icon

Čo dnes varíte? Dajte inšpiráciu

ozi
12. jan 2010

Nikde som to tu nevidela, tak to hádam nezamknú 😝

Neviem ako vy, ale ja vždy mám najväčší problém vymyslieť, čo navariť, tak píšte dačo na inšpiráciu.

michele11
16. feb 2011

@zuzik1983 mnam, my sme mali minuly tyzden, len muselo byt masove kvoli mm, inak by to neprezil 😀 . A inak, ak potrebujes rychlo rozmrazit maso, skus ho v sacku vlozit do nadoby s vlaznou vodou, za chvilku bude rozmrazene.

titkovamiriam
16. feb 2011

vanilková omáčka-300 mlmléko 2 lžícecukr krupice 1 ksvanilkový lusk 2 ksvejce 2 lžičkyvoda 2 lžičkybramborový škrob
Vanilkový lusk rozřízneme a vyškrábeme dřeň. Do hrnce vlijeme mléko, přidáme cukr, vanilkovou dřeň a společně povaříme.

Škrob smícháme s vodou, přilijeme k mléku a povaříme. To vše vaříme 4 až 5 minut za stálého míchání. Nakonec zjemníme zašleháním vajec. Omáčku již nevaříme.

Hotovou vanilkovou omáčku odstavíme z plotny. Pokud ji nepodáváme teplou, během chladnutí několikrát našleháme metlou

Broskyňová zmrzlina s vafle, broskyňou a vanilkovou omáčkou

Ingrediencie
4 ks vafle (kúpené postačia)
2 ks broskyne
1 balenie broskyňovej zmrzliny
2 dcl mlieka
0,6 dcl smotany na šľahanie
1 vanil.lusk
4 žĺty
70 g cukru krupica
50 g kyslej pochúťkovej smotany
mäta na ozdobenie
Inštrukcie
Vanilková omáčka :

Do hrnca nalejeme mlieko a smotanu, pridáme 20 g cukru a vanilk. lusk. Chvíľu povaríme.
Lusk vyberieme, rozrežeme a semienka vyškrábneme do mlieka.
Žĺtky vyšľaháme so zvyšným cukrom do tuhej peny. Uvarenú a mierne vychladenú zmes všľaháme k zĺtkovej pene a dôkladne ju šľaháme do úplného vychaldnutia. Omáčka má byť lesklá a hustá.

Vafle rozkrojíme na trojuholníky, položíme na taniere a prelejeme vanilkovou omáčkou.
Pridáme na osminky nakrájané broskyne, kopček broskyňovej zmrzliny a lyžičku pochúťkovej smotany.
Dozdobíme mätou.

Ovocná špíze s vanilkovou omáčkou-naozaj mnamka pre oči aj jazyk

5 ks jahoda
2 ks kivi
1 ks hruška
1 ks jablko
60 g hroznové víno
2 ks Banán
1 ks grapefruit
1 ks pomaranč
na ozdobu:
lístky medovky
omáčka:
1 balíček vanilkové sodo v prášku
3 lyžice cukor krupica
500 ml mlieko
Postup prípravy receptu
Grapefruit, pomaranč, banány a kivi ošúpeme, z grepov odstránime aj blanky. Jahody, hrušku, jablko a víno umyjeme a necháme odkvapkať. Z mlieka oddeľte 100 ml a zvyšok zmiešame s cukrom a privedieme k varu. V odliata mlieku rozmiešame vanilkovej sodo v prášku a vlejeme ho do vriaceho mlieka. Za stáleho miešania varíme tri minúty, odstavíme a miešame do vychladnutí. Všetky olúpané a umyté ovocie nakrájame na dieliky približne rovnako veľké. Striedavo napichujeme na špízové ihly. Ovocné špízy aranžujeme na tanier, ozdobíme lístočkami medovky a podávame s vychladnutou našľahanú vanilkovou omáčkou.

domáce sodo-Rozmiešajú sa v rajnici 4 žĺtky so 4 polievkovými lyžicami práškového cukru, za stáleho miešania prileje ½ l vriaceho mlieka, v ktorom uvaríme kaviar z dvoch strukov vanilky a pri stálom miešaní dotiaľ varíme, pokiaľ masa nezhustne.Odložíme so sporáka a miešame ďalej, dokiaľ nevychladne.

