Éčka okolo nás
viete čo kde všade máme všetko pridané? Ktoré éčka sú v pohode a ktoré už nie?
ja som sa začala zaujímať len nedávno,začalo to jogurtom, som zareagovala na komentár jednej mamičky,že len jeden jogurt neobsahuje modifikovaný škrob a tak som sa chcela presvedčiť...zaujalo ma to a pátrala som po ďalšom zložení ..... mm povedal,že mi z toho už začne šibať....dokonca som si stiahla aj do mobilu aplikáciu,kde je zoznam éčiek a ich stupeň škodlivosti...áno presne tak...ako debil som strávila v obchode 2 hodiny, čo som pozerala - študovala 😅 ...časom sa to spraví 😎 😉 ALE!
Viete čo je pridané napr.v ochutenej pramenitej vode ? Benzoan (benzoat) sodný...našla som len jednu minerálnu vodu,ktorá to neobsahuje-priznám sa ale,že neprehľadávala som v regáloch ale len tak čo mi prišlo na stôl pod ruky....je to E211 a napr. môže spôsobovať ADHD-proti ktorej tak bojujem ...
alebo kúpila som párky...detské a spišské ...tie detské boli škodlivejšie ako tie spišské!!!No kto by to povedal...
doma sa môj muž o tom odmieta baviť a ja rada by som si vymenila vaše postrehy
nechcem,aby sa tu začala rozoberať téma zdravé stravovanie,prípadne BIO ,prosím Vás, neútočte na seba, hovorte len o tých éčkach !
Ďakujem
tak píšte: Kde všade vás prekvapili?

@maculik vies co neviem aka to bola znacka,len viem ze tam bolo glutenfrei a laktosefrei,a bola to nejaka detska znacka.Mali od jedneho vyrobcu miniwurstchen,schinken.Detom chutili 😉 a najblizsie sme mali Real,v takom nakupnom centre,tak tam sme kupovali vzdy vsetko.A inac nablizku bol bioladen a tam sme kupovali nejake malickosti,ako napr.lentilky,som bola prekvapena ze aky vyber mali,a syn mal zmenu,ine sladkosti,tak sa tesil.Kludne sa pytaj 😉 😉
@angellinka dakujem 🙂 glutenfrei a laktosefrei som tam videla, len ked som pozrela dozadu, vsade bolo to E250. Dokonca aj v bio veciach 😕 Tie mini aj nasim chutili, aj ta salama, co som vcera kupila. Musim este pozriet, ved isto tu tiez musi nieco take byt, co to Ecko nema.
@maculik teraz som zaskocena,ale pevne verim,ze to E250 tam nebolo 😠 😠 to vazne?aj v bio veciach?neuveritelne!!a myslim ze to mali aj v Kaiseri v potravinach 😉
@angellinka ved prave, v Kaiseri som bola vcera a pozerala som bio parky a salamu a nebolo tam oznacenie cislom, len "natriumnitrit", co som ale nasla, ze je prave E250. Ma to zaskocilo, ale teraz som tu na predch.strankach nasla link, co sem niekto dal, a tam je relacia, kde presne toto spominaju, ze EU povoluje aj v bio potravinach skodlive ecka.
No nic, ak tu nic nenajdem, tak v zime, ked pojdeme na Sk autom, nakupim do prenosnej chladnicky tie e-free parky a salamy a dam do mraznicky 😅 🙂
Holky, a nezdá se vám ta e-free šunka moc slaná? Já ji kupuju občas hlavně malému a když jsem ji koštla, zdála se mi přesolená 😒
Ja som tu E-free sunku este nemala ( zatial som ju nikde nenasla), tak neviem. Ten filet (ja to volam debrecinka) som chutnala a zdala sa mi v pohode.
No a bohuzial ani v nemecku alebo v rakusku oznacenie BIO neznamena, ze tam nie su E-cka :o(....takze rozhodne citam aj etikety
@frick
@lujza123 to s tym znizovanim poctu ludi nie je nezmysel...je to skutocnost....treba len trosku citat, ale nie stranky typu: topky.sk 😀 😀 😀
a ti "zodpovedni" ludia sa uz tym ani netaja....a nie je to len o eckach, ale napr. aj tolko diskutovane ockovanie....napr. ockovanie ma za nasledok aj naslednu nepolodnost....staci sa len trosku "posprtat" na spravnych strankach 😀 😀
@ani3012 dobra tema...ja si v obchode tiez pripadam ako debil 😀 😀 citam vsetko, co kupujem...a presne ten benzoan sodny...jooooj, ako ma to stve, lebo tie ochutene mineralky mi chutili ☹ ale uz to nekupujeme....a co ma "vytaca" ze to obsahuje aj vinea, a ako ju odporucaju na podporu tvorby mlieka...si zober, kolko toho svinstva sa dostane do toho maleho telicka...dalej aspartam - zuvacky orbitky...tiez uz nekupujem...je to proste vsetko pravda , ako potrebuje "urcita" skupina ludi zredukovat pocet ludstva na zemi.... ☹
je dobre si pozrie aj ine časti a človek zistí e mastny chleba s cibulou je najzdravší 😀
http://www.stream.cz/peklonataliri/675505-peklo... 😨
A tohle jste slyšeli? Není to sice o éčkách, ale taky dobrý šok 😒 http://prehravac.rozhlas.cz/audio/2459460#.UB-g...
