, ale obcasne nie je vobec na skodu nejake zjest , benefity pre organizmus su vacsie, ako skody.
A este pridam k loby, napriklad tej o zivocisnych tukoch. Hm, nase stare matere inak ako na bravcovej masti nevarili. Oleje a rastlinne masla, tu mame zopar desatroci, takze tiez by sa alibisticky dalo povedat, ze niekto ma zaujem o ich tlacenie verejnosti. Nehovorim o tych, ktore prinasaju pozitiva pre zdravie (olivovy, lanovy, kokosovy olej, a.i.), ale o tych, ktore takmer kazda domacnost bezne pouziva. Nech je WHO akokolvek odborna a vazena organizacia, s margarinmi sa nestotoznujem z niekolkych dovodov. Moze byt pravda, ze technologia vyroby pokrocila, ale stale je tam pridavanych mnozstvo latok, ktore tam zo zdravotneho hladiska, nemaju co hladat. Konkretne napriklad rastlinne masla: videli ste niekedy ich vyrobu? Maslova prichut a vitaminy v prasku? Dakujem, neprosim.

sissmiss
27. apr 2014

@albuz presne toto som mala na mysli, pred casom som hovorila muzovi ze toto a toto a je to na wiki.sk A on sa mi zasmial ze to nie je TA wikipedia, ze to nie je to iste, ze u nas to nikto nekontroluje a je tam popisanych kvantum blbosti. Mozem sa ho spytat na zdroj k tomu tvrdeniu

urychlovaccastic
27. apr 2014

@0silvia0 prepacte, nemal som v umysle vas nejak urazit. A vobec nic ma nevytaca, zvladnem vela ;) K tomu stravovaniu deti, samozrejme, mate pravdu, napchavat deti kadejakym odpadom by nemal ziaden sudny rodic, ani netvrdim, ze stopat maso do deti cez mrtvoly a kazdy den, len ten pan v clanku, ktory ste zdielali, posuva nepravdy o skodlivosti niektorych potravin. Skodlivost je takmer vzdy sposobena nadmernou konzumaciou niektorych potravin a vobec to nemusi byt maso. Bolo by dobre (a nechcem vas zas urazit), si mozno nastudovat trosku viac o posobeni konkretnych latok na organizmus, ich vyuzitelnost, obsah v jednotlivych potravinach, co vam mozno pomoze lahsie sa zorientovat a vybrat relevantnejsi clanok pre zdielanie. Na druhej strane, ste mozno ziskali potrebne informacie prave z tejto diskusie 🙂

albuz
27. apr 2014

@urychlovaccastic No a o tomto to cele je... Clovek poukaze na to, ze tu niekto siri blbosti, co je cisty fakt, na tom nie je nic urazlive... a tu sa potom rozprudi vztahovacna debata o inteligencii, egu, urazani etc. Jednoducho debata v style "form over substance" - vacsinou ich nezaujima obsah, hlavne to treba vysperkovat desiatimi ruzovymi kvetinkami, pridat more smajlikov, zopar zdrobneliniek a takto precitlivelo jemna kritika ma mozno aku-taku sancu na to, ze sa niekto neurazi (ale ani na to by som nevsadzal)... ach jaj... Samozrejme, nastastie, sa to netyka vsetkych a som rad za kazdeho, kto sa snazi diskutovat k veci, o obsahu a s argumentmi / faktami, aj ked to automaticky neznamena, ze sa vsetci musime na vsetkom zhodnut...

urychlovaccastic
28. apr 2014

@albuz Ja to uplne chapem, aj to, ze to cloveku neda, ked vidi tolky fanatizmus, ktory moze negativne ovplyvnit konanie vacsej skupiny, ale niekedy je to proste zbytocne. Teda, nie celkom, je tu vela sudnych diskutujucich, no nefunguje to prave na tych, ktory by mozno mali nabrat informacie zo sirsieho spektra. Inac, skeptickyzrutik, ci sa mylim?

jaron
28. apr 2014

@urychlovaccastic tá reakcia, na ktorú som dal odkaz nie je reakciou presne na ten článok, ale na iný (je viac tvrdení alebo rozhovorov s p. Badom). Odkaz som dal skôr ako reakciu na tvrdenia p. Badu principiálne.

Nie som proti mliečnym výrobkom, pri ich rozumnom použití vo vyváženej strave môžu prevládať ich pozitíva. Zároveň sa však dá zdravo žiť aj bez nich, ak si človek stravu zostaví rozumne. Som iba proti nekritickému, prehnanému propagovaniu mliečnych výrobkov (často sa tak deje na Slovensku na úkor iných potravín).
Čo sa týka toho pôvodného článku "Ako zabiť..." tiež som písal, že sú v ňom aj dobré veci, ale aj zavádzajúce, alebo dobrá vec zdôvodnená zlým spôsobom takže propagácia dobrej veci zlým spôsobom (vrátane nadpisu) sa stáva zvyčajne kontraproduktívna.

chápem nedôveru voči margarínom, tiež nevravím, že ich máme jesť vo veľkej miere, či už maslo, či už margarín - oba tuky by sa mali používať v malej miere. Žiaľ, proti margarínom často kolujú na internete informácie, ktoré sú mierne povedané zavádzajúce. Čo sa týka tzv. "pridaných látok" v margaríne, ďalšia vec, ktorému často ľudia veria je, prehnaná škodlivosť "éčok". Nevravím, že niektoré nie sú určitým rizikom, ale zďaleka nie sú hlavným problémom vo výžive (oveľa dôležitejšie je napr. aký druh tuku prevláda, vyváženosť medzi príjmom a výdajom, dostatok vlákniny atď.)

