Čo by nemalo chýbať v chladničke?
Ahojte ženy 🫠 potrebujem poradiť. Akosi sme s priateľom prišli na to,že my nikdy nič nemáme v chladničke,aj keď máme 🤭 co mate prosím vždy vy v chladničke alebo v špajzi? Akoby také základné potraviny z ktorých vždy niečo viete urobiť,pripadne ich mate vždy kúpené? Chcela by som dospieť k tomu,že čo je také základné a co by bolo vždy mat dobre. Každý deň nad tým rozmýšľam a neviem sa z toho kruhu dostat,že vždy niečo chybá. Ďakujem za všetky doporučenia ☺️
@anonym_autor no zavisi co zvyknes varit, aky mas jedalnicek. Ja planovane kupujem na varenie, lebo potom sa stane, ze takej smotane prejde zaruka a pod.
No ale co vzdy mam je toho dost trvanliveho v spajzi.
Teda...mlieko, vajicka, maslo, syr, jogurty, salama, mrkva, zemiaky, cibula, mrazena zelenina, mrazene maso, v spajzi muka, cestoviny xy druhov, ryza, strukoviny.
@andrejka1974 1 kg múky - tak asi pomenej varíš.
@anonym_93b956 bohaté mi stačí
vždy máme domáce zaváraniny - slivky, marhule, ster. šaláty, z potravín rôzne cestoviny - fliačky, špagety, kolienka, rezance, lazane,
v mrazničke mäso, párky, klobásy, mr. zeleninu, tekvicu, cuketu.
na polici konzervy ryby, ster. hrášok, ster. kukuricu,
na polici aspoň 20 kg múky, 10 kg ryže, 2-3 fľašky horčice, 2-3 fľ. kečupu, rôzne druhy pudingov - prášok, detská krupica, 20-30 kg kr. cukru, 15 fľ. oleja, 10 l trv. mlieka.
v chladničke aspoň 50 domácich vajec, maslo, rôzne domáce pomazánky, syry, tvaroh, jogurty .
z týchto surovín vždy niečo ukuchtím aj keby som ako nechcela.
@anonym_93b956 neboj sa, tiez sme 5+1 a na dedine, takze tiez mam zasoby, hoci az take nie. Ale tiez muka cca 10kg, cukor 10-20kg...kupujem v akcii a robim domace dzemy, takze aby som v sezone mala dost, olej 2 flase...to uz kupujem, ze je malo 😁, cestoviny 15ks rozneho druhu, dzemov a kompotov plna pivnica 😁
vždy máme domáce zaváraniny - slivky, marhule, ster. šaláty, z potravín rôzne cestoviny - fliačky, špagety, kolienka, rezance, lazane,
na polici aspoň 20 kg múky, 10 kg ryže, 2-3 fľašky horčice, 2-3 fľ. kečupu, rôzne druhy pudingov - prášok, detská krupica, 20-30 kg kr. cukru, 15 fľ. oleja, 10 l trv. mlieka.
v chladničke aspoň 50 domácich vajec, maslo, rôzne domáce pomazánky, syry, tvaroh, jogurty .
@anonym_93b956 ty darmo pises pod anonymom, teba je hned spoznat
Maj stále doma zásobu trvanlivých potravín aj vody, ak by prišla prírodná katastrofa alebo zákaz vychádzania aby si vedela pár dní prežiť bez návštevy obchodu.
Počítaj aj s variantou že nepôjde elektrina niekoľko dní, tak ak nemáš možnosť variť na ohni mať aspoň nejaký plynový varič na bombu, stačí aj malý turistický.
@anonym_93b956 ty darmo pises pod anonymom, teba je hned spoznat
@anonym_dc34df fakt? ja netusim
Koreniny, olej, múka, cukor, soľ, droždie, mlieko, vajcia, horčica, kečup, paradajkový pretlak, sójová omáčka, magi, ocot, domáca kyslá kapusta, zavaraniny, med.
Maso v mrazničke, ryby, mrazená zelenina, ovocie, maslo, syr, strukoviny, huby.
Zemiaky.
V chladničke napríklad teraz mam -
Horčica, kečup, Tatarka, vajcia, šunka, parky, paradajky, reďkovka, uhorka, paprika, nátierka lucina, mrkva, kaleráb, jablka, Citrony.
