icon

Éčka okolo nás

ani3012
24. jún 2012

viete čo kde všade máme všetko pridané? Ktoré éčka sú v pohode a ktoré už nie?
ja som sa začala zaujímať len nedávno,začalo to jogurtom, som zareagovala na komentár jednej mamičky,že len jeden jogurt neobsahuje modifikovaný škrob a tak som sa chcela presvedčiť...zaujalo ma to a pátrala som po ďalšom zložení ..... mm povedal,že mi z toho už začne šibať....dokonca som si stiahla aj do mobilu aplikáciu,kde je zoznam éčiek a ich stupeň škodlivosti...áno presne tak...ako debil som strávila v obchode 2 hodiny, čo som pozerala - študovala 😅 ...časom sa to spraví 😎 😉 ALE!
Viete čo je pridané napr.v ochutenej pramenitej vode ? Benzoan (benzoat) sodný...našla som len jednu minerálnu vodu,ktorá to neobsahuje-priznám sa ale,že neprehľadávala som v regáloch ale len tak čo mi prišlo na stôl pod ruky....je to E211 a napr. môže spôsobovať ADHD-proti ktorej tak bojujem ...
alebo kúpila som párky...detské a spišské ...tie detské boli škodlivejšie ako tie spišské!!!No kto by to povedal...
doma sa môj muž o tom odmieta baviť a ja rada by som si vymenila vaše postrehy

nechcem,aby sa tu začala rozoberať téma zdravé stravovanie,prípadne BIO ,prosím Vás, neútočte na seba, hovorte len o tých éčkach !
Ďakujem

tak píšte: Kde všade vás prekvapili?

Éčka okolo násÉčka okolo nás
luciferova
30. sep 2012

@georgia333 ja tiez od jedneho vyrobcu, Rajo so smotanou, ale len ma to tak napadlo, ked som kukala aj ine, podstatne lacnejsie masla, ze aky v tom asi bude rozdiel, ked zlozenie maju rovnake...

ani3012
autor
30. sep 2012

@luciferova @georgia333 v masle, smotane a mlieku nesmie byť žiadna pridaná látka-žiadne zahusťovadla, nič...
to maslo,čo sa objavilo(maslo+tuk) bolo z Poľska...

luciferova
30. sep 2012

@ani3012 to maslo za 1€ ma taky cerveny obal a je teraz v akcii v tescu, nema nic navyse, tvari sa uplne normalne, je to shit? Nie je to shit?

jasmika
30. sep 2012

no čo vám poviem... máme doma kravičku.. takže mliečko, tvaroh, aj masielko si dokážeme vyrobiť... a je to teda iná chuť ako tá z obchodu, máme doma sliepočky..takže vajíčka sú all rigt 😀 , chováme prasiatko, aj býčka, takže aj mäsko je v pohode,.. pestujeme zeleninku a aj nejaké ovocie..takže som šťastný človek... limonády z obchodu nepijem... nazbieram si žihľavu, mätu.. k tomu citron, trstinový cukor a urobím si taký sirup že všetky koly a fanty môžu ísť do hája.... 😀

ani3012
autor
30. sep 2012

@jasmika provokatérka! 😀 😉 kiež by sme mali viaceré také možnosti...
@luciferova ja neviem, aj kupujem len svoje osvedčené výrobky,ktoré navyše stále kontrolujem,...už mi z toho šibe...a u rodiny nepochopená 😝 stáva sa to aj vám?

adra22
30. sep 2012

@ani3012 joj s tým nepochopením u nás to isté už neriešim MM si už zvykol a ostatní su mi ukradnutí moje zdravie a zdravie môjho dieťaťa. Ale zase musím povedať že mamina sa vždy opýta čo mu môže dať a čo nie kuká čo ja kupujem a dá mu len tie značky čo kupujem aj ja 🙂

ani3012
autor
1. okt 2012

@adra22 tak u nás je im jedno asi čo jedia...ja keď aj poviem,že je tam karmín,tak prevrátia oči a : Ale Ani...to by sme nemohli nič jesť!
no to má dokáže teda naozaj nahnevať takáto veta,lebo jesť sa dá,len treba čítať!
v sobotu som kúpila lososovú pašteku a nemá pridané žiadne éčka....http://www.novofruct.sk/?page=produkty&id=7&str=2

a pozerala som sa na jednu husaciu(aj kačaciu)paštétu...takže obsahovalo to 25% hydinového separovaného mäsa , potom kopec blbín a bolo tam aj z tej kačky...že 4% kačacej(husacej) pečienky...nechápem,ako to môžu nazvať kačacia či husacia,keď tam to mäso ani nie je 😝

ladytt
4. okt 2012

@ani3012 Určite nie si sama taká nepochopená, môj manžel si už musel zvyknúť aj svokra akceptuje, ale ostatní nič. Pre nich som posadnutá nejakou zdravou mániou, že veď doteraz sa jedlo všetko, aj deti, a nič im nebolo. Škoda reči... radšej budem divná, ale moje dieťa dostane dúfam, to najlepšie.

mimi
5. okt 2012

ahojte, prosim vas, nepoznate nejaku nahradu MAltoferu? Citala som zlozenie a som zhrozena, ze obsahuje rakovinotvorne E.

