Éčka okolo nás
viete čo kde všade máme všetko pridané? Ktoré éčka sú v pohode a ktoré už nie?
ja som sa začala zaujímať len nedávno,začalo to jogurtom, som zareagovala na komentár jednej mamičky,že len jeden jogurt neobsahuje modifikovaný škrob a tak som sa chcela presvedčiť...zaujalo ma to a pátrala som po ďalšom zložení ..... mm povedal,že mi z toho už začne šibať....dokonca som si stiahla aj do mobilu aplikáciu,kde je zoznam éčiek a ich stupeň škodlivosti...áno presne tak...ako debil som strávila v obchode 2 hodiny, čo som pozerala - študovala 😅 ...časom sa to spraví 😎 😉 ALE!
Viete čo je pridané napr.v ochutenej pramenitej vode ? Benzoan (benzoat) sodný...našla som len jednu minerálnu vodu,ktorá to neobsahuje-priznám sa ale,že neprehľadávala som v regáloch ale len tak čo mi prišlo na stôl pod ruky....je to E211 a napr. môže spôsobovať ADHD-proti ktorej tak bojujem ...
alebo kúpila som párky...detské a spišské ...tie detské boli škodlivejšie ako tie spišské!!!No kto by to povedal...
doma sa môj muž o tom odmieta baviť a ja rada by som si vymenila vaše postrehy
nechcem,aby sa tu začala rozoberať téma zdravé stravovanie,prípadne BIO ,prosím Vás, neútočte na seba, hovorte len o tých éčkach !
Ďakujem
tak píšte: Kde všade vás prekvapili?

čavte kočky.... Tak mna tak dnes napadlo si pozrieť tie ečka... A akosi mi je z toho uzko. Ako tehotna, totiž nemam chuť na hocičo a to na čo chuť mam nieje vždy zdrave.... V poslednom čase na ranajky jem pečivo so syrokremom... no a teraz kukam, že obsahuju taviace soli, ktore teda niesu pre organizmus to najlepšie 😖 tiež malemu chutia termix a to tiež nieje boh vie čo.... Normalen mam teraz vyčitky.
Ešte sa chcem spytať čo si myslite o E 330. Niekde pisane, že je bezpečny, niekde že je nebezpečny...
@vejula v knizke "vime co jime aneb pruvodce "Ecky" od Dr. Teraza Vrbova
pisu k E330 v skratke toto:
"medzi lidi koluji vice ci mene presne seznamy nebezpecnych ecek. na techto seznamech nekdy figuruje kyselina citronova jako nebezpecny karcinogen. Dlouho jsem si lamala hlavu nad tym,jak se tato pomerne bezpecna a zdravi neskodna latka na podobne seznamy dostala. Potom jsem na internetu nasla vysvetleni,ktere vypada prsvdepodobne: Kyselina citronova se podili na sledu chemickych reakcii,ktere v nasem tele premenuji potravu na energii. Tento sled reakcii byl objeven anglickym biochemikem Krebsem a byl po nem pojmenovan jako Krebsuv cyklus . Slovo krebs ale v nemcine znamena take rakovina! V kombinaci s trochou horlivosti a neznalosti je nedorozumeni na svete a muze se vesele prekladat do dalsich jazyku"
tuto kniku mam,neviem ci bola spominana uz v tejto teme,ak hej prepacte.
http://www.dary-zivota.sk/dary-zivota/eshop/1-1...
ja som ju dostala a hoc to nie je citanie na dobru noc,je tam vsetko vysvetlene a ked som si nie ista,tak v nej listujem
moj postoj k e-ckam je taky, ze ak citam, ze v danom produkte je pomaly cela matematika, poviem si: hmm, vyrobca si neda ani tu namahu, aby napisal zlozenie v ludskej reci, preco si mam ja davat tu namahu a kupovat danu vec?
