icon

Éčka okolo nás

ani3012
24. jún 2012

viete čo kde všade máme všetko pridané? Ktoré éčka sú v pohode a ktoré už nie?
ja som sa začala zaujímať len nedávno,začalo to jogurtom, som zareagovala na komentár jednej mamičky,že len jeden jogurt neobsahuje modifikovaný škrob a tak som sa chcela presvedčiť...zaujalo ma to a pátrala som po ďalšom zložení ..... mm povedal,že mi z toho už začne šibať....dokonca som si stiahla aj do mobilu aplikáciu,kde je zoznam éčiek a ich stupeň škodlivosti...áno presne tak...ako debil som strávila v obchode 2 hodiny, čo som pozerala - študovala 😅 ...časom sa to spraví 😎 😉 ALE!
Viete čo je pridané napr.v ochutenej pramenitej vode ? Benzoan (benzoat) sodný...našla som len jednu minerálnu vodu,ktorá to neobsahuje-priznám sa ale,že neprehľadávala som v regáloch ale len tak čo mi prišlo na stôl pod ruky....je to E211 a napr. môže spôsobovať ADHD-proti ktorej tak bojujem ...
alebo kúpila som párky...detské a spišské ...tie detské boli škodlivejšie ako tie spišské!!!No kto by to povedal...
doma sa môj muž o tom odmieta baviť a ja rada by som si vymenila vaše postrehy

nechcem,aby sa tu začala rozoberať téma zdravé stravovanie,prípadne BIO ,prosím Vás, neútočte na seba, hovorte len o tých éčkach !
Ďakujem

tak píšte: Kde všade vás prekvapili?

Éčka okolo násÉčka okolo nás
dana3262
25. jún 2012

@ani3012 v čem je zavadny modifikovaný škrob?

dejka77
25. jún 2012

@zuzana76 Presne takto nejako vyzera aj moj nakupny kosik 🙂 aj ked v poslednej dobe som sa trochu pokazila a sem-tam su v nom aj nejake cipsy, coko cerealie, chladene dezerty, sladke peciva. A teraz ked som tehu mam stale chut na colu, no hrozne, a to som uz dlhu dobu pila len vodu, caj s medom, vyhybala som sa sladkym napojom.

benne
25. jún 2012

@ani3012 hej.. už to bude skoro mesiac, som pozerala Ste to co jíte a tam ked začal o tom modifikovanom škrobe, tak sa mi to vrylo do hlavy a šírim osvetu dalej 😅 😅

pulsatilka
25. jún 2012

@ani3012 prepac nechcela som uz reagovat, ale neda mi to.... nechcela som danu temu znevazit.... do obeda som sledovala temu, kde skoro ukamenovali mamicku, ktora nechcela krmit svoje rocne dieta hranolkami a reznom a stale ho kojila (s jej nazorom som plne suhlasila 🙂 ) len som podotkla, ze ja povazujem za spravnu zlatu srednu cestu.... 🙂.... reagujem len preto, ze ma sokla poznamka od @heln o KULTURE (bola som tam citovana)... neuvedomujem si, ze by som bola dako NEKULTURNA, agresiva ci vulgarna s inym nazoro.... mysli ze to pochopila aj @diviska s ktorou sme si vymienali nazory 🙂 mame rozne zivotne styly...ale nikdy som nepisala, ze jej nazor je hlupy alebo zly ☹ ... kazda chceme pre svoje dieta to najlepsie, len mame ine priority 🙂.... myslela som si, ze tu je to o diskusiach...ale zistujem, ze asi nie vsetko.... ☹ ☹

bbn
25. jún 2012

@diviska ale já to takhle právě nemyslím " Nezlob se, ale to že se jednou dostanou do styku s éčky a že né vždy budou jíst zdravě přece neznamená, že se na to vyprdnu a i já jí budu cpát sajrajty " Mě naopak ještě zajímá, jak se tomu vyhnout i později. Vařit dítěti stravu i do školky/školy? Dá se to vůbec kvůli hygieně? Nebo je jen možnost najít si školku/školu, kde vaří bio? (Bydlíme v Praze a vím, že i takové školky tu jsou). Takže mě zajímá, jak to budou řešit ostatní, jestli nějaké řešení vůbec existuje? Přece právě proto, protože do 3-4 let stravu dítěte hlídám pečlivě, to neutnu nástupem do školky/školy.

