Čo kupujete a varíte, resp. na čom šetríte ohľadom stravy?
Keďže je všetko až extrémne drahé, zaujíma ma táto otázka ako to máte vy..
Príklad ja chodím na nákup dva krát týždenne, podľa toho čo majú v akcii, niekedy platím za 1nakup 30 eur niekedy aj 50 eur. Nákup v tom sú potraviny, drogéria aj malinovky kupujem všetko spolu. Niekedy aj čipsy a čokoládu keď je v akcii. Takto mesačne miniem približne 350-400 eur.
Varím stále to isté dokola. Mäso kuracie bravčové na šťave, zapečené, vyprážané na xy spôsobov, príloha ryža zemiaky halušky cestoviny zas na xy spôsobov. Polievky, bezmäsité jedlá, múčne jedlá, zeleninové jedlá atď atď. Varím každý deň, dva tri krát týždenne máme mäso, ostatné dni bezmäsité jedlo. Na večeru niekedy rožok chleba salám šunka syr zelenina. Niekedy už neviem čo variť. Kľudne poraďte, tak isto poraďte čo kúpiť aké potraviny ako ušetrit a čo variť. Ďakujem
Vychadza to 10 € na jednu jedinu veceru pre jedneho. U niekoho to vyjde mozno pre celú rodinu, to je len príklad toho, ze sa to nedá porovnať.
Ako vidím niektoré sa obuli do toho že kupujem malinovky a čipsy sladkostí. Ako som písala 20 eur mesačne ma nezabije keď si kúpim niečo navyše a doprajem si keď mám na to chuť. Podľa mňa každá občas kúpi niečo nezdravé a dopraje si alebo deťom zmrzlinu a nanuky príklad alebo Kinder čokoládu. Nevidím na tomto nič zlé.
Horšie by bolo keby každý mesiac som minala 100-200 na cigarety a alkohol. Cenu som len vymyslela, neviem koľko to stojí lebo ja nepijem ani nefajčím. Tak s tým veľa ušetrím. Ale že si dám raz za čas sladkosť to vám tak vadí. Aj tak na potravinách sa dá najviac ušetrit a kupovať keď sú v akcii. Človek sa opýta čo varíte a čo kupujete a málokto dá na to odpoveď.
@catherinah Z tohto priklad šunka maslo a syr čo si pridala je dosť drahé, dalo by sa to aj za menej kúpiť. Niektoré sa nepozerajú vôbec na cenu a potom tak sa dá mesačne minúť 800 a viac za potraviny.
@catherinah ale tak tiež nezje celé maslo balík šunky k tym 2 bagetam nie? Či ako si to myslela? Nemyslím to v zlom. Lebo ja ked kupujem bežné m doma šunku každý druhý deň kuraciu maslo zeleninu tiež takže az tak veľa to nie je keby som to počítala na osobu.
Téraz k téme nekupujem sladké vody pijeme vodu z vodovodu a caj bez cukru. Sladkosti a chipsy občas teda asi 2x za týždeň k telke. Kupujem bežné veci základné potraviny v akcii väčšinou potom iba dokupujem pečivo šunku zeleninu jogurty apod čo dlho nevydrží. Normalne sa stravujeme varíme cca každý druhý deň s mužom v robote obedy nemáme. Tak cca raz za mesiac objednáme kebab alebo pizzu. Dame si aj zmrzlinu v lete v zime zákusok z cukrárne to možno 1x za mesiac
Ano, presne toto som tym chcela povedat. 👍🏻🙂
@blackcat8885 preco by nezjedol balik sunky? 🙂To je takych 5-6 platkov a bielkoviny potrebuje.
Maslo som ratala 1/5.
Toto bol len priklad toho, ze ked nepozeras na ceny, vies minút aj 1000€ a nemusi ani kupovat alkohol, cigarety, sladene vody a ine "zbytocnosti".
Pytala som sa na nejake plnohodnotne jedlo bezmäsité, na to som odpoved nedostala. Pretoze podla mna cestovina so syrom pre fyzicky pracujuceho chlapa nie je vyzivne jedlo 🙂 nemyslím to v zlom, ale taketo veci su veľmi individualne. To som tym chcela povedať 🙂
Samozrejme, ze ti tu vela prispievateliek reaguje na sladene vody, ved je to extrem, vypit 3l sladkeho sajrajtu denne a Ani kvapku vody...
Zo zdravotneho hladiska.
Ze na tom aj krasne usetris, ked to prestanes kupovat, je v tomto pripade vedlajsie, tu je fakt dolezitejsi ten zdravotny benefit.
@catherinah jasne chápem tak je to individuálne ano. Moj muz zje napr 2 bagety a 4 plátky šunky dajme tomu a k tomu kopec zeleniny,syr. Tiež to nebolo myslene v zlom chápeme sa. Môj by naor cestoviny so syrom bez mäsa nejedol ani špagety apod. Preto ked varim niekedy bezmäsité jedlo on si na večeru dá napr hemendex alebo lečo s klobásou apod.