samozrejme, casto sa bez E-ciek ani neda, mna ale dost vyrazne odradza, ak niekto napise napr. spominanu E330 namiesto "kys. citronova" 😝
@ikke "E" pokiaľ viem, neznamená nič iné, len kódové označenie nejakej látky, ktoré platí na celom svete, aby tomu ľudia všade rozumeli - ak napíšeš na výrobok "kyselina citrónová" tak to pochopí Slovák, Čech a možno Poliak... ale v Nemecku, či Taliansku by tomu nerozumeli... ale E330 je už jasné každému na svete... 😉
... je to presne to isté ako latinské názvy rastlinných druhov - napríklad ak poviem anglickému turistovi, že toto je klinček lesklý, tak čumí na mňa ako puk, ale keď poviem Dianthus nitidus, tak mu je to jasné... 😅
@ani3012 K tej mojej poznámke o panike, ja mám niekedy dojem že slovíčko "éčko" , alebo aj taká "chémia", sú čarovné slovíčka, ani ľudia nevedia, čo to znamená, ale je to FUJ... 😀
Mimochodom, všetko okolo nás je chémia, aj pri výrobe zdravých potravín prebiehajú chemické reakcie - kvasenie kapusty napríklad.... 🙂
Takže dôveruj, ale preveruj... 🙂
Ja inak osobne moc extra éčka nesledujem, asi by som sa zbláznila a musela by som byť chodiaca encyklopédia, aj tak je okolo nás kopa sajrajtu vo vzduchu a vode, čomu sa človek nevyhne.... jasné, strava je niečo, čo môžem aspoň trochu ovplyvniť, preto máme najradšej zeleninku, ovocie a džemíky od našej babičky a z jej záhradky ... 😅 😵
@carodejnica ja viem, co znamena oznacenie E... 😉 chcela som tym povedat len tolko, ze ak je na podobnych vyrobkoch napisane na jednom: E330, E150, E408, E913 a na druhom kyselina citonova, karamel, drozdie, lanolin, siahnem po tom druhom, lebo mam pocit, ze vyrobca predo mnou nic neskryva (alebo skryva menej). dnes uz naozaj na malocom nemas zlozenie prelozene do jazyka krajiny, v ktorej nakupujes, takze tvarit sa, ze napisem zlozenie v E-ckach aby tomu kazdy rozumel, mi pride skor ako snaha nieco zakryt, nez skutocne snaha povedat ludom, co im predavam...
@ikke Tak to máš pravdu !!! 😅
Ahojky a co sem napsat výrobry které kupje a jste s nimi spokojení obsahem éček neéček a chutí? 😵 At nemusím v obchodě všechno pořád číst a jít na jistotu 🙂
No to je des a hlavne,keď v jednej tabuľke sú dané emulgátory ako absolútne nezávadne a v druhej sú tie isté ako rakovinotvorné...
Dievcata viete mi poradit slaninu, kde sa nenachadzaju konzervanty, ktore su neprijatelne? Dost sa snazim dbat na stravu. Varim doma, pripravujem stravu tak aby som vylucila potravinarske "blafy", teda varim zo zakladnych surovin. Mam vsak kamen urazu tu slaninu. Mame ju velmi radi, rada ju pridavam do jedla v malych mnozstvach (vona, chut). Viete o nejakej co nezabija pomaly ale iste? Nenasla som ani v rakusku, samozrejme aj v bio potravinach je. 🙄
minule bratov znamy dostal od kolegov v praci nejaku flasu drahej slivovice a ked citali zlozenie,tak tam bolo nejake Ečko 😅
@luciferova ja mám znameho mäsiara a od neho kupujem takže nechovám prasa 🙂
@adra22 nie kazdy ma znameho masiara, takze trvam na tom, ze zohnat domacu je problem 😉
@luciferova veĎ oki ja sa nehádam ja som len napísala že je aj taká možnosť.
@adra22 😉 len je to fakt skoda ☹ ze bezny smrtelnik musi kupovat patoky...
@amdeis ahoj, ja kupujem občas oravskú údenú vákuovú slaninu od f. Baron. V zložení je uvedené bravčový bok bez kosti 90%, pitná voda, soľ, a len 1 konzervant E250, ktorý síce na stránkach http://www.emulgatory.cz/seznam-ecek?prisada=E250 udáva skóre škodlivosti 5 no oproti zloženiu iných slanín je to asi najlepšia voľba....