mafianka
25. jún 2012

Jste drsné holky, my teda bio nevaříme, ale vybíráme kvalitní a hlavně poctivé suroviny, ale o tom co bude prcek jíst ve školce jsem vůbec neuvažovala! Říkáte že jsou přímo BIO školky, ty budou ale asi jenom v Praze co? ☹

koran
25. jún 2012

kočky k tým jogurtom s modifikovaným škrobom - priatel sa trochu vyzná a tvrdí mi že to nie je nič škodlivé (pokial ste to tak mysleli) akurát je to tým "ošidené" a je to antidietne ale to je tak všetko 🙂

koran
25. jún 2012

@benne čo tam bolo o modifikovanom škrobe? prosím aspoň v skratke, zaujíma ma to

meleri
25. jún 2012

@majatob neda mi to se nezeptat, i kdyz je to prominte mimo misu, ctu ze peces doma rohliky? prosim prosim nehodila bys recept? nechas to kynout v domaci pekarne a pak to delas rucne nebo jak? a co za kvasnice? jestli je na to treba kvasek tak je to v haji, ten mi nejde...
jinak souhlasim nejlepsi jogurty, presnidavky a prikrmy jsou domaci ...🙂 pak to clovek nemusi tak resit ty ecka, teda az na syry, cokoladu atd..🙂

benne
25. jún 2012

@koran zavolali si v tom programe odborníka, aby dotyčnej - chudnúcej, poradil, ked je na nákupe s malým synom.. zastavili sa pri regále s jogurtami typu kostíci, ktoré tam malý silou-mocou chcel vsunúť do vozíka.. bol to nejaký ovocný jogurt. Pán začal čítať, že okrem é-čok, obsahuje modifikovaný kukuričný škrob. To že je modifikovaný, znamená už umelo upravený a v podstate, v tom ovocnom jogurte má zahustiť a budiť dojem, že je ten jogurt hustý vdaka ovociu 😝 .. a žiaľ, sabi jogurty ho majú, tami jogurty ho obsahujú.. danone, to ani nevravím 😒

koran
25. jún 2012

@benne dakujem za objasnenie

ani3012
autor
25. jún 2012

@benne ale od danone Dobrá máma ho nemá...práve dnes som pozerala-teda nie je tam písaný...

estterka
25. jún 2012

@koran no ja sa snazim davat pozor,aby sme nejedli nic geneticky modifikovane,teda ani skrob.

majatob
25. jún 2012

@meleri vsechno rucne a z kvasnic 🙂 z kvasku pecu zitnej chleba, ale nedavno jsem ho vyhodila, protoze jsem ho zapomnela prikrmit a zkazil se mi a ve ctvrtek odjizdime na dovolenou, tak pak zalozim novej az o prazdninach 🙂 recept na rohliky najdes tady, pecu konzumni rohliky a jsou chutove uzasny. Ja si je teda upravuju podle chuti, pridavam mlety psenicny klicky, ruzny seminka, vlocky, zkousela jsem cast psenicne mouky nahradit zitnou a taky to nebylo spatny, vodu nahrazuju syrovatkou kdyz mam 🙂 jjo a doporucuju vybodnout se na motani rohliku a uplacat jen koule, trochu rozplacnout a upict bulky, je to rychlejsi a nevysusi se ti rozky 🙂 a ten recept tady http://conovehonakopci.cz/?p=1054 🙂 jinak doporucuju procist, jsou tam bezva recepty na vegetariansky jidla 🙂

benne
25. jún 2012

@ani3012 zaujímavé.. len .. mne tie danone nejako už nejdu do ruky ani len na čítanie 😅 😅 .. ale beriem na vedomie 😎

benne
25. jún 2012

@meleri aj tuto v komente je dobrý recept na domáce pečivo 🙂 https://www.modrykonik.sk/fotoblog/traktor/albu...

