icon

Bio potraviny a zdravé recepty pre detičky

lubiduch
12. dec 2012

Zakladam diskusiu pre maminky ktore varia svojim detickam s laskou a zo zdravych surovin. podelme sa spolu o skusenosti, recepty a zdrave nahrady nezdravych jedal 🙂

Strana
z2
mimi21mimi
27. jan 2013

@lubiduch Tie spaldove zrna kde kupujes? Ja mam recepty v albume pod fotkami.
No ja varim strukoviny tak, ze namocim vo vode cez noc, tu vodu zlejem, potom v dalsej ich necham prevriet---- tu znova zlejem. A potom varim normalne a nenafukuju.
Ale niekedy to odflaknem 😀

nika80
29. jan 2013

Ahojte, keďže je teraz naša dcéra na eliminačnej diéte a nikde som nenašla recept na koláčiky z kukuričnej múky, tak som si vymyslela vlastný. A tu je: 230g kukuričnej hladkej múky, 3PL Gustinu, cca 100g kryšt. cukru, 1dcl 100% slnečnicového oleja, 1 PDP, 250ml ryžového mlieka. Všetko zmiešať, ja som to potom plnila do vymastených foriem na muffiny a brumíkov. Piecť na 150 stupňov asi 20 minút (ale záleží od rúry).
Skúšala som aj kysnuté, ale to sa mi z kukuričnej múky nepodarilo.

ildici12
30. jan 2013

@nika80 ak hladas nieco sladke z kukuricnej muky skus aj toto: http://www.varimezdrave.cz/karobove-listecky/
je to mnamka ja to obcas peciem. aj ked neviem ci mozete vsetky tie suroviny z tohto receptu

nika80
30. jan 2013

@ildici12 ďakujem, vyzerá to super, ale od kožného má zakázané jesť akékoľvek orechy, citrusy a teraz kvôli eliminačnej diéte jej nedávame ani med, sóju, škoricu a ďalšie alergény. Ale možno, keď už nebude mať problémy s ekzémom, tak by som jej ich vyskúšala spraviť.
Ja som hľadala na nete recepty čisto z kukuričnej múky, ale nič som nenašla. Budem musieť kúpiť asi ešte nejakú bezlepkovú múku, aby som jej mohla upiecť aj niečo iné, ako len muffiny 🙂

ildici12
31. jan 2013

@nika80 u nas dostat aj amarantovu pohankovu alebo psenovu muku tieto su vsetky prirodzene bezlepkove, alebo aj ryzova... no to musi byt tazke vymyslat kolaciky ked mate tolko obmedzeni teraz 😖

lubiduch
autor
31. jan 2013

@mimi21mimi spaldove zrna som kupila omylom v obchode so zdravou vyzivou. stalo to cca 0.8 eur za pol kila. ja som vlastne chcela nieco aby som malemu spaldovu kasu spravila, ale z tohoto by to bolo komplikovane...tak som potom rozmyslala co z toho uvarit ked uz to mam doma a bolo to chutne 🙂

bobocka
2. feb 2013

ahojte baby.mate prosim recept na makovnik? resp takto by som to-cim sa da nahradit praskovy cukor? nasla som si recept na jednoduchy makovnik a vsetky prisady si viem zamenit na tie,ktore mi v kuchyni vyhovuju (alnatura muka,drozdie,bio mak...) ale neviem ci je ok nahradit praskovy cukor trstinovym,resp ci je na trhu "zdravy" praskovy cukor.dakujem za kazde info 🙂

radusiq
2. feb 2013

@bobocka ja nahradzam trstinovym, ale musim povedat ze nie vzdy mi recept vyjde..ale podla mna ak das trstinovy do mixera mal by sa trosku spraskovatiet 🙂 nevyskusane, len napad, viem ze kedysi sme doma robili takto z krystaloveho praskovy ked trebalo...inak miesto drozdia by som skusila zitny kvasok 😉

bobocka
2. feb 2013

@radusiq zitny kvasok? ja som v tomto iny novacik,toto ani nepoznam 😝 ja pouzivam to susene bio drozdie od alnatury.jeden sacok je cca polka drozdovej kocky.a s mixerom to bude tazsie.ver ci never,doma ho nemam.aj ked ja neviem,vsak cukor sa predsa musi pri peceni roztopit,tak by malo byt jedno ci je v praskovej ci "krystalovej" podobe.ci si to len ja lahko predstavujem? 😀

ildici12
2. feb 2013

@lubiduch odporucam tento recept uz aj ja sa nan chytam mam doma tiez spaldove zrno:
http://www.varimezdrave.cz/kase-z-naklicene-spa...