Ešte mi napadlo k šetreniu ideme kúpiť s mojimi rodičmi polku svine teraz na jeseň urobia da klobásy jaternice a bude mäso do mrazaku. Neviem síce či sa to oplatí mama tvrdí že áno ale aspoň budeme mat domáce vlastné. Naši maju 2mrazaky teda zásoby budu tam ked tam pôjdeme doplním náš mrazak.
Autorka, prvé si mala uviesť ze denne varis teplú večeru celej rodine. Toto je najpodstatnejsia informácia. Ze kupuješ čipsy malinovky a sladkosti je v rozpočte zanedbateľná položka. Ak to nekúpiš, usetris podľa mňa 50 eur. Vôbec si to nemala ani spomínať.
Takže sa nečuduj ze sa do teba navazaju
Najlepšie ako ušetriť je písať si detailné co nakupujem, kedy, a koľko. Potom to vyhodnotiť. Možno budeš prekvapená ze na somariny minies naviac
Usetrit sa da najlepsie tak, ze varis a pecies doma a nekupujes polotovary a sladkosti. Ty myslim ze usetris dost
Teda štyristo až päťsto eur dame dvaja na stravu a to nekupujeme malinovky ani čipsy a ani sladkosti
@catherinah plnohodnotne bezmasite jedlo sú jedia zo strukovín.
Obsahujú kopec výživných látok, určite je to plnohodnotnejšie a kvalitnejšie jedlo, ako nejaká hurka, alebo vyprážaný bravčový rezeň.
@stevvvka zapekané cestoviny so zeleninou a syrom, granadír, karfiol na 300 spôsobov, ja robím aj cuketu na 300 spôsobov (vyprážanú alebo zapekanú so všeličím možným, aktuálne u nás fičia cuketovo-syrové fašírky), langoše, šampiňónové rizoto, slivkové/jahodové gule, kapustné fliačky, tekvicový/špenátový prívarok so zemiakmi a vajíčkom, parené buchty s Nutellou alebo lekvárom... To je len taký výcuc čo mi na rýchlo napadlo.
Ale teda ja nemám pocit, že by sa na bezmäsitých a hlavne teda zeleninových jedlách dalo nejako šetriť.
@stevvvka kelovy prívarok, zemiakový, ryžový nákyp, žemľovka, vyprážaný syr v rúre, karfiol zapeceny, brokolica, nejaky grilovany Encián, sulanky makové, tvarohové s ovocím, placky na x spôsobov,špenát, bryndzové halušky, kapustove strapacky, tuniakove cestoviny, špagety s cesnakom a parmezánom, cestoviny s paradajkovou omáčkou a syrom, rizoto na veľa spôsobov, špenátové halušky, zeleninové lasagne
@luccija nieeeee, hocičo 😁
Ja si recepty vymýšľam - zmiešam bulgur s niečím (čo ti chutí - tuniak, grilované šampiňóny, feta, hrášok, grilovaná zelenina .. hocičo, skúšaj) na spôsob rizota.
Zelenina na spôsob ragú, leča, ratatoille, zelenina grilovaná ako príloha, grilované/pečené mäso/ryba s tzazikami.
Červená šošovica/cícer ako hustá omáčka s pasirivanymi paradajkami plus bylinky, častokrát mäsovymi guľkami, bez smotany
Rozne zeleninové placky so smotanovym dipom.
Teraz až veľa varím z fazulovych lúskov
Namiesto smotany do sote bežne použijem fetu, keď sa rozpustí, chuti perfektne - pozor, tu už nič nesoliť.
Naozaj nemám hotové recepty.
Mne vždy niečo napadne, ja nechápem, ako niektoré neviedia, čo variť 😁😁
Toto nech nik neberie ako kritiku, či výsmech.
Ja len ze ked pijes iba sladke, lebo "nelubis pit cistu vodu", tak to mas zarobene na dost zdravotnych problemov, ver mk. A ucis to aj prikladom svoje deti. To tie sladkosti a cipsy su oproti tomu nic. A k teme. My sme presli zdrazovanim z masa viac na vajcia, casto omelety, varene vajcia atd.
@luccija kuskus sa ti hodi ku vsetkemu co je omackove.Mozes kludne dat namiesto onedle,ci cestovin.Je to dobra priloha a moje deti to maju radi.Ale musi k tomu byt omacka.
Ta Qiuna to uz je horsie skus do polievok pridat alebo kse ak to kete,u mas to uspech nema,popripade pridar namiesto struhanky do fasirok??
@nyusika no u mňa je problém s tým "co variť", lebo každý má doma iné chute, jeden je na mliečne, muž na mäso, a keď mám vyhovieť naraz všetkým, tak tých jedál je pomenej. Takže keď idem teda robiť halušky, ktoré každému prispôsobím (bryndzové, kapustová, syrove) tak si poviem to už zase budú halušky,? Véd to bolo 5 dní dozadu.

@arm3
Skúsim jednu večeru pre 1 chlapa, ktory cely den fyzicky pracuje.
Bageta 2x, maslo samozrejme cca 50 g.