llluckaaa
25. jún 2012

@zuzana581 Bujón z DM ale obsahuje palmový tuk, ne? Ten moc zdravý není 😒 Ale je ho tam asi miniaturní množství, tak to až tak vadit nebude 😉

zuzana581
25. jún 2012

@llluckaaa nie, nič také neobsahuje

zuzana581
25. jún 2012

@estterka inak kukuričný škrob nie je zlý, nie?. Ale ty si písala o modifikovanom myslím, že?

llluckaaa
25. jún 2012

@zuzana581 Tak to myslíš asi něco jiného než já, já tu mám Alnatura Bio hovězí vývar v kostkách a tam palmový tuk je 😒

zuzana581
25. jún 2012

@llluckaaa nie toto je zeleninový bujon v prášku. Volá sa Klare Gemüsebrühe. Tiež od Alnatury

petaov
25. jún 2012

mě překvapilo E476 (působící nepříznivě) v produktu zdravé výživy Racio - rýžoví medvídci! 😖

llluckaaa
25. jún 2012

@zuzana581 Jo aha, tak to mám taky doma 😉 To máš pravdu, tam je jen koření, zelenina a sůl. To používám ráda na ochucení rýže a polévek.

estterka
25. jún 2012

@zuzana581 ano,pisala som o modifikovanom. no tak aj keby bol v tych jadierkach nemodifikovany pride mi to trosku,ehm,zvlastne,ze vo vacsine baleni(u nas,na slovensku netusim) maju jadierka okrem soli dalsie dve zlozky. je to divne a prekvapilo ma to.

romea
25. jún 2012

dievcata dobre biele jogurty ma kaufland 3,9 %tuku a obsahuju mlieko a jogurtove kultury nic ine su pod kauflandskou znackou milblu a vyraba ich vlastne hollandia. a kellimok stoji 0,22 eura alebo pol litrove balenie nejakych 0,80 eura 🙂 my si do nich davame vlastny dzem a chutia vsetci sa cuduju ze malibka spapa cisty jogurt sak jasne este nema pokazene chutove bunky a ani jej ich nebudem kazit

diviska
25. jún 2012

@bbn jo aha, promiň, jsem to špatně pochopila, jsem nějaká napružená....

maca_p
25. jún 2012

nie je to o eckach, ale zaujimave

ani3012
autor
25. jún 2012

@petaov
E476
Skóre škodlivosti: 1

Nežádoucí účinky
Například v Německu je polyglycerolpolyricinolát zakázanou látkou a některé testy údajně potvrdily, že může mít negativní vedlejší účinky, například vyvolat střevní potíže nebo alergii. Jiné testy však žádné jeho negativní vlivy neprokázaly. V České republice smí být polyglycerolpolyricinoleát přidáván do nízkotučných pomazánek a zálivek, do čokoládových cukrovinek a čokolád.

mandragora22
25. jún 2012

@ani3012 prepac, ale teraz neviem, ktore slova o 18,03 patrili mne? 😅 😅 lebo ja som neutocila, ty si sa v prispevku pytala, ze co vieme o eckach, ci to nejak studujeme, pripadne ludovo povedane "sledujeme" atd. takze som ti len slusne odpovedala, ze nie, lebo davam malej zaradom, co mi zje, lebo som rada, ze to zje 🙂 ja som ale neutocila ani nic podobne, ani nepotrebujem zakladat neeckovu temu, urcite je dobre, ked sa ludia snazia tomu vyhybat, ale bojim sa toho, ze sa to uz v dnesnej dobe neda. dlhodobo som predavala potraviny do skol a skolok a budes asi nemilo prekvapena, z coho tam varia 😝 😝 😢 😉

adriana7
25. jún 2012

@ani3012 , ja mám doma tri knižky, ktoré často listujem:
Víte, co jíte, Doba jedová 1 a Doba jedová 2 - všetky sa dajú kúpiť cez dary života...je to o éčkach, ale aj o všetkom škodlivom okolo nás, na čo sa oplatí dať si pozor
...inak doba jedová 1 bola vraj v predajnosti v čechách minuloročným bestsellerom