ale myslim ze sa to spravit aj nasladko 🙂

ildici12
2. feb 2013

@bobocka ja cukor hocijaky nahradzujem bud medom, agave alebo uz spominanym trstinovym cukrom 🙂

lubiduch
autor
2. feb 2013

@bobocka ja som minule v DM-ku kupila steviu. je to ako keby cukor, ale je to vytazok z rastliny a ma 0 cal. nevyhoda je ze je dost drahy. cize na varenie to nepouzivam, ale skor na osladenie napr caju. ja nemam rada sladky caj, ale manzel len osladeny vypije tak aby nejedol ten rafinovany cukor davam mu tam steviu.
na varenie asi ten med ako pisala @ildici12

bobocka
2. feb 2013

@ildici12 a med davas v rovnakom pomere ako je teda v recepte cukor?med mam tiez z alnatury.a trstinovy cukor melies,ci davas cely ako je? ja po agave pokukujem,no zatial som nekupila.trosken sa bojim chuti.nestoji to malo a nechcem minut tolko penazi za nieco,co mi bude stat v skrini.
@lubiduch tu steviu som obzerala,ale ked na man to posobi ako umele sladidlo 😅 teda jasne,ze to take nie je,ale na mna to tak nejak posobi a je to dost drahe.caje dosladzujem medom a aj to len vtedy ak mam pocit,ze na nas nieco lezie.med inak chutovo moc radi nemame,vyslovene len ako pomoc pri chorobe je.teda sem tam ho supnem do caju len tak,ale len trosku.,inak ked pijeme caje,tak ciste.
ja trstinovy cukor davam ked robim malemu grisku (mam spaldovu tiez z alnatury a je uzasna) ,resp do paradajkovej polievky,proste ked treba do varenia,ale na dosladzovanie napojov nie.

radusiq
2. feb 2013

@bobocka veru neviem...hlavne krystalovy inak vazi ako praskovy...ale malo by to byt ok mas pravdu ze sa roztopi. Stevia mne osobne nechuti, neviem preco, vadi mi tam taka pachut..kupila som aj semienka rastliny uvidime ci sa chytia a ci bude rozdiel..
Ten kvasok sa robi zo zitnej muky, zarobis s vodou a nechas skysnut, trva to par dni ale je to zdravsie ako klasicke rychlokysnuce kvasnice..tiez som novacik v takomto vareni, nemysli si 😀

bobocka
2. feb 2013

@radusiq a do akeho mnozstva vody das ake mnozstvo muky? a nechavas to "kvasit" normalne pri izbovej teplote? zakryte,ci nie?
no ja som si nasla recept na tento makovnik http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=8397 a potrebujem ten praskovy cukor nahradit.ale neide ho tam tak vela,hadam bude v pohode ked dam trstinovy.ostatne prisady si viem prisposobit .sama som zvedava co mi z toho vyjde 😅

radusiq
2. feb 2013

@bobocka aha no na kvaskove veci najlepsie najst original recepty...ten kvasok si najdi cez google, ono sa to doraba nejako kazdy den uz presne nepamatam, tusim sa zacinalo s 300g muky a kazdy den dorobit a premiesat. Najprv pri izbovej teplote potom presunies do chladnicky a tam si to mozes aj "chovat" na dlhsie a z toho odoberat ale to som neskusala 🙂

bobocka
2. feb 2013

@radusiq no je mi jasne,ze je najlepsie mat recept priamo z tych surovin z ktorych peciem,no po pravde net je plny kolacov z biielej muky,s krystalovym a prasovym cukrom,kopcom vajec...strasne uz chcem tu knihu od bukovskeho- hned to bude anjelik,ale je trosken draha a kazdy mesiac sa najde nieco co musim kupit a teda mi uz na nu nevyjde.vraj su tam velmi fajn recepty.mas nejaku stranku,kde su zdrave kolace,pecivo recepty? ak ano,sup sem s tym 🙂

ildici12
3. feb 2013

@bobocka malo by sa to davat myslim v rovnakom pomere, ale ja davam vzy menej sladidla do zakuskov ako je v recepte. uz sme zvyknuti na menej sladke veci 🙂 no a trstinovy nemeliem, on sa ti roztopi pocas pecenia 😉 a agave je myslim ze nie je nejak chutovo vyrazny tak nemal by si s tym co pokazit mne moj manzel ani nevie povedat co do niecoho davam med alebo agave 😀

lubiduch
autor
6. feb 2013

@nika80 dnes som kupila kukuricnu muku ze skusim tie tvoje muffinky 🙂 a co je to prosim ten Gustin?

barcelona94901
6. feb 2013

@lubiduch gustin je kukuričný škrob

lubiduch
autor
6. feb 2013

@bobocka ja tu knihu mam :a je strasne fain! lem tiez mi to pride trosicku prehnane, ze do vsetkeho pre deti nedavaju normalne mlieko ani smotanu ani maso...zase ked sa to dava s rozumnou mierou, tak zivocisna strava nemusi byt uplne zla, nie?

nika80
6. feb 2013

@lubiduch už ti odpovedala barcelona94901. To cesto by malo byť také redšie, ako keď sa robí piškóta.

lubiduch
autor
12. feb 2013

mam od maminy velmi chutny recept na "zimny" dezert. Ide do toho: osupane nakrajane jablcka prip aj ine ovocie podla chuti, susene ovocie (ja som aktualne dala susene visne, ale hodia sa aj slivky, hrozienka a pod). Ovocie+susene ovocie dat do zapekacej misy (misa z janskeho skla), pridat ovsene vlocky a pomiesat. Toto posypat trstinovym cukrom trochu a kokosom a dat piect, za par chvil je to hotove 🙂 kto ma rad sladke este si to na zaver v miske moze poliat javorovym sirupom. Je to prijemne, teple na zahriatie a aj celkom zdrave 🙂)
inac lepsie to chuti nez vyzera na tej mojej fotke 😎

kukimuri
Odpoveď bola odstránená
Strana
z2