V mrazničke 2kg mäsa bravčová krkovička, 4ks kuracie prsia, hranolky, zelenina, ovocie, maslo.
@anonym_dc34df fakt? ja netusim
@zuzana76 jednoznacne deti95060810
4 deti, chodia ku svokrovi, sliepky, a varime-pecieme a co nezjedia, zjedia slepice😁, v kazdej teme to spomina
@zuzana76 jednoznacne deti95060810
4 deti, chodia ku svokrovi, sliepky, a varime-pecieme a co nezjedia, zjedia slepice😁, v kazdej teme to spomina
@anonym_dc34df tak zase ja chapem velke rodiny, ze tych zasob maju vela, a este ked sa to aj zje. Ked som byvala u nasich, tiez sme tak mavali a vsetko za zavaralo, dzemy, pretlaky, calamady, natierky, leco, plne pivnice a spajze. Ale ja som minimalistka, vtedy som sa zapovedala, ze ja zahradu nikdy v zivote a nadret sa ako kon. Aj spajzu musim mat upratanu a velmi by ma rusilo, keby som tam mala 200 ks roznych flias a sadal by mi na to prach.
Vzdy mame muku, mlieko, vlocky, cukor, rozne strukoviny, ryzu, cestoviny a vlastne zavaraniny.
@tenerifka koľko vás je doma 2?A to ešte sa asi stravujete v reštaurácii, ktorú máte.To je neporovnateľne s veľkou rodinou deťmi v puberte, ktoré športujú, robí sa desiata, večera Raz som čítala, že zjes jogurt ovocie, obed a celý deň nič, lebo prídeš domov v noci.Nevidis rozdiel?
Ja mám 2 chalanov a muz dnes som robila 1*5 kg panenky a už nie je ani na večeru😝
@anonym_7195c0 mam 3 deti, manzela a vnucku. V nasej velkej vile sme niekedy traja, a niekedy siesti. Nase stravovacie navyky sa nezmenili za desatrocia, ani ked boli deti v puberte, konzumujeme velke mnozstvo cerstvej zeleniny a ovocia, to je hlavna sucast velkej chladnicky, ale k tomu vzdy mame v mraznicke zasoby steakov a miestnych ryb. O to, aby nic nechybalo, sa stara manzel. Ano, ja jem posledne jedlo medzi 15-16 hodinou, potom idem na to vsetko zarobit a nemam cas na jedlo. No zbastim si to do tej 16-tej....
@anonym_baf7be prečo si ľudia myslia, že keď doma peciú, že to je zdravšie?Ja nepeciem, lebo len vidím 200 gr masla, 300 múky, olej a mám po chuti.Vcera som robila bryndzové halušky len nás to zatazilo a za chvíľu sme boli hladní.Ked pecies chleba dobre miesto viac múky, ale aj tak je toho veľa mucneho.
@anonym_7195c0 lebo je jednoznačne zdravšie spraviť domáci koláč ako zjesť kupovanú tyčinku. Mne ide o cenu a o to, že viem aké zloženie koláč má. Ja nerobím ultra nezdravé koláče. 200g masla som do koláča nedala ani neviem. Sladím často banánmi alebo jablkami. To iste sa nebavme že domáce pirohy z našich domácich zemiakov budú na 100% zdravšie ako kupované mrazené. Tu ma o opaku nepresvedčíš ani náhodou. Do velkej miery pečiem doma aj preto, lebo ušetrím nemalé peniaze. Takže preto si myslím, že keď pečiem doma, je to zdravšie. Lebo je.
My sme dvaja a v podstate nemame v zasobe nic okrem nejakej mrazenej zeleniny, vege produktov, tofu, ovseneho mlieka, masla, vajicok, mozno par konzerv rajcin a strukovin. Ja nakupujem podla potreby a len mnzostvo, ktore zjeme. Kazdy tyzden mam nove menu a podla toho nakupujem. Koncom tyzdna uz je chladnicka skoro prazdna. Objednavam cez internet, v piatok si nakup Len vyzdvihnem. Muku vobec nepouzivame, jedine co peciem je bananovy chlebik a do toho davam mlete ovsene vlocky. Kilo cukru mam doma uz asi rok, aj to len kvoli navsteve, ak si sladia kavu. Vzdy mame misku plnu ovocia, a nejaku certvu zeleninu na salat. A lubime horku cokoladu, tak ta je vzdy.