estanis
16. feb 2011

@kaara1980 ja kyslu zboznujem a moja mala tiez. a babu som prvykrat jedla u svokry a hned mi zachutila 😀 . no robi to troska inac ako tvoja suseda. udene nedava varit do kyslej vody...tu prilieva neskor prevarenu - ked uz su zemiaky uvarene.
no myslim, ze my sme varili tiez kyslu - sme z vychodu... no nie som si vlastne ista, ci sa to mamka naucila varit na liptove, alebo to pozna z domu 😝 🙂 musim zistit 😀

evinkal
16. feb 2011

keďže mi to cez víkend nevyšlo,tak dnes varím sviečkovú-konečne 😀 😝

zuzik1983
16. feb 2011

@michele11 ani nemam chut na maso 🙂 a teraz tui aj tak bola mama,ze mam prist na obed,tak mam o starost postarane 🙂

kaara1980
16. feb 2011

@estanis moja mama je zas zo Zvolena a naučila sa to od susedy.Tam sa také nevarieva 😉

virgin15
16. feb 2011

Koložvarsku kapustu

daniz
16. feb 2011

včera bola marhuľová žemlovka a čaj, dnes kuracie stehná na par.pretlaku + makaróny.

bianka234
16. feb 2011

šošovicová polievka a palacinky s tvarohom

kto máte overený recept na venčeky alebo veterníky???????

eva7780
16. feb 2011

rezance s tvarohom

nikabrunc
16. feb 2011

goralský guľáš a opekané zemiaky

ankalv1
16. feb 2011

@bianka234 Karamelové Veterníky

60 dkg vody, 30 dkg palmarin, 30 dkg hladkej múky špeciál, 8 vajec, 2 zlaté klasy 1 l mlieka, 4 lyžice mletého cukru, 1 vanilínový cukor, 20 lyžíc kryštálového cukru, 3 šlahačky,1 stužovač na šlahačku,50 dkg mletého cukru

Cesto: 60 dkg vody, 30 dkg palmarínu + štipku soli necháme zovrieť a do toho zavaríme 30 dkg hladkej múky špeciál. Do vychladnutého pomaly vmiešame 8 celých vajec. Na pomastený plech tvarujeme ozdobným vreckom veterníky /3 x 5 na jeden plech-ďalej od seba, aby sa nezlepili/. Rúra musí byť úplne rozohriata. Pečieme 15 minút na 250 st.C. Rúru neotvárame, potom stíšime na 170 st.C a dopečieme asi 20 minút /aby boli dobre vysušené/.
1.krém: 2 zlaté klasy uvaríme v 8 dcl mlieka, 4 lyžicami mletého cukru a 1 vanilkou. Vychladnutý puding zmiešame s vyšťahanou 1 šlahačkou + stužovač a naplníme veterníky.Môžme si krém uvariť aj deň vopred a vychladnutý dať do chladničky.
2.krém: upálime 10 lyžíc kryštálového cukru na karamel a pomaly zalejeme dvomi šlahačkami. Vychladnuté za občasného miešania dáme na 24 hod. do chladničky. Vyšľaháme a nastriekame ozdobným vreckom na prvú plnku.
Poleva: 10 lyžíc kryštálového cukru upálime na karamel a zalejeme asi 1 dcl. mlieka. Do hlbšej misky dáme 50 dkg mletého cukru a pridáme ošte horúci karamel. Ak je poleva hustá pridáme podľa potreby trocha mlieka. Nie veľa, aby nestekala. Lyžicou polejeme veterníky.

lea132
16. feb 2011

svedske masove gulicky s brusnicami

laerke
16. feb 2011

Tak damy, dakujem opat za rady, pred hodinou som dokoncila tu zemiakovu kasu, roztlacala som ju ostosesto a je uplne dokonala. Este raz dakujem, zase som o nieco mudrejsia 😵

A teraz sa mi na sporaku vari hrozne silny kuraci vyvar, planujem celu rodinku do piatku vyliecit. Zatial sa dari tak drzte palceky 🙂 Este nejake napady na taketo "antibioticke jedlo"? Dnes este robim fasirky, je v nich cesnak a moj zaludok ho inac nedokaze stravit. No uz ma fakt nic nenapada, okrem salatikov.