Určitý lobing hrozí samozrejme u všetkých výrobcov, čiže aj olejov. Avšak predsa len vo svojej moci sú v tomto mäsový alebo mliekarenský priemysel bezkonkurenčný. Propagovanie olejov (nielen v tom dokumente WHO) vychádza skôr z princípu - menej nasýtených a viac nenasýtených tukov.
To, že naši starí rodičia používali skôr masť môže byť síce pravda, lenže čo sa týka zdravia nepatríme dnes (ani kedysi) vôbec medzi ľudí, ktorí by mali byť príkladom. Čiže to, že to používali ešte neznamená, že to bolo pre nich dobré. Okrem toho je kopec iných faktorov - po vojne tej masti, mäsa, mlieka mohlo byť postupne zrejme viac, ale predtým to nemohlo byť na dennom poriadku a vo veľkom množstve a zväčša prevládala skôr tá kapusta, fazuľa...

Dúfam, že i keď máme možno v niečom iné názory, že si aspoň z časti porozumieme 🙂.

maximouse
28. apr 2014

@rienok samozrejme, to je uz ale pohodlnost niektorych rodicov, miesto toho, aby doma odstavili ovocie, je pre nich jednoduchsie "dzusik" kupit, aj ked v zlozeni sa docitaju, ze popri ovoci ta skatulka ani nebezala... ja mam 24 a od mala sme mali v rodine zauzivane nejedavat kazdy den maso, to sa u nas pripravovalo v nedelu a zvysne dni sa varilo bezmasite, ci uz strukoviny, zemiakove, mucne jedla... nie preto, ze by rodicia boli nejaky zastancovia zdravej vyzivy, hladelo sa na stav penazenky...teraz mam vlastnu domacnost a stale ma nelaka mat 7x v tyzdni maso s masom.... ale zvyky v stravovani sa nedaju zovseobecnit... no treba brat do uvahy, ze dnesna vysoka chorlavost deti sa neda pripisat len strave...vacsina deti miesto cerstveho vzduchu vdychuju viac smogu, namiesto behaniu po trave vyseduvaju pred pocitacom, matky s malymi detmi radsej vyluxuju byt (len aby suseda neohovarala), nez by sli so svojim drobcom na ihrisko... ale to je uz trochu mimo temy... proste zdravotny stav v dnesnej dobe sa neda pripisat len jednej konktretnej veci...

jaron
28. apr 2014

@maximouse to je pravda, že zdravotný stav sa dnes nedá pripísať iba jednej veci (napr. výžive), ale vlastne to platilo a bude platiť vždy.
Dôležité sú naše vzťahy, ako premýšľame, ako vieme zvládať stresové situácie (nie, či máme alebo nemáme stres, ale ako naň reagujeme), schopnosť odpúšťať, zmysluplnosť života atď. (jednoducho duševný, sociálny i duchovný rozmer), k tomu pohyb a zdravá výživa. Všetky tieto faktory sú potrebné a je dôležitá vyváženosť. (Nestotožňujem sa s tým, keď niekto povie, že je jedno čo ješ, hlavne že sa hýbeš, alebo keď niekto povyšuje význam výživy nad všetko ostatné, takmer až nad vzťahy.)
Samozrejme to mám na mysli veci, ktoré môžeme najviac ovplyvniť (týkajúce sa životného štýlu), okrem toho majú ešte (väčšinou menší) vplyv dedičnosť, životné prostredie a lekárska starostlivosť.

0silvia0
autor
28. apr 2014

@urychlovaccastic ja som sa neurazila, ja toho znesiem tiež veľmi veľa 😉 Len ja som to celé myslela inak a vy ste to pochopili inak, po svojom 😒 Ja som celý článok nezobrala tak strašne vážne ako ste to zobrali Vy 😉
Takéto články neviem brať smrteľne vážne, pretože predpokladám, že každý je schopný si urobiť úsudok sám a zobrať si z daných informácií tú, ktorú ktorá sa ho týka, vyhovuje mu a je s ňou stotožnený.
Čo sa výživy týka, mám toho naštudovaného celkom dosť a využívam to počas stravovania celej svojej rodiny. Ja napríklad nejem mäso ani nepijem mlieko, ale nie preto, že som to niekde čítala alebo počula, ale preto, že mäso mi prestalo celkovo chutiť a mlieko mi nerobí dobre. Ale nevylučujem, že jedného dňa ak mi mäso príde na chuť tak si ho s čistým svedomím položím na tanier. Takže ja predpokladám že človek, ktorý číta internetové diskusie a dokáže zapnúť a používať pc, dokáže používať aj svoj zdravý rozum a úsudok. Ak nevie, tak to už je jeho problém a aj takí ľudia vždy budú, ktorým bude jedno čo jedia a aký je ich životný štýl. Nemyslím si, že jedným provokačným článkom sa dá ovplyvniť názor polovice Slovenska, ktoré je v stravovaní dosť konzervatívne. Takže sa nemusíme báť že od zajtra rodičia prestanú kŕmiť deti mäsom, mliekom, bielou múkou atď.

kikina84
28. apr 2014

@0silvia0 ach dalsie bludy 🙄

0silvia0
autor
28. apr 2014

@kikina84 teraz som nepochopila na čo reaguješ 😠 na článok? na mňa? na diskusiu? ale máš právo na svoj názor, keď bludy tak bludy 😉

kikina84
28. apr 2014

@0silvia0 reagovala som na tie bludy ohladne jedla 🙂