Ono sa to ťažko porovnáva. Niekto žije a dýcha preto, aby jedol. Tešia sa na bohaté raňajky, sýty obed i večeru a koláče medzitým...
A potom je druhá skupina, ktorá je len preto, aby prežila. Muža mám takého, že niekedy mu stačí v práci šalát, alebo len polievka. Aj doma zje buď polievku alebo druhé jedlo. Celkovo sme si aj my doma zvykli na menšie porcie zdravšieho jedla. Syn v puberte zje teraz viac, ale celkovo nakupujeme menšie množstvá tovarov ako ostatní ľudia.
Nie, kvôli peniazom, ale neprejedáme sa. Upečieme koláč aj každý víkend, ale rozdáme alebo zamrazíme. Kolegyne pečú rovnaký na dva plechy a zjedia hneď.
Ale vráťme sa otázke.
K dispozícii máme vždy sezónnu zeleninu a hríby: mrkva, zemiaky, šampiňóny, hlivu, cibuľu, cesnak, papriku, paradajky, červ. repu. Tiež mozzarelu, tofu, syry, šunku, kyslé mlieko, mlieko, tvaroh, jogurty, maslo. Ďalej ryžu, špagety, bulgur, červ. šošovicu, inú cestovinu.
Snažíme sa variť tak, aby sa nevyhadzovalo a všetko sa spotrebovalo.
@anonym_93b956 a čo varíš z toľkej múky?ja varím denne, alebo obden a jednu múku mám určite vyše mesiaca.Aj, keď robím bábovku veď tam nič nejde, alebo palacinky.Ale je pravda, že domácu hnedlu, buchty nerobím.
@anonym_autor v chladničke klasika maslo, tvrdý syr, šunka, jogurty biele, vajcia, tofu, acidko čo máte radi co jete .tvaroh občas, nivu syr podľa toho čo idem varit, bryndzu, parmezan, sebe kupujem tofu, halloumi..slaninu, V špajzi cestoviny, tuniak v konzerve, hrášok, kukuricu, ryžu viac druhov, paradajky lupane na omáčky, červenú fazuľu v konzerve, cícer na polievku, šošovicu, mrazenú zeleninu, mrazený špenát, tak isto kupujem chleba, vianočky, pečivo žemle, knedľu a to mrazim, plus každý mesiac kúpim z každého mäsa, ktoré varím, kosti na vývar, zásoby nemám mám obchod blízko z každého mám jeden kus.Sme 3 z toho 2 sa stravujeme komplet doma
Z polotovarov mám vždy aspoň rybie prsty, alebo americké zemiaky zamrazene, syr z Lidlu do rúry na vyprazanie,
@luccija ďakujem za správu 🥰
Bežne aspoň 1 kg múky,cukru a soľ. Olej,cestoviny rôzne druhy, strúhanka, ryža.
V chladničke vajíčka,maslo,smotana, kečup, tatárska omáčka,syr, šunka,zemiaky,zelenina, cibuľa,cesnak to tam je vždy.
Mraznička: pizza, párky , mäso, mäso na vývar,zelenina.
@anonym_93b956 no teda😉ty si vies vsetko sama urobit vsak to je super 👍ake to salaty rozne zavaras okrem uhorkoveho?mozes kludne do spravy ja mam rada taketo hocijake domace veci
My máme sliepky takže domáce vajíčka sú stále v chladničke. Kupujem maslo ,manu ,jogurty,syry,salámy, šunky. Domáca klobása ,slanina ,masť a samozrejme mäso v mrazničke. Zaváraniny v špajzi a taktiež kyslá kapusta v súdku.Ryžu mávam v zásobe okolo 4-5kg ,cestoviny rôzneho druhu tiež tak dáko. No a čo si ešte vieme vypestovať : zemiaky ,cibuľa ,mrkva,petržlen,kaleráb,atď. Ale kupujem aj čínsku mrazenú zeleninu.
V chladničke máme vždy maslo, mlieko, vajíčka, jogurty, šunku, syr, salámu, horčiču, kečup. Potom tam mám Heru, masť a nejakú zeleninu. V mrazáku huby plný šuplík čo nazbierame na jeseň🙂 A potom nejaké mäso čo zoženiem v akcii. Zo suchých mám vždy aspoň 3-5 kg múky(pečiem chleba a kolače každý týždeň), 2X cukor, ryžu, cestoviny.
