Čo dnes varíte? Dajte inšpiráciu
Nikde som to tu nevidela, tak to hádam nezamknú 😝
Neviem ako vy, ale ja vždy mám najväčší problém vymyslieť, čo navariť, tak píšte dačo na inšpiráciu.
dnes paradajková polievka s haluškami..bola síce nedávno , ale malá je nachladená, veľmi nechce papať a paradajkovú má veľmi rada 🙂 , kuracie soté so zelenou fazuľkou a ryža 🙂
na víkend robím tortičku na psp pre susedu..teda pre jej vnučku tak som skúšala kalich, je trošku nakrivo, ale dá sa otočiť tak, že to nevidieť :D ...ešte sa suší 🙂
Dnes bola u nas hraskova kremova polievka s domacim grahamovym chlebikom a cisarsky trhanec s jahodami🙂
dnes francuzka polievka a francuzke zemiaky 🙂
Dnes jsem pekla na oběd :
České kynuté buchty jako od babičky
Suroviny na těsto :
vlažné mléko 250 ml
polohrubá mouka 500 g
cukr krupice 100 g
čerstvé droždí 30 g nebo 1 sáček sušeného droždí
špetka soli
rozpuštěné máslo 100 g + 50 g na potírání
žloutky 2 ks
Suroviny na náplně :
cukr moučka 4 lžíce
měkký tvaroh 250 g
celé vajíčko 1 ks
hrst rozinek
vanilkový cukr 1 kus
libovolné množství povidel
Rum 1 lžíce
Suroviny dáme do domácí pekárničky a necháme si vymísit a vykynout těsto.
Mezitím si připravíme náplně : tvaroh dáme do misky, přidáme k němu 3 lžíce mletého cukru, celé vajíčko, 1 vanilkový cukr a hrst rozinek. Dobře promícháme. Libovolné množství povidel si dáme do druhé misky, přidáme 1 lžíci mletého cukru a 1 lžíci rumu. Pořádně promícháme.
Velký pekáč si vymastíme roztopeným máslem.
Vykynuté těsto vyklopíme na vál podsypaný polohrubou moukou. Rukama těsto prohněteme a válečkem rozválíme na výšku asi 1 cm. Rozkrájíme na čtverce asi 6 x 6 cm. Do středu každého čtverce dáme vrchovatou lžičku náplně. Spojíme k sobě všechny 4 rohy a prsty slepíme strany. Spojem dolů dáváme na vymaštěný pekáč a ze všech stran je potíráme rozpuštěným máslem, aby se k sobě při pečení neslepily. Necháme ještě aspoň 15 minut kynout. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Pečeme asi 30 minut do zlatohněda. Necháme vychladnout v pekáči.
@petrisorka ahoj, nedáš recept na tú zapečenú brokolicu, s kalerábom som to nerobila. A teda už som dávno nerobila zapečenú broko..u muža s tým nepochodím🙂. Ale ja s malou by som si dala.
Dnesne menu: Zeleninova mixovana polievka (stonkovy zeler, mrkva, zeler, cibula, zemiaky)
Sepiove cestoviny, cerstvy spareny spenat s rajcinou, cesnakom, tigrie krevetky opekane na masle s citronom Bryndzovo-smotanovy kolac s pazitkovym cottage cheesom, koprom na listkovom ceste
Strateny bananovy kolac s listkovym cestom, vanilkovym pudingom
taaaaak a uz mam dve pracky vyprate, mozem makat dalej 🙂))
ahojte ,včera som urobila fazuľkovú polievku na pokyslo, pečené jelítko a kapustičku a zemiačiky na masle a sebe domáce rezance s tvarohom , dnes som si narýchlo orestovala morčaciu pečienku s pórikom a podvečer chcem urobiť mufinky a nejaké dobré bryndzové pečivko
@sisatopic jasne 🙂 dala som si uvarit ruzicky brokolice (cerstvu-nie mrazenu), tak na 20 minut, potom som ju pokrajala, na struhadle nastruhala kalerab, sol, cierne korenie, dve vajicka, trosku mlieka a trosku struhanky, pridala udeny nastruhany syr - vsetko dobre premiesala a dala do zapekacej misky. Zapekaciu misku som vymastila maslom a struhankou a dala piect na 45 minut - navrch este zvysok syra na dopecenie 🙂 K tomu som uvarila cviklu a spravila zemiakove pyre 🙂
ahojte,
po dlhsom case pridavam co som varila 🙂
sobota - polievka z novej zeleninky s haluskami, lievance s jahodami slahackou a cokoladovym topingom
nedela - dojedli sme polievku a na druhe bravcove kare na rasci, nove zemiacky..
pondelok - dojedacky
utorok - zeleninove rizoto
streda - kuracie sote - kuracie prsia, kukurica, cuketa a k tomu tarhona a robila som jahodovu bublaninu
stvrtok a piatok este neviem..
@lululka555 co je navrchu toho obrateneho jablkoveho kolacika? puding?
ahojte babule dnes sme este mali dojedacky segedinu a peceneho kurata a sosovickovej pol. a zajtra ? 🙄 🙄 🙄 nevieeeeeeeeem...dnes som bola oslavovat s kolegynami narodky bolo super zodrali smejazyky a vydrzali sme tam 5hodin hroza ked sa mm zdrzi na pive somrem a ja som este horsia ale triezva 😀 no a potrebovala by som od vas dievcence sikovnice recept na pribinakovy krem....dakujeeeeeeeeeeeeeeem
@natal12 Nemas za co hanbit. Kazdy sa musi naucit to, co nevie a chce sa to naucit...a raz sa to nauci. 😉
@lienka2 ahoj ano puding s maslom ,robila som podla https://www.facebook.com/media/set/?set=a.60324...
ahojte, dnes francuzske zemiaky 😉
Ahojte,my ešte dojedáme čo poostávalo,koláč už skoro nieje 🙂 tak chutil a dnes asi pizzu-šunkovú a klobásovo olivovú s kopou syra
@zklimekova uzasny. Je len z hmoty, ci je z puncoviny?
Včera večer som spravila masovo- zeleninový vývar s knedličkami a naložila som mäso do pochúťkovej smotany a korenia. Dnes masko zapečiem v rúre so zemiakmi. Možno sa aj k dezertu dopracjem 🙂
my dnes paradajková polievka s ryžou a vločkami + syr , druhé pečené morčacie stehno na bylinkovej soli a jablkách k tomu tarhoňa + pravý šopský šalát s bulharským ovčím syrene alebo kompótik,kto bude ako chcieť a pečiem tvarohové pité - dala som hladkú mukú a aj ovsennú hladkú plnozrnnú , domáce grisiny -kde som tiež pridala pol hladkej a pol špaldovej hladkej a ešte perníkové mafinky budú

@zarabono ano, nemáme veľmi radi krémové veci a toto bolo také ľahké a osviežujúce 🙂