Hocico?

zuzana12345
16. feb 2011

pecene kuriatko+nadievka s ryzou a pudingos-takyto mega sa mi podaril z polovicnej davky 😀

laerke
16. feb 2011

@lea132 köttbullar? 🙂

laerke
16. feb 2011

@evinkal Evi, srdiecko, ako robis svieckovu? Ja robievam len taku "falosnu" tak som rozmyslala, ze to nejak obmenim aby sme to stale nemali narovnako 🙂 Ja ju planujem na zajtra 🙂

evinkal
16. feb 2011

@laerke ja tiež len takú !falošnú"keďže maso do sviečkovice je drahé-opražila som maso na cibulke,uvarila zeleninu zvlášť,potom som ju scedila,rozmixovala,pridala mlieko,smotanu a trocha múky,do toho capla maso a tradá...ale nedola taká ako som si predstavovala...zabudla som šibnút trocha horčice😀

laerke
16. feb 2011

@evinkal S horcicou som to este neskusala 🙂 Ja si vzdy nastruham mrkvu a petrzlen, orestujem to na oleji, na to masko, korenie, bobkovy list atd, podusim to, potom vyberiem, rozmixujem, hodim maso spat, varim dalej, potom zas maso vyberiem, smotanu na varenie zmiesam s mukou, dam to tam, zas to rozmixujem, maso naspat, varim dalej a nakoniec trosku masla nech sa mi nespravi kozicka..
Akurat som na hlavu z toho vecneho vyberania masa 😀 A ja zvyknem robit z kuracich stehien lebo ako vravis, to maso je hrozne drahe aj na dve porcie 😒

evinkal
16. feb 2011

@laerke inak nebolo by zlé,ale má takú nejakú piesčitú chuť neviem prečo...chcela som to urobiť prvý raz,ale vypadá to tak že aj posledný 😀

michele11
16. feb 2011

@zuzik1983 ani ja nemavam maso prilis casto, dam si nedelnajsie a potom uz mi ani nechyba, ale chlapi su na maso ako divi 😀 . Mama ti to teda super vyriesila, to je najlepsie, mas to bez namahy a umyvania riadu 😀 😀 , rozmyslam, ku komu by som sa pozvala ja 😀

laerke
16. feb 2011

@evinkal ja svieckovu milujem 🙂 pripadne to skus tak ako to robim ja, je uplne jemnucka a dochucujem to krystalovym cukrom a bud citronom alebo octom takze ma velmi jemnu chut.. ked to velmi neokorenis je to vraj skvele aj pre starsie babatka ked tam rozmixujes kusok maska 🙂 aspon mi tak bolo povedane 🙂

evinkal
16. feb 2011

@laerke 😉 nabudúce skúsim-mám odpísané😀 díky za radu 😉

drobik1
16. feb 2011

@bzuco ahojky das recept na tu cesnacku??vdaka chcela by som ju skusit 🙂

bzuco
16. feb 2011

@drobik1
receptov je asi milion, no ja robím len takú rýchlu...na oleji zapením 3-4 strúčiky cesnaku, prisypem hl. múku, opražím ešte chvíľku, nechám trochu vychladnúť a zalejem vodou, osolím, pridám vegetu a pred dovarením aj nadrobno nasekanú petržlenovú vňať. starší chlieb nakrájam na kocky a len nasucho opečiem dávam do polievky - do taniera

drobik1
16. feb 2011

@bzuco hm ze vdaka skusime uvidime 🙂

lea132
16. feb 2011

@laerke asi, netusim 😀

titkovamiriam
16. feb 2011

ja sviečkovu milujem nemusi byt vobec prava svieckova,ja mam rada aj srdce ako svieckovu a tu su moje dva receptíky:
http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=37326
http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=34592

mia258
16. feb 2011

Dnes len sladké - punčové rezy a veterníky. Obed máme zo včera 🙂

anaxamon
16. feb 2011

dnes na veceru bude zeleninovy slatik s vela syrom, fetou a baby mozzarelou a k tomu pecivko