@anonym_93b956 20 kg muky, 30 kg cukru, 15 flias oleja... ? To fakt? Nie je to troska prehnane? To vas je kolko doma? 15?
@nelca84 moji rodicia su doma uz len dvaja, 60nici a veru doma aj 30l mlieka, dve folie oleja (24ks), muky polohruba-hladka minimalne po 10kg... Takto boli nauceni, nepozastavujem sa nad tym, maju obrovsku pivnicu tak to maju kde drzat a obchod nemaju nejak blizko... Naproti tomu my v byte, 1kg ryze, 1 olej do zasoby, muku kupujem vzdy ked planujem piect 1kg😅😅😅 nevidim dovod skladovat to...byvam v centre, na kazdu stranu troje potraviny
Záleží od toho ako ďaleko máte obchody. Ak bývate niekde na samote u lesa, obchod xy km ďaleko, tak by som si tú chladničku asi celkom naplnila. Ale ak máte obchody dostupné, tak ju naplňte tak, aby ste mali vždy z čoho vyberať, čo sa týka obsahu, tak záleží predsa od toho čo máte radi a čo jete, nebudem vegánovi radiť vajíčka a jogurty.
Čo musím mať doma vždy je - mlieko, vajcia, veľky kelimok bieleho jogurtu.. z trvanlivých veci sú to : špaldová celozrnná múka, olivový olej a červena šošovica.. ak by nebolo nič iné, z týchto veci človek dokáže urobiť niečo na jedenie čo zasýti a má aj bielkoviny..
Samozrejme to píšem len o základe, nech sa zase niekto nechytí mojich slov a nemysli si že žijeme na týchto potravinách, my jemenvela zeleniny a ovocia, píšem len o Tom čo mám v chladničke vždy..
@anonym_autor 1.zaklad v špajzi sú trvanlivé potraviny.
Múka hladká polohruba ,cukro kryštál ,olej , cestoviny,paradajkový pretlak /parisovane paradajky ,kukurica hrach fazuľa v konzerve,mlieko ,ryža ,tarhoňa ,fazuľa , šošovica červená klasická ,p
V mraziaku mrazený hrášok, mäso dáke , klobásy ,
V chladničke vajíčka ,.
No proste to čo jete
@anonym_93b956 Presne ako u mojich rodičov, takto im to funguje 50 rokov. Prečo nie? V rodinnom dome s veľkou špajzou, obchod ďaleko.
@anonym_autor v špajzi mám zaváraniny od uhoriek, leva, kapiel, calamady, kompóty rôzneho druhu, med, múku 3-4 kg rôzneho druhu, cukor ten nám vždy ostane väčšie množstvo cukru zo zakrmovania včiel, olej, minerálky, džemy, cestoviny rôznych druhov, ryža, fazuľa, šošovica, hrách, konzervy ryby, korenia, kečup, paradajková šťava a pretlaku, v chladničke mlieko, vajíčka, smotany rôzne, jogurty, slaninka, občas šunka, veľmi nejdeme také veci, syry rôzneho druhu, citróny, vrazaku mäso rôzneho druhu, mrazená zelenina z našej záhrady,...aj keby som mesiac nešla do obchodu, mám z coho variť.
Vajíčka, mlieko, maslo, jogurty, tvaroh, syry, šunka, saláma, smotana, horčica, kečup, uhorka, paprika, iná zelenina, čučoriedky, citróny.
Však podľa toho, čo jete.
@thereisabear no pekne si to zhrnula.U mňa aj smotana sladká,kyslá ,syr v celku na strúhanie musí byť vždy, syrokrémy,natierkové maslá,zelenina (aj na polievku)
,kto co má rád. A v skrini aj v špajzi v zasobe mlieko,muka,cukor,zemiaky,cestoviny viac druhov, ryža, strukoviny a podobné trvanlivé potraviny.
Vždy dokážem niečo navariť s toho čo mám doma. Pretože mňa veľmi baví variť aj "z ničoho"ako sa povie.
