Čo všetko si vyrábate doma?
Zaujímali by ma konkrétne nápady a recepty na potraviny alebo čokoľvek, čo si viete vyrobiť doma. A to nielen kvôli finančnej stránke, ale hlavne pre obsah rôznych umelín, ktorých je v potravinách čoraz viac. Aspoň ja mám pocit, že bez tých ečiek dnes už nič nerobia. Potešila by som sa nejakému receptu na tmavý chlebík z pekárne /overenému/. My sa snažíme polotovarom vyhýbať čo najviac.
@luba142 Ano, mala som teple. Dokonca este ked som ho po cca 15hodinach vyberala, tak este stale bolo trochu teple.....
Zijem mimo SR, takze uplne ine mlieko aj jogurt.....ale budem skusat. Urcite to pojde, o chvilu u nas bude teplo, tak to fuknem do auta, nech sa mi to tam hreje cely den. A pri najhorsom - v lete mi mama donesie jogurtovac ked sem pride 🙂
@alenka600 mne vysiel.dobry z klasicke tesco a coop jogurtu
Zapomnela jsem slibeny Recept na "limoncino, mandarino"
1litr cisteho alkoholu
1kg cukr
(pomer 1:1) v pripade, ze nekdo chce zpracovavat mensi mnozstvi
pouzivame citrony se zelenou slupkou...a nebo mandarinky se zelenejsi slupkou..
tohoto zbarveni ma slupka vyraznejsi chut - aroma
slupku jemne odstranime pomoci noziku z citronu ci mandarinky, tak abychom nezasahli "bile" patro pod slupkou..vzit ciste povrch...
pouzit zhruba 7 citronu stredni velikosti a namocit na 7 dni do alkoholu (nadobu uzavrit) 😉 .
Po vylouhovani smichame s 1kg cukru a rozlijeme do lahvi...pevne uzavreme..nejlepe pod vicko pred uzavrenim dat kousek pruhledne folie nebo kousek latky. 😉
Ja som vcera varila ZIHLAVOVY SIRUP.
Nazbiera sa cca 80 vrskov mladej zihlavy. Tu treba umyt, zaliat 3 litrami prevarenej vychladenej vody, pridat 2 citrony nakrajane na kolieska. Nechat jeden den postat. Na druhy den vodu liat (moze sa to aj vyzmykat), precedit, pridat kyselinu citronovu (dala som cca 40 g) a 3 kg cukru. Horuce plnit do sklenenych flias a hned zavriet. Ja som este pod vrchnacik dala stvorcek potravinarskej folie.
kocky ahojte, citam akurat ze pisete aj o zihlavovom sirupe, ja som sa vas chcela spytat, ideme robit prvy krat v zivote s manzelom bazovy sirup a tak by mi prisiel vhod nejaky odskusany recept. na nete som si uz vyhladala dost, tak predstavu mam, no mozno mate lepsi domaci ako som nasla ja.. 😅
@roo uuuplnou nahodou nevies aj o bazovom? zihlavu si my susime a robime z nej caj, korene zas mame nalozene aj so stonkami v alkohole no sirup by ma nenapadol, je to ozaj take dobre? uz som aj o sirupe citala pred par dnami, no neviem neviem... znie mi to cudne ze zihlavovy sirup... 🙂 dakujem 😉
@mimave Je to dobry sirup ale necakaj privela. Malinovemu sa nevyrovna 😉 A mne trochu pripomina bazovy. Zihlavovu chut vlastne ani nema. Ma tmavsiu farbu nez bazovy. Moj manzel ma sirupy rad a naco kupovat, ked zihlavy nam tu teraz narastlo dost a baza kym zakvitne tu u nas, tak zihlavovy bude fuc.
Na BAZOVY SIRUP mam ja takyto (odskusany) recept:
15 kvetov, 5 dkg kys. citronovej, 2,5 litra prevarenej vychladenej vody. Luhovat 24 hod., potom scedit, vyzmykat, pridat 2 kg cukru, prevarit a horuce plnit do fliac a zavriet.
A este volakedy robila moja mamina CVIKLOVY SIRUP ale to je uz podla mna skoda minat cviklu na sirupy. Recept mam napisany, mozem pridat, ak bude zaujem.
@roo dakujem ti si zlata, tak ten recept je taky ako som nasla na nete, tento sa dost casto opakoval, tak bude zrejme ozaj dobry. zihlavy mame aj my habadej, tak rozmyslame ze co s nou, baza uz kvitne u nas tak sa na nu tesim 🙂 cviklu ja moc nemam rada, ale ked treba zjem, tak ale nebudem to silit aj zo sirupom... 😀
a tento bazovy sirup ak ho horuci lejes do flias, kolko dokaze vydrzat? a davas do skla asi, ze...blbana sak ked horuci tak asi ne do plastu.. booooze udri ma 😀 😀 😀 ci?
@roo tak ten sirup, no dovidenia...uuuplne super, lahoda, dakujem velmi pekne je to dobrota. spravili sme zatial len 6litrov asi, ale to skoro cele rozdame- my sme taky lolovci, ze musime dat kazdemu kostofku, tak pojdeme nazbierat znovu a spravime si este, ozaj dobrota, dakujem este raz!!! 😉
ja idem dnes bazovat 🙂 a baby skuste bazove kvety vyprazit -taka delikateska:
http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=40343
@titkovamiriam len pozor na musky 😉
@roo no mna by to teda zaujimalo ten cviklovy sirup, cvikly sa nam na zahrade kazdy rok urodi plno, a aj kupena je lacna, takze podla mna to stoji za vyskusanie. Maly sa mi naucil na sirupy, takze za tyzden padne jedna flaska len taky fukot.
@kvojtanikova Tu je recept, podla ktoreho moja mamina tento sirup robila. Ja sama som este neskusala.
CVIKLOVY SIRUP
1,5 kg cvikle ocistime a nakrajame na tenke kusky. Zalejeme 4 litrami vody a varime. Potom scedime a do vody pridame 4 kg cukru, 10 dkg kyseliny citronovej. Varime, kym sa cukor nerozpusti. Potom odstavime a pridame 1 az dve prichute (rumove alebo jahodove,...).
Nemam tu poznacene ako to plnit do flias, predpokladam, ze ak horuce, tak to staci len zavriet a viecka budu drzat. Najlepsie je pouzit klasicke flase so zavitovym vieckom a potom po otvoreni sirup preliat do sirupovej flase pre lahsie nalievanie.
@roo a ake prichute tym myslis? kde to kupim? myslis take tie esencie? ci nejake praskove?

@alenka600 vyhriala som ju len na 50 stupnov a hned vypla a nechala tak az do rana zatvorene. Aku si pouzila znacku jogurtu a ake mlieko? Mala si mlieko teple na 40 stupnov?