Ahojky holky, velmi zajímavá diskuze 🙂 Myslím že projít životem bez škodlivých éček je téměř nadlidský výkon. A nejvtšipnější na celé věci je že výrobky určené prioritné pro děti jsou většinou horší než ty ostatní. Já poměrně silně u nás doma lobuju za zdravou stravu a tím směrem míří i naše životní cesty - koupili sme statek , máme zvířata, zeleninu ovoce - tam mám jistotu že nenajdu éčka, v obchodě se snažím nakupovat kvalitně ačkoliv to není vždy jednoduché . Ale přiznám se že někdy taky podlehnu a je pár věcí které mám hrozně ráda a jsou hrooozně nezdravé ( ve smyslu složení) . Nehledě na to že kvalitní potraviny jsou povětšinou podstatně dražší. Ne že bych chtěla šetřit na našem zdraví, ale jisté finanční limity pro nákup potravin máme ( zvláště pak když můj manžel pracuje rukama a má značnou spotřebu jídla)
jej baby este som si vas neprecitala cele, ale sledovanie "ecok" mi pride dost zbytocne...ved to by ste nemohli jest absolutne nic🙂 zelenina je modifikovana a postrekovana, ovocie tiez, chlieb obsahuje konzervacne latky... vsetko co je v konzervach, kelimkoch v sackoch obsahuje "ecka" alebo nieco modifikovane, nieco na konzervovanie atd... vsetko co je farebne obsahuje "ecka"
ja to neriesim vodu pijeme z vodovodu a snazim sa kupovat potraviny ktore povazujem za zdrave - nie zlozenim ale celkovo - jogurty, ovocie zeleninu... chude maso atd...co sa da kupime na trhu a co sa da urobim doma - dzem, obcas chlieb...sladkosti kupujem minimalne radsej upeciem... ved to sa neda sledovat a riadit sa tym... to by sme rovno mohli ist travu obhryzat aby sme sa vyhli eckam🙂 ale jasne ze drzim vam palce aby sa vam darilo a nezblaznili ste sa z toho🙂
@zuzkat1 tak bohuzial ja zlozenie sledujem na vsetkom,ked chcem kupit nieco nove,preoze syn ma ceiliakiu a tym padom aj alergiu na Ecka,snazim sa kupovat vyrobky bez konzervantov a minimu ecok,a ked uz tam nejake su,tak iba tie co moze 😒 Zvykli sme si,a stravujeme sa tak uz cela rodina 😉
@zuzkat1 tak to je mrzute... Ja (a vacsina urcite tiez) mam overene potraviny, ktore kupujem, chutia nam a splnaju moje kriteria. Vobec to nie je tak ako si predstavujes, ze niekto chodi po obchode 3 hodiny, cita zlozenie kazdeho vyrobku zakazdym a ma v kosiku 3 veci 😉 bezny nakup ma stoji mozno rovnako casu ako teba, o obsahu ecok by sa dalo polemizovat (kedze neriesis), v mojom sa ale iste najdu tiez, bez toho to asi bohuzial nejde. Jasne, vdade su ecka, ale ak sa da, preco sa im nevyhnut?
@zuzkat1 Já nejsem nějaký velký gurmán nebo hlídač zdravé stravy, ale je pravda, že jsem si zvykla číst etikety a vybrat tu variantu zboží, kde emulgátorů co nejméně (například jsme úplně přestali kupovat ochucené jogurty). Nemyslím si, že by člověk nemohl jíst nic, jenom ze začátku je to trochu časově náročné 😉 Teď už taky většinou čtu etiketu jen u toho, co jsem ještě nevyzkoušela. A když náhodou změní složení, zjistím to doma a případně to už nekupuju. Ale je pravda, že to u mě šlo ruku v ruce s částečnou změnou složení jídelníčku (viz ty jogurty, nekupuju téměř uzeniny, tavené sýry, různá dochucovadla, chleba si taky vybírám jen některý, konzervy používám minimálně apod.)
Ale abych pravdu řekla, řeším to až teď kvůli malému, dřív jsme s manželem jedli cokoliv a bylo nám to jedno (jemu je to teda jedno doteď 😀 )
@luciferova Vidím, že než jsem dopsala ten svůj román, napsala jsi v kostce to samé 😀
@angellinka tak to ma mrzi, to by som samozrejme aj riesila,keby bola dcerka alergicka, drzim palce
@luciferova ale ja som nepovedala ze to nerobte, nic zle som nemala na mysli, len som napisala ze ja to neriesim a ze sa mi to zda zbytocne, tym som ale neutocila ani nijako inak neznavazujem to co robite... ak sa tak citite lepsie tak v poriadku, som len vyjadrila nazor ze to by sme uz pomaly nic nemohli jest... ked sa mala narodila tiez som vsetko citala a nekupila som pomaly nic jej doteraz nedam vsetko co jeme my,ale uz pomaly nabieham na system ze papa skoro vsetko, uz ma 2,5 roka a stale sa mi kamosky cuduju ze co vsetko este nejedla...
@sova33 to o tej malej je aj pre teba🙂

Jak se má člověk spolehnout na mobilní aplikaci ze stránky nutriatlas.cz když křemičitan hořečnatý E553a je podle toho skore nebezpečnosti 4. Přitom tady http://www.bezkonzervantu.cz/ecka-v-potravinach... i tady http://www.emulgatory.cz/seznam-ecek jsou zdraví neškodné 😨 😔 už tomu vážně nerozumím. Někdy si říkám, jestli není lepší radši nevědět 🙄