Vy keď ste dvaja nemusíte mať veľké zásoby zbytočne Vám to zhnije,alebo skončí trvanlivosť .Radšej pomenej, ale čím je väčší výber tým sa lepšie varí. Ale veď sa to casom naučíte a hlavne kupovať čo máte radi a viete, že to zjete.
@anonym_autor mam vzdy v chladnicke maslo, skvarky, maso, mast, uhorky a vajcia.. obcas parmezan, alebo iny syr, sladku smotanu.. to je vsetko
@anonym_autor ja som taký odkundes ja mám vždy len po 1 kg zo všetkého (múka,cukor atd..) a teda keď miniem kúpim,len ďalšie kilo. V chladničke mám len takú klasiku. Kečup,Tatarku,horčicu,zeleninu,ovocie,sunku,syr a ozaj len taký základ čo jeme. V mrazaku tiež nemám zásoby na rok,ale len take ako divinu,mleté mäso a ostatne tiež vždy kupujem čerstvé. Keď tu čítam 20 kg muky tak toto nespozrebujeme ani za rok a to pečiem často.
Autorka, zalezi co jedavate.. zbytocne ti napiseme, ze treba mat syrokrem, tvaroh = ak to nejedavate. CIze to co jedavate vecer, rano, cez den a nakup si zasoby z trvanlivych veci, a z cerstvych tak na tyzden - dva a staci..
u nas klasika vzdy v chladnicke mlieko, maslo, vajcia, sunka / rozne zrejuce syry, platkove syry, syrokrem, smotany (ale napr na varenie mam trvanlivu jednu spajzi, lebo to neminam tolko) a samozrejme ochucovace ako majoneza, kecup, horcice. V mrazaku maso, aspon kus ryby, mrazene zeleniny jednodruhove a par miesanych na wok a pod. V spajzy vsetko trvanlive, zavaraniny, dzemy, ale napr. nemozu u nas chybat veci ako ryby / tuniak, makrely a pod v konzerve/poharoch, pretlaky, paradajky (konzervy), nejake strukoviny, kopu cestovin, trvanliva zelenina (cesnak, cibula, zemiaky, bataty), ryza viac druhov, muka aspon po 2kg ja mavam, ale ak nepouzivas, nepotrebujes... struhanka, rozne ovsene vlocky, bulgur/quinoa. Bryndzu napr letnu mavam v mrazaku... Plus my mame zahradu cize veci v mrazaku a pivnici su aj tam.
Ja napr. ked som piekla iba chlieb, mala som doma z mlyna dotrepane 5kg balenia muk.. to ma spotrebu vyse pol roka, myslim ze aj rok.. cize neprekvapuje ma, ze ten co pouziva = minie. Ja napr na jar kupujem cukor po 10kg, kvoli zavaraninam, lebo nevyhodim predsa veci zo zahrady a nejak to treba zavarit :D minieme...
Ja napr mam obchod daleko, mne sa tam nechce utekat kupovat veci po jednom, ked dojdu :DDD uz ked otvaram posledny kus niecoho = pisem na zoznam. Ale tiez to chcelo trochu treningu, aby sa nevyhadzovalo... Cize kupovat = podla toho co varite.

Ja len taky komentar k tej muke a cukru-mam adi pol kg panela cukru este z Vianoc,biely cukor vobec, a spaldovu celozrnnu muku tiez od Vianoc, a na Vianoce z nej budu vanilkove rozky a medovniky. Bielu muku nemam vobec, na varenie pouzivam cicerovu a pohankovu. Mam kvalitny med, ak si chcem obcas dat do jogurtu. Takze su aj taki ludia, ktori sa bez toho zaobidu....
Vsetko zavisi od zivotneho stylu a zvykov rodiny, u nas ide na kila cerstva zelenina a ovocie,tu sa pestuje po cely rok, kupujeme raz do tyzdña na farmarskom trhu a vzdy naplnim v chladnicke 2 velke sufliky
@tenerifka koľko vás je doma 2?A to ešte sa asi stravujete v reštaurácii, ktorú máte.To je neporovnateľne s veľkou rodinou deťmi v puberte, ktoré športujú, robí sa desiata, večera Raz som čítala, že zjes jogurt ovocie, obed a celý deň nič, lebo prídeš domov v noci.Nevidis rozdiel?
Ja mám 2 chalanov a muz dnes som robila 1*5 kg panenky a už nie je ani na večeru😝