Čo všetko si vyrábate doma?
Zaujímali by ma konkrétne nápady a recepty na potraviny alebo čokoľvek, čo si viete vyrobiť doma. A to nielen kvôli finančnej stránke, ale hlavne pre obsah rôznych umelín, ktorých je v potravinách čoraz viac. Aspoň ja mám pocit, že bez tých ečiek dnes už nič nerobia. Potešila by som sa nejakému receptu na tmavý chlebík z pekárne /overenému/. My sa snažíme polotovarom vyhýbať čo najviac.
@alenka600 Ja som to dala do deky hrubej ... radiator som mala prvy krat vypnuty a krasne sa mi jogurt spravil... maminin priatel ho robil v rure, ale nemal ho taky husty ako ja... skus dve deky, ked tak 🙂
@mimi21mimi @roo teraz to mam v polystyrene, v dvoch dekach a mam pri tom termofor. Skusim este zo 2x dat termofor a potom uz ked to strati teplotu tak to dam do rury, aspon to vyuzijem a nieco aj upeciem 🙂
Pri takomto postupe (deky) ako dlho to treba nechat?
Urcite vas budem informovat o vysledku!!!
@alenka600 Ja som to nechavala okolo 12-14 hodin, no teraz som to tusim po 17 hodinach dala do chladnicky, lebo som zabudla 😀
Drzim palce, snad sa to podari... hlavne to nechaj v klude a najblizsich 12 hodin to neodokryvaj.
@alenka600 robievali sme to, ked som bola mala. Dali sme to len na slnko,alebo flasa zvycajne 4l bola pri sporaku. Asi tam nastane prirodzene kysnutie - len je zrychlene, ako ked skysne mlieko.
Co som nenapisala u nasich sme malokedy pouzivali obycajne kupene mlieko - to som pila len ja, vzdy sme kupovali priamo od jednej tetusky.
Suhlasim s @roo, tiez by som len hrniec, flasu, prikryla dekami, aby sa teplota udrzala co najdlhsie.
@nika.r ano treba najprv nasypat celkom naspod cukor, aby nebolo vidno dno, na to das vrstvu ihlicia cca 4cm a potom zasypes cukrom, aby ihlicie nebolo vidno a takto robis,az kym nie je plna flasa, a das na okno na teple miesto a niketo to este aj premiesava kazde dva dni, aby sa ten cukor lepsie roztopil,ale ja ked som to otvarala, takm i to skyslo, tak to radsej neotvaraj az na konci, ked to bude roztopene, a uz mate nove ihlicie, lebo u nas este nie je cakam kedy budu male vyhonky, tak sa tesim ako pojdem natrhat a sups robit sirup 🙂
@bonaquaba ďakujem. V nedelu vraj má bzť pekne, tak sa chystáme na výlet do lesa a uvdiíme, či na niečo natrafíme. 🙂 Aj preto som sa pýtala, veľmi ma to zaujalo, mám rada takéto domáce medicíny. 🙂 A potom deťom koľko toho? po lyžičke aleboa j viac? alebo do čaju alebo ako sa to vlastne používa?
Inak super téma. ďakujem zakladateľke. 😵
pupavový med:
Kvety (400 ks)opláchneme a dáme do 4-litrového hrnca, prelejeme dvomi litrami vody a privedieme k varu. Varíme 15 minút a necháme luhovať 24 hodín.
Potom ich poriadne vymačkáme cez plátno. Pridáme 1,5 a varíme 120 minút. 10 min pred vypnutím nakrájame 2 citróny a pomaranče.Ešte teplé nalejeme do pohárov, zatvoríme a obrátime dnom hore.
Vynikajuci proti kaslu a na traviace problemi
ahojte uz ste robili tohotorocny bazovy sirup?? nejaky osvedceny receptik?
@kvietocek7 este baza u nas nekvitne a recept:
20-25 veľkých bazových kvetov
2 kg kryštálového cukru
2 l vody
kyselina citrónová
Postup:
Bazové kvety zalejte 2 litrami vychladnutej prevarenej vody. Pridajte kyselinu citrónovú, množstvo podľa chuti, kto chce kyslejšie, nech jej pridá viac. Nechajte 24 hodín vylúhovať. Na druhý deň sceďte a dajte variť s kryštálovým cukrom, podľa chuti pridajte ešte kyselinu citrónovú. Taký horúci sirup dajte do fliaš.
teraz sa bavím s medvedim cesnakom a mladou žíhlavou 😉
@titkovamiriam kolko vydrzi takyto sirup? musi byt v chladnicke po uvareni?