mimi
5. okt 2012

@ladytt ja sa tiez v poslednom case sprtam v zlozeniach a samozrejme tiez sa nestretavam s nejakym pochopenim a este sa aj cuduju, ze verim nejakym biopotravinam 😅 Manzel je v tomto nastastie OK 🙂

luskacik32
5. okt 2012

Tak som si precitala vecsinu vase diskusie ja osobne mam celiakiu takze vzdy studujem na vsetkom zlozenie a aj tie vyrobky ktore su oznacene ako detske alebo maju oznacenie NEOBSAHUJE E tak to az tak pravda nie je. Ja ako celiakticka nemozem E250 a do tychto veci ich davaju takze zial nestaci precitat iba velky napis neobsahuje E a neobsahuje konzervanty a farbiva zial je to iba reklamny tah. Takze ak sa chcete vyhnut tomu E250 musite kupovat iba zarucene bezlepkove potraviny ktore su az prilis drahe bez prispevku na dietne stravovanie a bez toho aby mi ich lekarka predpisovala. Je to velmi smutne ze taketo "dobrotky" maju nase deticky papat lebo zial bezna slovenska 4clenna rodina s minimalnym prijmom nema na vyber a "musi" kupovat iba tie najlacnejsie potraviny a tie su plne jedov:(

mimi
6. okt 2012

@luskacik32 kedze ty to mas uz urcite vsetko preluskane, aku sunku kupujes pre seba? Pomaly v kazdom vyrobku clovek najde nejake to skodlive E a este ich aj pchaju do liekov a zial neviem najst nahradu ☹

luskacik32
6. okt 2012

@mimi
@mimi tak ja si kupujem iba detsku sunku vola sa skolacik dostat ju g kauflande a nieje ani extra draha prave v stredu som si z nej kupila vyse 600g ja si ju naporcujem a davam do mraziaka a potom si vzdy vitahujem ked mam chut. Zda sa mi ze aj prazska sunka by mala byt celkm prijatelna ale pravdu povediac tu som este nemala. Ale zasa aj v nich su dajake ecka ale tie su povolene a bezpecne pre organizmus.

mimi
6. okt 2012

@luskacik32 a ta sunka je vakuovo balena alebo na vahu? Ine sunky su povolene, len obsahuju take ecka, ktore sposobuju traviace problemy 😒

luskacik32
6. okt 2012

@mimi
@mimi ta skolacik je na vahu pri obsluhe. Tak ja mam teda brusko a creva naozaj az prilis citlive na potravin ale tato sunka je pre mna uplne skvela,chutna a brusko ma neboli;)

angellinka
6. okt 2012

@luskacik32 kolko % masa obsahuje?Ma to zaujima,mam syna celiatika,kupujeme bio, bzl potraviny,stravujeme sa tak uz cela rodina.My kupuejeme rakuske vyrobky-sunky BErger,maju v bille,alebo poctiva suna-Berto 85% masa obsahuje 😉

luskacik32
6. okt 2012

@angellinka ma 65%. Ale ta poctiva suna Berto znie dobre. To je uz balena? Kolko stoji? V ktorych obchodoch sa da zohnat? Mne teda aspon gastroenterolog doporucil tuto detsku sunk skolacik.

angellinka
6. okt 2012

@luskacik32 teraz ju maju vtescu 100g za 0,55 c.My kupujeme v jednote ,dnes som kupila 17 dkg za 2,04 eura.
Skolacik nepoznam,pozriem v kauflande

mimi
10. okt 2012

@luskacik32 kupila som tu sunku skolacik, pozrela na zlozenie a tiez obsahuje tie skarede E ☹

ladytt
10. okt 2012

Nestretli ste sa niekto už s tou novou šunkou pre deti od Hyza- Kiki-riki šunka? Tiež má Ečka?

luciferova
10. okt 2012

@ladytt ja som citala etiketu parok tejto znacky a teda nepresvedcili ma, sunka bude iste cosi podobne...

ladytt
10. okt 2012

@luciferova Aha no niekde som čítala, že by mali byť bez Ečok, len zatiaľ som ich nenašla nikde, tak či sa po nich oplatí pátrať. My párky iba tie značky E-free, ale aj šunku by som chcela skúsiť nejakú.

luciferova
10. okt 2012

@ladytt no skus, mozno sunka bude na tom lepsie 😉

luciferova
10. okt 2012

@ladytt tu pisu len v superlativoch http://www.hyzacik.sk/nase-vyrobky

ladytt
10. okt 2012

@luciferova Fíha, ďakujem, no vyzerá to dobre, ktovie kde to budú mať. Nejako sa mi to zdá až neuveriteľné 🙂 taká dobrá šunka a ja som ju ešte nenašla 😀 😀

luskacik32
11. okt 2012

@mimi ved dajake musi mat inak by nedrzala pokope, nie vsetky ecka su zle a zdraviu skodlive aj bezne pripravky ktore su prospesne sa oznacuju ako ecko.

ani3012
autor
11. okt 2012

@ladytt @luciferova neobsahuje žiadne umelé éčka ...to ale neznamená,že neobsahuje prírodné ..napr. karmín 😉
musím sa na ne pozrieť ak na ne narazím 😉

ladytt
11. okt 2012

@ani3012 Veď toto, preto by som chcela vidieť zloženie, ale to na stránke nepíšu. V obchode som ju ešte nevidela, preto som taká zvedavá 🙂

amdeis
12. okt 2012

Dnes som pozrela tie hyza parky pre deti a naozaj je to relativne "koser", oproti tym vsetkym ostatnym polystyrenovym parkam, s vysokym podielom masa. Bohuzial, ale to maso nie je maso ale masovy separat, teda tam mate prelisovane chrupavky, jemne kosti, kuracie koze a mozno aj bravcove. Takze som to nekupila pretoze ja radsej ziadne parky ako to, co by nezral ani moj pes a ten teda parky vzdy ovonal a nezral. Cim to asi bude. Asi tym, ze tam neciti co mu priroda kaze.

ani3012
autor
12. okt 2012

@amdeis dík 😉