Čo dnes varíte? Dajte inšpiráciu
Nikde som to tu nevidela, tak to hádam nezamknú 😝
Neviem ako vy, ale ja vždy mám najväčší problém vymyslieť, čo navariť, tak píšte dačo na inšpiráciu.
@iinuska a este nieco rychlejsie a reznovitejsie 😉 http://www.schutou.sk/index.php/recepty/hlavne-...
navarene na tri dni 😵 ... kuracia polievka, stroganov a ryzovy nakyp (ryz. nakyp nie je priloha k masu 😉 😀 )
U nás dnes langoše s cesnekom, syrom a kečupom 😀
Zase mi raz bude zle z cesneku 😝
kyslú liptovskú polievku a bryndzové pirohy 😵, dezert je jalblkovo-maková štrúdla 😵
vodu z kyslej kapusty dáme do 1/2 hrnca, ak je voda kyslá, prilejeme čistú vodu a dáme variť mäso (krkovičkaalebo karé,alebo čerstvé rebierka, údené - napr. morčacie stehno) - ja dávam tie rebrá tak viac prerastané mäsom a kúsok údeného - dá sa to potom jesť so zemiakmi z polievky ako 2. jedlo
Kým polievka nezovrie, zbierame penu, potom pridáme rascu, mleté + celé korenie(3-4), cibuľu, ak je menšia tak aj 2, vegetu, 2-3 strúčiky cesnaku, ak treba aj soľ.
Keď je mäso polomäkké, dáme očistené celé cemiaky a varíme všetko do mäkka. Pred dovarením na oleji zapražíme na drobno pokrájanú cibuľku, pridáme červ. papriku a dáme do hotovej polievky, necháme prevrieť.
najlepšie sú do nej domáce rezance - široké, no kľudne aj kúpené, ale môžu sa dať aj trhance (cesto sa trhá na menšie kúsky a uvarí sa) - my to voláme ťapky 😅 , a jedla som aj s klasickými haluškami (zemiakovými) - tak to robí svokra a tiež je to fajn
je aj altrenatíva, pokiaľ už nie je v sude kyslá kapusta, dá sa robiť aj z hlávkovej kapusty + ocot, ale ešte som to tak nevarila....originál z tej vody je lepšia
tých zemiakov kľudne aj 8-10 takých stredne veľkých
jeme ich aj v polievke, alebo s tým mäskom.....
Nestíham čítať aké dobroty ste varili. My sme boli na dovolenke. Ale z cviku som nevyšla. Rekord-50 palaciniek.
Dnes kuracia polievka, Bravčové na hríbikoch a klobáske+ zemiaky.
ano, môžu ísť aj sušené hríby - ked mám, tak dám aj ja
este vcera vecer som na dnesny den urobila babovku z tvarohu, tak si pochutnavame od rana 😉 http://www.schutou.sk/index.php/recepty/dezerty...
My dnes pečená krkovica, knedla a kapusta 😀
kapustu som robila na taký nový spôsob, k receptu som sa dostala na jednej oslave
Robí sa z červenej kapusty, bud hlavkovej alebo z flase ale ze vraj z cerstvej je lepsia 😀
Nadrobno nakrájanú cibulku speníme na oleji, pridáme kapustu, 2-3 nastrúhané jablká, cukor, sol, bobkový list, rascu a podlievame červeným vínom, v závere pridáme trochu octu...
Bolo to super 😀
ahojte, neviete mi poradit nejaky dobry recept na patizon s cestovinami? dakujem
u nas zo vcera vlockova polievka a bryndzove pirohy
zucha, ako vyzera vlockova polievka 😅 ?
dnes karfiolova polievka-mrkva,petržlen,zemiačiky,karfiol 🙂 všetko čerstva zeleninka a vyprazana cuketa zemiaky

@iinuska mozno....poslala mi to kamaratka predo nedavam link len to ako to mam skopirovane v pc, preto je to trosku dlhsie 😉 vola sa to smotana na kurati a robila som to aj z prs nie len zo stehien a nic sa nestalo 😀
Skvelý recept, ktorého príprava zaberie presne 30 minút.
Začnite kuracími stehienkami vykostenými. Trochu vyklepať, cieľom je, aby z mäsa boli skôr placky, hrúbka placiek je niečo cez centimeter.
Na plech nalejte trocha olivového oleja. Prvým kúskom mäsa porozotierajte olej rovnomerne po plechu a poukladajte kúsky mäsa tesne vedľa seba. Posoľte.
Medzičas: Teraz by mohlo byť asi 7 minút od začiatku varenia.
Ak zoženiete rastlinnú smotanu, kúpte rastlinnú. Potom použite sladkú 33%-nú smotanu na šľahanie.
Smotanu veľmi nešetrne rozlejte po mäskách.
Mäská ponadvihujte, aby sa smotana dostala k mäskám z obidvoch strán. Dôležité je, aby mäská boli čo najtesnejšie pri sebe, inak smotana stečie na pekáč a vyškvarí sa. (Nič zlé sa nestane, ale so smotanou je to lepšie 🙂
Do vyhriatej rúry na 250°C
Medzičas: teraz je zhruba 10 minút od začiatku práce. Ak meškáte, povoľujem hlasno a nespisovne nadávať.
Dajte na pec variť vodu na ryžu. Pre 4 porcie použite pol litra vody (presne). Kým voda zovrie, odvážte 250 gramov celozrnnej ryže.
Kým to budete mať odvážené, voda už začína vrieť.
Nasypte ryžu do vriacej vody......pomiešajte a zakryte. Budete to na miernom ohni (či elektrike) otepľovať asi 10 minút. Ku koncu tam občas nakuknite, aby vám náhodou neprihorelo. Nemalo by, ale radšej do hrnca nakuknite.
Keď už voda takmer celkom zmizla, môžete ryžu vypnúť, je takmer hotová. Nechajte ju však zakrytú. Zvyšky vody sa vsiaknu do ryže.
Medzičas: Teraz je asi 25 minút od začiatku.
Neviem, či sa na to ešte pamätáte, ale pečieme kura. Mrknite do trúby, aká je v nej nálada.
Zatiaľ čo začiatkom aféry pečenia kuriatka bola smotana riedka a mokrá...
...koncom tepelnej tortúry smotana nielen, že hustne, ale aj mení farbu na sýto chrumkavú.
Vo zvyšných voľných minútach môžete pripraviť taniere. Na každý naložte primeranú dávku ryže. Teraz otvorte pec, pretože:
Medzičas: 30 minút od začiatku znamená, že ste hotoví.
Mäská povyberajte z plechu na tanier.
Ostatný pohľad na to, ako dobre vyzerajú.
Už niekoľko sekúnd po tridsiatej minúte odkedy ste začali variť je na stole jedlo excelentnej chuti. Mäsko je neuveriteľne mäkké, krehké. Chuť je vynikajúca, no neodpustím si ešte raz zdôrazniť, že okrem soli a smotany na mäso nešlo žiadne korenie, nič. Naozaj, bez žartovania.