@z.u.z.k.a. pol roka aj rok,ja mam vzdy jednu dve flase v chladnicke ostatne v chladnej pivnici 😉 posledný sirup z vlani sme mali na velku noc 😉
@z.u.z.k.a. My pijeme este aj teraz minulorocny, v pivnici to vydrzi dost dlho 😉
@titkovamiriam
@luciferova super, dakujem, priznam sa, ze som uz presne podla receptu miriam sirup robila,ale po case sa mi zdal nejaky mutny, tak som ho uz potom radsej vyliala... spravim tento rok opat a dam ho do chladu a u vidim.
a kto mi poradí, kde robím chybu pri jogurte. Jogurtovač som kúpila už pred vyše rokom, len sa mi nedarí v ňom robiť jogurt, tak leží a zapadá prachom. Dávala som 5-dňové mlieko a jogurt biely s kultúrou, skúšala som aj so suš. mliekom aj bez a vždy bol jogurt síce krásne hustý, ale mal takú hrudkovú štrukútru, také malé bodky. Nebol pekne hladký. Čo som urobila zle?
@lili777 možno sa dobre nerozpustilo to sušené mlieko, ja robím takto: mlieko zohriať na cca 40 stupňov, na 1 liter ide 1 biely jogurt a asi 3 PL sušeného mlieka, ja to musím rozmixovať, pretože mi tam ostanú grče a nejde to len vymiešať. Potom len nalejem do pohárikov a dám na 3-4 hodiny do jogurtovača a problém nemám.
@mimi21mimi @roo moj jogurt vobec nezhustol :( nevadi, skusim znovu
ahojte, ja sa tiež pridám, ak môžem 😉 tiež si veľa vecí robím doma, hlavne denne varím pre nás aj pre rodičov, keďže som teraz na MD a všetci pracujú 😉 zaváram - kompóty, všelijaké džemy, presnidávky pre deti, lečo, uhorky, mladé kukuričné klásky, zmes zeleniny - uhorky, cibuľku mrkvičku, cukinu, baranie rohy, feferńky, papriku plnenú kapustovým šalátom, cukinovú tatarku, paprikovo-rajčinovú pomazánku, cesnakovú pastu, chren atď. , mám pekárničku, takže chlieb, pečivo, ďalej jogurty, domáci pribináčik, zmrzlinu, mrazím bylinky, ktoré si pestujem, tiež mrazené ovocné pyré pre deti, mrazím hrášok, fazuľkové lúsky..... máme záhradku pri dome aj pole, takže zeleninu máme svoju 😉 manžel je rybár, takže ryby sú u nás stále, práve dnes som robila tresku, tiež chováme sliepky, takže máme domáce vajíčka aj kuracie mäsko, a zajace...ďalej púpavový, sedmokráskový aj bazový med, bazový sirup, bazovú limonádu, suším si bylinky na čaj na zimu - lipa, baza, podbeľ, prvosienka, žihĺava, pľúcnik, skorocel, repík....a veľa pečiem, takže aspoň 3x do týždňa domáce koláčiky, ďalej si robím domáci tvaroh, v sezóne ovocia veľa ovocných a mliečnych kokteilov atď. je toho strašne veľa, zaberie to síce dosť času, ale aspoň vieme, čo jeme 😉
@alenka600 Aky si pouzila jogurt biely? velmi to zalezi od toho...
@z.u.z.k.a. už som pocula že niekomu zmutniel -neviem skus tak viac kys.citonovej a hlavne ho mat na tmavom mieste,v sklenených flasiach.
@lili777 tiež si myslim že to bolo zle rozpustene suš.mlieko,lebo tam už nema co zhrudkoviet ak je to jogurt zo živou kulturou.-nevzdavaj to a skus dalsiu varku,ja som z jogurtovaca vyrastla robim jogurt v rure alebo teraz v zime pri radiatore 😀 mojim starsim tie male pohariky nestacili 😀
@mimi21mimi biely, ale skusim teraz nejaky iny biely. Nevzdam to 🙂

@lili777 tak ja si doma vyrabam vela veci-najviac zavaranie, mrazenie,sušenie - vsetko co sa len da
potom robievam domaci jogurt,obcas syr,tvaroh ,maslo
denne varim,obcas peciem pečivo,chlieb,