@ani3012 zaujímalo by ma, či si po dvoch mesiacoch už nejakú zmenu na synovi zbadala. Neviem síce ako sa u vás presne prejavuje ADHD, ale nám pred pár týždňami tiež diagnostikovali. Zatiaľ si to študujem a snažím sa odsledovať potraviny, po ktorých je "ako z gulí odtrhnutý". My sme si už dávno všimli ,že po malinovkách a niektorých sladkostiach je "nenormálny", tak sme sa to snažili obmedzovať. Teraz nám neurologička povedala, že si máme jedlo odsledovať a zamerať sa nato ,aby sme jeho nežiaduce účinky minimalizovali. Preto ma zaujíma, či badáš nejaké zlepšenie. Díky.
@babul83 ahoj, vraj veľmi dobrá kniha nielen o výžive: http://www.knihysova.sk/kniha/syndrom-travenia-....
@babul83 ahoj ! som rada,že si napísala...no sú prázdniny a režim má úplne iný...budem vedieť povedať tak o mesiac,lebo teraz väčšinou je preč...ale bol v tábore a tam neboli nijaké sťažnosti,že by bol nezvládnuteľný alebo čo... uvidím až keď nastane vyučovanie ,či bude sústredený ....inak myslím si,že je to lepšie-len treba dodať,že berie homeopatiká a momentálne chodí zase na neurofeedback
@ani3012 My sme dostali omega 3 a tebakon. Ale to len dva týždne berieme. Náš má 4a pol. Už od mala sme videli, že na sladkosti reaguje zvýšenou aktivitou a impulzivitou, tak sme ich obmedzovali, aj malinovky minimálne. Ale až teraz po určení diagnozy zisťujem, že na vine viac ako cukor sú Ečka a farbivá. Takže meníme jedálniček a mama chodí po obchodoch a študuje. 🙂
Ahojte, mm sa tento vikend chysta autom na Sk, tak studujem, co bez E-ciek by mohol doniest 🙂 Lebo ako som spominala, ja som nasla aj v BIO veciach E250, uz sme to prestali kupovat.
@ani3012 prosimta, pises, ze si v Kauflande kupila Mecom parky bez E-ciek, ale pozeram hore tie fotky, co si dala, a tam E250 je. Tak neviem, ci si potom nasla este nejake ine. Dakujem 🙂
tie e-free párky sú ale podľa zloženia lepšie (samozrejme aj drahšie...síce za tú istú cenu ale s menšou hmotnosťou za balík)
a nie je to malo, 55% masa? tie druhe nerozlustim, kolko maju masa...
Tie e-free parky su fajn, len su velmi aromaticky korenene. Nedaju sa mi jest. Ja doma nekorenim, som na korenia alergicka.
@luciferova 80% majú tie od bilbo
a inak dajte si pozor pri označení,že bez umelých farbív
ono niekedy vás prekvapí prírodné farbivo (karmín čiže E120) , ktoré je veľmi zlé a dosť často pridávané ako červené farbivo ☹

Ahojte,
@angellinka prosimta, nepamätas si, v akych potravinach si v Nemecku zohnala tie potraviny bez Ecok a konzervantov, napr. aj parky? Ja zijem v Nemecku a kedze vas tak potichu citam a poucam sa, zacala som si tiez viac vsimat, hlavne tu E250 v salamach a parkoch, no a vcera som presla 2 obchody, co som chcela kupit detom parky a salamu, parky som bez E250 (resp. tu je casto pisane len natriumnitrit) nenasla vobec, ani tam neboli pridane tie vitaminy, a salamu tiez nie, ale v jednej aspon tie vitaminy boli. Detom parky sem-tam dam, na Sk uz teda budem vediet, ake kupovat, no tu som zatial ziadne take nenasla. Aj ked je pravda, ze zatial som bola len v 2 obchodoch.
Dakujem 🙂